Bazarin tilaisuus alkoi kustantamon johtajan Ritva Holmströmin tervetulotoivotuksin. Herkullisen lounaan jälkeen oli kahden kirjailijavieraan aika esiintyä. Heistä ensimmäisenä ääneen pääsi englantilainen Victoria Hislop, jota hänen Saari-romaaninsa toinen kääntäjä Laura Jänisniemi haastatteli. Hislop puhui kirjansa synnystä, kirjoittamisprosessistaan sekä Kreikasta eläväisesti ja selkein sanoin. Saari sijoittuu toisen maailmansodan ajan Kreetalle. Se kertoo nuoresta englantilaisesta naisesta Alexisista, joka alkaa selvittää sukunsa historiaa. Hän saa kuulla isoisoäitinsä spitaalista sekä tämän elämästä Kreetan itäosan edustalla olevalla Spinalongan saarella, jota leprasaareksikin kutsuttiin. Ennen pitkää Alexis huomaa olevansa itsekin kytköksissä Spinalongaan, sairauden ja kuoleman saareen. Huhtikuussa ilmestyvä saari on kertomus kolmen sukupolven elämästä kreikkalaisella saarella sekä värikäs kuvaus kreikkalaisesta elämänmenosta. Luulen lukevani kirjan vielä kevään mittaan.
Hislopin ja Rönnbackan esiintymisten jälkeen Bazarin tiedotuspäällikkö Vilja Perttola sekä myyntipäällikkö Markus Lähdesniemi esittelivät kevään muuta kirja-antia. Bazar julkaisee tänä keväänä paljon jännityskirjallisuutta, kuten itseäni kiinnostavan Ann Rosmanin Noitavasaran. Mukaan mahtuu myös jo blogeissa paljon esillä ollut kuubalaissyntyisen Cecilia Samartinin Kaunis sydän, viime vuonna Krokotiilin keltaisilla silmillä monia ilahduttaneen ranskalaisen Katherine Pancolin Kilpikonnien hidas valssi sekä venäläisen Andrei Voloksen Animaattori, fantasiaa ja realismia yhdistelevä palkittu romaani kymmenen vuotta sitten tapahtuneesta Moskovan teatterikaappauksesta. Voisin poimia Bazarin keväästä vaikka kuinka monta kirjavinkkiä erilaisille lukijoille, mutta mainitsen vielä kaksi: S.J. Watsonin Kun suljen silmäni tuntuu saavan palkintoja koko ajan enemmän ja enemmän. Ruotsalaisen Annica Wennströmin saamelainen sukutarina Lapinkylä taas vaikuttaa kirjalta, josta voisin pitää kovastikin.
Bazarin kirjasivuilta löydätte lisätietoa niin mainitsemistani kuin monista muistakin kevään 2012 kirjoista.
Bazarin tilaisuuden jälkeen minulla oli muutama tunti ihan omaa aikaa, mikä tuntui oikealta arjen luksukselta. Käytin sen tietenkin hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla: menin istumaan kahvilaan kera erään uutuuskirjan, josta kirjoittanen blogiini vielä tällä viikolla. Aika kahvilassa kului kuin siivillä ja ennen pitkää tuli aika suunnata juhlistamaan Seija Vilénin Pohjan akan (Avain) julkistamistilaisuutta - minnekäs muualle kuin taverna Pohjan Akkaan. Kalevalan päivälle hyvin sopiva kirja hienosti nimetyssä ravintolassa!
On vain Pohjola, taivaalla läikkyvä revontuli ja porojen karheat korvat, kertoo Avaimen nettisivuille pantu Vilénin kirjasta otettu lainaus. Vaikuttavaa. Vaikuttava on myös kirjan aihepiiri. Pohjan akka on maagisrealistinen kirja, joka kertoo Kalevalan Louhen tarinan. Romaanin kehyskertomuksessa Louhi viettää vanhuutensa päiviä dementiakodissa, toisten armoilla hoidettavana. Louhi kuitenkin kertoo tarinansa kirjailija Pertille, joka saa kuulla niin Pohjolasta ja Kalevalasta, kateudesta kuin kuolemastakin. Jälleen kerran vanha folkloristi minussa odottaa pääsevänsä kirjaan käsiksi.
Pohjan Akan julkistamistilaisuudessa pääsimme kuulemaan myös sahan soittoa. Sahan soundi on varsin vangitseva, surumielinen, ihmeellinen ja sellainen, ettei sitä voi kuunnella taustamusiikkina. Sahaa kuuntelee aivan väistämättä keskittyneesti.
Näiden runsaiden kirjatunnelmien myötä toivotan kaikille aurinkoista karkauspäivää! Muistakaa nyt kaikki naimattomat naiset kosia jotakin sopivaa ihmistä - jos ei muuten, niin edes hamekankaan toivossa.