Kustantaja: WSOY 2014
Alkuteos: Muminvärlden och verkligheten. Tove Janssons liv i bilder
Kuvatoimitus: Bengt Wanselius
Suomennos: Sari Kumpulainen
Ulkoasun suunnittelu: Patrick Leo
Sivuja: 242
Arvostelukappale
Kuvapainotteinen elämäkerta
Tove tiesi jo varhain, mitä hän halusi elämältä, eikä unohtanut sitä hetkeksikään.
Näin kirjoittaa Tove Jansson veljentytär Sophia Jansson ja häntä on helppo uskoa. Miten Tove Jansson sitten kasvoi kuvataiteilijaksi, kuinka hän löysi oman tiensä? Mikä innoitti Tove Janssonia luomaan Muumit ja niiden maailman? Ja ennen kaikkea: kuinka tämä kaikki näkyy kuvissa, niin taiteessa kuin Toven sukulaisten kotialbumien kansien välissä?
Ruotsalaisen Petter Karlssonin kirjoittama Muumimaailma ja todellisuus. Tove Janssonin elämä kuvina on laadittu yhteistyössä Toven sukulaisten kanssa. Takakansiteksti kertoo kirjan olevan runsaimmin kuvitettu teos, mitä Tovesta on koskaan ilmestynyt.
Muumimaailma ja todellisuus on monilta osin huikea kirja: se houkuttelee heti komealla ulkoasullaan ja ihastuttaa kuvateksteillään, jotka kertovat pieniä ja suuria seikkoja Toven elämästä ja töistä. Leipätekstiä kookkaassa kirjassa on suhteellisen vähän. Karlsson kirjaa Janssonin elämän keskeisimmät käänteet, kurkistaa lapsuuteen, kuljettaa taiteilijuuteen ja osin yksityiselämäänkin. Helsingin Sanomat vihjaa (muttei kuitenkaan) avaa kirjassa olevan asiavirheitä. En ole niin hyvä Jansson-tuntija, että olisin löytänyt niitä itse ja nautin kyllä Karlssonin tekstin lukemisesta, vaikkei se varsinaisesti uutta tietoa annakaan. Jos Tove Janssonin elämä kiinnostaa, kannattaa lukea Tuula Karjalaisen Tee työtä ja rakasta tai Boel Westinin Tove Jansson - Sanat, kuvat, elämä, josta esimerkiksi Kaisa Reetta on juuri blogannut.
Karlssonin teoksen parasta antia ovat kuvat. Osin tuttu ja osin uusi kuva-aineisto kiehtoo ja ilahduttaa silmää. Kuvat ja kuvatekstit avaavat oikean aarrearkun Toven maailmaan lapsuudesta vanhuuteen, työstä vapaa-aikaan, julkisuudesta yksityiselämään. Esimerkiksi aukeaman kokoinen Harun maisema tai Janssonin perheen retkikuvat ovat paitsi upeaa, myös kiehtovaa katsottavaa. Ihana on myös aukeaman kokoinen kuva, jossa Tuulikki Pietilä polttaa tupakkaa ja katsoo seesteisen näköisenä ilmeisesti töihinsä syventynyttä puolisoaan. Unohtaa ei sovi tietenkään muumikuvituksia, kansitaidetta, maalauksia, luonnoksia eikä kuvia teatterin lavasteista. Muumimaailma ja todellisuus onkin alaotsikkonsa mukainen ja tuo kuvien kautta Tove Janssonin persoonan lähelle.
Kirjan kokoa kiittelen ja moitin. Kiitän komeaa kokoa siitä, että kuvat pääsevät oikeuksiinsa. Koko sivun tai koko aukeaman kokoisten kuvien lisäksi silmää ilahduttavat monet kuva-aukeamat, joilla on useita värikuvia. Kuvia ei tarvitse tihrustaa ja taitto on muutenkin kauttaaltaan onnistunut. Pieniä moitteita annan kuitenkin siitä, että kookasta kirjaa on hankala lukea muuten kuin sohvalla tai pöydän ääressä istuen. Kaikkea ei voi saada: pienemmässä kirjassa kuvat kärsisivät. Karlssonin teos onkin sohvapöytäkirja sanan monissa merkityksissä.
Vaikkei Muumimaailma ja todellisuus tuokaan mitään kovin uutta innokkaimmille Jansson-faneille, on se kirja, joka on ilo omistaa. Jo kannessa oleva Kuinkas sitten kävikään -henkinen pyöreä aukko vie sinne, minne lukija haluaakin: jonnekin perin juurin tovejanssonmaiseen maailmaan, visuaaliseen, boheemiin ja lämpimään.
--
Kirjasta ovat kirjoittaneet myös Maija ja Anni.
Kuulostaa oikein kivalta kirjalta. Joskus kuvat kertovat paremmin kuin sanat :)
VastaaPoistaHyvää Joulua sinulle!
Mai Laakso, tämä on tosi kiva kirja - nimenomaan kuvien vuoksi. :)
PoistaKiitos samoin, hyvää joulunaikaa!
Tämä kirja tuntuisi ihanalta! Erilaiset tulkinnat tuovat Toven kuvaan syvyyttä. Itselläni on seuraavaksi vuorossa mainitsemasi Karjalaisen teos. Se odottaisi jo hyllyssä, saa nähdä, milloin siihen tartun. Onneksi näitä saa lukea tämän vuoden jälkeenkin! :)
VastaaPoistaMutta on tämä ollutkin hieno Tove-juhlavuosi! Minä aion jatkaa Toven lukemista ensi vuonnakin, etenkin hänen runsas aikuisille suunnattu tuotantonsa alkoi kiinnostaa.
Kaisa Reetta, tämä on ihana. Olisin kaivannut ehkä syvempää tekstiäkin, mutta toisaalta Westinin ja Karjalaisen kirjat kattavat jo niin paljon. Kuviin on upea syventyä.
PoistaTove-juhlavuosi on ollut hieno. Mutta mikä parasta, omaperäiset kuvat ja tekstit eivät katoa ensi vuonnakaan. Oletko muuten lukenut Kuvanveistäjän tyttären? Se on hurmaava.
Katja, olen lukenut Toven 'aikuisemmasta' tuotannosta vain Kesäkirjan ja siitäkin on jo aikaa vaikka kuinka paljon. Pistän Kuvanveistäjän tyttären muistiin :)
PoistaTuo Jaelin mainitsema BBC:n Tove-leffa alkoi kiinnostaa minuakin. Täytyy etsiä se Youtubesta! :)
Kesäkirjakin on iki-ihana! Ja Toven kaikki novellikokoelmat, ne pitää myös lukea. :)
PoistaTämä on kyllä kaunis ja monen monta katselukertaa kestävä kirja. :)
VastaaPoistaAsiavirheitä en minäkään huomannut ja nyt harmittaa, ettei niitä tuossa HS:n jutussa mitenkään eritellä.
Maija, ihan samat ajatukset. :) Kirja on sellainen, joka on ihana omistaa ja johon voi palata aina tuon tuostakin. Myös Hesarin luonnehdinnassa ärsyttää hieman se, että vihjataan virheistä, muttei anneta esimerkkejä. Ollapa Tove Jansson -tuntija! ;)
PoistaIhana kuvakirja.Tuo on varmaankin sellainen,johon haluaa usein palata.Ostin Toven elämänkerran nyt kesällä ja koneella on BBC:n Tove-elokuva,jonka olen katsonut jo pariin otteeseen.Senhän näkee myös YouTubelta.
VastaaPoistaJael, BBC:n Tove-elokuva! Se on mennyt minulta ihan ohi. Hienoa, että sen voi katsoa YouTubesta. Täytyykin painaa mieleen. Tämä kirja on komea ja kuviensa osalta ihana.
PoistaTämä kirja on kuvista johtuen oikea aarre ja kansi on mukavasti toteutettu Kuinkas sitten kävikään -kirjan mukaiseksi aukkoineen. Hieno kirja, jota olen jo lehteillyt, mutta jonka haluan saada itselleni ja omaan hyllyyni.
VastaaPoistaTunnelmallista joulua sinne sinulle ja perheellesi!
Valkoinen Kirahvi, tässä kirjassa on paljon sellaisia kuvia, joita voisi katsoa vaikka kuinka kauan. Toven kasvot, eleet, ilmeet, elämä...
PoistaIhanaa joulunaikaa sinulle! :)
Minä sain kirjan joululahjaksi ja jouluna sen luinkin. Kirja on upea kuviensa puolesta ja siksi sen halusin, mutta eihän se Boel Westinin tai Karjalaisen jälkeen paljon uutta antanut. Itse pongasin anakin yhden selkeän virheen kirjasta, mutta se oli kuvatekstissä.
VastaaPoista