tiistai 18. marraskuuta 2014

Pirjo Suvilehto ja Karoliina Pertamo: Anni ja ihana pentuPirjo Suvilehto ja Karoliina Pertamo: Anni ja ihana pentu
Kustantaja: WSOY 2014
Arvostelukappale
Kotimainen lastenkirja

Niin pieniä ja suloisia olentoja en ole aiemmin nähnyt. Pennut kirmaavat huoneesta toiseen kuin hattarapallot, sikin sokin siellä täällä.

Voi parempaa päivää ollakaan kuin se, jolloin saa oman koiran. Koirasta haaveillut Anni saa koiran, pörröturkkisen mittelspitzin pennun. Hattara-nimisen pennun kanssa Anni kokee uusia asioita joka päivä: pentu on opettava sisäsiistiksi, sille on annettava oikeanlaista ruokaa ja eläinlääkärikin tulee tutuksi. Huuliharppu saa sen laulamaan ja joskus Hattara säntäilee sinne tänne kuin hassu hamsteri. Voiko parempaa ollakaan?

Pirjo Suvilehdon kirjoittama ja Karoliina Pertamon kuvittama Anni ja loistokoirat on saanut jatkoa, kirjassa Anni ja ihana pentu eletään arkea pienen pennun kanssa.

Nyt voin sanoa lukeneeni täsmäkirjan koirakuumeisille lapsiperheille! Suvilehto rakentaa Hattaran ja Annin elämästä aukeaman kokoisia arjen kaaria: sitä mukaa, kun Hattara kasvaa, oppi Annikin kaikenlaista uutta. Suvilehto tuntee selvästi koirien elämää ja hän kuvailee Hattaraa hauskasti: pentu esimerkiksi vispaa tassuillaan tai yrittää rapsuttaa pois pantaa, tuota mokomaa harmistuksen aihetta. Tilannetajuista pissahuumoriakin on mukana. Voisi melkein sanoa, että kyseessä on kehityskertomus - nimittäin koiranpennun kasvutarina.

Karoliina Pertamon helposti tunnistettava kuvitusjälki on tälläkin kertaa iloista, värikylläistä ja muodoiltaan selkeää. Anni ja ihana pentu toimiikin loistavasti nimenomaan kuvakirjana: vaikka Suvilehto tarinoi hauskasti Annin ja Hattaran arjesta, tarvitaan mukaan kuvia ja nimenomaan Pertamon kuvia. Ne tuovat hyvää tuulta ja eläväisyyttä.

Lastenkirjana Anni ja ihana pentu asettuu vähintäänkin laadukkaaseen kotimaiseen keskikastiin. Kyllä Suomessa tehdään hyviä lastenkirjoja. Anni ja ihana pentu on niin tekstiltään kuin kuvitukseltaankin toimiva kirja, joka viehättää nimenomaan koirien ystäviä. Omassa perheessäni kuvakirjoja on luettu viime aikoina vähemmän ja vähemmän, sillä kuopuskin on aloittanut koulun. Laadukkaat kuvakirjat kuitenkin kelpaavat vielä onneksi molemmille lapsilleni ja  perheen kolmasluokkalainenkin upposi Annin ja Hattaran maailmaan vielä varsin mukavasti. Tosin meillä saattaa yksi erityinen syykin innostua mittelspitzin pennusta kertovasta kirjasta...


Ja ei, ikävä kyllä meillä ei ole omaa koiraa, mutta mummolassa, omassa lapsuudenkodissani, asuu nyt kahdeksan viikon ikäinen mittelityttö. Minulla on ilo ja kunnia olla koiran osaomistaja, joten vaikkei meillä olekaan koiraa tässä talossa, on täällä aina Sissin kakkoskoti.

8 kommenttia:

 1. Ja Sissi vispaa tassuillaan, tutustuu uusiin asioihin, ja osaa jo tehdä pissit uloskin.
  ihana kuvakirja, johon sain tutustua ennen pennun tuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Sissi, niin monessa mukana ja vielä niin pieni. Tämä kirjakin on hurmaava - ja mikä sattuma, että koira on juuri mitteli! <3

   Poista
 2. Laatukaksikko tekijöinä :)! Meillä on tämä ensimmäinen kirja omana ja salaa kissaihmisenä toivon kissoista kans rotukirjaa :). Kivoja tällaiset tarinapohjaiset tietokirjat, jos näin voi kirjanideaa kuvata :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, samaa mieltä, Suvilehto ja Pertamo ovat melkoinen laatukaksikko ja aika monta kirjaa ovat tehneetkin yhdessä. Koiraihminen täällä toivoo, että te kissaihmisetkin saisitte kissa-aiheisen lasten tietokirjan. :) Tarinapohjainen tietokirja on hyvä termi!

   Poista
 3. Mä hihkuin heti miehelle, että "ihan kuin meidän koira", ja mittelihän se olikin. Meillä on siis kokoa isompi spitzi, eli keeshond. ;) Mutta tämä on kyllä ihan pakko saada omaan hyllyyn. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mimsi, kiitos kommentistasi. Ja ai miten ihana juttu: keeshond! <3 Tämän Sissi-pienokaisen kasvattajalla on myös keeshond ja vielä kleinikin, joten saksanpystykorvia eri kokoisina. :) Tämä on ihana kirja. Ja sulla on kiva blogi, nyt löysin sen. Toivottavasti jaksat / ehdit päivittää!

   Poista
 4. Kirja on varmasti täysosuma nyt,kun Sissi muutti mummolaan. Ihana ja suloinen mittelineito. Kirjassa vain nimet on muutettu, hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, olin aivan äimänä, kun näin koiran rodun kirjassa. :) Hauska yhteensattuma. Sissi vaikuttaa niin hurmaavalta. Me näimme sen pyhäinpäivän aikaan kasvattajan kotona, lapsuudenkodissani tapaamme sitten jouluna.

   Poista