perjantai 29. heinäkuuta 2016

Kesäperinne: Päivä Tukholmassa

Viimeinen lomaviikko on viikonloppua vaille valmis. Siirtymä joutenolon ja laiskojen (!) aamupäivälenkkien, yövalvomisten, valokuvakirjojen tekemisen, omenahillon keittelyn (kyllä vaan, omenarupi uhkaa kesälajike vuokkoa, josta tuli nyt hilloa) ja Pokémonien etsimisen (lasten kanssa, en itse halua koukuttua peliin, mutta aika pitkiä kävelyretkiä olemme tehneet) maailmasta aikaisiin aamuherätyksiin, avokonttoriin, monenlaisten (useimmiten oikein hyvien ja kiinnostavien) tekstien lukemiseen ja eväiden syömiseen tuntuu melkoiselta. Voisi melkein ahdistaa, jos emme olisi ottaneet tavaksi tehdä jotain isompaa retkeä loman lopuksi.
Useimmiten olemme retkeilleet Ruotsiin, itse asiassa melkein vuosittain. Nytkin teimme perinteisen päivä Tukholmassa -risteilyn, joka oli pieni irtiotto loma-arjesta ja samalla siirtymärituaali arkeen. Jälkimmäisestä syystä oma ruotsinristeilyni on aina paitsi iloinen, myös hieman haikea ja sellaisenaan juuri oikeanlainen.

Laivalla kaikki on joka vuosi niin samanlaista, mutta ripaus uuttakin on läsnä, ainakin matkatunnelmassa: Promenade kauppoineen, leikkipaikat, ruokailu. Silja Serenadea, jolla matkasimme, on uudistettu viimeisten vuosien aikana jonkin verran. Laivalla on joitakin uusia ravintoloita ja osa hyteistä on saanut uuden ilmeen. Aiemmin olemme useimmiten matkustaneet A-hytissä: haluamme kaikki nähdä merelle, ihastella saaristoa ja katsoa myös öistä Ahvenanmaata. Tällä kertaa varasimme hieman isomman Commodore-hytin. Hytti osoittautui kauniiksi ja valoisaksi, jääkaapissa olleet tervetuliaisjuomat limusta cavaan ilahduttivat ja aamiaisella oli ihanaa istuskella ilman ruuhkaa. Ihastuin hyttiin niin, että tuli ihan pakko päästä uudelleen -olo. Parasta hytissä oli kuitenkin tila ja valo. 

Tukholmassa oli hellettä. Emme tehneet mitään sen kummempaa, kävelimme vanhassa kaupungissa, bongailimme pikkujuttuja, ihastelimme valoa ja teimme ostoksia Science Fiction -kaupassa, jossa oli monenlaista hauskaa kymmenvuotiaan fanittamista kawaii-tuotteista Harry Potter -karkkeihin ja fantasiaklassikoihin. Kävely koko perheen kesken piti toki nytkin sisällään Pokémonien bongausta, joten sikälikin pieni reissu oli lasten mielestä mitä antoisin. Ai niin, kävinhän minä ostamassa puukengät Åhlensilta ja muistelin samalla lukeneeni jostain (kirjasta? lehdestä?), miten suomalaiset olivat männävuosina parveilleet sankoin joukoin juuri Åhlensilla ostamassa sellaista muotia, jota odotettiin Suomeen vasta seuraavana vuonna jos silloinkaan. Ajat ovat muuttuneet, mutta Åhlens sai kieltämättä hymyilemään. Tavaratalo oli itse asiassa varsin tyylikäs ja puukenkäni juuri sellaiset joita olin etsinyt.
Joka vuosi laivareissun jälkeen ajattelen, että ensi vuonna jotain muuta. Ja kyllähän me teemmekin erilaisia reissuja ja retkiä, kauas ja etenkin lähelle. Nytkin mietin, että jos ensi kesänä jättäisimme merimatkan pois lomasuunnitelmistamme. Mutta toisaalta, etenkin kun meri on tällainen: illalla kuin linnunmaitoa, Ahvenanmaan yössä kuin taivaanrannan jatketta. 
P.S. Matkakirjavalintani osui nappiin. Kirjasta lisää ensi viikolla, sunnuntaina on bloggaajien klassikkohaastepäivä ja aion kirjoittaa yhdestä kotimaisesta järkäleestä.

29 kommenttia:

 1. Kyllä on merellä ollut niin kaunista ja Tukholma, aina yhtä ihana vanhakaupunki. Åhlensin tavaratalossa piti aiemmin aina käydä katselemassa ja jotain ostettiinkin, en vain enää muista mitä:)
  Commorode-hytissä kelpaa, aivan kuin sviitti jossain kunnon hotellissa.

  Hyvää viikonlopppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, Tukholma on aina niin mukava ja kaunis. Muistankin, että kävimme Åhlensissa kun olin pieni, mutta mitään ostoksia en muista. Parhaiten Tukholman-matkoilta mieleeni jäivät hytti ja mintunvihreät kengät, jotka minulla yhtenä kesänä oli. :)

   Poista
 2. Itsekin kävin Ruotsissa heinäkuun alkupuolella, mutta oli hieman pidempi reissu ja erilainen, kuin nämä perinteiset risteilyt, mitkä ovat mukavia, jos sää vaan suosii.

  Åhlensin kirjaosastolla tuli käytyä, mutta Drottningsgatanin ruuhka sai hakeutumaan muuallekin Tukholmaan ja muutenkin kun oli vähän muuta agendaa. Koska olin Viking Linella liikkeellä tuli käytyä Gamla Stanissa, missä itse asiassa tämä profiilikuvanikin on peräisin, joskin joitain vuosia sitten otettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, huomasinkin postauksesi Tukholmasta ja kirjastosta. Minä olen ja en ole risteilyjen ystävä, mikä on vähän hassua. Tukholmasta pidän kovasti.

   Viking Linen terminaalin sijainti on kyllä kätevä! Ja Åhlensilla on varsin komea kirjaosasto.

   Poista
 3. Oii, mitkä kuvatunnelmat! Niin kaunista. Näihin oisi voinut jäädä.. Ihana hytti teillä ollut, tuollaisessa kyllä nauttii olostaan ja merimaisemista.

  Suloista viikonloppua! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannah, meri ja Tukholma ovat aina niin kauniita. <3 Tuo hytti lisäsi kyllä matkustusmukavuutta roimasti. :)

   Vastailen hieman myöhässä näihin, mutta hyvin voi taas toivottaa ihanaa viikonloppua! <3

   Poista
 4. Kyllä merellä on omaa tunnelmaansa, ja Tukholma, se on aina ihana. Hienoja kuvia, taas! Puukengistäkin olisin mielelläni kuvan nähnyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, kiitos. Puukengät taisin kuvatakin toisaalle. :) Ne ovat mukavat pitää.

   Poista
 5. Tukholma on kyllä ihana vierailukohde;viimeksi olin siellä viime vuosikymmenellä eli kauan sitten.Kaipaan tuota että isoilla laivoilla on niin helppo mennä naapurimaahan ,ja hienoa että ovat uudistaneet ilmettä.Hytti näyttää tosi viihtyiseltä:) Hienot kuvat,saivat minut haaveilemaan laivareissusta:) Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, sinun pitää päästä Tukholmaan lähivuosien aikana. Ruotsinlaivat ovat aika kivoja ja mielestäni paljon rauhallisempia kuin joskus aikoinaan.

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 6. Hienot kuvat!
  Tukholma on ihana kaupunki.
  Muutaman kerran on käyty.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, kiitos. Tukholma on aina mukava. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Sari, kiitos. Tukholma on aina mukava. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Kauniit kuvat. Sinulla on varmasti ollut mukava loma,ja sitten vielä päätteeksi Tukholman risteily. Me olimme viime kesänä samaisella risteilyllä ja oli tosi mukava kuvata merellä. Kaunista viikonloppua ja mukavaa töihin paluuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, kiitos. Loma oli kaikkinensa ihana ja viimeisen viikon Ruotsi-perinne oli sekin jotenkin aika leppoisa. Sinne myös mukavaa elokuun ensimmäistä viikonloppua!

   Poista
 8. Ihana riitti, juttu ja kuvat <3! Ja samoissa tunnelmissa ollaan. PItää vähän kaivelemalla kaivella mitkä ne arjen pienet mukavat jutut taas olivatkaan... Ei ainakaan aikaiset aamuherätykset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, kiitos. <3 Toivottavasti sielläkin arki on alkanut sujua hyvin. Aikaiset aamuherätykset ovat vaikeita, mutta onneksi vielä on valoisaa varhain.

   Poista
 9. Hienot risteilykuvat! Mukava ja tilava hytti, lapsillakin enemmän tilaa touhuta:)
  Kyllä Åhlensilla piti aikanaan aina käydä, ainakin yhden sinisen, isohkon kävelevän robotin olen sieltä pojallemme tuonut:))
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, kiitos. Tuo iso hytti oli melkein luksusta, ainakin laivamatkaalla. :) Åhlens oli hyvä aikoinaan ja on edelleenkin, nyt oli hyvät alet.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 10. Ihania kuvia <3 Ja tosi kivan näköinen tuo hytti! Matkustimme viime kesänä Tukholmaan hieman väljemmin ja valoisammin ja onhan se, no, erilaista.

  Täällä myös viimeinen viikonloppu ennen arkea. Toisaalta vähän harmittaa, toisaalta intoa ja virtaa tuntuu kertyneen viiden viikon aikana. On kivakin, että arki taas alkaa ja vielä pari viikkoa puoliteholla kun lapset lomailevat. Me olemme olleet melkein koko kesän maalla, sattuneesta syystä :) Vain pienen automatkan Pohjanmaalle maltoimme tehdä ja alkulomasta kävimme siskon kanssa Turussa. Mutta matkailla kyllä ehtii, juuri nyt tuntuu niin hyvältä olla Linnunlaulussa.

  <3 maanantaihin, viestitellään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, kiitos <3 Muistanko oikein, että te matkasitte viime vuonna Viking Gracella? Olisi kiva kokea sekin laiva. Väljemmin matkustaminen on niin kivaa.

   Toivottavasti arki siellä on alkanut hyvin. Täällä sama: lapset lomailevat vielä. Toisaalta se jatkaa omaakin kesämieltä.

   Palataan taas!

   Poista
 11. Ihana Tukholma-postaus! Tällaiset lyhyet irtiotot ovat mainioita...

  Ja niin kauniit kuvat - jälleen kerran! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos. Joskus täytyy käväistä naapurissa. :)

   <3

   Poista
 12. Ihania Tukholma-kuvia, etenkin tuo ensimmäinen kuva avoimine ikkunoineen. Minulle Tukholma on vieraampi kuin Tallinna, jonne suuntaan, kun kaipaan pientä piristystä ja retkeä Suomen ulkopuolelle. Tämä ehkä siitä syystä, että en oikein jaksa laivalla oloa kovin pitkään ja Tallinnaan on sopivan lyhyt matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, minulla taas toisinpäin, mutta nyt tekisi mieli Tallinnaan. Joko syyslomalla, jos sattuisi aurinkoinen päivä, tai ennen joulua melkein keskieurooppalaisia tunnelmia fiilistelemään.

   Poista
 13. Minä en ole käynyt Tukholmassa kuin KERRAN - opintomatkalla. Joten kaupunki ei ole kovin tuttu. Nyt olemme menossa kesälomaretkelle sinne kolmeksi päiväksi. Ajatuksena kiertää kirppareita ja museoita. Hmm, millainen tuo Science Fiction kauppa on? Tai pikemminkin missäpäin se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurmioitunut, kiva että olette menossa! Vai jokohan kävitte? Tukholmassa on erinomaisia museoita. Science Fiction -kauppa on vanhassa kaupungissa. En muista katua, mutta sellaisella tosi vilkkaalla, olisiko pääkatu. Löytyi helposti ja kauppa on ihana!

   Poista
 14. Minä en tänä vuonna ehtinyt (tai no, raaskinnut) lähteä Tukholmaan, kun teimme jo kaksi muuta reissua Viroon ja Tanskaan, mutta sinne kyllä kaipaan. Tukholma on ihana. Ja ihana on postauksesikin <3

  VastaaPoista
 15. Houkutteleva tuo puoti, jossa on totoroa yms. Tulin tänne selailemaan inspiraatiota, nyt on ollut vähissä hyvien kirjojen bongaus. Joskohan tässä aikani selillessa jotain tarttuu mietintämyssyyn..
  :) Vaikka joku kirja ei nappaakkaan, niin sun postauksen siitä lukee mielellään :)

  VastaaPoista