torstai 18. maaliskuuta 2010

~GULLICHSEN & KNUUTINEN: SATU KUKKAMERI-KIRJAT *~


Edellisestä suoranaisesta kirja-aiheisesta päivityksestä on jo siinä määrin aikaa, että palaan kirjojen pariin lastenkirjallisuuden muodossa. Ensiksi haluan kuitenkin toivottaa niin arvonnan myötä kuin muutenkin mukaan hypänneet uudet lukijat tervetulleeksi blogiini! Ihanaa, että olette jaksaneet miettiä teille tärkeitä kirjoja. Kysymykseni ei varmastikaan ole ollut helppo.

Anna Gullichsenin kirjoittamat ja Cara-Maria Knuutisen kuvittamat Satu ja Päärynäpuun Pyrre sekä Satu Kukkameri ja lumen ihme ovat paitsi lastenkirjoja, myös puutarha- ja hieman keittokirjojakin. Kirjojen keskeishenkilö, Satu Kukkameri-niminen tyttö viettää kesää sekä joululomaa ranskalaissyntyisen mumminsa Simonen luona. Sadun ukki, puutarhuri Kuisma Kukkameri on kuollut, mutta ukin puutarhassa Satu oppii paitsi paljon kasveista ja puutarhanhoidosta, myös tapaa kaksi persofinioitunutta kasvia: pienen ukkelin, Päärynäpuun Pyrren sekä Hellen, jouluruusu-tytön.

Pyrren ja Hellen sekä Sadun välityksellä lukija saa paljon konkreettisia neuvoa puutarhakasvien hoitoon; Esimerkiksi ruusuja on hyvä kastella nokkosvedellä. Simone-mummi puolestaan tuo lukijoiden tietoon suloisia ruoka-ohjeita, kuten päärynähillon, välimerellisiltä yrteiltä tuoksuvan ranskalaisen sipulipiiraan sekä herttaiset lumivohvelit. Isommat lapset oppivat kirjojen avulla myös ripauksen vieraita kieliä, koska kasvien latinankieliset nimet kulkevat suomalaisten rinnalla ja Simone-mummi viljelee puheessaan ranskalaisia fraaseja, kuten Ma petite.

Vaikka kirjoissa on paljon sisältöä, ei asiaa ole liikaa. Nelivuotias tyttäreni kuuntelee mielellään itse satuja ja minä aikuisena lukijana nautin kokonaisuudesta suunnitellen innolla oman kotipuutarhamme kesää. Teksti ja kuvat soljuvat yhdessä; Itse asiassa Cara-Maria Knuutisen kuvitus nousee teosten lumovoimassa niin keskeiselle sijalle, että olisi vaikea keksiä ketään toista kuvittamaan Satu Kukkameri-kirjoja. Värikylläinen puutarha, Simone-mummin ranskalaisuus sekä esimerkiksi Pyrren koskettava tarina ovat yhtä paljon kuvien kuin tekstin ansiota.


Lämminhenkiset Satu Kukkameri-kirjat onnistuvat tehtävässään olla samanaikaisesti sekä lumoava satukirja että lasten tietokirja. Ja itse asiassa aikuisetkin oppivat paljon puutarhasta ranskalais-suomalaisella ripauksella maustettuna.

16 kommenttia:

 1. Ai että! Kiitos tosi paljon näistä kirjavinkeistä. Juuri tuollaisia kirjoja olen ajatellut hankkia tytölleni. Haluaisin niin kovin siirtää suvun naisten kiinnostuksen ja innostuksen kukkiin ja kasveihin kunhan tyttönen vähän kasvaa... ;)

  VastaaPoista
 2. Ihanat! En tiennyt näistä mitään, mutta nyt kirjoitan nimet muistiin. Jos pojat eivät välitä, niin äiti ainakin...

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä! Itse en tuollaisiin ihanuuksiin ole vielä törmännytkään.

  VastaaPoista
 4. Oikein ihastuttavat kirjat, monella tapaa!

  ps: Ihanaa alkavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 5. Anastasia: Ole hyvä! Minäkin ostin Satu Kukkameri ja lumen ihme-kirjan joululahjaksi tyttärelleni. Suomalaisen kirjakaupan alesta bongasin sitten tuon Päärynäpuun Pyrren, joka on ehkä vielä viehättävämpi.

  Hanna: Mielestäni nämä kirjat sopivat hyvin pojillekin! Satu Kukkameri voisi yhtä hyvin olla vaikkapa Kasper Kukkameri :) Nämä kirjat tosin antavat aikuisille lukijoillekin hyvin paljon.

  Hiiriemo: Kiva, että löysit uuden tuttavuuden. Suosittelen reissua kirjastoon tai kirjakauppaan :)

  Susa: Uskoisin, että tykkäisit kovasti näistä kirjoista. Ja kiitos samoin, ihanaa viikonloppua. Koetan meilailla lähipäivinä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kirjavinkistä :). Kunhan tyttö hieman kasvaa, niin onkin mukava yhdessä lueskella kirjoja enemmänkin. Itsellä paljon ihania muistoja kirjastossa käynneiltä lapsuusajalta :). Ja sitten kun osasin jo lukea, niin Tiina-sarja ja Viisikko oli ihan ykkösiä ;)

  VastaaPoista
 7. Tuommoiset lastenkirjat ovat parhaita, jotka antavat sekä aikuiselle, että lapselle paljon. Niitä on kiva lapselle lukeakin.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä, kuullostaa oikein mukavalle kirjalle=)

  VastaaPoista
 9. Lumiomena, mehän tehdään paljon samoja kirjoja;-)

  Minä valitsin Satu Kukkameri ja lumen ihme -kirjan vuoden 2009 parhaan tusinan joukkoon. Se on aika hyvin, sillä arvostelin viime vuona 140 kirjaa!

  VastaaPoista
 10. Ihastuttavat kuvitukset noissa kirjoissa:-)

  VastaaPoista
 11. Tuollaisia kohta saan lukea lapsenlapselleni.

  VastaaPoista
 12. Kiitos!!!!!Pienen ihanan kummityttöni nimi on Kukka. Nyt tiedän mitä hänen syntymäpäiväpakettiinsa sujahtaa toukokuussa:)
  Ihanat kirjat!!!

  VastaaPoista
 13. Jos oma tyttöni olisi vähän pienempi, tämän kirjan kyllä hänelle lukisin. Nyt lukuinnostus on jo vähän toisenlaista...

  VastaaPoista
 14. Johanna: Satu Kukkameri-kirjat sopivat parhaiten ehkä 4-5-vuotiaasta alkaen aina alakouluikään saakka (sekä meille aikuisille!). Kirjastokäynnit ovat muuten aika hyviä elämyksiä lasten kanssa, meillä kaksivuotiaskin tykkää. Ja oi sitä Viisikoiden tuomaa jännitystä omassa lapsuudessa!

  Taru: Samaa mieltä. On hauska oppia itsekin uutta, kun lukee lapsille. Mulle näistä kirjoista tuli puutarhakuume, joten kevättä odotellessa...

  Mimmuli: Ole hyvä, mainioita kirjoja!

  Leena Lumi: Me luetaan niin paljon hyviä kirjoja ;) Kun löysimme toisemme täällä blogimaailmassa, olin juuri tilannut Satu Kukkameri ja lumen ihme-kirjan joululahjaksi tyttärelleni. Arviosi kirjasta olikin blogissasi ensimmäisiä tekstejä, joihin syvennyin kunnolla. Ja nyt olen, kuten tiedät, ihan koukussa blogiisi :)

  Yaelian: Kuvitukset ovat niin ihanat, että me melkein ylittävät tekstit.

  Hannele: Ihanaa! Suloisia lukuhetkiä.

  Tinttarus: Kukka on kaunis nimi ja sopii hyvin toukokuun lapselle :) Omat kummilapset ovat eräitä elämän aarteita.

  Keijukainen: Niinhän se on, että lukemisen kiinnostuksen kohteet vaihtelevat. Onneksi isommillekin lapsille on paljon valinnanvaraa.

  VastaaPoista
 15. (Keräilen lapsenlapselle kaikkia puutarha-aiheisia kirjoja, nyt luemme yksinkertaisempaa, hän runsaat vuoden :)

  VastaaPoista
 16. P.S.
  Tyttäreni lukenut hänelle lakikirjoja sun muuta..

  VastaaPoista