tiistai 18. lokakuuta 2011

Pieni haaste Satupäivän kunniaksiHyvää Satupäivää! Toivotan tietenkin iloisesti onnea kaikille Satu- ja Säde-nimisille (sekä hieman yllättäen myös päivän miespuoliselle sankarille Luukakselle), mutta ennen kaikkea haluan korostaa satujen tärkeyttä kaikkien - niin lasten kuin meidän aikuistenkin - elämänpiirissä.

Olen itse aina lukenut satuja. Kun olin pieni, minulle luettiin paljon satuja. Alakoululaisena kirjoitin niitä itse. Kirjoitin muun muassa neljä ruutukantista vihkoa täyteen Siili-vaarista ystävineen ja vielä teini-iässä muistan naputelleeni vanhalla kirjoituskoneella tarinan kellonviisareita tutkivasta Matias Jahvanaisesta (satu sai vesivärikuvituksenkin). Opiskeluaikana aloin kirjoittaa satua jääkarhun myyttisestä matkasta. Mieheni sisar kuvitti satuani neljän suuren pastellitaulun verran ja kuvat satuineen olivat esillä yksityisessä taidenäyttelyssäkin entisen kotipaikkakuntani Kellarikalleriassa. Yksi tauluista komistaa nyt nelivuotiaan karhunpoikani seinää.

Kaikista pienistä menneistä kirjoitusprojekteistani huolimatta olen aina ollut ensisijaisesti lukija. Aikuisenakin aikana ennen lapsia meillä oli mieheni kanssa tapana lukea toisillemme ääneen. Luimme usein myös satuja aina Marjatta Kurenniemen Pilvipaimenesta Tove Janssonin muumiromaaneihin (joista suurin suosikkini on Taikatalvi) ja edelleen Astrid Lindgrenin haikean onnellisiin (Eräs toukokuun yö) ja surullisiin (Soittaako lehmus, laulaako satakieli) kertomuksiin. Omien lasteni myötä sadut ovat erottamaton osa perheemme arkea. Parhaillaan aloittelemme iltasatuna ensimmäistä Uppo-Nallea ja saimme juuri loppuun Kurenniemen Onnelin, Annelin ja nukutuskellon.

Nyt Satupäivän kunniaksi haluan muistaa teitä blogini lukijoita pienellä haasteella. Tiedän, että blogimaailmassa on parhaillaan oikea runsaudenpula haasteista, joista eräs tuoreimmista ja samalla mainioimmista löytyy täältä. Oma haasteeni ei kuitenkin vie paljon aikaa. Haaste on yksinkertaisuudessaan tällainen:

Lue marraskuun 2011 loppuun mennessä yksi satu ja esittele/arvioi se blogissasi. Kerro lukemastasi sadusta myös tämän postauksen kommenttilaatikossa. Kaikkien haasteeseen osallistujien kesken arvon yhden satukirjan sekä jotain pientä jouluista.

Blogini täyttää joulukuussa kolme vuotta, joten tämä haaste&arvonta saa samalla toimia blogini syntymäpäiväarvontana. Blogini syntymäpäivä on hieman samanlainen kuin esikoisenikin, se jää joulunpyhien jalkoihin. ;) Toivottavasti jaksatte osallistua reippaasti tähän sadunomaiseen haasteeseen. Se ei ainakaan rasita pituudellaan. Linkittääkin tätä haastetta toki saa, sillä satujen tärkeyttä ei voi koskaan vähätellä.

YK:n lapsenoikeuksien julistuksen mukaan satu on lapsen oikeus. Lisää satupäivästä voitte lukea Suomen teatterit ry:n Satupäivä-sivulta.

69 kommenttia:

 1. Ihanaa! Kyllä. Minä tiedän jo mitä luen, tai ainakin mistä kirjasta. Jotain vähän eksoottisempaa, rakkaasta kirjasta, jota onkin ollut ikävä.

  Kaunista sadun päivää sinulle, Katja!

  VastaaPoista
 2. Olen kyllä mukana! Kiva haaste ja postaus, sekä hienon hieno kuva yllä. <3

  VastaaPoista
 3. Heh, ryntäsin heti kirjahyllylle katsomaan, mikä satukokoelmistani on eniten pölyn peitossa ;) Mukana siis ollaan, huippua! Saatan "suorittaa" tämän aika pian, koska vietän tällä hetkellä pitkiä päiviä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tiloissa, ja ne aiheuttavat erinäistä tunnelman latautumista, johon (suomalaisten) satujen lukeminen sopii kuin nyrkki silmään.

  VastaaPoista
 4. Vaikket arpoisi, osallistuisin. Ja vaikkei olisi haastetta, lukisin ja kertoisin. Ihana haaste siis, tulee minulle kuin tilauksesta! :)

  VastaaPoista
 5. Tänään on tosiaan evankelista Luukaksen merkkipäivä, siksi hän on päässyt Suomenkin almanakkaan Satujen ja Säteiden kaveriksi.

  VastaaPoista
 6. Kiva haaste:) Lahjoin itseäni palkkapäivänä Muumilaakson marraskuu -kirjalla, joka oli muutenkin tarkoitus lukea marraskuun aikana. Jatkoa siis seuraa!:)

  VastaaPoista
 7. Jos sadun määritelmä on tarina lapsille, olen mukana. Nyt vain pitäisi psytyä valitsemaan, sillä minulla on paljon sellaisiakin, jotka eivät ole kovin tunnettuja.

  Siis olen mukana.

  VastaaPoista
 8. Ilman muuta mukana. Kävimme juuri lainaassa ihanan vaaleanpunaisen prinsessasatukirjan.

  VastaaPoista
 9. Tämäpä kiva haaste. Osallistun minäkin ja kaivan noita vanhoja oman lapsuuteni satuja jostain. Taidan laittaa linkin ♥

  VastaaPoista
 10. Luimme juuri lasten kanssa Pikku prinssin. Se ei varsinaisesti ole satukirja, mutta hurjan koskettava ja ajatuksia herättävä. Upposi 3- ja 6-vuotiaisiin. Töissä menossa juurikin Pilvipaimen. En osaa niistä mitään kirjoittaa, mutta täten onnittelen kohta kolmevuotiasta blogiasi ja odotan innolla minkälaisia satukirjoja blogikollegasi lukevat.

  Kiitos ja kumarrus mukavasta blogistasi :)

  VastaaPoista
 11. Pakko kommentoida vielä, kun Tytti mainitsi tuon Pikku Prinssin. Kirjoitin siitä juuri aamulla, kun mietin, mitkä ovat aikuisten satuja: http://kokolaillakirjallisesti.blogspot.com/2011/10/aikuisten-satuja.html

  Linkitin juttuuni myös tämän lukuhaasteen, se on niin mukava!

  VastaaPoista
 12. Onpa hyvä idea haasteeseen. Ei liian vaativa eikä aikaa vievä. Olen ehdottomasti mukana!

  En tiennytkään, että luitte miehesi kanssa toisillenne ääneen. Liikuttavaa ja suloista. <3

  Oletko muuten tarjonnut sitä sun kirjoittamaa jääkarhusatua ja kuvituksia kustantajalle? Myös tarinaa Matias Jahvanaisesta olisi mukava kuulla/lukea joskus. Viittaan tässä nyt Jennin postaukseen lapsena kirjoitetusta sadusta.

  VastaaPoista
 13. Minäkin olen ehdottomasti mukana! Aloin juuri viime viikolla Saran kirjat -blogin innoittamana lukea Annin Swanin Satuja uudelleen osallistuakseni kirjalla Susan nostalgiahaasteeseen, ja Swanin sadulla osallistun sinunkin haasteeseesi! :)

  VastaaPoista
 14. Linnea: Hieman eksoottisempi, rakas satukirja kuulostaa hyvältä. Kiva, että olet mukana. :)

  Karoliina: Ihanaa. <3

  Maria: Kiva juttu. :)

  Suketus: SKS on minullekin osin tuttu paikka opintojeni ja jatko-opintojeni vuoksi. Siellä saa aistia ihan omanlaistaan sadun henkeä.

  Jenni: Keksin itse asiassa sinun kommentistasi, että yhdistän tämän haasteen blogini reilun kuukauden kuluttua koittavaan kolmevuotispäivään. Siksi arvon satuja haasteeseen osallisneiden kesken.

  Allu: Siitä se siis johtuu! Ihmettelin, miksi Luukas on mukana.

  Susa: <3

  Maija: Jee!

  Clarissa: Hienoa. :)

  Sonja: Muumilaakson marraskuu on melankolinen ja lohdullinen kirja. Se on ihana.

  Leena: En määrittele tässä satua, se voi olla suunnattu kenelle vain, jolla on sopivan avoin mieli. Ihanaa, että olet mukana.

  Anu: Vaaleanpunaisia prinsessakirjoja luetaan meilläkin. :)

  Minttuli: Siellä onkin varmasti kaikenlaisia vanhoja, hienoja kirjoja. Kiva, että olet mukana. <3

  Tytti: Pikku prinssi on tosiaan monenlaisia ajatuksia antava. Pilvipaimen on täynnä hienoja satuja. Kurenniemni osasi kirjoittaa niin hyvin.

  Jenni: Kävinkin juuri kommentoimassa kirjoitustasi.

  Johanna: <3

  Anna Elina: Sinua hieman ajattelinkin, sinulla on oikeanlaiset satusilmät. <3

  Jääkarhusadun kuvitus jäi kesken. Ts. se sai neljä isoa ja hienoa satua, muttei enempää. Voin joskus esitellä yhden pastellityön blogissani. Sen on piirtänyt yhteinen tuttavamme. :)

  VastaaPoista
 15. Sara: Ihanaa, että olet mukana (kirjoitin ensin, että mukava - olet sinä sitäkin <3). Anni Swanin saduista saakin paljon. Hienoa, että luet niitä!

  VastaaPoista
 16. Voi, tähän voisi kyllä osallistua! Tarkoituksenani on jo ikuisuuksien ajan ollut lukea Veljeni leijonamieli, jota monet ystävistäni hehkuttavat, mutta josta minä en tiedä yhtikäs mitään. Jospa tuo löytyisi kirjastolta joku päivä. 8)

  VastaaPoista
 17. Olet Katja aivan oikeassa,
  ja täytyykin taas terästäytyä satujen kanssa,siis niiden lukemisessa lapsille.
  Meillä niitä kyllä luetaan,mutta enemmänkin voisi.

  Suloisiin lapsuusmuistoihin kuuluu ehdottomasti hyvät kuuntelutuokiot!

  -Päiväkerhossa Onnelia ja Annelia.
  Miten ihana satu se olikaan.
  -Iltasatuna isä luki Soiperoisten maata.Hauska satu ja ihana kokoontumis hetki sisarusten ja isän kanssa.
  -1-2 luokan ihana opettaja,joka luki satuja.Aina välillä oli satutunti,kuunneltiin vain, kun hän luki.Koko luokkakin oli kuin satumetsä,Aapelin ja Lallin metsineen kaikkineen.


  Tähän haasteeseen täytyy tarttua!

  VastaaPoista
 18. Minäkin voisin tarttua tähän, vaikka en kirjabloggaaja olekaan (paitsi Dekkarimanian puolella). Sadut ovat tärkeitä minullekin, heti tulee mieleen monta rakasta ja mieleenpainunutta satua lapsuudesta, mm. kiinalainen (?) satu keisarista ja satakielestä sekä Lumivalko ja Ruusunpuna-niminen satu.

  Onpas blogisi jo "vanha", onnea!

  VastaaPoista
 19. Hauska haaste, joten mukana olen. Kun on neljä lastenlasta, luen heille sekä vanhoja että uusia satuja.

  Esittelit joku aika sitten Bo Carpelanin kirjan Lehtiä syksyn arkistosta. Luin sen, hitaasti ja nauttien ja pidin. Oikeastaan se kirja, joka pitäisi ostaa omaksi. Kiitos Katja!

  VastaaPoista
 20. Mukana tietysti. Mutta en tiedä vielä, mihin satuun tarttuisin...

  VastaaPoista
 21. Hauska haaste! satuja on aina kiva lukea ja melkein kaipailen aikaa,jolloin luin satuja lapselleni. Nyt satuja voin joskus lukea tytölle,jonka ohjaaja olen iltapäiväkerhossa kerran viikossa,mutta hän haluaa lukea sadut minulle sen sijaan että minä lukisin ne hänelle.Itse asiassa nautin paljon siitä kuuntelemisesta:)
  Mukavaa satupäivää Katja:)

  VastaaPoista
 22. Kiitos ihanasta haasteesta. Aion osallistua, kunhan löydän sen lapsuuden satukirjan, jota haluaisin lukea.

  VastaaPoista
 23. Lähden mukaan! Erinomainen, sanoisiko satumainen haaste :-)!

  VastaaPoista
 24. Hieno haaste, Katja! Mukana ollaan ilman muuta.

  Olipas satumainen satupäivä - tarinoissa on voimaa!

  VastaaPoista
 25. Ihana haaste! Tälläkin hetkellä ääneni on vähän käheä juuri satujen lukemisesta. Minäkin luen mieluusti lapsilleni samoja satuja, joita minulle on aikoinaan luettu. Tänään olemme lukeneet 50-luvun aapista.

  VastaaPoista
 26. Vaikka en (julkista) blogia omistakaan, luen kyllä aina mielelläni satuja. Joten mukana ollaan!

  VastaaPoista
 27. Luettu satu,
  Beskowin Nappu, Nutta ja pikku Terho
  ja pieni arvostelukin tehty.

  VastaaPoista
 28. Kiva haaste ja minä olen nyt lukenut niitä Anni Swanin satuja! Olen mukana, kun vain ehdin. Eli marraskuun loppuun mennessä, onhan tässä vielä aikaa!

  VastaaPoista
 29. Kaisa: Hienoa, että osallistut. Veljeni Leijonamieli onkin aika mielenkiintoinen ja moniulotteinen kirja.

  Ryppymekko: Ihanasti ehdit jo osallistua, kävin blogissasi ja ihastuin esittelemääsi kirjaan. <3 Onneli ja Anneli-kirjat ovat eräitä ikisuosikkejani. Minäkin muistan ala-asteelta paljon ääneen lukeneen opettajan.

  Lumikko: Kiva, että tartut. Eikä tämä haaste ole vain kirjabloggaajille, vaan kaikille, kuten toivottavasti kaikki blogissani käytävä keskustelu. :)

  Mainitsemalla Lumivalko ja Ruusunpuna-sadun palautit nyt mieleeni jotain, josta minulla on kaukainen, mutta syvä aavistus. Voi että.

  Marjatta: Kiva! Ja erityisen mukava kuulla sinun ihastuneen Carpelanin kirjaan. Se on tosiaan kiireettömän lukemisen kirja ja sellaisenaan niin hieno.

  Mari A.: Runsaudenpula onkin varmasti tässä se vaikein asia. :)

  Yaelian: On tosi hienoa, että toimit kerho-ohjaajana ja voit siellä lukea satuja. Tai että hän nyt lukee sinulle. Kirjoita joskus vaikka jostain sadusta, jota hän sinulle lukee!

  Annika: Kiva, että olet mukana. Toivottavasti kirja löytyy.

  Paula: Hienoa! Teilläkin luetaan varmasti tosi paljon satuja.

  Valkoinen kirahvi: Hyvä kuulla. Tiistaina tosiaankin blogeissa oli paljon satumaisuutta. Se on hienoa se.

  Joana: Voi sinun ääntäsi. Mutta onneksi se on käheänä hyvästä syystä. 50-luvun aapiset ovat ihan oma maailmansa. Minä aina joskus selailen vanhempieni kouluaikaisia kirjoja ja niissä riittäkin tutkittavaa. :)

  Lukutoukka: Hienoa!

  Sara: Anni Swanin sadut ovat niin rikas maailma. Toivottavasti ehdit mukaan, onhan tässä vielä monta viikkoa.

  VastaaPoista
 30. Ja tällä sadulla http://pigeonnaire.blogspot.com/2011/10/satuhaaste-lohikaarmeprinsessa-ja-san.html mennään :>

  VastaaPoista
 31. Ihana haaste. Nyt minun pitää vain keksiä sopiva satu. :)

  VastaaPoista
 32. Ai niin, melkeinpä unohdin linkata osallistumiseni: http://kannestakanteen.blogspot.com/2011/10/hiljainen-laakso.html

  Ihanaa viikonloppua, Katja! :-)

  VastaaPoista
 33. Löysin vihdoin etsimäni satukirjan ja luin sadun Turun linnan tonttu-ukko. Teksti löytyy täältä.

  VastaaPoista
 34. juu, mukana myös minä! tietysti! ihana haaste! kun nyt ehdin jopa muutakin kuin raataa tätä muuttoa.

  VastaaPoista
 35. Kaisa ja Annika: Kiva, että olette jo osallistuneet. Kiitos. <3

  Ja anni.M.: Jee, hienoa!

  VastaaPoista
 36. Osallistuin haasteeseen Muumilaakson marraskuu -kirjalla:)

  VastaaPoista
 37. Osallistumispostaukseni Hannusta ja Kertusta osui tälle päivälle: http://kirjavakammari.blogspot.com/2011/11/satusunnuntai-hannu-ja-kerttu.html

  <3

  VastaaPoista
 38. Minäkin ilmoittaudun vielä mukaan! :)

  VastaaPoista
 39. Karoliina: Kiitos. <3

  Zephyr: Hieno juttu!

  VastaaPoista
 40. Minäkin vastasin haasteeseesi.

  VastaaPoista
 41. Vastaus haasteeseen täällä!

  http://ammankirjablogi.blogspot.com/2011/11/kaislikossa-suhisee-aanikirja.html

  VastaaPoista
 42. Haaste toteutettu! :)

  http://suketus.blogspot.com/2011/11/satuhaasteessa-pieni-merenneito.html

  VastaaPoista
 43. Olen jo jokin aika sitten osallistunut haasteeseen, mutta en ole muistanut vinkata: http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/10/saapasjalkakissa-satuhaaste.html :-)

  VastaaPoista
 44. osallistuttu!

  http://ootaluenekaloppuun.blogspot.com/2011/11/unkarilaisia-kansansatuja-satuhaaste.html

  VastaaPoista
 45. Allu, Amma, Suketus, Paula ja anni.M.: Kiva, että olette mukana ja ihanaa, että ilmoititte. :)

  VastaaPoista
 46. Mukana ollaan - postaus huomenna näkyvissä. Adoptiotarinaan sitten lopulta päädyin, ja soveltelin sadun käsitettä hieman. Ei siis niinkään perinteistä satua tällä kertaa vaan eläintarinoita, kuvakirjojen ja romaanienkin muodossa. Aihe imaisi mukaansa, siksi tämä sovellut. Sallitaankohan?

  VastaaPoista
 47. Valkoinen kirahvi: Kiva, että olet mukana. Sadun käsitettä voi hyvin muokata/soveltaa. Oman näkemykseni mukaan satu on sellainen, jollaiseksi itse kukin sen kokee. :)

  VastaaPoista
 48. HUH! Juuri ehdin mukaan luettuani sekunti sitten Topeliuksen Tähtisilmän :) Huomenna bloggaan ja osallistun siis arvontaan! Hieno ja ihana haaste <3

  VastaaPoista
 49. Minäkin osallistuin :)

  http://luetutlukemattomat.blogspot.com/2011/11/satuhaaste-vihrea-tukka.html

  VastaaPoista
 50. Lopultakin ehdin osallistua satuhaasteeseen. Eilen illalla, kun ryhdyin tätä haastetta vakavasti miettimään, tajusin että olisi paljonkin satuja, joista voisin kirjoittaa. Perinteentutkijan oli kuitenkin luontevaa päätyä Martti Haavion satuihin... http://mustikkakummunanna.blogspot.com/2011/11/satuhaaste-onnentupa-ja-porsas-urhea.html

  VastaaPoista
 51. Noora, Liisa ja Anna Elina: Kiva, että olette mukana ja ihanaa, kun ilmoititti. Koetan kovasti pysyä satuhaasteeseen vastanneiden mukana, mutta tänne osallistumisestaan kertoneet on ainakin helppo löytää. Hyviä satuvalintoja!

  VastaaPoista
 52. Huh, menipä viime tinkaan, mutta ehdinpä kuitenkin! :)

  Kolmas kerta toden sanoo: ensin olin kirjoittamassa eräästä Anni Swanin sadusta, mutta sitten vaihdoinkin suosikkisatuuni, Topeliuksen Vattumatoon. No, kuten kerroinkin, se viittä vaille valmis postaus katosi bittiavaruuteen. Lopulta päädyin aikapulan takia lyömään kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja vastaankin haasteeseesi TB-kirjalla, eli blogissani on nyt postaus Lewis Carrollin saturomaanista Liisa Ihmemaassa. :)

  http://psrakastankirjoja.blogspot.com/2011/11/lewis-carroll-liisa-ihmemaassa.html

  VastaaPoista
 53. Vähän meinasi tulla kiire, mutta sainpas osallistuttua :)
  http://kirjojenkeskella.blogspot.com/2011/11/prinsessa-ramapaa-satuhaaste.html

  VastaaPoista
 54. Viime tipassa, mutta vielä on melkein 12 tuntia marraskuu ;)

  http://jarjellajatunteella.blogspot.com/2011/11/satuhaaste-sirkus-saapuu-kirjastoon.html

  VastaaPoista
 55. Kiitos haasteesta, joka toi aivan uuden ulottuvuuden lukuharrastukseeni. Täällä vastaukseni haasteeseen.

  VastaaPoista
 56. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Osallistun satuhaasteeseen viime tipassa Anni Swanin Satukontti sadulla :)

  http://hurmioitunut.blogspot.com/2011/11/anni-swan-satukontti.html

  VastaaPoista
 57. Sara, Maija, Susa, aino ja hietzu: Jee, kaikki olette mukana. Ihnanaa. <3

  Ja tiedoksi muillekin, vielä ehtii parin tunnin ajan. Aamulla ilmoittelen täällä haasteen sulkeutumisesta. :)

  VastaaPoista
 58. Katja, taidanpa ehtiä vielä mukaan: etelä-afrikkalainen Jamelan lenkinki on tarina Afrikasta ja mekoista innostuneille!

  http://varikaspaiva.blogspot.com/2011/11/jamelan-leninki.html

  terkuin,
  viivi

  VastaaPoista
 59. Nyt suuret kiitokset kaikille satupäivän haasteeseen osallistuneille! Arvontaan osallistuvien osalta haaste sulkeutuu nyt, arvonnan suoritan alkuillasta.

  Muistakaa lukea satuja jatkossakin!

  VastaaPoista