maanantai 15. helmikuuta 2010

~AUDREY NIFFENEGGER: AIKAMATKUSTAJAN VAIMO~

Koska suklaakuorrutteisessa ystävänpäiväkirjoituksessani suosittelin lukemiseksi Audrey Niffeneggerin romaania Aikamatkustajan vaimo, ajattelin kirjoittaa kirjasta jotain, vaikka oma lukukokemukseni ei enää ihan tuore olekaan. Itse asiassa tieni tämän kirjan kanssa alkoi jo vuonna 2007, mutta monista melko rankoistakin syistä kykenin lukemaan kirjan loppuun vasta viime kesällä Lontoon matkan lukemisenani. Rankkuus ei aiheutunut kirjasta, mutta toisinaan elämäntilanteet vaikuttavat lukukokemukseen ja lukukykyyn.

Aikamatkustajan vaimo kertoo Claren ja Henryn aikaa kestävän - ja aikaa uhmaavan - rakkaustarinan. Pariskunta tapaa toisensa ensimmäisen kerran Claren ollessa kuusivuotias ja Henrin kolmenkymmenenkuuden. Preesensissä he kuitenkin tapaavat ja alkavat seurustella Claren aikuistuttua. Henry sairastaa aikasiirtymähäiriötä, joka saa hänet siirtymään toiseen aikakauteen tahtomattaan. Henry ei kuitenkaan siirry muille vuosisadoille, vaan liikkuu oman elämänsä puitteissa; Hän voi olla oma itsensä pienenä poikana, poikamiehenä tai vaikkapa seuraavan viikon keskiviikkona, tulevaisuudessa. Kirjassa Henryn sairaus saa paikoin surrealistisia piirteitä. Toisinaan Henri tapaa itsensä jossain menneisyydessä. Kirjan traagisinta antia on kuitenkin Claren tarina hänen kokemiensa menetysten valossa. Surumielisyydestään huolimatta kirja on myös hauska ja yllättävä sekä ihmeen looginen.

Aikamatkustajan vaimo on viihteellinen ja koskettava, mutta se onnistuu välttämään siirappisuuden karikot. Kirja on kuitenkin erilainen kuin mikään muu lukemani teos. Se on kronologisesti etenevä, mutta samalla pirstaleinen. Se on on  lumoava ja otteessaan pitävä sekä sopivasti hullu ja taiteellinen. Niffenegger onnistuu hyvin niin naisen kuin miehen sielunelämää kuvatessaan sekä tapa- ja populaarikulttuuria tarkastellessaan. Kirjan intertekstuaaliset viittaukset viime vuosikymmenten kulttuurisiin ilmiöihin ovat hauskaa bongattavaa. Tärkeintä on kuitenkin aikuisten sadun ydin, Claren ja Henryn aikaa kestävä rakkaus. Claren ja Henryn seurassa saa nauraa ja itkeä sydämensä kyllyydestä.

Tämä kaikki tekee Aikamatkustajan vaimosta erään kaikkien aikojen suosikkikirjani ja suosittelen sitä kaikille romanttisen ja älykkään tarinan ystäville.

18 kommenttia:

 1. Taas olet onnistunut löytämään, mitä minä en ole kuullutkaan;-) Mutta nyt tuntui ensimmäisen kerran, että tämä kirja ei ole mun juttu. Arvsotelusi oli niin osuva, että olen aika hyvin kartalla siitä,miten kirja toimii. Erinomainen arvostelu on kiittämisen arvoinen myös sillin, kun se antaa lukijan ymmärtää, mihin kirjaan hänen ei kannata rajattua lukuaikaansa laittaa. Kiitos, Lumiomena, pelastit minulle aikaa minun aikamatkustamattomassa tilassani.

  VastaaPoista
 2. Sinä osaat kyllä loistavasti analysoida kirjoja, ilo lukea:)
  Tuo kirja kyllä kuulosti mielenkiintoiselta, aivan varma en ole, onko se makuuni, ehkäpä joskus "metsästän" sen kirjastosta ja katson:)

  Oikein hyvää tätä viikkoa:))

  VastaaPoista
 3. Leena Lumi: Totta on, että kaikki kirjat eivät ole jokaiselle. Jotenkin ajattelisin silti, että juuri sinä saattaisit pitää tästä kirjasta. Muistaakseni Sooloilija (joka ei toivottavasti pahastu siitä, että viittaan häneen täällä kommenteissani, teen sen hänen blogiaan ihaillen!) kertoi aikovansa katsoa kirjasta tehdyn elokuvan ja arvostella sen. Minut Henryn ja Claren tarina lumosi ennen kaikkea Niffeneggerin loistavan kerronnan ansiosta. Mutta uskon kyllä itsekin, että hyvä lukija osaa vainuta "omat juttunsa" <3

  Marge: Kiitos kauniista kommentistasi :) Kuten arvata saattaa, minä suosittelen Aikamatkustajan vaimoa kenelle tahansa. Kirjan ydinsanoma on kestävä rakkaus. Kirjastot ovat muuten siitäkin hienoja paikkoja, että niissä voi tehdä "herätelainoja". Ihanaa viikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 4. Kuten tietänetkin, Aikamatkustajan vaimo on ehdottomasti TOP 5 -kirjat -listallani. Se vain on niin kaikessa omalaatuisuudessaan ihana <3

  VastaaPoista
 5. Susa: Tiedän :) Kirja on juuri niin omalaatuisen ihana, että sitä on vaikea selittää muuten kuin kehua sitä hyväksi lukuelämykseksi. Kirjojen top5-lista voisi muuten olla aika metka julkaista vaikka täällä blogissa.

  VastaaPoista
 6. Laitetaan mieleen, kiitos hyvästä esittelystä!

  VastaaPoista
 7. Tämä on myös minulla TOP5-listalla. Etenkin sen lopun takia. Insinöörin mieli pohtii miten se kaikki on mahdollista.. Mutta ei siis liian pikkutarkasti, vaan pikemminkin kiehtovalla iltapäiväpohdinta-tyylillä :) Elokuvaa en aio edes vilkaista. Siinä on Eric Bana Henrynä. Ei onnistu, ei sitten millään.

  VastaaPoista
 8. Taru: Suosittelen :)

  Teresita: Humanistina taas itse ajattelin vain, miten kiehtova tarina - ja Henry oli vielä kirjastonhoitaja ;) Luonnontieteilijämieheni kanssa kyllä juttelin kirjan ideasta. Kirja on kyllä hieno.

  VastaaPoista
 9. Liittyikö tämä kirja jotenkin Rainer Maria RIlkeen ?

  VastaaPoista
 10. Tuure: Liittyy ja aika vahvastikin! Kirja alkaa Rainer Maria Rilken runolla ja sisältää viittauksia hänen teoksiinsa. Audrey Niffenegger on useassa yhteydessä kertonut Rilken olevan häneen suurimmin vaikuttaneita kirjailijoita. Mietin - kiitos sinun kysymyksesi - että kenties Rilken runo oli eräs koko romaanin alkusyy.

  VastaaPoista
 11. Hih, tulin lukemaan sun vanhoja postauksia..

  Kyseinen kirja on yöpöydälläni ollut ja pitkään. Viimekesänä aloitin. Tykkäsin, mut en ole saanut luettua loppun, johtuen omasta elämästä.. Ihan totta, se vaikuttaa NIIN paljon, milloin ja mitä luemme.

  Jännää, että se niin monen suosikki. Luen sen loppuun sitten kun aika on oikea.

  VastaaPoista
 12. Anni: Huomasin vasta nyt tämän kommenttisi :) Totta, että elämäntilanne vaikuttaa hurjasti siihen, mitä luemme tai voimme lukea. Minulla kävi tämän kirjan kanssa osin samalla tavalla, mutta kun kirjan loppun sain, olen ollut aivan haltioissani :)

  VastaaPoista
 13. Piti tulla kiittämään sinua tästä kirjavinkistä. Luin sen vajaa vuosi takaperin ja rakastuin täysin. Ehdottomasti täälläkin yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista sen omaperäisyyden ja juonen nerokkuuden ansioista. Olin niin lumoutunut tuosta kirjasta, että "pakotin" miehenikin lukemaan sen, jotta voisimme keskustella siitä... :D Hänpä luki ja piti myöskin lukemastaan. :)

  VastaaPoista
 14. Katri: Kiva kuulla. Minulle tämä on yksi elämäni kirjoista. Voi, kun saisin omankin mieheni lukemaan tämän. :)

  VastaaPoista
 15. Aivan loistavaa Katja! Minä täällä taas huhuilen kommentteja vanhoihin postauksiisi, innosta hihkuen. Siivoilin juuri kirjahyllyä, muistin tämän ja tulin heti tsekkaamaan löytyykö sinun lukemistostasi. Minäkin pidän tästä kirjasta todella paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cilla, ai että, onpa ihanaa! Minulle tämä on yhdestä henkilökohtaisesta syystä ihan äärettömän rakas kirja ja jos laatisin oman elämäni kirja top10:n, tämä kuuluisi sinne. :)

   Poista