Älkää säikähtäkö! Toivottavasti jaksatte ja kestätte lukea listoja. Päästän sisäisen listahirmuni valloilleen esittelemällä ensin elokuussa lukemani kirjat ja sen jälkeen syvennyn kesäni niihin kirjahankintoihin, jotka ovat peräisin muualta kuin kotimaisista (uutuus)kirjakaupoista. Paras paikka löytää kirjoja taitaa olla mummolan, lapsuudenkotini, vintti!
Elokuu oli varsin hyvä lukukuu. Luin kaikkiaan 11 sellaista kirjaa (12. on kesken, mutta ehdin kirjoittaa siitä aikaisintaan torstaina), jotka toin blogiini. Joukkoon mahtuu niin lastenkirjoja, runoja, tyttökirjaklassikko kuin koti- ja ulkomaisia romaaneja. Elokuu oli siitä ihmeellinen lukukuu, että muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lukemani kirjat yllättivät minut erinomaisuudellaan. Upeita olivat niin William N. päiväkirja, Naurujen maa, Syykesä, Kolmas sisar kuin Katariinakin. Suurimmaksi suosikikseni nousee kuitenkin Helmi Kekkosen Valinta, joka on täysin minun mukavuusalueellani oleva romaani.
Kristina Carlson: William N. päiväkirja (2011)
Jonathan Carroll: Naurujen maa (2005/1980)
Katja Krekelä: Romisko (2011)
Aulikki Oksanen: Kolmas sisar (2011)
Helmi Kekkonen: Valinta (2011)
Mary Marck: Toverien kesken (1933)
Johan Bargum: Syyskesä (1993)
Anni Sinnemäki: Aleksis Kiven katu (2009)
Camilla Läckberg: Merenneito (2011/2008)
Hannu Hirvonen & Pia Sakki: Rakastunut krokotiili (2011)
Marisha Rasi-Koskinen: Katariina (2011)
Kesällä ehdin niin lomailla, tehdä töitä, pohtia ja osin tehdä päätöksiäkin uusien urasuunnitelmieni suhteen sekä tietenkin bongailla kirjoja sieltä sun täältä! Heinäkuisilla matkoillamme Tukholmaan, Itä-Suomeen ja Pohjanmaalle pyrin suuntaamaan katseeni aina sinne, missä kirjoja on. Ihanassa Junibackenissakin toki kyynelehdin tälläkin kertaa satujunassa, mutta viime kesältä osasin odottaa kirjakauppaan pääsyä. Ja kyllä se oli sen arvoista. Junibackenin kirjakaupasta mukaani tarttuivat kaksi ylläkuvattua kirjaa sekä epälindgrenmäinen kuorma-autokirja pojalleni ja Pikkuisen Lotan possunallepehmo tyttärelleni. Niin ja tietenkin Junibackenin polkakarkkeja Marikki-kuvallisessa rasiassa ihan vain itselleni. :)
Astrid Lindgrenin ja Bo-Erik Gybergin kirja På Rymmen med Pippi Långstrump (1971) pohjautuu kokopitkään elokuvaan Peppi Pitkätossu karkuteillä. Tarina on varmasti monille tuttu. Siinä Tommi ja Annikka karkaavat kotoa ja saavat seurakseen Pepin. He kulkevat ympäri ihanaa kesäistä Gotlantia, tapaavat niin kulkurin, maatilan eläimiä kuin poliisinkin. Retki on sopivan jännittävä, turvallinen ja ennen kaikkea peppimäinen. Lindgrenin tarina on ihana, mutta elokuvaa tuntemattomille se ei anna samanlaisia elämyksiä kuin Peppi-romaanit. Gybergin valokuvat ovat peräisin elokuvan filmausajalta ja ne ovat kertakaikkisen ihania. Lapsinäyttelijät Inger Nilsson, Maria Persson ja Per Sundberg ovat ainoat oikeat Peppi, Annikka ja Tommi. Minun mielestäni tämä kirja on melkeinpä pakollinen ostos kaikille Junibackenissa tai haaveitteni Visbyssä vieraileville Lindgren-faneille.
Toinen Junibacken-löytöni on Astrid Lindgrenin ja Marita Törnqvistin kuvakirja Sagoresan. Från Junibacken till Nangilima (2006, Lindgrenin teksti ilmeisesti vuodelta 1996). Se vie lukijansa samalle matkalle kuin Junibackenin satujunakin, joten kirja toimii parhaiten matkamuistona. Se toki toimii myös Lindgrenin muutamien keskeishahmojen esittelyteoksena. Kirja alkaa Marikista ja Liisasta kellarin katolla, kulkee Vaahteranmäen Eemelin puu-ukkojen kautta Katto-Kassisen sotkuiseen kotiin, kurkistaa Pekka Peukaloisen miniatyyrimaailmaan, näyttää Ronjan ja Birkin ystävyyden voiman sekä itkettää Veljeni Leijonamielellä. Tämäkin teos on yksinkertaisesti ihana, joskin Ilon Wikland-fanina kaipasin hänen kuvitustaan. Törnqvist on kuitenkin ollut luomassa koko Junibackenin visuaalista ilmettä ja suoriutuu hyvin.
Ja nyt vihdoin sinne mummolan vintille. Kolmas kirjalistaukseni on pitkä, toivottavasti kestätte ja jaksatte lukea. Olen aina rakastanut ullakkojen tunnelmaa. Lapsena kiipesin usein oman mummolani, suuren maalaistalon vintille lukemaan niin vanhoja tyttökirjoja, äitini ja tätini keskikouluajan oppikirjoja, serkkuni 70-luvun Aku Ankkoja ja mitä vain, jopa vanhat Seura-lehdet kelpasivat. Mummolan vintti oli parasta, mitä kesäaikaan tiesin mansikkamaidon ohella. Nyt omassa lapsuudenkodissani, 70-luvun tiilitalossa, on vintti kaikenlaisia aarteita pullollaan. Tein heinäkuussa löytöjä mm. vanhojen Ystäväni-kirjojen sekä lapsuuteni suosikin, Dingo-yhtyeen, fanituotteiden maailmaan, mutta kotiin kannoin vain kaunokirjoja (kiitos, äiti ja isä!). Olen nyt muun muassa näiden kirjojen onnellinen omistaja tai pitkäaikaislainaaja:
P.G. Wodehouse: Ville Valloittaja (en ole lukenut Wodehousea, joka on mieheni suursuosikki)
Annikki Setälä: Karhunkierros (romantiikkaa?)
Kirsti Heporauta: Koulukodin tyttö (muistan tästä vain tunnelman)
Anni Swan: Tottisalmen perillinen (klassikko, olen lukenut, muttei niin rakas kuin Iiris rukka tai Sara ja Sarri)
Rebekka Räsänen: Musta lammas lyö päänsä seinään (olen lukenut, mutten muista kirjasta mitään)
Mary Marck: Toverien kesken (linkki arviooni)
Betsy Byars: Joutsenten kesä (70-lukulainen amerikkalainen nuortenkirja Sarasta, joka kehitysvammainen pikkuveli katoaa. Luin lapsena, haluan lukea uudestaankin.)
Eeva Tenhunen: Nuku hyvin, punahilkka (nostalgiakirja ja dekkari itäsuomalaisesta koulumaailmasta, tulen lukemaan tämän syyspimeillä)
Gunnar Mattsonin Prinsessa jäi vielä lapsuudenkotiini ja taidan lukea sen siellä syyslomallani.
Kesän kirjalöytöni eivät lopu mummolan vintille, vaan asioin myös esimerkiksi Tyttökirjaklassikot-verkkokaupassa (mm. Virtasen Ruusunen ja Tapaamme Seljalla, Marita Lingvistin Mariella-kirja, joista lisää myöhemmin), ilomantsilaisella maatilalla (Tuletko sisarekseni) sekä tietenkin automatkojen taukopaikoilla (mm. Muumien kielikoulua ja Joel Haahtelaa). Lisäksi kuvassa näkyy vielä ystäväni minulle ostamat Fredrikssonin Anna, Hanna ja Johanna sekä useammankin kerran lukemani Otavan Priska. Kiitos, H!
Nyt päätän miltei megalomaanisen listapostaukseni tähän. Onko mikään hankkimistani tai löytämistäni kirjoista sinulle tuttu? Haluaisitko lukea jonkun tai osaatko suositella jotain noista löydöistäni? Ja mitkä ovat sinulle parhaita kirjojen löytöpaikkoja? Ja oletko sinäkin kirjahamsteri?