perjantai 28. lokakuuta 2011

Kirjamessutorstai: Kiertelyä, John Boyne ja asiaa kirjastosta

Suuri osa kirjablogisteista sekä muustakin Etelä-Suomessa liikkuvasta lukevasta yleisöstä on varmasti mukana kirjamessuilla joko useana tai vähintään yhtenä päivänä. Ja vielä useampi lie mukana vain hengessä pitkän välimatkan tai aikatauluhankaluuksien vuoksi. Itse kävin kirjamessuilla eilen ja menen sinne huomenna uudestaan. Tänään perjantaina vietän välipäivää messuruuhkasta tehden kaikenlaisia pieniä työjuttuja sekä omistautuen myös sille, mikä kaltaiselle blogistille on niin rakasta: aion ottaa iltapäivän omaa lomaa ja lukea.

Ennen kuin kerron enemmän omasta eilisestä messupäivästäni, haluan onnitella lämpimästi Rakkaudesta kirjaan-tunnustuspalkinnon saaneita blogisteja. On upeaa, että kirjablogit saavat huomiota ja ansaitun tunnustuksen. En valitettavasti päässyt katsomaan palkintotilaisuutta, koska omien muiden menojeni vuoksi ehdin messuille vasta puolen päivän jälkeen, mutta sitten olinkin Messukeskuksessa iltakuuteen saakka.

Karkeasti oman eilisen messuaikani voisi jakaa kolmeen osaan: vapaaseen kiertelyyn alueella, John Boynen lehdistötilaisuuteen sekä muutamaan omaa työtäni sivuavaan tilaisuteen.

Kiertely alueella
Torstai oli hyvä päivä ottaa messualue haltuun. Oli melko väljää, lähinnä sai väistellä laumoina kulkevia koululaisia, joista osa näytti ilokseni olevan hyvinkin innoissaan kirjamessuista, olihan messuille pääsy varmasti melkoista vaihtelua pulpetin ääressä istumiseen. Itse kiertelin siellä täällä, pysähdyin Wsoy:n osastolle kuuntelemaan Katja Kaukosta, jonka Odelma on mielestäni eräs hienoimmista tänä vuonna ilmestyneistä esikoisromaaneista. Lisäksi bongasin haastattelupisteissä ainakin Jörn Donnerin, Anna-Mari Marttisen, Hannu-Pekka Björkmanin sekä Aleksis Kivi-lavalla Sofi Oksasen, Viivi Luikin sekä Arja Salokantelen. Hertan maailman Hertta käveli vastaan ja hänestä oli napattava kuva esikoistani ajatellen, eskarilaiseni kun pelaa innokkaasti Hertan maailma-peliä Pikku Kakkosen nettisivulla. Kirjaostoksia en eilen tehnyt kovinkaan paljon, mutta Jonathan Franzenin Vapaus kiinnosti siinä määrin paljon, että sen ostin Siltalan osastolta.

John Boyne
Bazar järjesti irlantilaisen John Boynen lehdistötilaisuuden iltapäivällä. Koska pidin paljon Boynen lastenkirjasta Nooa Notkoniitty karkaa kotoa, menin kuuntelemaan kirjailijan mietteitä. Bazarin tiedotuspäällikkö Vilja Perttola haastatteli Boynea lämminhenkisessä tilaisuudessa.

Alkuun Perttola ja Boyne keskustelivat Boynen kirjailijanurasta. Boyne kertoi aina omanneensa hyvän mielikuvituksen. Jo lapsena hän jatkoi lukemiensa kirjojen hahmojen elämää omissa leikeissään ja tarinoissaan. Kirjailijanuransa alkutaipaleella dublinilaisessa kirjakaupassa työskennellyt Boyne pystyi heittäytymään vapaaksi kirjailijaksi neljättä romaaniaan työstäessään. Boyne kertoi olevansa siinä mielessä vanhanaikainen, että pitää eniten suurista, eeppisistä tarinoista. En lainkaan ihmetellyt, että vahvana tarinankertojana tunnettu Boyne mainitsi suosikkikirjailijoikseen Charles Dickensin ja John Irvingin. Toisaalta Boyne kertoi nauttivansa suuresti myös Philip Rothin, Anne Tylerin ja Haruki Murakamin teoksista. Minun oli helppo nyökytellä hiljaa, sillä Irving, Tyler ja Murakami ovat kovasti omaankin mieleeni.

Boyne kertoi kirjoittavansa niin lapsille kuin aikuisille, muttei halua kirjoittaa yksinkertaisia lastenkirjoja, vaan haluaa niihinkin ajateltavaa, haasteita ja suuren tarinan. Kirjoittamisprosessi on toisinaan monimutkainen. Esimerkiksi Poikaa raidallisessa pyjamassa Boyne alkoi kirjoittaa lastenkirjana, mutta kirjan teemat pelottivat kustantajia ja lopulta kirja löysi tiensä aikuisten lukijoiden sydämeen. Boynen uusin suomennettu aikuisten romaani Tarkoin vartoitu talo oli kirjailijan mukaan helppo kirjoitettava. Tarina vaan tuli ja tekstiä syntyi. Boyne kertoi olleensa jo vuosia kiinnostunut Venäjän historiasta, Anastasian mysteeristä sekä niistä asioista, joita vallankumous sai aikaan. Hän totesi myös halunneensa tuoda kirjassaan esille uuden näkökulman vallankumouksen ja Romanovien käsittelyyn, sillä Boynen mukaan hyvän mielekkään kaunokirjallisuuden täytyy tuoda kuluneeseen teemaan jokin uusi näkökulma. Siitä olen Boynen kanssa samaa mieltä.

Bazar on julkaissut tänä syksynä toisenkin Boynen kirjan, jo mainitsemani Nooa Notkoniityn, joka on toistaiseksi ainoa lukemani Boynen kirja. Irlantilainen kirjailija piti Nooa Notkoniityn tarinaa erikoisimpana hänen itsensä koskaan kirjoittamana romaanina. Jos Tarkoin vartioitu talo syntyi helposti, niin Nooa Notkoniitty karkaa kotoa oli huomattavasti vaikeampi kirjoittaa teoksen raskaan teeman vuoksi. En nyt tässä voi kirjan juonta paljastamatta kertoa tarkemmin, mikä lastenromaanin teemasta teki raskaan tai haikean, mutta jaan mielelläni Boynen ajatuksen siitä, että Nooa Notkoniitty on kaikesta huolimatta valoisa, vapauttavakin kirja. Itse suosittelen kirjaa nimenomaan aikuisille, vaikka sen teemoista voi olla hyvä keskustella lastenkin kanssa. Sadun taikaa, kuten salaperäinen metsä tai puhuva mäyräkoira, kirjasta löytyy mitä aidoimmin.

Kirjailija kertoi myös saamastaan lukijapalautteesta. Etenkin Poika raidallisessa pyjamassa on puhuttanut lukijoita niin, että Boyne on saanut kirjeitä niin ihastuneilta kuin närkästyneiltäkin lukijoilta. Hän kertoi toivottavansa myös kielteisen palautteen tervetulleeksi, sillä hänen mielestään vahva kirja provosoi, ihastuttaa, vihastuttaa - herättää tunteita.

Mistä Boyne sitten löytää tarinansa? Hän kertoi tietävänsä sydämessään, mistä tarina tulee ja kuinka se alkaa kantaa. Boyne puhui lehdistötilaisuudessaan niin vakuuttavasti, että kyllä minun täytyy viimeistään talvella lukea hänen Tarkoin vartioitu talonsa.

Kirjasto 2012
Oman kirjamessutorstaini viimeinen ohjelmanumero oli osallistuminen Avaimen julkaiseman Kirjasto 2012-kirjan julkistamistilaisuuteen.

Kirjastoammattilaiselle suunnattu Päivi Almgrenin ja Päivi Jokitalon toimittama kirja on Asiakkaan asialla pureutuu asiakaslähtöisyyden kysymyksiin: Millaisia työkaluja kirjastoammattilainen voi käyttää asiakkuuden äärellä? Millaista on tehdä työtä tuntemattoman rakastetun  - asiakkaan – hyväksi? Miten vuorovaikutusta kirjaston käyttäjien kanssa voi syventää, miten saavuttaa ei-käyttäjä? Millainen on asiakkaan kirjasto? Kenen asialla nykyiset kirjastojen asiakkuudesta ponnistavat kehitystrendit lopulta ovat?

Vaikka kirja tullee kulumaan ennen kaikkea kirjastolaisten käsissä, on siinä paljon sellaisia tekstejä, jotka puhuttelevat myös ketä tahansa kirjaston asiakasta, kenties jopa ei-käyttäjää. Suomessa on maailman hienoin kirjastolaitos, siitä on hyvää pitää kiinni! Hyvää kirjastokeskustelua tarvitaan aina ja voiko paljon tärkeämpää teemaa ollakaan kuin asiakaslähtöisyys?

Samassa yhteydessä voisin vinkata toisestakin Avaimen uutuudesta: Pirjo Tuomen Kirjojen keskellä. Kirjastonhoitaja kaunokirjallisuuden asiantuntijana herättää varmasti keskustelua ja lämmittää kaikkien kirjanystävien mieltä.

**********************************
Vaikka en ole ruuhkien ystävä, niin jotain taikaa kirjamessuissa kyllä on. On uskomattoman hienoa, että tuhannet ihmiset kokoontuvat yhteen kirjojen ja lukemisen vuoksi. Siksipäs sukellan messutunnelmaan huomennakin. Odotan hyviä kirjallisia keskusteluja, muiden blogistien tapaamista sekä ainakin Annelies Verbeken, Annabel Lyonin sekä mahdollisesti muidenkin kirjailijoiden tapaamista.

22 kommenttia:

 1. Hienoa, että kirjablogeja arvostetaan. Itse olen löytänyt tätä kautta paljon mielenkiintoisia kirjoja.

  VastaaPoista
 2. tosi kivakun kirjoitit messukuulumisia! terkkuja huomisille treffeille ja muutenkin hauskoja messuja!

  VastaaPoista
 3. Allu: Olen samaa mieltä. Se, että Rakkaudesta kirjaan-palkinto tuli kirjablogeille on tavattoman hienoa ja kaikki viisi palkittua blogia edustavat blogeja hyvin monipuolisesti.

  anni.M.: Olihan messuista ihan pakko kirjoittaa. Kiitos - ja toivottavasti ensi vuonna sinäkin pääset paikalle. :)

  VastaaPoista
 4. Kirjamessut ovat ainoat messut, joille vapaaehtoisesti menen. En pidä yhtään väkijoukoista, joten kartan messut kaukaa. Mutta eihän kirjamessuilta voi pysyä poissa! Nytkin sain kutsun Helsinkiin, mutta taidan jäädä kotiin, kun kolme viikonloppua on mennyt reissussa.

  VastaaPoista
 5. Kirjailijatar: Samat sanat! En pidä messuista tai mistään ruuhkista, mutta kirjamessuja oikein odotan. Ja jos/kun et nyt tule Helsinkiin, niin teillähän oli Turussa mitä parhaimmat messut jokunen aika sitten. :)

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva lukea/katsoa tunnelmapaloja messuilta. Huomenna nähdään!

  VastaaPoista
 7. Kiitos messutunnelmien raportoinnista! Minua niin harmittaa, etten pääse tapaamaan teitä huomenna mutta ehkä ensi vuonna? :)

  Kiitos myös Boynen haastattelun summaamisesta! Poika raidallisessa pyjamassa oli minulle vahva lukukokemus.

  (Ja tajusinpa tässä että saan Notkoniitystä Totally British irkkuhaasteeseen kolmannen kirjan, jes! Eureka Street, Belfastin ostin viime viikolla sinun vinkistäsi :)

  VastaaPoista
 8. Susa P.: Mukava nähdä huomenna. Odottelen jo innolla blogistien tapaamista. :)

  Linnea: On tosiaan hieman harmi, ettet pääse huomenna, mutta onneksi kirjamessut järjestetään joka vuosi. Ja jospa tähän väliin tulisi joku muukin blogitapaaminen. :)

  Lue ihmeessä Nooa Notkoniitty. Se on hyvä saturomaani. Mutta Eureka Street, Belfast se vasta jotain onkin. Ah!

  VastaaPoista
 9. Tässä saikin melkein virtuaalisesti olla mukana;D Hienoa tosiaankin tuo kirjabloggarien palkitseminen.Minäkin olen juuri kirjablogien kautta löytänyt mielenkiintoisia kirjoja.

  VastaaPoista
 10. Kiitos hienosta raportista, tekisi itsekin mieli sukeltaa sinne mukaan!

  Katselin eilen televisiosta, ettei tungoskaan näyttänyt pahalta.

  VastaaPoista
 11. Kiva postaus! Ja samoin kivaa, että sullakin oli hyvä messupäivä. Mentiin juuri ristiin, kun minä olin messuilla aamupäivän, mutta huomenna sitten nähdään. <3

  Minustakin messuilla oli tällä kertaa kivaa, kun ruuhkaa ei juuri ollut. Huomenna varmasti on, mutta pitää yrittää lähteä oikealla asenteella liikkeelle. :)

  VastaaPoista
 12. Yaelian: Hauskaa. ;D Messuilla kyllä riittää kuunneltavaa, katseltavaa ja kirjallisesti aistittavaa. Tuo viiden blogistin palkitseminen oli huikea juttu.

  Erja: Hyppäät vaan junaan ja matkaat Helsinkiin! Messuilla oli tosiaankin eilen tosi miellyttävää liikkua. Huomenna ruuhkaa saattaa olla melkoisesti, mutta aion silti sekaan.


  Karoliina: Mukava kuulla sinun eilisestä messupäivästäsi. Sinä tosiaan taisit lähteä silloin kun minä vasta saavuin Pasilaan, mutta huomenna näemme. Kivaa. <3

  VastaaPoista
 13. Jos minä olisin ollut raadissa valitsemassa blogeja, sinä olisit ollut palkittujen joukossa ehdottamasti. Hienoa oli, että palkitut blogit olivat kaikki omanlaisiaan ja linjalleen uskollisia. Onnea heille kaikille!

  Jään odottamaan messukuulumisia tänne periferiaan! Liputkin minulla oli jo valmiina, mutta täälläpä sitä kotona sitten kökötetään kuitenkin tämä viikonloppu. No, ensi vuonna paremmalla onnella!

  Antoisaa messupäivää!

  VastaaPoista
 14. Olisipa todellakin ollut kiintoisaa kirjastoasiaa! Taidankin lukaista tuon kirjan sitten, kun se ilmaantuu kirjastoon. :)

  VastaaPoista
 15. Oikein ihanaa messupäivää huomenna ystävä ♥ Hengessä mukana ;)

  VastaaPoista
 16. Hitsit, olen omien töiden takia ihan pihalla kaikesta, mutta kivaa kun kirjablogit nousevat ihan valtakunnallisenkin sivuille. Ja toivottavasti nähdään huomenna!

  VastaaPoista
 17. Olisipa ihanaa vierailla kirjamessuilla, vaikkapa Turussahan ne olivatkin aiemmin ja lähempänä. Jätin väliin tänä vuonna.
  ens vuonna sitten.

  Luin tuon "Poika raidallisessa pyjamassa". Pidin . Jätti minuun taas paljon ihmetystä, kysymyksiä. Elokuvan katsoin kirjan jälkeen.

  ihanaa viikonloppua sulle=)

  VastaaPoista
 18. Joana: Kiitos ihanasta kommentistasi. :) Jokainen palkinnon saanut blogi on sen ansainnut ja olen kanssasi samaa mieltä siitä, että jokaisella on oma, hieno linjansa.

  Olisipa ollut hauska nähdä kirjamessuilla. Mutta ehkä ensi vuonna! Tai jossain, mistäs sitä koskaan tietää.

  Jossu: Tuo kirja vaikuttaa kyllä kiinnostavalta. Samalla muuten julkaistiin toinenkin teos, joka käsittelee kirjastonhoitajaa kaunokirjallisuuden asiantuntijna.

  Susa: Kiitos. Toivottavasti onnistumme näkemään pian. <3

  Mari A.: Tuo palkinto saikin paljon mediahuomiota, mikä on tosi hienoa. Toivottavasti tosiaan nähdään huomenna. :)

  Hanne: Aina ei vain ehdin kirjamessuille. Ehkä ensi vuonna menet joko Turkuun tai reissaat Helsinkiin saakka.

  Boyne vaikutti hyvin sympaattiselta ja kertoi paljon mm. Pojasta raidallisessa pyjamassa.

  VastaaPoista
 19. Katja, kiitos raportista! Harmittaa, etten ole mukana messuilla, mutta kaikkialle ei voi ehtiä (sen sijaan kummittelin tänään töissä kirjastonoitana ja huomenna on se yksi tietty tapaaminen, johon sinä et nyyh nyyh pääse).

  Kirjastoaiheinen kirja pitää ehdottomasti lukea. Myös tuo toinen kommentissa mainitsemasi kirja kiinnostaisi. Muistatko kirjan tekijää/tekijöitä tai nimeä?

  VastaaPoista
 20. Kiitos mielenkiintoisesta raportista. En itse pääse messuille, joten on mukava seurata tapahtumia blogikirjoitusten välityksellä.

  Oli kiva saada tietää myös linkittämäsi uutisen kautta minkä nimisiä palkitut blogit ovat. Täytyy käydä tutustumassa. Kaikki ovat minulle ennestään tuntemattomia.

  VastaaPoista
 21. Anna Elina: Niinhän se on, että joskus Helsinki on aivan liian kaukana. :) Mutta kivalta kuulostaa tuo kirjastonoituuskin. Ja teillä oli varmasti aika huikea tapaaminen sielläkin. Nyyh. <3

  Se toinen kirja on Pirjo Tuomen Kirjojen keskellä. Suosittelen!

  ANNI: Niin ja nimenomaan, vautsi. :)

  Annika: Mukavaa, että messutunnelmat välittyvät muiden blogien kautta. Ja suosittelen lämpimästi kaikkia palkittuja blogeja. Hienoja jokainen.

  VastaaPoista