perjantai 26. helmikuuta 2010

~JOHN IRVING: ELOKUVAURANI (alias Irving-urani) *~

Viime sunnuntaina televisiosta tulleen Oven takana-elokuvan innostamana monissa blogeissa on kuhistu eräästä suosikkikirjailijastani John Irvingistä. Niiden kirjoitusten innoittamana, Oman Kaikki isäni hotellit-postaukseni odottaessa vielä valmistumistaan, tartuin siihen ainoaan Irvingin kirjaan, joka minulta on jäänyt kesken, Elokuvauraani. Kirja on 2000-luvun alussa valmistunut pieni muistelmateos, jossa John Irving kuvaileen uraansa romaaneistaan tehtyjen elokuvien käsikirjoittajana keskittyen Oman elämänsä sankariin.

Elokuvaurani ei ole John Irvingin kirjaksi mitenkään erikoinen. Se on toki kiinnostava, kantaaottava ja sydämellinen, mutta kirja ei anna mitään sellaiselle ihmisille, joka ei ole sekä lukenut Irvingiä että katsonut hänen kirjoistaan tehtyjä elokuvia. Itse olen onneksi (ja luonnollisesti!) harrastanut molempia, mutta pidin kirjaa silti melko luettelomaisena, joskin hauskoilla detaljeilla varustettuna. Kirjoittaahan Irving osaa, mutta sen-ja-sen ohjaajan vaihtuminen siksi-ja-siksi sekä edelleen kolmanneksi ei välttämättä anna paljoa etenkään, kun aina koko elokuvaa ei synny laisinkaan (Setting Free The Bears ja Sirkuksen poika). Lisäksi kaikkien elokuvista puuttuvien romaanikohtausten selitteleminen tuo sellaisen olon, että Irving puolustee voimakkaasti elokuvien tuotantotiimin työtä. Uskoisin, että jokainen Irvingin kirjojen ystävä ymmärtää kyllä, että hänen romaaniensa siirtäminen sellaisenaan valkokankaalle on mahdoton urakka.

Mieltälämmittävää oli toki lukea, että John Irving vaihtaa edelleen kuulumisia Robin Williamsin kanssa tai että Lasse Hallström on hyvä tyyppi, jonka kanssa työskentely on sujuvaa. Samoin mielenkiintoisia ovat esimerkiksi kuvaukset kirjojen ja elokuvien nimen kääntämisestä sekä Irvingin luonnehdinnat elokuvien näyttelijöistä aina Beau Bridgesistä Michael Caineen ja Jodie Fosterista Erykah Baduun. Mitä Elokuvaurani sai minussa liikkeelle, oli halu palata toisen tai kolmannen - jopa kuudennen - kerran muutamien kirjojen pariin.


Kirjan herättämät muistot saivat minut muistelemaan omaa "Irving-uraani". En muista, olinko lukion ensimmäisellä vai toisella luokalla, mutta kuta kuinkin liki kaksikymmentä vuotta sitten katsoin äitini kanssa televisiosta tulleen elokuvan Kaikki isäni hotellit. Elokuva oli kaikessa hulluudessaan niin raikas, kamala ja ihana, että maalaiskaupungin tyttönä ihastuin sen tuomiin uusiin tuuliin oitis. Elokuva tuli televisiosta perjantaina ja heti seuraavana päivänä pyöräilin kirjastoon lainaamaan sen kirjana. Irvingin teksti imaisi minut heti mukaansa: Vaikka elokuva olikin hauska, oli Irvigin tapa kirjoittaa jotain aivan uutta. En ollut koskaan aikaisemmin lukenut mitään samanaikaisesti niin naurattavaa ja itkettävää, koskettavaa ja otteessaan pitävää.

Ei varmasti tarvitse edes kertoa, että luin pian kaikki muutkin Irvingin suomennetut teokset ja odotin (odotan) aina innokkaasti hänen uusia romaanejaan. Garpin maailmasta kirjoitin esseenkin kirjallisuuden proseminaarissa. En ole lukenut esseetäni yli kymmeneen vuoteen ja nyt luettuna se olisikin varmasti lapsellinen ja ajastaan jäljessä, joten se on parasta jättää ullakollamme olevaan mappiin. Aiheena esseessäni oli "Garpin maailman naiset" ja näkökulma oli pikemminkin feministis-kulttuurintutkimuksellinen kuin kirjallisuustieteellinen. Esseen kohteeksi Garpin maailma valikoitu siksi, ettei Kaikki isäni hotellit ollut professorin mielestä "tarpeeksi klassinen". Vuosien varrella olen ehtinyt lukea mielestäni parhaimmat Irvingin useaan otteeseen, mutta muutaman kirjan olen saanut jotenkin sinniteltyä loppuun. Välisarjan avioliitto, Vesimies sekä Neljäs käsi kuuluvat kirjoihin, joita tuskin luen uudelleen. Sen sijaan jo mainitsemani Garpin maailma, Kaikki isäni hotellit ja Oman elämänsä sankari ovat minulle kolme merkittävintä Irvingin kirjaa. En unohda muitakaan, esimerkiksi Leski vuoden verran ja ystäväni Owen Meany ovat loistavaa lukemista verrattuna kenen tahansa kirjoittamiin romaaneihin!

Monet ovat varmasti lukeneet Irvingiä. Haastankin teidät, jotka ette ole, tarttumaan edes yhteen hänen kirjaansa. Muiden osalta olisi mukava kuulla, mikä on suosikkinne ja miksi?
(kaikki kuvat Googlen kuvahaulla)

17 kommenttia:

  1. Lumiomena, ehdoton suosikkini Irvingin kirjoista on Leski vuoden verran, koska

    1) Voidakseen tulla kirjailijaksi, pitää elää Ruth Colen elämä ja sitä ei voi elää tietämättä, millainen oli Ruth Colen elämä

    2)Leski vuoden verran on Irvingin romanttisin kirja, minkä paljastaa jo kirjan omistus: Rakkauskertomus Janetille

    3) Kirjan yksi aihe on nuoren pojan, 16 -vuotiaan Eddien ja aikuisen naisen Marionin suhde, mikä on raikas ja moderni näkökulma

    4) Ruth Colen persoona on niin kiehtova, että ohitse käy vain Aksel Sandemosen Ihmissuden Felcia Venhaug, jota itse pidän alter egonani

    5) Kirja sisältää kaikki Irvingmäiset hulvattomuudet, mutta myös kirjallisuuden upeimman rakakustarinan, jossa yli 70 -vuotias Marion palaa 34 vuoden jälkeen nyt jo keski-ikäisen Eddien luokse ja syliin JA: Eddie on odottanut!

    PS: Löysin Irvingit myöhään, sillä minun nuoruudessani luettiin venäläisiä klassikoita ja Steinbeckiä...,mutta sitä kiihkeämpi John Irving-fani minusta tuli!

    VastaaPoista
  2. Olen Irvingin kirjoista lukenut seuraavat (englanniksi): A prayer for Owen Meany, The Hotel New Hampshire ja the World according to Garp,ja Widow for a year. Hirveän pitkä aika siitä on kun viimeksi luin hänen kirjojaa,ja oliskohan suosikki tuo The Hotel New Hamshire....Tekisi mieli lukea noita uudempiakin Irvingin kirjoja.

    VastaaPoista
  3. PS. On muuten kiva postaus!

    PPS. Ystäväni Owen Meany on Irvingin kirjoista tummin ja minä koin sen ahdistavana, vaikka olen tumman tunteen ystävä...outoa.

    VastaaPoista
  4. Mun on ihan pakko nyt korjata tämä tilanne, tuo Isäni kaikki hotellit on lukematta. Ja nyt ihan sellainen tunne, että varamsti siihen tykästyn. Kun nyt saan tuon edellisen eli Uuni loppuun. Kirjan lukeminen edistyy yhtä hitaasti, kuin uunin muuraaminen : )

    Odotan sitä "hotellia" kiltisti täällä = )
    Hyvät viikonloput!

    VastaaPoista
  5. Leena: Ihanan perusteellinen vastaus loistavasta kirjasta! Leski vuoden verran on erinomainen kirja, ja se on yksi suosikkikirjani. Se ei ole oma Irving-ykköseni kuitenkaan johtuen siitä, että kirjan ilmestyessä minulla oli jo liki kymmenvuotinen "Irving-ura" takanani ja olin niin ehtinyt kiintyä mainitsemiini. Ruth Cole taitaa muuten olla Irvingin ainoa naispäähenkilö.

    Yaelian: Kiva, jos sinulle tuli, että haluaisit lukea Irvingin uudempia kirjoja. Kaikki isäni hotellit (juuri Hotel New Hampshire) on kyllä ihana <3

    Taru: Kuten varmaan arvasit, suosittelen! Vaikka heti "Uunin jälkeen". Uunista olisi kiva kuulla sinun mietintöjäsi. Ja nyt hyppäänkin sinun blogiasi tuoreinta kurkkaamaan :)

    VastaaPoista
  6. Tunnustan, etä on jäänyt lukematta. Elokuvia olen kyllä katsonut ja tykännyt, varsinkin, Kaikki isäni hotellit. Kuitenkin kirja antaa myös omalle mielikuvitukselle enemmän tilaa ja joskus voi käydä niin, että luettuaan ensin kirjan ja katsottuaan sen jälkeen siitä tehdyn elokuvan, voi pettyä pahastikin.

    Viime aikoina olen ehtinyt lukemaan niin vähän ylipäätänsä mitään, mutta nautin, kun saan lukea sinun kirja-arvostelujasi ja "bongata" samalla sieltä ehkä itsellenikin kirjan, jonka joskus luen:) Kirjoitat tosi hyvin!:)

    Mukavaa maaliskuuta!

    Ps. Luulin helmihyasinttia aidoksi, tosi ihana!!:))

    VastaaPoista
  7. Marge: Ei aina ehdikään lukea, osin siksi on kiva kaivella näitä vanhoja suosikkeja. Itse asiassa en ole koko viikonloppuna avannut yhtään romaania, vaan selaillut kasaa aikakauslehtiä sekä Laura Ashleyn uutta kuvastoa :) Kaikki isäni hotellit on hauska elokuva. Kiitos vielä kirjoituskehuista. Olen etenkin edellisessä työpaikassa kirjoittanut työkseni, joten ehkä se näkyy jossain. Ihanaa maaliskuuta sinulle, kohta alkaa kevät voittaa!

    VastaaPoista
  8. En lukenut, mutta monta elokuvaa nähnyt
    (kirjat miehen hyllyssä :)

    VastaaPoista
  9. Hannele: Meillä olemme mieheni kanssa katsoneet yhdessä kaikki elokuvat, mutta kirjoista olen saanut hänet lukemaan vain "Kaikki isäni hotellit" :)

    VastaaPoista
  10. Kun aloin lukea tätä postausta, ajattelin, että taasen yksi krijailija johon pitäisi perehtyä.. Ja lopussa olisin pieni haaste, johon en tietenkään voi tuollaisten ajatusten jälkeen olla tarttumatta. Aikataulua en lupaa, mutta yritän kyllä kovasti lähitulevaisuudessa. Kunhan saan ensin nykyisen kirjastokasan pienemmäksi.. mistä muistuikin mieleen, että erinäisiä lainoja pitää uusia. Kuukausi on niin kauhean lyhyt aika!

    VastaaPoista
  11. Teresita: Hienoa, jos vastaat haasteeseen. Ei kiirettä! Ja melkein sama, mistä kirjasta aloitat. Vältä kuitenkin "Neljättä kättä" ja "Vesimiestä" ;)

    VastaaPoista
  12. Kiitos vihjeestä! Ja pahoittelut edellisen postaukseni useista kirjoitusvirheistä, joita luin itsekin uudelleen: Mitä ihmettä tarkoitin? ".. olisin pieni haaste.." ??? Hetken pohdittuani tulin siihen tulokseen, että olen halunnut käyttää ilmaisua ".. oli se pieni haaste.." :)

    VastaaPoista
  13. Teresita: Ei mitään, jotenkin ymmärsin kyllä ;)

    VastaaPoista
  14. Ystäväni Owen Meany on koskettanut eniten, olen kaikki lukenut ja osan monesti. Yhtä kirjaa luin pitkään koska aihe oli aika ahdistava: Kunnes löydän sinut

    Uusin on kädessäni ja vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  15. Minusta Irving on loistava kirjailija - vaikka olenkin lukenut hänen tuotannostaan vain 1.5 romaania (Kaikki isäni hotellit & Owen Meany puoliksi). Syy tähän on se, että valitettavasti myös äitin on rakastunut tähän kirjailijaan, ja Kaikki isäni hotellit oli ainoa, jonka ehdin lukemaan ennen kuin sain useiden tuntien luennot muitten kirjojen juonista (ja kyllä, äitini on lukenut ne kaikki)! Ehkä joskus, kun olen unohtanut osan tarinoista, tartun taas Irvingiin. Luin Kaikki isäni hotellit ollessani muistaakseni vasta ylä-asteella, ja ainakin silloin se kosketti, nauratti ja itketti minua. Ehkä pitääkin ensin tarttua siihen uudelleen, ja selvittää, onko lumous vielä ennallaan... :)

    VastaaPoista
  16. Noora: Hauska kuulla. :) Minä olen varmaan hieman kuin äitisi, olen lukenut kaikki Irvingin kirjat ja niistä riittäisi juttua. Kaikki isäni hotellit oli minullekin ensimmäinen lukemani Irvingin kirja, luin sen lukiolaisena. Olen lukenut kirjan sen jälkeen monesti uudelleen ja kyllä se vaan edelleenkin jaksaa kiehtoa.

    VastaaPoista