Tyttökirjoista

Olen rakastanut tyttökirjoja "aina", ainakin siitä saakka, kun joskus alle kymmenvuotiaana luin F. H.  Burnettin Pikku prinsessan ja Salaisen puutarhan. Luultavasti tyttökirjarakkauteni juuret ulottuvat vielä muutamaa vuotta kauemmas, sillä Astrid Lindgrenin lastenromaaneissa Marikki sekä Marikki ja Kesäkummun tuikku on monia klassisten tyttökirjojen piireitä, vaikka Marikit ovatkin selvästi lastenkirjoja. Olen paitsi rakastanut, myös lukenut tyttökirjoja läpi koko elämäni: parhaassa Dingo-fani-iässä joskus 5. luokkalaisena löysin muun muassa Rauha S. Virtasen sekä L. M. Montgomeryn tuotannon ja kun ylioppilaskirjoitusten jälkeen astuin opiskelijaelämään, sain uudessa elämäntilanteessani voimia Annalta omassa kodissaan. Nyt perheenäitinä löydän tyttökirjoista aina vain uusia ja uusia merkityksiä.

Blogini myötä aloin lukea tyttökirjoja epämääräisen säännöllisesti, ja kesällä 2011 aloin kirjoittaa Kuukauden tyttökirjaklassikko -sarjaa. Koska olen luonteeltani tyttökirjahahmomaisesti haaveellinen haahuilija, en tietenkään ole ihan joka kuukausi tyttökirjoista kirjoittanut. Lisäksi itselleni tyypillisesti venytän tyttökirjaklassikon käsitettä: lasken tyttökirjoiksi myös Mary Marckin koululaisromaanit sekä muutamat aikuisille kirjoitetut romaanit, kuten vaikkapa Dodie Smithin Linnanneidon lokikirjan. Toisaalta Marita Lindqvistin 70-lukulaiset Tuuti-kirjat sopivat minun tyttökirjakategoriaani - kyllähän pienten tyttöjen koululaisromaanitkin ovat tyttökirjoja - ainakin jossain määrin! Myös klassikon käsite on laaja: Jacqueline Kellyn Luonnonlapsi Calpurina Tate on 2000-luvun tuotantoa, mutta se kunnioittaa tyttökirjojen perinteitä niin, etten voi sulkea sitä poiskaan. Melkein kaikki blogini lasten- ja nuortenkirjat kuvakirjoista Viisikoihin löytyvät täältä.

Koska tyttökirjat hukkuvat tunnisteista huolimatta helposti satojen blogissani esittelemieni muiden kirjojen joukkoon, päätin listata blogistani löytyvät tyttökirja sekä tyttökirjoja käsittelevät kirjat tänne. Toivotan kiehtovia kirjaretkiä sukulaissielujen maailmoissa!

Suvi Ahola & Satu Koskimies (toim.): Uuden kuun ja Vihervaaran tytöt
Louisa M. Alcott: Pikku naisia
Frances Hodgson Burnett: Salainen puutarha
Richard Dubelman: Holly Hobbie. Kadonnutta etsimässä
Jacqueline Kelly: Luonnonlapsi Calpurnia Tate
Maria Krüger: Punaruusun aikaan
Marjatta Kurenniemi: Kesälintu
Erich Kästner: Lisen ja Lotten salaisuus
Mary Marck: Toverien kesken
Lucy Maud Montgomery: Annan jäähyväiset
Lucy Maud Montgomery: Marigoldin lumottu maailma
Dodie Smith: Linnanneidon lokikirja
Gretha Stevns: Susy ja Solveig
Anni Swan: Iiris rukka
Jean Webster: Setä Pitkäsääri
Rauha S. Virtanen: Joulukuusivarkaus
Rauha S. Virtanen: Ruusunen
Rauha S. Virtanen: Tuletko sisarekseni
Sisko Ylimartimo: Anna ja muut ystävämme

12 kommenttia:

  1. Mainioita kirjoja olet listannut :) Tuosta Kurenniemen Kesälinnusta en ollut ennen kuullutkaan. Se pitää ehdottomasti lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elma Ilona, Kesälintu on yksi omista ikisuosikeistani. Lue ihmeessä!

      Poista
  2. Tuosta listasta huomaan, että minä en ole nk. tyttökirjoja tainnut lukea koskaan. Lasten kirjat, kuten Tiina-sarja ovat tietysti olleet mukana, mutta nk. tyttökirja-aikaan olen tainnut tehdä kaikkea muuta kuin lukenut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TeeTee, minä luulen, että tyttökirjojakin on luettu eniten alakouluikäisenä. Tai niin ainakin itse tein. :) Yläasteella ja lukiossa tulivat sitten muut kirjat. Periaatteessa Tiinatkin ovat tyttökirjoja.

      Poista
  3. Tiedätkö, että kuuluuko tuo Holly Hobbie kirjastoissa nuortenosastoon, vai minne? Olen joskus muutama vuosi sitten katsonut siitä kertovaa lastenohjelmaa, ja pidin siitä. :D En tiennyt että se on alkujaan ollut kirja, ja haluan ehdottomasti lukea! Ja jos tuo on ihan kunnon kirja-sarja, niin mikä on ensimmäisen osan nimi? x)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, Holly Hobbie kadonnutta etsimässä kuuluu varmasti kirjaston lasten- ja nuortenosastolle. Kirjan suomenkielinen painos on aika vanha, 80-luvulta, joten sitä ei ehkä ole enää monissa kirjastoissa. Kirja on kuitenkin siinä määrin ihana, että suosittelen lukemaan, jos vaan käsiisi saat!

      Poista
  4. Täytyy sanoa, että tässä vasta loistava lista, löytyy kaikki omatkin suosikkini! :) Pitäisi varmaan taas lukea nämä uudelleen, kun lapsena tuli luettua ne niin useasti että lopulta osasin kirjat kannesta kanteen ulkoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Culturelle, hauska kuulla. Itse palaan aina ajoittain rakkaimpien tyttökirjojen pariin, se on rentouttavaa. Suosittelen!

      Poista
  5. Sattumalta törmäsin tänne sivulle. Olipa mukava kuulla, että löytyy muitakin tyttökirjoihin vuodesta toiseen palaavia. Melkein kaikki listaltasi olen vuosien myötä lukenut, viime vuosina hankin mm Anna-sarjan kotiin hyllyyn kokonaisuudessaan odottamaan, josko omat lapseni löytäisivät niistä saman kipinän kuin itse aikoinani. Anna-sarjaa olen vuosikymmenten vieriessä lukenut varmaan kymmenisen kertaa. Lisäksi yksi kirjasarja on vaivannut mieltäni, ala-asteikäisenä luin ruotsalaista kirjasarjaa jonka päähenkilö oli muistaakseni Birgitta (?), sijoittui jonnekin 1800-luvulle torppariaikaan, oli köyhyyttä, mutta myös romantiikkaa myöhemmissä osissa. Sankaritar oli muistaakseni n 14-18v kirjojen tapahtumissa. Nyt en ole löytänyt enää ko sarjaa, kun en muista kirjailijaa. Kirjat olivat kovakantisia, ohuehkoja (samaa kokoa kuin Viisikko esim), piirretyt kansikuvitukset. Kirjoja muistaisin olleen enemmän kuin 5 kpl sarjassa. Muistatko sinä lukeneesi tällaista sarjaa, itse lueskelin sitä 1970-80 luvun taitteessa tai muistuisiko kenellekään toiselle blogisi seuraajalle, mistä sarjasta voisi olla kyse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muija, kiva että löysit tänne. Palaan tyttökirjoihin aina ajoittain, joku niiden maailmassa tuo sellaista nostalgiaa ja lämpöä.

      En muista Birgitta-sarjaa, mutta kuulostaa aina samanlaiselta kuin Gulla-kirjat. Voisiko näissä olla ainakin samaa tyyliä? http://luminenomena.blogspot.fi/2013/03/martha-sandwall-bergstrom-gulla-pitaa.html

      Poista
    2. Kiitos sinulle päivän pelastuksesta. Huonomuistiselle muijalle tuli heti ahaa-elämys eli juurikin tästä sarjasta on kyse. Lähden jäljittämään kirjoja omaan hyllyyn. Kiitos sinulle ja hyvää joulun odotusta!

      Poista
  6. Satutko tunnistamaan tämän kirjan? Luin äitini ( syntynyt-50luvulla) kirjan joskus ikiaikoja sitten. Siinä kerrottiin tytöstä/nuoresta naisesta , joka ottaa pestin maalta, "ukin" luota. Mökillä he kalastavat jne. on sota-aika. Hän rakastuu komeaan pukinpartaiseen mieheen. Lopulta paljastuu, että ukki onkin kaupunkilainen rehtori tms.

    VastaaPoista