lauantai 6. maaliskuuta 2010

~PUUTARHAUNELMIA, osa 3 *~

 Kevättalven aurinko vie pikkuhiljaa ajatukset kohti kevättä ja kesää, ja samalla kohti pihahommia! Kuten olen aikaisemmin kertonut, en ole kevätihminen, vaikka kevättalven lapsi olenkin. Tänä vuonna tunnen kuitenkin toisin! Mieli halajaa mullan ja tuoreen nurmen tuoksua, kevätkukkasia ja tietenkin suloista kesäaikaa. Kun katsoo yläkuvaa, niin pihassamme ei tällä hetkellä kasva muu kuin kinokset. Siksi en voinut kaupassa malttaa kiusausta ostaa hieman siemeniä, joista osan voisi jo pian kylvää esikasvatusta ajatellen.Toivonkin, että jo muutaman kuukauden kuluttua pihassamme näyttäisi tällaiselta (kaikki kuvat ovat entisen kotimme postimerkin kokoiselta pihalta):Ja kesällä taas haaveilen esimerkiksi näistä (kuvat ovat osin omasta vanhasta kodistamme, osin vanhempieni kotoa. Esimerkiksi pioneilla kaiketi menee aikansa ennen kuin ne alkavat kukkia, JOS nyt ylipäätään saan pioneja istutettua!):


Meidän pihamme nykytila on paitsi luminen, myös vähäkasvinen. Talomme on rakennettu vuonna 2000, mutta edelliset omistajat eivät liki kymmenen vuoden aikana olleet istuttaneet pihalle tuijaa kummempaa. Me innokkaina uusina talonomistajina saimme syksyllä istutettua jo omena- ja kirsikkapuun taimia, kokonaisen joukon kukkasipuleita skilloista krookuksiin ja tulppaaneihin sekä siirrettyä vanhasta kodistamme särkyneen sydämen, unikoiden ja syysleimun taimia. Niistä on toivottavasti hyvä lähteä, mutta puutarhakirjoja selaillessa pää täyttyy kaikenlaisilla haaveilla. Uskaltaisinkohan esimerkiksi kokeilla pientä hyötykasvimaata?

10 kommenttia:

 1. Heh, meillä näyttää ihan samalta, lumikinokset koristavat pihaa. Haikailen myös jo kovasti kevään tuloa, kasveja, multaa, tuoksuja... :) Kokeile ihmeessä hyötykasvimaata! Me asutaan rivarissa, piha on pieni, mutta silti sinne mahtuu vaikka mitä ja pieni kasvimaa on ollut käytössä jo useana kesänä. :)

  VastaaPoista
 2. Juuri tänään viimeksi mietin, millaisen isomman kukkalaatikkosysteemin saisin tuonne parvekkeelle ensi kesänä, mihin saisin istuttaa sekaisin erilaisia kivoja kukkia ruukkukukkien/kasvien lisäksi. Harmittaa niin vietävästi, ettei ole edes pientä plänttiä maata.

  Nyt on kuitenkin jo ne paprikan siemenet idätyksen alla ja versovatkin jo, ja tänään ostin mm basilikan siemeniä odottamaan kylvöä.

  Oi, mikset uskaltaisi kokeilla pientä hyötykasvimaata, siis ihan varmasti onnistut siinä! Vaikkei kaikki ihan satoa heti/lainkaan tuottaisi, niin onhan se jo kokemus, jos jonkun saa omaan pöytään asti omalta kasvimaalta:) Ja seuraavana vuonna on jo paljon viisaampi, mikä ehkä menestyy ja mikä ei. Ei muuta kuin sormet multaan;)

  VastaaPoista
 3. Tuija on kiitollinen muotoleikkaukselle..

  http://formklippningtopiary.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Heti suurensin kuvan ja tutkin tarkkaan ostoksesi.
  Ruohosipulia..nam..ja kauniit kukatkin sillä!
  Ja unikoita, unikoita...niillä pääsee kesätunnelmaan.
  Onnea ja menestystä pihassa puuhastelulle, se on vaan niin terapeuttista nähdä, kun kaikki kasvavat ja kehittyvät.
  Ja vaikka ei aina kasvaisikaan, ei sekään haittaa. Omassa pihassa saa kokeilla ja luovia oman mielen mukaan, ei väliä, vaikka töpeksiikin toisinaan : )

  VastaaPoista
 5. Siis;-)

  Lumiomena, pidin monta vuotta hyötykasvimaata, josta riitti satoa muillekin jakaa. Mutta sitten aloin unelmoida hedelmäpuutarhasta ja laitoin tilalle kirsikka-, luumu- ja omenapuita. Nyt on siis menossa tällainen vaihe. Edelleen kasvatan persiljaa, basilikaa, tilliä, laventelia, mutta ruukuissa, joten ei tarvitse kitkeä ollenkaan ja etanoistakaan ei ole haittaa.

  Meillä ei muotoleikata mitään, sillä haluan lunnonmukaisen pihan. Tuo 'papaver' eli idänunikko oli hyvä ostos. Istuta sitä hiekansekaiseen multaan, sillä unikko on vihdoinkin lähtenyt minulla villiintymään ja selvästi viihtyy hiekkaperäisimmiissä pihan kohdissa. Akileija on levinnyt jo kauan,, samoin lehtosinilatva, joka tuoksuu hunajalle. Sitä on sekä valkoisena että sinisenä. Nyt on menossa sormustinkukan villiinnyttäminen. Luin puutarhautun yhdestä taiteilijasta, jolla upea villi piha. Hän sanoi, että sormustinkukka valitsee itse paikkansa, missä kasvaa, sillä se tietää, missä on kaunein. Tämän sain kokea kantapään kautta ja uskon nyt. Kaikki pionit olen tappanat, sillä olen niille liian levoton. Ne tarvitsevat ehdottoman kasvurauhan!

  Minunkin piti kuvata siemenpussini, mutta voinko nyt, un sinä jo sen teit.

  Ostin valkoista tuoksuhernettä (sainko idean Uuden Kuun Emilialta...), idänunikkoa, mutta nyt eri värissä eli Ppaver orientale Coral Reef. Jännä kalpea punasävy.

  Olen nyt pitänyt tätä isoa puutarhaa 25 vuotta, joten kokemusta on ja kaikki lehdet ja alan kirjat on luettu. Voit kysyä mitä tahansa puutarhasta, sillä olen nyt taas innokas siihen aiheeseen;-) About 300 eri kasvilajiketta. Täällä on kierrätetty koululuokkiakin, joten laskin kerran heitä varten...

  Tänä vuonna se 'suven juttu' on tehdä se, mikä oli Ihanat kärhöt kirjassa eli laitan kärhöt kiertymään vanhaa rotiskoa rottinkituolia kiertämään...

  Kauheeta, miten pitkästi taas...,mutta kun puutarha ja kirjat ovat intohimoni. Tosin puutarhaan joskus kyllästyn. Nyt taas kiinnostaa.

  VastaaPoista
 6. Hei, laita vaan hyötypuutarha pystyyn! Minä kaivoin sen uuden talomme pihalle jo ennenkuin itse talo oli valmiskaan. On niin ihana saada omasta maasta jotain ruokapöytään, ja se kasvun ihme on ihanaa seurattavaa:)
  Ja meillä pienille on oma palstansa, siihen laittavat joka vuosi hernettä, porkkanaa, kukkia.

  VastaaPoista
 7. Hyötytarha on aina mukava, helpoin tapa on ostaa kaupasta valmiita ruukku yrttejä ja istutaa ne maahan, minulla kasvoin mm sitruunamelissa jättipuskaksi. =)

  Mukavaa naistenpäivää!

  VastaaPoista
 8. Anastasia: Meillä oli aikaisemmin rivarikoti ja saimme pienelle pihalle mahtumaan mm. mansikkapenkin ja kirsikkapuun. Nyt mietin ainakin porkkanoiden, retiisien ja yrttien kasvattamista sekä joitakin marjapensaita olisi kiva saada. Tässä vaiheessa vuotta on niin ihana suunnitella ja haaveilla :)

  Susa: Kasvatatko paprikaa ihan paprikakasvin sisällä olevista siemenistä vai ostitko siemeniä kaupasta? Parvekkeellekin saa ihan mahtavasti puutarhatunnelmaa - ja sen voi sisustaakin :) Teillähän on ihanan iso parveke laseineen, joten siellä saattavat menestyä monet sellaiset lämpöä ja valoa vaativat lajit, jotka eivät pärjäisi pihalla.

  Hannele: Muotoleikkaus on kiinnostavaa, mutta ei olisi minun juttuni. Tykkään rehevästä pihasta, jonne mahtuu myös rikkaruohoja :)

  Taru: Unikot ovat tulppaanien ohella lempikukkiani. Meillä on jo viime kesältä siperianunikkoa sekä "mustaa unikkoa", ja nyt ostin lisää siemeniä. Se on kyllä totta, että omassa pihassa saa olla luoa, joten eipäs muuta kuin kokeilemaan!

  Leena: Ihanaa, että innostuit! Sulla on niin paljon tietotaitoa puutarhanhoidosta, että varmasti palaan kyselemään kaikenlaista. Esimerkiksi erilaiset Iirikset ja sinun pihallasi kasvavat siperiankurjenmiekat kiinnostaisivat. Minäkin ajattelin kasvattaa yrttejä ruukuissa, ajattelen niiden sopivan hyvin terassille ja ruukut on helppo nostaa sisälle hallan uhatessa.

  Keijukainen: Totta, että esimerkiksi omalla pihalla kasvavat porkkanat, herneet ja tomaatit maistuvat parhaimmalle. Ja tuo, että pienille on oma palstansa, on loistoidea! Meillä nelivuotias on innostunut kaikesta, kaksivuotias sen sijaan haluaa poimia kukkia niin, että saa olla kieltämässä.

  Tulisipa jo kesä!

  VastaaPoista
 9. Mimmuli ehditkin tähän väliin: Aivan totta, valmiista ruukkukasveista saa monesti vahvempia kuin siemenistä. Minä sain yhden aika mielenkiintoisen lahjan, koeputken, jossa on NASA:n testien mukaan kasvatettava basilika. En ole vielä kokeillut sitä (ja toivon, ettei se ole geenimuunneltu), mutta ajattelin pian "korkata" kuin koeputken.

  Hyvää naistenpäivää kaikille!

  VastaaPoista
 10. Rehevä piha ja villit niityt korostuvat, jos jotain muotoleikkausta mukana kuvassa. Joa kaikki vain villiä, niin ei näy sekään...

  VastaaPoista