sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Päivät 19-24: Elokuva, romantiikka, lapsuus, omistus, suositus


Hyvää pääsiäissunnuntaita! Olen perheeni kanssa lapsuudenkodissani ja ajattelin antaa bloginikin lomailla pääsiäisen ajan, mutta muistin sitten 30 päivän haasteen, joka kaipaa päivittämistä. Koetan nyt olla lyhytsanainen ja jatkan taas ihanan rentoutumisen merkeissä: herkkuruokia, pashaa, suklaamunia, aurinkoa, perhosia, hyviä kirjoja, lasten iloa, valokuvausta, omia lapsuusmaisemiani... Palaan kunnolliseen blogiruotuuun muutaman päivän kuluttua.

Päivä 19 – Suosikkikirja, josta on tehty elokuva

Michael Cunninghamin Tunnit. Upea kirja, hieno elokuva. Cunninghamin kirja on yksi hienoimmista ja mieleenpainuvimmista lukemistani kirjoista, elokuva taas onnistuu tavoittamaan kirjan hengen aika lailla täydellisesti.

Päivä 20 – Romanttisin kirja, josta pidit

Vaikea kysymys, koska romantiikkaa on niin monta laatua. Olisiko romanttisin vanha tuttu ja synkänraastava Humiseva harju, ihanan kepeä Bridget Jonesin päiväkirja, kaikkia rakkauden lakeja uhmaava Aikamatkustajan vaimo vai joku muu? Sanon, että joku muu. Romanttisin, mutta onneksi ei ollenkaan siirappisella tavalla, kirja on Andrew Nicollin Rouva Agathen rakkaus. Se on sopivalla tavalla hullu, omalaatuinen ja ihmeellinen, kuitenkin suloinen, yllättävä ja ennen kaikkea täynnä rakkauden voimaa.

Päivä 21 – Lapsuutesi suosikkikirja

Ilman mitään epäröintiä se on Astrid Lindgrenin Marikki sekä Marikki ja Kesäkummun Tuikku. Kirjat löytyvät yhteisniteenä teoksesta Meidän Marikki, jota olen jo toistamiseen lukemassa iltasaduksi esikoiselleni. Marikki on kirja, jota rakastan enemmän kuin mitään muuta kirjaa koko maailmassa. Lapsena lainasin Marikin kirjastosta valehtelematta yli kymmenen kertaa, ja nuorena aikuisena vihdoin ostin kirjan omakseni. Pienenä leikin Marikkia ja Liisaa siskoni kanssa, halusin olla samanlainen kuin Marikki. Marikin perheen Kesäkumpu vastaa unelmataloani ja Marikin perheen, etenkin isän, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tunto voisi hyvin toimia ohjenuorana kenelle vain.

Päivä 22 – Omistamasi suosikkikirja

Omistan melkein kaikki suosikkikirjani, joten en voisi vastata tähän kysymykseen kuin luettemalla suosikkikirjojani. Sitä olen harrastanut useinkin, joten taidan kertoa ne suosikkikirjat, joita en omista: En harmikseni omista Joel Haahtelan Elenaa, Anni Swanin Iiris rukkaa (jota luen lapsuudenkodissani), yhtään Rauha S. Virtasen Selja-kirjaa enkä tulevaa vielä lukematonta suosikkikirjaani Haruki Murakamin Kafkaa rannalla (olen nimittäin varma, että tulen rakastamaan sitä)

Päivä 23 - Kirja, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, mutta et ole vielä lukenut

Tähän vastasinkin jo 22. päivän kohdalla. Se on tietenkin Haruki Murakamin Kafka rannalla. Jos kirjasta on annettu ihanuusvaroitus, ei se voi olla muuta kuin hyvä. Tämä päivä toimikoot samalla kirjanostokuulutuksena: Jos jollakin on hyllyssään Kafka rannalla aivan joutavana, niin olisin halukas ostamaan sen! Olen yrittänyt etsiä kirjaa kirjakaupoista ja antikvariaateista, mutta en ole ainakaan vielä onnistunut löytämään.

Päivä 24 - Kirja, jonka toivoisit muidenkin lukevan

On monia kirjoja, joita voin ilolla suositella muille. Nostan nyt esille kaksi paljon, muttei tarpeeksi laajasti, pidettyä romaania. Ne ovat Yann Martellin Piin elämä ja Annie Proulxin Laivauutisia.

Piin elämä on hyvin kirjoitettu ja aivan uskomaton tarina Pii-nimisen pojan ja bengalintiikerin venematkasta. Mikä on tarinaa ja mikä totta? Piin elämän luettuaan asiaa voi pohtia, mutta loppujen lopuksi se taida olla kovin merkittävää. Tärkeintä ovat elämä ja kuolema sekä ripaus maagista realismia.

Laivauutisia taas vie elämän pettämän, melko lahjattoman Quoylen toimittajaksi pieneen paikallislehteen jonnekin Jumalan selän taakse (Newfoundlandin rannikolle). Oman suvun salaisuudet, katkeruus ja pettymykset aukeavat oivaltavalla tavalla. Laivauutisia on ihmeellinen, merellisen surumielinen ja kuitenkin valoisa kirja siitä, kuinka särkynyt voi parantua - ilman turhaa pateettisuutta tai ärsyttävää ylisöpöilyä.

Kuva on otettu ruotsinlaivalta kesäkuisena keskiyönä 2005 pian Ahvenanmaalta lähtemisen jälkeen.

15 kommenttia:

 1. Laivauutisia kuulostaa minun kirjalta! Varsinkin kun siinä on se M-E-R-I...

  Piin elämä on huikea! Yhdyn suositteluusi.

  VastaaPoista
 2. Elma Ilona: Toivottavasti luet Laivauutisia jossain välissä ja pidät kirjasta. Se on mielestäni Proulxin paras. Ja Piin elämä - se on jo melkein elämää suurempi, ainakin tarinallisempi, kirja. :)

  VastaaPoista
 3. Taas oli niin kiva lukea näitä sinun vastauksia. Tunneista olen ihan samaa mieltä. Niin monta kertaa elokuva on pettymys sen jälkeen, kun on lukenut kirjan, mutta tuo elokuva on ihan upea, oma taideteoksensa. Ja tuo Kafka rannalla kirja minun on ihan pakko pakko lukea.

  VastaaPoista
 4. Minulla on ollut tuo Piin elämä hyllyssä jo varmaan pari vuotta enkä ole sitä vielä lukenut! Moni bloggaaja on kuitenkin aina maininnut kirjasta jotain, joten ehkä nostan sitä lukulistallani rutkasti ylöspäin :)

  VastaaPoista
 5. Laivauutisia olen nähnyt elokuvana, pitänyt kovasti tunnelmasta ( ja osuvista näyttelijävaliinoista). Elokuva kestää useamman katselukerran, haluaisin taas katsoa, kolmannen kerran. Kirjaa en ole lukenut, mutta periaatteessa kiinnostaa.
  Astrid Lingrenin kirjoista Marikki on myös minulle tärkein. Toivoin Marikki ja Kesäkummun Tuikku kirjaa aikanaan syntymäpäivälahjaksi, mutten saanut, sitä vihreäkantista. Marikin isä on ehdottomasti kiinnostava henkilö, sosiaalinen omatunto vetoaa minuun, ylipäätään.

  VastaaPoista
 6. Voi,oikein mukavaa pääsiäisen aikaa sinne,vielä sitä on jäljellä!
  Ihanaa kun ollaan saatu näin komioita ilmoja ja lämmintä!

  Tunnit oli kyllä mielenkiintoinen elokuva,jaa että siitä olis kirjakin tarjolla,kiitos tiedosta!,on mennyt mulla jotenkin ohi.

  VastaaPoista
 7. Piin elämä on hieno kirja! Annie Proulxilta olen lukenut vaikka mitä muuta mutta en Laivauutisia.

  Hienoja valintoja, uusia tuttavuuksia, ihana pääsiäinen! :>

  VastaaPoista
 8. Kirjailijatar: Olen ihan varma, että Kafka rannalla on yksi tämän vuoden suurista lukukokemuksistani. Yhteinen blogiystävämme Ilse omaa sellaisen kirjamaun, johon luotan melko lailla täysin. Ja Tunnit, se pitää katsoa pian uudelleen!

  Naakku: Oi, lue Piin elämä! Se on ihan uskomattoman hieno, ainakin minun ja näköjään muutaman muunkin mielestä. :)

  Johanna: Laivauutisia on kaunis elokuva, ja Julianne Moore, Judi Dentch sekä Kevin Spacey ovat aina niin vahvoja. Kirja on hieno, hieman erilainen, mutta niin voimakas.
  Ihanaa, että Marikki on sinunkin suosikkisi. Minullakaan ei ollut Marikkia omana lapsuudessasi, lainasin sen kirjastosta toistakymmentä kertaa. Aikuisuuden kynnyksellä ostin yhteisniteen Meidän Marikki ikiomakseni. ♥

  Ryppymekko: Kiva, että olet siellä. ♥ Tunnit ilmestyi ensin hienona kirjana ja elokuva seurasi pian perässä. Upeita, itsenäisiä teoksia kumpikin. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

  Linnea: Voi, sitten sinun pitää lukea Laivauutisia!! Se sopii varhaiseen kevääseen tai sitten syksyyn, jostain syystä se ei ole mielestäni kesäkirja, vaikka itse luin sen aikoinani Sisiliassa. :) Suloista pääsiäismaanantaina sinulle, ihana!

  VastaaPoista
 9. Rouva Agathen rakkaus on ihana!!! Ja luin sen Katja sinun suosituksesi perusteella. :-)

  Laivauutiset olen nähnyt elokuvana ja tykännyt siitä tosi paljon. Kävin muuten sen joku vuosi sitten nimenomaan pääsiäisenä katsomassa(siis silloin kun se filmi tuli, vuotta en nyt jaksa muistaa). Eli se liittyy mulla tähän juhlapyhään. Olen kyllä katsonut sen uudelleenkin tv:stä ja dvd:ltä. Hieno elokuva! Kirjaa en ole lukenut. Jotain muuta Proulxia oon kyllä lukenut, ja tykännyt.

  Hyvää pääsiäisen jatkoa! <3

  VastaaPoista
 10. En ole lukenut kafkaa..
  ehkä koulussa pakosta...
  nyt kiinnostaa...
  Tunnit leffana oli ihana, samoin sen musiikki!!

  VastaaPoista
 11. Anna Elina: Muistelenkin, että sinä luit Rouva Agathen rakkauden. Ihanaa, että pidit siitä. Se on niin omalaatuinen, yllättävä, melankolisensurullinen ja silti hullun onnellinen kirja. Minunkin mielestäni Laivauutisia on joko huhtikuun tai sitten loka-marraskuun elokuva ja kirja. ♥

  Hanne: En minäkään ole Kafkaa lukenut kuin opiskeluaikoina. Kafka rannalla ei siis ole Franz Kafkan, vaan Haruki Murakamin kirja, jolta odotan paljon.
  Tunnit on ihana. Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
 12. Katja, luulin todellakin, että maltat lomailla, siksi en tajunnut edes katsoa pitkäperjantaina pääsiäistoivotustasi...

  Tunnit, Atonement ja Revolutionary Road. Minulle myös hieman pateettinen Jutun loppu, pääosissa Julianne Moore ja Ralph Fiennes.

  Laivauutisia oli aivan loistava elokuva. Satuimme sen ääreen vahingossa ja olimme täysin myytyjä.

  Mahtavaa vappuviikkoa!

  VastaaPoista
 13. ♥ Marikki ♥ Niin kuin tiedätkin. :)

  Paljon hyviä suosituksiakin tässä tuli, kiitos! Ja palataan!

  VastaaPoista
 14. Marikki oli minun aivan ehdoton, ykköskirja lapsena...ja sama juttu minullakin eli lainasin Marikkia sekä Marikki ja Kesäkummun Tuikkua yhtenään kirjastosta. Olen myös aikuisena ostanut itselleni kirjat. :-) Voisin sanoa samaa, että Marikki on kirja, jota olen rakastanut enemmän kuin mitään muuta kirjaa koko maailmassa ja sisimmässäni läikähti pieni tunneryöppy, kun luin tuon lapsuutesi suosikkikirja-kohdan. Muistan vielä sen kirjojen kuvituksenkin, jota erityisesti myös ihailin ja niitä Marikin upeita pitkiä hiuksia. Hih! Arvaa vaan, halusinko minä olla Marikki lapsena...?

  Kafka rannalla on minulla sekä suomeksi että englanniksi odottamassa lukemista. Olen lukenut paljon Murakamia, mutta olen "säästellyt" tuota Kafkaa rannalla johonkin sopivaan hetkeen. Ehkä tartun kesälomalla kyseiseen kirjaan.

  Tunnit on hieno kirja, mutta en ole nähnyt elokuvana. Olen muutenkin todella huono elokuvien katsoja.

  Romanttisinta kirjaasi en ole lukenut, edes nimi ei kuulosta tutulta. Pitääkin laittaa omalle listalleni. Aikamatkustajan vaimo taas oli mielestäni huikea kirja. Ensin se ei meinannut aueta, mutta sitten kun se aukeni, niin toivoin koko ajan, ettei kirja päättyisi lainkaan.

  VastaaPoista
 15. Leena: Lomailin siten, että kirjoitin ennen lomaa ajastettuja postauksia ja Savossa sitten katselin ihania kommentteja puhelimellani tai äitini tietokoneella. :) Minä en ole tuota Jutun loppua nähnyt, mutta haluaisin kyllä katsoa sen. Julianne Moore ja Ralph Fiennes ovat eräitä suosikkinäyttelijöitäni.
  Kiitos samoin, mukavaa vapun odottelua sinne!

  Karoliina: Tiedän!! <3 (tällä uudella koneella ei voi tehdä sydäntä)

  Absolutely white: Olipa mukava lukea sinun Marikki-muistojasi. Niissä on paljon samaa kuin omissani. Minäkin halusin olla Marikki ja kuten kerroin, leikin Marikkia ja Liisaa.

  Minun on kyllä pakko löytää Kafka rannalla jostain muualta kuin kirjastosta. Olen suuri kirjastojen ystävä, mutta jotkut kirjat ovat sellaisia, jotka haluaa omakseen. Uskon Kafkan rannalla olevan juuri sellainen.

  Rouva Agathen rakkaus on ihana. Aikamatkustajan vaimo on itselleni rakkaampi, mutta Rouva Agathen rakkaudessakin on jotain ainutlaatuista. :)

  VastaaPoista