tiistai 28. kesäkuuta 2011

Savossa kuvattua ja kesäkuussa luettua

Palasin eilen perheeni kanssa kotiin juhannusreissultamme, joka suuntautui tuttuun tapaan kotiseudulleni mansikkapitäjään. Juhannuksena ehdin paitsi syödä metsämansikoita (ja lukea ihanan Odelman lisäksi muutakin), myös ihmetellä ja/tai kokea seuraavia asioita:

Sitä, miten Autuaankannas todellakin saa aikaan nimensä veroisen olotilan. Ja kuinka merelliseltä voi Sisä-Savon sisävesillä tuntua pieniä tyrskyjä katsellessa!

Samalla retkellä syödä lasten kanssa pullaa ja popcornia sekä vakuuttua siitä, että akileijojen ohella vanamot ovat ihkaoikeita keijujen kukkia.

Osallistua sprinkun viisivuotissynttäreille sekä juhlia myös oman isäni 67-vuotispäiviä. Toinen sai jäätelöä ja puruluun, toinen kakkua ja vanhanaikaisen auton pienoismallin.

Tutustua toiseenkin sprinkkuun sekä kylpeä rantasaunassa melkein keskellä pikkukaupunkia.

Löytää kauneutta teknisestä esineestä, kuten tästä (luultavasti) 1930-luvulta peräisin olevasta radiosta.

Ja piästä näkemään vielä tämäkin!

Juhannus aloitti myös koko pienen perheeni yhteisen viiden ja puolen viikon mittaisen loman. Koska olen lomatyyliin vuorotellen kotona ja reissussa, listaan kesäkuun luettuni lomakiireen varalta jo nyt. Ehdin kesäkuussa lukea kahdeksan  kirjaa, mutta luultavasti saan vielä yhden kirjan loppuun huomenna ja lisään sen listaan hieman jälkikäteen. Kuukauden parhaani oli ehdottomasti Haruki Murakamin Kafka rannalla, mutta vielä ihanampia olivat Katja Kaukosen Odelma sekä - kuten aina - Joel Haahtelan Naiset katsovat vastavaloon.

Katja Kaukonen: Odelma
Siri Hustvedt: Kesä ilman miehiä
Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon
Marianne Cedervall: Ajattelen sinua kuolemaasi saakka
Helvi Hämäläinen: Kylänruusut
Haruki Murakami: Kafka rannalla
Chris Cleave: Little Been tarina
Jacqueline Kelly: Luonnonlapsi Calpurnia Tate

22 kommenttia:

 1. Onpa ihania kuvia! Mansikoita en ole vielä päässyt maistelemaan, enkä ole käynyt vielä uimassakaan! Pitänee alkaa tehdä asioille jotain :)

  VastaaPoista
 2. Mekin löydettiin metsämansikoita, kun oltiin juhannuksena (sateisella) vuoristolomalla. Ihanaa toi savon kieli. Kuuleeko sitä muuten vielä ihan oikeasti? Hyvää loman jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia, kaunis tunnelma! Tyrskyt, pienetkin, rauhoittavat, samoin kauniit koiran nappisilmät. Kiitos Katja tästä kesän valosta aamuun!

  (mitä on Rakkauden miäränpiässä? :D )

  VastaaPoista
 4. Teillä on ollut ihana juhannus ja kuvissa näkyy kyllä kauneutta niin monessa asiassa <3

  VastaaPoista
 5. Laulaisin sinulle lempeitä lauluja... tuli mieleeni ensimmäisestä kuvasta, kummasti ;)
  Juhannuksen ajan minua koukutti Little Been tarina ja nyt yritän aloittaa Kafka rannalla, kovasti kiitoksia näistä vinkeistä! Mukavaa kesäloman alkua.

  VastaaPoista
 6. Ihastuttavia kesäkuvia, näitä voisi tuijotella vaikka kuinka kauan! Hyvää kesälomaa, toivottavasti ehdit välillä bloginkin ääreen - mutta lomailu on toki ensisijaista!:)

  VastaaPoista
 7. Kauniit kuvat ja tunnelmat tämän vuoden juhannuksesta olet tallentanut.
  Kiva nähdä kuva toisestakin springeristä

  VastaaPoista
 8. Hauskoja ja ihania juhannusmuistoja! Hyvää lomaa!

  Metsämansikat nostivat veden kielelle. Meidän pihassamme kasvaa viime syyskesällä Savosta tuodut metsämansikat. Ne ovat kukkineet lupaavasti ja raakileita on, joten nyt odotan entistä kiihkeämmin satoa :-)!

  VastaaPoista
 9. Miten kesäistä! Suomen kesäistä! Ja kyllä, minullekin tulee joskus merellinen olo ihan sisävesien äärellä. Hyvää lomailua :)

  VastaaPoista
 10. Kaunista! Aurinkoista lomaa perheellenne!

  VastaaPoista
 11. Ihania kuvia! Meilläkin on jo maisteltu metsämansikoita, mustikoitakin voi syödä jos pieni puoliraakuus ei haittaa ;). Olet taas lukenu huikean hyviä kirjoja, ja paljon!

  VastaaPoista
 12. Noista kesäkuun kirjoista olen lukenut vain Little Been, pitääkin pistää korvan taa ne loput. Nyt joudun luopumaan osasta kesäkirjoistani, sillä viikon lainoja en voi ottaa mukaan ja joku haluaa lukea saman kuin minä. Sain silti kasatuksi pinon matkakirjoja, ja pitääkin ottaa mukaan pyörillä kulkeva matkalaukku =)

  Järvissä on parasta sellainen raikas tuoksu ja vähän metsän pisteliäs tuulahdus. Pahinta ne itikat ja paarmat ja muut öttiäiset, jotka puuttuvat täältä meren läheltä. Sitä rakastan Helsingin kesissä: ei paarmoja, eikä hirvikärpäsiä, eikä itikoiden takia valvottuja öitä. No, sinne siis ensi viikolla =)

  VastaaPoista
 13. Voi kauheeta, huomasin just että metsämansikat jäi mökiltä syömättä kun säästelin ihanuutta, piti vinkata niistä tyttärille mutta unohdin!

  Tuonne Rakkauven Miäränpiähän olisi ihana päästä!

  Hauskaa lomaa, alkaa olla jo ihanan lämmintäkin taas!

  VastaaPoista
 14. Ihan ihan pakko lukea tuo Kafka rannalla ja Odelma onneksi odottaa varmaan kotona, kun palaamme.

  Ihan pakko päästä myös rantasaunaan saunomaan, en vaan vielä tiedä, minne...

  VastaaPoista
 15. Täällähän on hieno kuvitus Leinon runoon Tuoksut vanamon ja varjot veen, niistä sydämeni laulun teen...

  Voi kun tuo uimassa ollut namipalaa odottava sprinkku on söpö ja tietenkin tuo luun onnellinen omistajakin:)
  Kafka rannalla kiehtoo, jo nimenkin perusteella.

  VastaaPoista
 16. Ihania kesäisiä kuvia! Ja tosi lähelläpä kävit Rakkauven miäränpiässä... ihan tuossa pienen kävelymatkan päässä. Tämä oli eka kesä tosi moneen vuoteen kun en siellä juhannuskokoilla ollut, kun oltiin vielä muilla mailla.

  VastaaPoista
 17. Suloinen Minttu♥

  Laiturikuva myös ihastuttava.

  Tiedätkö, kun muutimme tälle saarelle ja ostimme tämän silloin vain viisi vuotta vanhan talon, tapasin kerran tuossa meidän tiellä yhden oikein vanhan mummon, joka kertoi, että tämä meidän tontti oli oikein kuuluisa paljon ennen rakennuksia, metsämansikoistaan. Onneksi niitä löytyy vieläkin mätäs sieltä, toinen täältä. Vähän niin kuin sinä löysit niitä akileijoja.

  VastaaPoista
 18. Aivan ihania kuvia. <3
  Vanamot ovat tosiaankin keijujen kukkasia! Ja voi suloista viisivuotiasta, onpa hänellä kaunis ja viisas katse. Ja onnellinen ilme, taisi synttärilahja olla mieluinen. :) Minun seitsemänvuotiaanikin rakastaa jäätelöä ja solmuluita. Hän ei tosin ole sprinkku, vaan sakemanni, komea ja "urhea" poika joka pelkää ampiaisia, kärpäsiä ja palovaroitinta. :)

  Olet lukenut kesäkuussa vaikuttavan kasan kirjoja. Tai sanoisinko paremminkin kasan vaikuttavia kirjoja. Noista vain Odelma on oikeasti tuttu, mutta lukulistallani ovat kyllä jokainen. Ja Calpurnia Tatesta kirjoitit niin suloisen kiinnostavasti että minun oli pakko varata se kirjastosta, uskon että se on ihan minun(kin) kirjani. Sain sen juuri, joten ehtinen lukea sen heinäkuussa. Odotan kovasti...

  VastaaPoista
 19. hietzu: Metsämansikat ja puutarhamansikat taitavat vasta alkaa kypysä Savossa, joten hyvin ehtii. Minäkään en juhannuksena uinut. Olen vähän huono talviturkista luopuja. :)

  Allu: Vuoristoloma kuulostaa ihanalta sateisenakin. Savoa puhutaan edelleen, totta kai.

  Linnea: Kiitos. Veden äärellä on aina ihana olla ja koirien ystävänä koiran katseesta tosiaan iloitsee. Rakkauven miäränpiä oli nyt aika tyhjänä (paikka oli yhdellä kanavalla Rautalammilla, jossa oli mm. kahvila, lohialtaita, leikkipaikka jne.).

  Susa: <3 Juhannukseen mahtui monenlaista, mutta tosiaan paljon kauniita tunnelmia.

  Päivikki: Tuo Linda Olssonin kirjan kansi tuli omaan mieleeni vasta kun sinä ja yksi tuttavani siitä mainitsitte. :) Mukavaa, jos olet löytänyt täältä lukuvinkkejä!

  Jenni: Kiitos. Ja aion ehtiä blogin ääreen pitkin kesää. Yksi viikko heinäkuussa tullee olemaan blogihiljainen, mutta kesällä aion lukea samaan malliin kuin ennenkin - ihana miettiä lomalukemisia. :)

  Minttuli: Kiitos. Ja kiitos vielä kertaalleen sinne. Molemmat spingerit lumosivat etenkin joulutytön.

  Paula: Ihanaa, että teille on tulossa ihan kunnolla metsämansikoita nyt kesän mittaan. Meilläkin niitä kasvaa pihalla, mutta aika vähän. Mutta jospa ne rönsyilisivät tässä ajan kuluessa.

  Helmi-Maaria: Joo, melkein kansallis(romu)romanttista, mutta ei ihan. Järvi-Suomen tyttönä sisävedet ovat minulle merta rakkaampia, mutta veden äärellä on ylipäätään kiehtovaa olla.

  Vekarus: Kiitos. Ja teillä myös ihanaa kesää!

  Maria: Oo, siellä on mustikoitakin. Pitäisikin nyt täällä etelässä ollessa mennä tuonne lähimetsään katsastamaan mustikkatilanne. Savossa mustikoita ei vielä ollut kuin pieniä raakileita.

  Mari A.: Little Bee olikin varsin hyvä lukuromaani. Nuo viikon lainat ovat kesäaikaan vähän kurja juttu. Minäkin mietin jo uuden pienen lomareissun lukemisia. Ostin muutaman pokkarin, joista ehkä valitsen mukaan pari.

  Meidän lapsilla on kauhea ötökköpelko. Tyttö kulki metsässä ukilta löytyneen mehiläisenhoitajanhatun kanssa.

  Erja: Voi itku. Toivottavasti metsämansikoita on vielä seuraavn mökkireissunne aikana. Rakkauven miäränpäähänhän sitä jokainen haluaa. :)

  Kirjailijatar: Molemmat niin ihania kirjoja. Kafka rannalla oli ihan parhautta, mutta Odelma tosiaankin ihanampi. Voi että pitääkin olla olemassa niin sykähdyttäviä kirjoja!

  Clarissa: Oi, kiitos. Tuo Leinon runo on ihana. Nuo molemmat sprinkut ovat suloisia tapauksia, toinen viisivuotias ja toinen vasta reilun vuoden ikäinen.

  Mollamari: Olisimme sitten voineet melkein tulla kahville. ;) Emme olleet tuolla juhannuksena, vaan vasta sunnuntaina. Ensin ajoimme Kiesimälle metsämansikka-apajille ja sitten Rakkauven miäränpiän tuntumaan. Juhannusaattona ajelimme sinne Autuaankannakselle, tuntuu hassulta, että se kuuluu nyt Kuopioon.

  Leena: Minttu on aina ihana. <3 Ihanaa, että löysitte metsämansikoita tontiltanne. Meilläkin niitä kasvaa, mutta vain vähän. Koetan vaalia niitä. Ja akileijat ovat aina vain ihania.

  Sara: Kiitos. Sinun sakemannisi vaikuttaa ihanalta koiralta. Voi, noita kaikkia pelkoja! <3

  Odelma on ihana. Ja Calpurnia Tate miellyttää varmasti kaikkia klassisten tyttökirjojen ystäviä. Se on ihana. Kesäkuussa luin tosiaan hurjasti hyviä kirjoja jopa siinä määrin, että sellaiset hyvän keskikastin kirjat eivät tunnu "missään". :)

  VastaaPoista
 20. Ah, voih ja oih! On ihan pakko hihkaista, huudahtaa ja huokaista ihanien kuvien (mansikat, vanamot, tyrskyt, ihanat neiti ja koira) ja lukupinosi äärellä. <3

  Misteekä se tuo rakkauven miäränpiä mahttaa löyttyy? ;-)
  (Menen muuten taas huomenna Kuopijjoon työasioissa.)

  Oikein mainiota, rentouttavaa ja kaikin puolin antoisaa lomaa koko perheelle!

  VastaaPoista
 21. Eka kuvasta tuli mieleen kirja "laulan sin ulle lempeitä lauluja",
  ihana kirja,
  olen ostanut jo kaksi ja antanut pois..
  maraaskuussa se tulee pokkariksi, ehkä sit ostan uudelleen..

  Ihania kuvai, ihania juttuja ♥

  VastaaPoista
 22. Anna Elina: Kiitos. :) Joskus on hyvä hieman huokaista ja hihkaista. Rakkauven miäränpiä löytyy Rautalammin Kerkonkoskelta, ei kovin kaukaa Suonenjoen rajalta. Kuopijjossa on aena mukava käyvä. :)

  Hanne: Monille on tullut tuo lempeä kirja mieleen tuosta kuvasta. Minulle kuvan ottaminen oli jonkinlainen alitajuinen lipsahdus. Viisivuotiaani poimi metsämansikoita ja pyysin häntä näyttämään satoaan kameralle.

  Ihanaa kesäistä päivää teille jokaiselle. <3

  VastaaPoista