lauantai 6. helmikuuta 2010

~RAKASTUNUT SHAKESPEARE~Teen pienen sivupolun tai syrjähypyn elokuvien maailmaan. Rakastan elokuvien katsomista, mutta tässäkin suhteessa yhdistelmä pitkät työpäivät (30km työmatka suuntaansa) + pienet lapset saavat aikaan sen, etten ehdi katsoa juurikaan uutuuksia. Elokuvateatteriin ehdin valitettavasti muutaman kerran vuodessa. Onneksi elokuvia saa näppärästi niin vuokraamosta kuin kirjastosta, ja onneksi meillä kotona on yksi vitriinikaappi täynnä dvd-tallenteita, josta voi tehdä uusvanhoja löytöjä.

Kiitos Leena Lumen blogikirjoituksen yhteydessä käydyn keskustelun, sain nyt illalla päähänpiston katsoa pitkästä aikaa John Maddenin ohjaaman elokuvan Rakastunut Shakespeare (Shakespeare in love, 1998), jonka näin ensimmäisen kerran aika lailla tasan yksitoista vuotta sitten ja edellisen kerran viitisen vuotta sitten.

Elokuva sijoittuu 1500-luvun lopun Lontooseen, jossa kaksi teatteria kilpailee yleisöstä sekä kuningattaren suosiosta. Teattereista toiseen kirjoittaa näytelmiä nuori William Shakespeare, joka ei saa näytelmäänsä "Ethel, Merirosvon tytär" oikein syttymään. Hän kaipaa käsikirjoitukseensa uutta kipinää, jota tuo näyttelemistä varten mieheksi pukeutunut ylhäisöneito Viola. Ennen pitkään tarina merirosvon tyttärestä alkaa muodostua Romeoksi ja Juliaksi.
Olen aina pitänyt Gwyneth Paltrow'sta, joka tekee nytkin onnistuneen roolin kauniina Violana, joka pukeutuu mieheksi päästäkseen mukaan teatteriseurueeseen. Joseph Fiennes onnistuu Shakespearena, mutta vielä enemmän nautin loistavista sivurooleista; Judi Dench Elisabet ensimmäisenä on loistava, kuten aina. Romanttisten komedioiden suursuosikki Colin Firth (jota itsekin ihailen ah niin kovin) on vaihteeksi virkistävästi epämiellyttävässä roolissa ja Geoffrey Rush teatterin omistajana tekee laatutyötä.Rakastunut Shakespeare on pukudraama ja romanttinen komedia, joka on sekä dialogiltaan että näyttelijätyöltään raikas. Kirjoittamisen vaikeus, järjestetyn avioliiton aiheuttama tuska, sääty-yhteiskunta, sukupuolirooleilla leikittely sekä kauniinhauska tarina tekevät elokuvasta nautittavan kokonaisuuden.

4 kommenttia:

 1. Lumiomena, kiitos tästä esittelystä. Nyt minun hiihtolomalistaani tuli yksi leffa lisää. Onneksi olen juuri saanut selvitettyä, missä Jyväskylässä on videovuokraamo;-)

  Kiinnostavat näyttelijät!

  VastaaPoista
 2. Leena Lumi: Tää postaus olikin oikeastaan sinulle, kun elokuvasta kirjoittelimme blogissasi. Suosittelen hiihtoloma-ajan leffaksi!

  VastaaPoista
 3. Lumiomena, tämä leffa tulee sunnuntaina televisiosta!

  VastaaPoista
 4. Aika hauska ajallinen sattuma! Ja ihan täydellinen ystävänpäivän leffa :)

  VastaaPoista