sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kauhua ja jännitystä


Marraskuuta on jäljellä vielä viikko, mutta minä päätän osittaisen kauhuteemaisen kuukauteni tähän. Muutaman kauhuromaanin tai kauhuun kallellaan olevan teoksen lukeminen oli antoisaa, mutta ei minusta kauhukirjallisuuden ystävää tullut. Sen sijaan jonkinlaisesta kummasta, maagiseen realismiin kallellaan olevasta synkkyydestä, olen aina pitänyt. Nykyisin pehmeä kauhu- tai pelottelukulttuuri yltää joka paikkaan, jopa pikkulasten leluihin, kuten kuvasta näkyy.

Kyselin teiltä blogini lukijoilta vinkkejä pelottavista kirjoista. Pelottavaa voi olla monenlainen kirjallisuus ja, heh, joskus myös teosten laatu. Onneksi minulle suositeltiin monenlaisia kiinnostavia kauhua tai muita jännittäviä elementtejä sisältäviä teoksia. Joukkoon mahtuu paljon dekkareitakin. Kokosin vinkeistä nyt aakkosellisen listan teidän muiden iloksi. Merkkaan vihreällä ne, jotka olen itse lukenut ja lisään tähden niiden perään, jotka saamistani vinkeistä minua eniten kiinnostavat. Suuret kiitokset suosituksista! Toivottavasti näistä on iloa ja jännitystä muillekin.

Luetteko te muut kauhua? Onko näissä teille muille tuttuja kirjoja? Otan myös edelleen vastaan kirjavinkkejä ja täydennän listaa aina muistaessani. Joten: kommenttiboksi käyttöön! :)

Ajvide Lindqvist, John: Kultatukka, tähtönen *
- Ystävät hämärän jälkeen *
(ja muitakin teoksia)
Ala-Huissi, Jaana & Aho, Henry: Hotelli Ikuisuus
Barker, Clive: teokset (yleismaininta)
Berendt, John: Keskiyö hyvän ja pahan puutarhassa
Berry, Julie: Kunnes kerron totuuden
Blatty, William Peter: Manaaja
Bloch, Robert: Psyko
Brooks, Max: Sukupolvi Z: Zombisodan aikakirjat
Cook, Thomas H.: Yön säännöt
Dexter, Colin: Morse-kirjat
Dickens, Charles ym: BÖÖ!
Erskine, Barbara: Häkkilintu
- Keskiyö on yksinäinen paikka
Fowles, John: Neitoperho *
Flynn, Gillian: Paha paikka
Gaiman, Neil: Coraline varjojen talossa
Green, Sally: Puoliksi paha
Gerritsenin, Tess: Jääkylmä
Haudantakaisia (toim. Markku Sadelehto)
Hautala, Marko: Kuokkamummo (+ muita)
Hill, Joe: teoksia
Hill, Susan: The Woman in Black *
Hiltunen, Pekka: Sysipimeä
Hoffmann, E.T.A.: Yökappaleita
Housman, Clemence: The Werewolf
Jackson, Shirley: The Haunting of Hill House
James, M.R.:  Complete Ghost Stories
King, Stephen: Ennen aamunkoittoa
Hohto
- Jälkeen keskiyön
- Kuvun alla
- Liseyn tarina *
- Pimeä puoli
- Pimeä yö, tähdetön taivas
Kostova, Elisabeth: Historiantutkija
Kunnas, Mauri: Hui kauhistus!
Kuollut kulkee : tarinoita kalman majoilta (toim. Anneli Kanto) *
Larsson, Åsa: dekkarit
Levin, Ira: Rosemaryn painajainen
Long, Jeff: Seinämä
Matheson, Richard: Helvetin talo
Myytillisiä tarinoita (toim. Lauri Simonsuuri) *
Parsons, Julie: Tiimalasi
Petterson, Lars: Koutokeino
- Kylmä kosto
Phillips, Jayne Anne: Murhenäytelmä *
Poe, Edgar Allan: teoksia
Preussler, Otfried: Mustan myllyn mestari
Rowling, J.K.: Harry Potter -sarja
Ruiz Zafon, Carlos: Marina *
Stoker, Bram: Draculan vieras
Suzuki, Koji: Ring
Theorin, Johan: Sankta Psykon kasvatit (ja muita teoksia)
Tiedon tuolla puolen - Kertomuksia yliluonnollisista tapahtumista kautta aikojen (Valitut palat)
Timonen, Eija: Kuu paistaa, kuollut ajaa *
Topelius, Z.: Linnaisten kartanon viheriä kamari *
Topor, Roland: The Tenant
Torday, Paul: Ventovieras *
Toro, Guillermo del ja Hogan, Chuck: Vitsaus-trilogia
Tryon, Thomas: Se toinen
Walters, Minette: Kuvanveistäjä


Vänskä, Mia: teokset

19 kommenttia:

 1. Minäkään en ole varsinainen kauhun ystävä, sanottakoon, että luen sitä kyllä ja hyvin kirjoitettu kauhukirja voi olla elämys, mutta en juurikaan varsinaisesti etsi kauhua luettavakseni.

  Listasi on kiintoisa. Ymmärrän, että mukana on dekkareitakin, koska genreraja on häilyvä. Colin Dexterin mukaan joutumista kyllä ihmettelen! Åsa Larssonin hyväksyn helpommin.

  Lisäisin listalle ainakin minulla parhaillaan kesken olevan Pasi Ilmari Jääsekeläisen Sielut kulkevat sateessa, Kaj Korkea-ahon mainion Tummempaa tuolla puolen ja Marisha Pesslin Yönäytöksen. Kotimaisista naisista Mia Vänskää ei kannata myöskään ohittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, totta, hyvin kirjoitettu kauhukirja voi olla elämys ja genrerajathan ovat hyvin liukuvia. Itse pidän esimerkiksi kauhuelementeillä kikkailemasta kirjallisuudesta, kuten Sara Watersin Vieraasta kartanossa tai joistakin Pasi Ilmari Jääskeläisen kirjoista.

   Korkea-ahon kirja on niin ikään hieno.

   Tämä lista ei ole oikeastaan minun, vaan blogini lukijoiden. Listasin mukaan kaikki, joita minulle syyskuussa vinkattiin. Siksi dekkaritkin. :)

   Poista
  2. Joo, tajusin :D Silti hieman kummastelin. Mutta makuasioita.

   Poista
  3. :) Mietin oikeasti ihan samaa, mutta nämä voi kokea monella tapaa.

   Poista
 2. P.D. James: Viaton veri saattaisi mahtua listallesi. Kun itsekin olen aikanaan kolhinut itseäni lenkillä, niin tiedän, miten se harmittaa. Siksi toivonkin reipasta mieltä marraskuun kaamokseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reijo Moilanen, P.D. James mahtuu aina. Tuota en olekaan lukenut. Kiitos, nyt harmistus on suuri, mutta samalla toki olen helpottunut, ettei luita mennyt poikki. :)

   Poista
 3. Hups, meinasin unohtaa, yksi vielä: Daphne du Maurier: Rebekka

  VastaaPoista
 4. Kiinnostava lista ja muutamia kauhukirjoja olen sieltä lukenut ja sitten on sellaisia, jotka haluaisin lukea, kuten tuo Topeliuksen klassikko. Stephen Kingin Carrie pitäisi mielestäni olla listalla Kingin teosten joukossa. Hyvä tuo Reijo Moilaisen vinkki Rebekka ja suosittelisin myös Daphne du Maurierin Serkkuni Raakelia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, Carrie on hieno. Olen se lukenut ja se on ehdottomasti Kingin parhaimmistoa. Lisään sen ja Serkkuni Raakelinkin tuonne listaan, kunhan ehdin. Kiitos vinkeistä. :)

   Poista
 5. Minustakaan ei oikein ole lukemaan kauhua, se sellainen Humisevan harjun, Kotiopettajattaren romaanin ja Northanger Abbeyn kauhuromantiikka riittää jo oikein hyvin pelottelemaan :) Mutta tuon Topeliuksen viheriän kamarin olen kyllä ajatellut lukea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tuollainen synkkä romantiikka vetoaa minuunkin. Brontejen etenkin! Varsin hieno on myös Sarah Watersin Vieras kartanossa, joka menneitä kohti kumartava nykyromaani. Topeliuksen kirja on minunkin lukulistallani.

   Poista
 6. Minulla on tuo Susan Hillin The Woman in Black lukulistalla (ja hyllyssäkin). Olen lukenut joitakin Susan Hillin kirjoja ja tykännyt. Ne ovat sellaista goottimaista eleganttia kauhua, jos nyt noin voi sanoa :D

  Minusta tuo nukkekuva on hurjan hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, Susan Hill alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän. Goottilainen ja elegantti kuulostaa hyvältä - ja Hill taitaa olla brittikin? Se on minulle melkein aina plussaa.

   Kiitos, nuo Monster Hight ovat kovasti suosiossa nyt.

   Poista
 7. Roald Dahlin novellikokoelmiin (ainakin Joku kaltaisesi ja Rakkaani, kyyhkyläiseni) kannattaa myös tutustua. Dahlin tyylilajina on ennen kaikkea musta huumori, mutta monet novellit kurottuvat vahvasti kauhun puolelle; joissakin kirjastoissakin nämä löytyvät kauhuosastolta. Esimerkiksi Kuningatarhyytelö on todella karmaiseva tarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomas, Roald Dahl on yksi omista suosikeistani. Kiva siis, että vinkkasit häntä, lisään listalle, jonka siis kokoan kaikkien saamieni vinkkien perusteella. Minäkin pidän Dahlin mustasta huumorista ja muistelen edelleen, yli 20 vuoden jälkeen, muutamaa Rakkaani, kyyhkyläiseni -kokoelman novellia.

   Poista
 8. Mainio vinkkilista, kiitos! Sieltä löytyy monta sellaista kirjaa ja kirjailijaa, joihin tarkoitukseni on ollut tutustua jo kauan, sekä myös omia suursuosikkejani - etenkin huikea Susan Hill (jota taisin itse suositella, hih :) - Hiltusen Sysipimeä (joka on niin hyytävä, että melkein tosiaan käykin kauhusta) ja Gaimanin hieno Coraline.

  Iloitsin myös Poen löytymisestä listalta. Hänen kauhutarinansa ovat hämmentäviä, nykyihmisen silmin melko pehmeitä, ja kuitenkin niiden tunnelmassa on jotain hyvin painostavaa ja mieleen jäävää.

  VastaaPoista
 9. http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2014/05/karpasten-herra.html
  William Goldingin Kärpästen herra on hyytävää kauhua.
  Kun piipahdat blogissani, niin löydät dekkarit ja jännityskirjat luetteloituna.
  Vastaus kysymykseen on siis: luen kauhua ;)

  VastaaPoista
 10. Mukavan vinkkilistan olet kasannut ja sieltä löytyi useampia tuttuja nimiä. Kauhu kyllä maistuu enkä varmasti ikinä kyllästy kahlaamaan Stephen Kingin tuotantoa uudelleen ja uudelleen (vaikka osa ei niin kauhistuttavaa olekaan) <3 Tuolta listaltasi aion lukea mm. Carlos RuiZ Zafonia, Joe Hilliä (toivottavasti omena ei ole pudonnut kauas puusta ja Joe on edes vähän isä-Stephenin veroinen tarinaniskijä), Susan Hilliä ja Elisabeth Kostovaa.

  VastaaPoista