keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Ihana Pariisi ja toukokuussa luettua

Mitä kertoa kaupungista, jossa näki paljon ja kuitenkin vain sen, mitä ensikertalaiset turistit näkevät? Kaupungista, jonne lähti samaan aikaan innoissaan ja epäröiden: mahtaako minulla olla sitä pariisigeeniä? Mitä kertoa kaupungista, jonne suuntautuvaa matkakuumetta synnyttivät toisaalta kirjat ja elokuvat, toisaalta puoliksi bretagnelainen kummilapseni? Mielessäni kummitteli myös edelleen se tosiasia, etten jostain syystä ollut aiemmin oikeastaan edes ajatellut matkustavani koko kaupunkiin. Nyt voin sanoa, että onneksi matkustin!

Pariisi nimittäin lumosi minut. Ei se edelleenkään ole Lontoo, joka rakastan eikä ihan leppoisa Kööpenhaminakaan, mutta luulen ihastuneeni Pariisiin enemmän kuin vaikkapa Wieniin tai jopa Amsterdamiin. Pariisigeenistä en osaa vieläkään sanoa, koska emme mieheni kanssa edes yrittäneet ottaa koko kaupunkia haltuumme vajaan neljän päivän aikana. Mutta minulla on ehdottomasti ainakin Montmartre-, creme brulee- sekä Seinen rannoilla kulkemisgeeni. Nyt esittelinkin muutamia runsaskuvaisia paloja Pariisista turistin silmin.

Montmartre

Hotellimme sijaitsi melkein kivenheiton päässä Montmartren kukkulasta, La Buttesta. Vielä vuosisata sitten Montmartre oli kirjailijoiden ja taiteilijoiden kukkula, Moulin Rougen ja muiden myllyjen, kapakoiden, absintin ja uusien ideoiden kaupunginosa. Nyt viehättävä alue on monin paikoin turistien ylikansoittama etenkin uljaan Sacre-Coeurin lähistöllä. Onnistuimme mieheni kanssa kuitenkin löytämään tunnelmallisia kujia, rauhallisia tienoita sekä Pariisin ainoan viinitarhan.

Seine


Montmartren jälkeen ihastuttavin alue kävellä oli Seinen rantamat. Kaikki kirjoja ja julisteita kauppaavat kojut, taiteilijanalut, lippispäiset amerikkalaiset turistit, poliisit, lapset, rakastuneet ja pitkästyneet. Ihmisten katseleminen on aina yhtä ihanaa. Toki rannoilla ja siltojen alla oli paljon kodittomia patjoineen, muovipusseineen ja juomineen, mutta aivan yhtä paljon kodittomia olen nähnyt vaikkapa Lontoossa museoiden edessä ja alikulkukäytävissä. Pont des Artsille mekin jätimme oman lukkomme.


Fiktion jäljillä

Mitäpä sitä kirjojen ja elokuvien ystävä muutakaan kuin kävellä fiktion jäljillä? Suosikkielokuvistani muun muassa Kieslowskin Sininen ja Linkaterin Rakkautta ennen auringonlaskua sijoittuvat Pariisiin. Tunnen ranskalaista kirjallisuutta huonosti. Anna Gavaldan monet kirjat, ja tietenkin Anna Kortelaisen Virginie liikkuvat kokonaan tai osin Pariisissa. Minun oli aivan pakko kurkata ainakin Rue de Grenelle 7:n vain pohtiakseen, että täälläkö se Muriel Barberyn Renée Michel luki salaa Edmund Husserlia ja Leo Tolstoita ja että juuri täälläkö pöyhkeä Pierre Arthens teki kuolemaa kaivaten muistoissaan sitä täydellistä makua. Elokuva Amélie taas johdatti minut muun muassa nauttimaan lounasta Les 2 Moulins-nimiseen kahvilaan, jonka vessa on koristeltu elokuvan esineistöllä. Kävimme myös katsomassa Collignonin vihanneskauppaa sekä jaloittelimme St. Martinin kanavalla, jonne Amélie tapasi heittää leipäkiviä.


Shakespeare and Company


Onko Shakespeare and Company maailman täydellisin kirjakauppa? Täydellinen epätäydellisyydessään, yllätyksellisyydessään sekä kirjojen ja asiakkaiden kunnioittamisessa. Hyllyssä oli jopa Tove Janssonia niin aikuisten kuin lasten fiktion puolella. Tänne voisi voinut uppoutua vaikka kokonaiseksi päiväksi ja ainakin kirjakauppa ansaitsisi ihan oman kirjoituksensa. Sellaisen löydätte Lumikon Meijerielämää-blogista, jossa on hiljattain ollut muitakin tunnelmia Pariisista.


Mahtavat

Minulta puuttuu mahtavien nähtävyyksien geeni. Silti turistin täytyy tehdä, mitä turistin täytyy tehdä, ainakin ensikertalaisen. Madam Eiffeliä ihailimme kaukaa, mutta Louvressa ja Versaillesissa vierailimme. Louvre oli valtava, mutta ehkä hivenen ahdistava. Versailles oli mahtava, vaikuttava ja kiehtova, totta kai. Se oli myös niin ruuhkainen, että ainakin minä keskityin katselemaan patsaita, kummastelemaan muotopuutarhaa sekä kuivahtaneita sitruunapuita. Pariisissa ei ollut satanut tippaakaan liki kahteen kuukauteen. Museoista ihanimmat olivat mielestäni Pariisin tiedemuseo Musée des Arts & Métiers sekä impressionistien töitä säilyttävä Musée d'Orsay.

Huh! Pahoittelen kuvien hurjaa määrää. Ensin ajattelin tehdä useamman Pariisia koskevan postauksen, mutta päädyin kuitenkin yhteen, mutta sitäkin runsaampaan blogipäivitykseen. Paljon jäi kertomatta: kadulta ostetut crepesit, hauska kauppakeskustelu paikallisen ponihäntäpäisen papparaisen kanssa, rauhallinen kävely Montmartren hautausmaalla, juutalaisen hääseurueen kohtaaminen, kirjaostokset jne. Ehkä on hyvä jättääkin osa vain itselleni.

Vielä yksi kuva, jonka jälkeen pikainen kurkkaus toukokuun luettuihini. Sacre-Coeurin liepeillä oleva karuselli, koska joskus elämä on kuin (Anna-Leena Härkösen novellikokelmaa lainatakseni) karusellimatka!


Toukokuussa luin seuraavat kirjat

Jean Kwok: Käännöksiä (2011/2010)
Tove Appelgren & Salla Savolainen: Vesta-Linnea ja samettikuono (2005)
Tiina Nopola & Mervi Lindman: Siiri ja hurja Hunskeli (2008)
Lauren Child: Samu ja Salla: Me ihan totta osataan hoitaa koiraa (2010/2005)
Annie Proulx: Näin on hyvä (2011/2008)
Mary Wesley: Kamomillapiha (1993/1984)
Susan Fletcher: Noidan rippi (2011/2010)
Hanna Tuuri: Orapihlajapiiri (2011)
Essi Tammimaa: Paljain käsin (2011)
Claudie Gallay: Rakkaus on saari (2011/2010)
Sami Malila & Tove Jansson: Muumilaakson puutarhakirja (2007)
Seppo Heikkinen: Mansikkakarnevaalit (2011)

Kirjoista 8 on romaaneja ja 4 lastenkirjaa. Hurjasti uutuuksia, apua. Jos pitäisi valita paras tai ihanin, olisi se Essi Tammimaan Paljain käsin. Ja seuraavassa postauksessani lupaan vain yhden kuvan. ;)

45 kommenttia:

 1. Ihania kuvia!! Minulla on kauhea matkakuume ja noiden kuvien jälkeen oireet vain pahenivat. :)

  VastaaPoista
 2. Pariisi ON ihana - ja samoin ottamasi kuvat! Kauhea matkakuume tuli mullekin. Olette ehtineet nähdä ja kokea vaikka mitä muutamassa päivässä! Oli ilmeisen onnistunut matka, vaikkei Tyrskyt ollutkaan mukana matkassa. :)

  VastaaPoista
 3. Ooh, Pariisi on niiiiin minun kaupunkini! Kiitos kuvista, joita miltei tippa silmässä katselin. Ikävä on tuota kaupunkia kovin.

  VastaaPoista
 4. Voi että, miten ihania kuvia... tahtoo myös reissuun:) Ja paljon olette ehtineet neljässä päivässä näkemään, vaikka varmasti Pariisissa riittäisi näkemistä vuodeksi.

  VastaaPoista
 5. Älä suotta pahoittele kuvien määrää, nehän ovat ihania!

  Hurjasti olette ehtineet neljässä päivässä, huh. Versailles ja Louvrekin vielä.

  Minultakin taitaa puuttua se mahtavuusgeeni: tai ei niissä mahtavissa puitteissa mitään, mahtavia ovat (nimenomaan puitteina), mutta paljon enemmän kiinnostaaa se pieni ja kuhiseva siellä puitteiden välissä ja keskellä. Niin ilmeisesti sinuakin.

  Nuo fiktiivisten inspiroimat vinkit olivat kivoja, tuossa Amelie-vessassa täytyy joskus käydä!

  Ai Lontoo on lempikaupunkisi? Minä ole käynyt siellä vain kerran (yksin, työmatkalla) ja olin suoraan sanottuna aika kauhuissani. Ihmisiä oli hirveästi, hälytysajoneuvojen sireenit pauhasivat koko ajan, metroasemien välit olivat niin pitkiä että kävelin jalkani puhki, aurinko ei näyttäytynyt kertaakaan... Tiademuseot ja kirjakaupat olivat hienoja, mutta muuten kaipasin lähinnä kotiin. Ehkä minun pitäisi antaa kaupungille uusi mahdolisuus, jossain hyvässä seurassa?

  Kiitos tästä postauksesta, ihana!

  VastaaPoista
 6. Hei ja samaa mieltä kuin muutkin - niin ihana postaus! Kirjoituksestasi välittyi niin pariisilainen tunnelma, jota juuri olen lukenut parista kirjastakin ja arvaa vain onko minullakin matkakuumetta!

  Kiitos Katja! :)

  VastaaPoista
 7. Norkku: Kiitos. Minullekin käy aina niin, että monissa blogeissa olleiden matkapostausten jälkeen matkakuume pahenee. Ja nyt kevätkesän aikaan monin paikoin on tainnut ollakin matkajuttuja.

  Jenni: Totta, Pariisi yllätti minut olemalla niin paljon ihanampi kuin olin odottanut. Odotin jotain meluisaa ja suurta. Oli Pariisi sitäkin, mutta niin paljon enemmän. Ja nyt saan (toivottavasti) lukea Tyrskyt kesällä. :)

  Paula: Pariisi taitaa olla monen kirjaihmisen kaupunki eikä se ole mikään ihme. Minäkin tiedän palaavani sinne joskus.

  Amma: Kiitos. Reissuista on hyvä haaveillakin ja teillä etenkin taitaa olla nyt vähän muutakin tunnelmaa siellä. <3 Pariisissa olisi tosiaan vaikka mitä. Me emme käyneet katsomassa niitä kaikkein isoimpia, kuten Riemukaarta tai Eiffeliä. Ne näkyivät hyvin kauempaakin. ;)

  Lumikko: Kiitos. Emme me oikeasti kovin paljon ehtineet tai yrittäneetkään ehtiä, mutta kävelimme valtavasti ja aina jotain kiinnostavaa - isoa tai pientä - osui kohdalle. Ja nimenomaan kaikki pieni tai kaikki välissä oleva kiinnostaa.

  Se "Amelien kahvila" on muutenkin kiva paikka. Mukavaa henkilökuntaa ja varsin hyvää ruokaakin. Se ei ollut niin paha turistirysä kuin ensin ajattelin.

  Lontoo on ehdottomasti suosikkikaupunkini. Siellä on niin kotoisaa, leppoisaa, _kaikki_ käveltävissä, puistoja kaikkialla... Minulle Lontoo on tosiaan hyvin vehreä ja jopa kiireetön kaupunki. Se on kuin monta pikkukaupunkia yhdessä. Toivon, että joskus palaat sinne ja saat toisenlaisen kokemuksen. Totta kuitenkin on, että ensimmäinen matkakokemus usein määrittelee mielikuvia jostain kaupungista. Itselleni esimerkiksi Wien jäi mieleen toki hienona, mutta samalla jotenkin etäisenä.

  Saran kirjat: Olen iloinen, jos onnistuin välittämään hyvää tunnelmaa. Ehkä itse oikein yritinkin päästä mielikuvieni kaupunkiin. Ensimmäisenä iltana satuimme Louvreen ja olin tosi väsynyt enkä oikein nauttinut, mutta hyvin nukutun yön ja croissantaamiaisen jälkeen kaikki aukeni niin toisella tavalla. :)

  VastaaPoista
 8. Niin kuin toisaalla totesin noista kuvistasi, minä niiden myötä rakastuin kaupunkiin, jossa en ole käynyt, mutta nyt ihan lähivuosina alkanut haaveilla. Ranskalaisten elokuvien ja kirjojen (kuten tiedät, luettelemasi ovat minunkin ikisuosikkejnia moni ;D) myötä olen jotenkin kiintynyt jo Pariisiin erityisesti ja nyt nämä sinun kuvat velä!! Äläkä suotta pahoittele kuvien määrää, niitä on vain ja ainoastaan ilo katsella, aina!!

  Tuo "Amelie-henkinen" kahvilakin, oi joi! Maybe someday!!!

  VastaaPoista
 9. Oih <3

  Pariisin kuvia ei voi olla liikaa! Olen käynyt Pariisissa kerran ja "pariisigeenini" vetää minua sinne uudelleen (huolimatta siitä, että ainakin kyseisenä kesänä sivukaduilla haisi ku - siis pissa). Jos (ei vaan kun, päätän minä) lähden Pariisiin uudelleen, käyn myös tuolla Shakespeare and Company -kirjakaupassa! Kiitos ihanasta Pariisi-postauksesta!

  Nyt iski matkakuume.

  VastaaPoista
 10. Apua, ei tällaisia postauksia saa tehdä! ;--D Haluan Pariisiin! En ole koskaan siellä käynyt, mutta kaupunki on minun himotuimmat matkakohteeni -listalla numero ykkösenä. Tuolla Amélie-kahvilassa olisi valloittavaa vierailla. Olisipa myös ihanaa maistaa oikeaa ranskalaista crème brûléeta, vaikka poikaystävänikin kyllä osaa tehdä erittäin hyvää sellaista!

  VastaaPoista
 11. Susa: Minä uskoisin - tai oikeastaan tiedän - että Pariisi olisi sinun kaupunkisi. Voisin niin kuvitella sinut kävelemään Seinen rantoja tai pistäytymään jossain kahvilassa kirja mukanasi... Ja meillä on tosiaan osin hyvin samanlainen maku pariisilaiskirjojen ja -elokuvien suhteen. Toivottavasti joskus pääset Pariisiin. <3

  Villasukka kirjahyllyssä: Sinulla siis on jo yhden kerran perusteella pariisilaisgeeni! Mahtavaa. Minulla on pariisin pienten paikkojen geeni, mutta kokonaisuus täytyy vielä "ottaa haltuun" vaikka sitten seuraavalla kerralla. Ja pissa tosiaan haisee Pariisissa kaikkialla, mutta niin se haisee monin paikoin Lontoossakin, samoin Italiassa. Hyvää matkakuumeilua!

  Laura: Voi anteeksi. ;-) Olen ihan varma, että joskus sitten kun aika on sopiva, pääset Pariisiin. Nykyajan onni on se, että matkustaminen on kohtalaisen helppoa ja viikonloppulomanen Pariisissa on hullua kyllä samanhintainen kuin vastaava hotelliloma Suomessa. Creme brulee oli ihanaa! Olet onnekas, kun poikaystäväsi osaa valmistaa sellaista. :)

  VastaaPoista
 12. Hienoja kuvia, tunnelmia ja kaikkea. Nyt harmittaa taas kun peruin silloin sen Pariisin matkani..Jospa sitten joskus olisi uusi mahdollisuus.
  Terveiset ja mukavaa kesäkuun alkua.

  VastaaPoista
 13. Sulta siis löytyi kuin löytyikin sen "pariisigeeni". Olisin kyllä melkein voinut vannoa, että löytyy. Itse en ole vielä Pariisiin päässyt, mutta kovasti sinne pääsystä haaveilen.... Budapestinhan on sanottu muistuttavan Pariisia ja kuten tiedät, sitä kaupunkia rakastan.

  Aivan ihania nuo kuvat ja kuvaukset. Sinusta tulisi hyvä matkakirjojen kirjoittaja, kun sekä visuaalinen että verbaalinen puoli on hallussa.

  VastaaPoista
 14. Tosi ihania kuvia olet kyllä ottanut! Itsekin kävin pariisissa vasta (5 kokonaista päivää kierreltiin, ennenkuin matka jatkui muualle) ja minuun kaupunki ei tehnyt suurta vaikutusta. (Ilmeisesti minulta se Pariisi geeni puuttuu...) Tuntui että päällimmäiseksi muistoksi jäi joka puolella haiseva pissanhaju ja se miten kaupunki vaikutti jakautuneen niin voimakkaasti rikkaisiin ja köyhiin kaupunginosiin. Eiffeltorni toki oli mahtava. :-)

  VastaaPoista
 15. Mahtava reissu siis! Monessa kohtaa olen samaa mieltä kanssasi. Ja nähtävyysgeenit taitaa puuttua minulta myös :)

  Ihanaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
 16. SUURI KIITOS KIITOS KIITOS tästä postauksesta! <3 Pariisi,AH,tuo rakkauden, taiteen, kahviloiden ja museoiden keskus. Sinne toivon matkaavani itsekin joskus. Todella kauniita,onnistuneita, taiteellisia ja valokuvaksellisia kuvia! Ei lainkaan perus turistin ottamia. Ihailen tapaa jolla olet uskaltanut kuvata kohteita ennakkoluulottomasti. Varsinkin Eiffel. Kukkaan on tarkennettu, mutta silti Eiffel vie huomion. Todella onnistunut,hieman ristiriitainen "kumpaa kohdetta katsoa" kuva. Ja Montmartren kuvat,voi että. Matkanne näyttää sujuneen hyvin ja ihanissa tunnelmissa. :)
  Nautin postauksesta täysin! <3

  VastaaPoista
 17. Oih ja voih! Ihana kaupunki (jossa en ole vielä päässyt käymään), upeita kuvia ja vielä mielenkiintoista keskustelua Pariisista ja Lontoosta siihen perään - palailen vielä paremmalla ajalla nauttimaan tästä :)!

  VastaaPoista
 18. Ihanaa ihanaa IHANAA Katja että pidit tästä kauniista kaupungista! Montmartre on minunkin suosikkini, sieltä pitää vain löytää ne oikeat paikat..

  Kauniita kuvia, tuli ihan ikävä taas tuonne.. Kyllä minä vielä palaan. Kiitos.

  VastaaPoista
 19. Miten ihmeessä olette ennättäneet neljässä päivässä noin paljon, Versaillesin linnaankin.

  Pariisi on aivan ihan, siihen ei kyllästy koskaan. Olisin voinut lukea lisääkin sujuvaa tekstiäsi ja katsella kauniita kuviasi

  Kiitos upeasta virtuaalimatkasta ja leppoisaa helatorstaita.

  VastaaPoista
 20. Katja, toivotin sinulle minulta puuttuvaa pariisigeeniä ja sinulla oli se! Kaikilla muilla paitsi minulla ei.

  Tuo oli samaa, että minultakin puuttuu suurten nähtävyyksien geeni. Sitä on kuin nähnyt ne kaikki, kun turismi on ne niin hyödyntänyt ja mainonta. Vältän Wieniä systä, että kaikki jotka sieltä tulevat luettelevat ison litanian nähtävyyksiä, jotka on PAKKO nähdä ja kun minä haluaisin siellä nähdä vain yhden taulun ja sitten istua katukahviloissa.

  Salkoruusua...olen postannut jo kahdesti salkoruususta ihan lähiaikoina.

  No, kerron jotain mitä Päämies teki työmatkalla Pariisissa, kun minä en ollut mukana. Hän jäi ylimääräiseksi vuorokaudeksi;-)

  VastaaPoista
 21. Todella kauniita kuvia! Olet kyllä hyvä kuvaaja. :) Voit kursailematta laittaa enemmänkin kuvia postauksiisi.

  VastaaPoista
 22. Oih, vihdoinkin pääsin tänne! Nettiyhteyteni on tökkinyt koko päivän, ja olen ollut ihan tuskassa kun en ole saanut blogiasi auki ja oman blogini sivupalkissa luvataan täältä löytyvän Pariisin kuvia... :)

  Ja voi miten hurmaavia kuvia täällä onkaan!! <3 Olet äärettömän lahjakas kuvaaja, kuvissasi on todella taidokkaita ja tunnelmallisia kuvakulmia, valoja ja värejä. Sinä kuvaat niin kuin minä haluaisin osata kuvata. :)

  Minä olen ollut Pariisissa kerran viikon, siitä tulee pian kolme vuotta. Minulla oli höpsö, romanttinen haave lähteä yksin viikoksi Pariisiin kuljeskelemaan ja haaveilemaan, ja toteutin sen lopulta silloin muutama kesä sitten. Minäkin rakastin Pariisia, mutta minullekaan se ei ole Lontoon, tai edes Tukholman veroinen (siinä toinen kaupunki jossa tunnen aina olevani kuin kotonani). Olen miettinyt liekö syynä se että en osaa puhua ranskaa ja koen ehkä siksi pientä ulkopuolisuuden tunnetta, rakastan kaikkea näkemääni mutta en pääse siihen ihan kokonaan sisälle.

  Mutta nyt kun katselen näitä sinun kuviasi, tulee tunne että haluan taas takaisin Pariisiin! Haluaisin myös Lilleen, matkustin viime vuonna pikaisesti sen halki ja se vaikutti uneliaan kauniilta kaupungilta, joka ansaitsisi tulla nähdyksi ajan kanssa!

  VastaaPoista
 23. Oih, tuo ensimmäinen pulukuva on jotenkin niiin pariisilaisen ihana, sanoo hän joka ei ole koskaan käynyt Pariisissa, saati sitten Ranskassa. Varmaan mahtava reissu, kuvista välittyy hieno tunnelma. Matkakuumetta kasvatellaan täälläkin...

  VastaaPoista
 24. Ihania kuvia - ja mikä tunnelma! Tuollainen suloinen kirjakauppa olisi mun paratiisi ♥

  VastaaPoista
 25. Oi, ihanan tunnelmallisia kuvia! :) Minä en ole koskaan käynyt Ranskassa, mutta ehkä joku päivä.

  VastaaPoista
 26. Pariisi kirvoittaa ihastelevia kommentteja, niin minultakin. Olen itse tehnyt aikoinani samalaisen 4 päivän matkan. Louvre ei minuakaan sytyttänyt, musee d ´orsay kylläkin.
  Lumikon luona jo ihastelin Shakespeare & co kuvia ja lupasin viedä itseni sinne joskus, lähitulevaisuudessa toivottavasti.
  Lontoo on vanhimman tyttäreni lempikaupunki ja hän palasi sieltä juuri 5 kuukauden työharjottelujaksolta. Tyttären perässä on äitikin alkanut pikkuhiljaa innostua kaupungista.

  VastaaPoista
 27. Upea tuo ensimmäinen kuva ja kaikki muutkin kuvat tässä postauskesa,mutta tuo ensimmäinen on ihana!
  Olen ollut Pariisisa vain kerran,7-vuotiaana,ja mitäköhän ajattelisin jos menisin sinne tänään,muistot ovat hieman hatarat...

  VastaaPoista
 28. Kiitos ihanista kuvista! Olen käynyt Pariisissa kahdesti, tosin molemmilla kerroilla liian lyhyesti, kaupungin tunnelmasta tosin varmaan voisi nauttia melkein ikuisesti :).

  VastaaPoista
 29. Kauniita kuvia kauniista kaupungista.
  Nyt kun täälläkin näkyi tuo Shakespeare and Company, tuntuu, että sinne on aivan pakko päästä. Juuri tuollaiset hiukan erilaiset nähtävyydet ovat niitä parhaita.
  Lontoosta olen nähnyt oikeastaan vain ne pakolliset nähtävyydet, joten sinne pitäisi mennä etsimään vähän muutakin. Siellähän nyt on vaikka mitä!
  Wienistä niitä omia mielipaikkoja on löytynyt
  paljon ja Wien onkin minun kaupunkini. Siellä asumme aina samassa pienessä hotellissa aivan kaupungin sydämessä. Ennen meitä olivat Mozart, Josef Haydn, Nietzsche, Richard Wagner ja Frédéric Chopin hotellin kanta-asiakkaita:)

  VastaaPoista
 30. Minttuli: Tosiaan varmasti hieman harmittaa sen reilun vuoden takaisen reissusi peruuntuminen, mutta onneksi Pariisi pysynee paikallaan ja ehkäpä pääset sinne joskus toiste? Hieno kaupunki, monipuolinen ja kiehtova.

  Anna Elina: Luulen, kuten kirjoitinkin, ettei minulla ole ihan pariisigeeniä, mutta minulla on montmartre- ja seinenrantageeni. Koko Pariisi on jotenkin liian sekava. Sinänsä se on hassua, koska vielä suurempi Lontoo ei sellainen ole. Budapestissä olisi joskus kiehtovaa käydä. Ja kiitos. <3

  Kyllä tämä tästä: Pariisissa tosiaan haisee pissa kaikkialla ja kaupunki on aika likainen. Mutta toisaalta sama juttu on mielestäni muissakin suurkaupungeissa. Esimerkiksi Italiassa pissa haisee niin isommissa kuin pienemmissäkin kaupungeissa, samoin Lontossa ja ainakin viime keväänä Amsterdamissa oli hyvin roskaista. Minä pidin kyllä kovasti Pariisista, mutta siellä piti hieman etsimällä etsiä niitä tunnelmallisia paikkoja. :)

  Teija: No oli! Kuten olen kommenteissani kirjoitellut, niitä isojen nähtävyyksien geeniä ei ole, mutta ihaninta onkin nauttia kaikesta pienestä ja siksi kauniista. Tosin valtava Sacre-Coeur oli kyllä ihana!

  hietzu: Ole hyvä! Juuri sinä tulit mieleeni Musee d'Orsayssa impressionististen ja Art nouveau-tyylisten teosten äärellä. Olen ihan varma, että joskus matkaat Pariisiin - ehkä jopa työmatkoille? :)

  Pienen mökin emäntä: Palaile ihmeessä! Lontoo ja Pariisi ovat niin erilaisia, molemmat aika uskomattomia kaupunkeja. Lontoo on minulle se rakkain kaupunki. Siellä on aina niin kotoisa olo, ihania puutarhoja ja puistoja, teetä ja aina jotenkin kirjallinen fiilis. Jostain syystä muuten Lontoo on minulle kirjakaupunki ja yhden kerran perusteella Pariisi taas taidekaupunki.

  Linnea: Pidin! Ja sinulle suurkiitos kaikista hyvistä vinkeistä. En olisi muuten ehkä edes löytänyt Les 2 Moulinsia tai hoksannut mennä tiedemuseoon. Se kiehtoi sekä miestäni että minua. Ja sinä takuulla palaat joskus Pariisiin. <3

  Marjatta: Varmasti tuntuu, että ehdimme vaikka minne, mutta oikeasti emme ehtineet kovin moneen paikkaan. Lähinnä kävelimme Montmartrella ja Montparnassella, monet museot sattuivat niiden väliin. Versaillesissa käynti oli mieheni haave ja siellä vierähti yksi iltapäivä.
  Kiitos samoin, kaunista helatorstaita sinulle!

  Leena: Minulla ei ollut koko Pariisia koskevaa geeniä, mutta pidin kyllä kaupungista todella paljon.

  Pidin Wienistäkin, mutta vähemmän kuin Pariisista. Jäin oikein miettimään ja huomasin, että Turkkia lukuunottamatta olen pitänyt kaikista matkakohteista, joissa olen käynyt. Lontoo on aina ykkönen, Italiaan minulla on syistäkin erityinen suhde ja Kööpenhamina hurmasi minut täysin.

  Tuo yhden taulun näkeminen ja kahviloissa istuskelu muuten muistuttaa minua juuri Wienistä. Minä menin sinne Klimtin töiden vuoksi. :)

  Anki: Kiitos. Olen ollut tosi innostunut kuvaamisesta, vaikka joskus tuntuu hassulta ottaa kuvia esim. kahviloissa.

  VastaaPoista
 31. Niin kauniit kuvat ja suloinen matkakertomus, kiitos sinulle! Ihana, että teillä oli tämä matka. Nauratti tuo "minulta puuttuu mahtavien nähtävyyksien geeni" :D. Itse olen aikoinaan nakertanut patonkia Eiffelin juurella ja ajatellut, että hohhoi ja karannut pian toisille teille.

  Minulle tuli ihan hirmuinen tarve päästä Ranskaan. Juuri nyt.

  VastaaPoista
 32. Sara: Ihanaa, että pääsit. Tökkivä nettiyhteys on kurja juttu. Kiitos kuvakommenteistasi, luen niitä punastellen.

  Ja vau, sinä olet ollut Pariisissa yksin! Se on varmasti aika omanlaistaan ja siten tunnelmallista matkailua. Metkaa, että sinun rakkaimmat kaupunkisi ovat Lontoo ja Tukholma. Minulla taas Lontoo ja nyt uutuutena Kööpenhamina. Köpis vei minulta jalat alta. Minäkään en osaa ranskaa, mikä toisaalta lisäsi Pariisin kiehtovaa vierautta.

  Minä haaveilen joskus pääseväni Ranskan maaseudulle, Bretagneen tai vaikka Provenceen.

  Liinu: Hauskaa, että olet sitä mieltä. Ja se ehkä onkin, sillä kujertelevia puluja oli kaikkialla.

  Elsku: Tuo Shakespeare and Company on hurmaava kirjakauppa. Kaikkien kirjafriikkien must Pariisissa. :)

  Naakku: Kiitos. Ehkä ja toivottavasti pääset joskus Pariisiiin.

  Jaana: Hauska lukea sinun samansuuntaisista Pariisi-muistoistasi. Musee d'Orsay on varmasti yksi maailman parhaimmista taidemuseoista. Louvre on toki isompi, mutta ehkä siksi hieman vaikeasti käsitettävä. Ja Lontoota suosittelen kyllä lämpimästi! Ehkä voit matkustaa sinne tyttäresi kanssa?

  Yaelian: Kiitos. 7-vuotias varmasti muistaa kaupungista ihan omanlaisiaan juttuja. Kiehtova kaupunkihan Pariisi on, monien tarinoiden, monenlaisten ihmisten ja kaupunginosien mosaiikki.

  Tessa: Nyt ensimmäisen Pariisin matkani jälkeen on vähän sellainen olo, että aikaa siellä vierailuun olisi voinut varata ainakin viikon. Vajaassa neljässä päivässä ehti ehkä enemmänkin henhgästyä, vaikka me otimme turisteiksi aika rauhallisesti emmekä ahmineet nähtävyyksiä.

  Clarissa: Kiitos. Shakespeare and Company on ainutlaatuinen paikka - kenties koko maailmassa. Varmasti luitkin Lumikon blogista monista kauppaan liittyvistä tarinoista. Ne vain lisäävät kaupan legendaarisuuyya.

  Lontooseen kannattaa kyllä matkustaa! Siellä kannattaa hakeutua vaikka Highgaten hautausmaalle tai ihanaan Hamsteadin kylään (joka on vielä Lontoota, pääsee metrolla), jossa on ihana nummialuekin. Voi että, nyt tuli ikävä Lontooseen. :)

  Vaikken aikoinani pitänyt Wienistä yhtä paljon kuin Pariisista, pidin siitäkin kaupungista. Kävimme siellä kerran joulun alla ja olihan se jouluinen tunnelma aika ihana.

  VastaaPoista
 33. Satu: Sama juttu siis sielläkin! Voin niin kuvitella sinut patonkisi kanssa Eiffelin juurelle. Me kävelimme melko lähelle Eiffeliä, mutta jäimme kuitenkin ihailemaan tornirouvaa hieman kauempaa. Hyvä niin. Pariisi on siitä(kin) ihana, että sieltä löytyy ihania pikkukujia melkein kaikkialta, kun vain vähänkin poikkeaa pääreitiltä.

  VastaaPoista
 34. Kiitos ihanasta matkakertomksesta hurmaavine kuvineen! Pariisilla on kyllä erityinen lumonsa, vei ainakin minut mennessään kertakäynnistä.
  Lontooseen tahtoisin, on haavelistallani, kärkisijoilla:)

  VastaaPoista
 35. Ihan hirmuisen kauniita kuvia! Silmä lepää näitä katsellessa :)

  VastaaPoista
 36. Minua ihan hävettää tunnustaa, etten ole hengittänyt pariisin taivaan alla...
  Nyt tuli kova hinku sinne..
  Kiitos kuvistasi ja sanoistasi...
  Käyn ensin Turkissa ja ehkä sit??

  mikä kirja sinua toukokuun lumistasi viehätti enemmän?

  VastaaPoista
 37. Ihana, sadunomainen Pariisi! Upeita kuvia, vaikka minäkin luulen, että se P-geeni itseltäni puuttuisi. En ole käynyt, siis. :)

  Olen lukenut myös muuta aina ohimennen, mutta en ehdi mitään kommentoimaan. Mutta kiitos niistä ja suloista kesäkuuna alkua! Me poistutaan taas maisemista, mutta palaan myöhemmin!

  PS. Se Tammimaa jää jotenkin mieleen, voi kyllä. Minullakin.

  VastaaPoista
 38. kivoja kuvia, mulla on se britti-geeni...

  VastaaPoista
 39. Vielä tänne suitsutan, että herätit taas Pariisi-geenini eloon. Se on tuolla muhinut muutamia vuosia, mutta nyt taitaa taas olla menoa. Vietimme kerran pari viikkoa tuolla ja se oli yhtä juhlaa. Ihan samoin kuin sinä, tykkään juuri noista leffoista ja kirjoista yli kaiken ja Pariisissa on kuin eläisi sellaista jotain ihanaa leffaa, rakkautta ennen aamunkoittoa. Upeita kuvia!

  VastaaPoista
 40. Sinä olet kyllä mahtava kuvaaja, molemmilla tavoilla. <3

  Niin kuin tiedät, Pariisi ei ole minunkaan ykköskaupunkini, mutta yllättävän hurmaava se minustakin oli. Shakespeare & Co. oli ihana, mutta minulla kokemusta häiritsi se, että kauppa oli tupaten täynnä muita turisteja.

  Minulla on ihan sama, etten jaksaisi mennä pakollisiin nähtävyyksiin. Kaupunkilomilla mieluiten istun ja katselen ihmisiä. Teemu onnistuu kuitenkin välillä raahaamaan minut nähtävyyksille, ja kyllä niistä sitten usein saa jotain irtikin. :) Ja pikkuisen minua harmittaa esim., etten ekalla New York -keikalla halunnut lähteä World Trade Centeriin.

  Minulle ihanimpia kaupunkeja ovat ainakin New York, Lontoo, Helsinki, Tukholma, Krakova, Berliini ja Seattle. Budapestista en muuten kauheasti lämmennyt, toisin kuin olisin luullut.

  VastaaPoista
 41. Hannah: Minäkin löysin Pariisin lumon. Täysin kaupunki ei vienyt minua mennessään, mutta ihastutti ja kiehtoi niin, että lähtisin kyllä uudestaankin. Ja Lontoo, oi se on niin ihana. Toivottavasti pääset sinne!

  Helmi-Maaria Pisara: Kiitos. Ja mukavaa, että sait lepoa täällä. Pariisi viehättää monia enkä nyt ensivisiittini jälkeen ihmettele asiaa lainkaan.

  Hanne: En minäkään ollut käynyt Pariisissa aikaisemmin, mutta olen iloinen nyt käytäni siellä. Toivottavasti pääset joskus. Onko sinulla Turkin matka jo varattuna? Jos on, niin ihanaa matkan odotusta. Se on aina yhtä kutkuttavaa.
  Toukokuun kirjoista minua viehättivät eniten Tammimaan Paljain käsin sekä Gallayn Rakkaus on saari.

  Ilse: Kiitos. Minulla ei ollut oikeastaan minkäänlaista hinkua Pariisiin tai Ranskaan ennen kuin pääsin viime joulun alla pienen puoliranskattaren kummiksi. Nyt olen iloinen, että kävin Pariisissa. Koko kaupungin kattavaa geeniä minulla ei ole, mutta monien osien kylläkin ja haluan ehdottomasti uudestaan sekä Pariisiin että myös Ranskan maaseudulle.

  Tammimaa on hieno. Mietin juuri, että onko se sittenkin jopa Pulkkisen Tottaa mieleenpainuvampi?

  Hannele: Kiitos. Minullakin on brittigeeni. Missään maassa en vieraile yhtä mieluusti.

  Kirjailijatar: Jotenkin arvasin, että Pariisi(kin!) on sinun kaupunkisi. Kuten aikaisemmissa kommenteissani olen maininnut, on minulla mm. seinenranta- ja montmartregeenit. :) Haluaisin uudestaan Pariisiin, mutta sitä ennen jossain välissä on pakko päästä Berliiniin ja aina niin ihanaan Lontooseen. Minäkin muuten koin Rakkautta ennen aamunkoittoa-tunnelmia. Kävelimme ja keskustelimme mieheni kanssa paljon, mikä olikin ihan parasta.

  Karoliina: Kiitos. <3 Sinulla on ehkä osin aina samat ajatukset kaupunkien suhteen kuin minullakin? Siis se, että Pariisi on hurmaava ja ihana, muttei nouse ykköseksi. Minulla ykkösiä ovat Lontoo, Kööpenhamina ja monesta syystä Bologna. Berliinissä ja Krakovassa haluaisin käydä, Tukholmasta pidän kovasti. Olen oikeastaan tykännyt kaikista kaupungeista, joissa olen vieraillut, joskaan en niin hirveästi hingu uudelleen Wieniin enkä Roomaankaan. :)

  VastaaPoista
 42. Hei Katja, linkitin tämän ihanan matkakertomuksesi blogiini, kun se sopi niin hyvin matkakirja-aiheeseeni, jossa myös käydään Pariisissa.

  VastaaPoista
 43. Katja, kiitos kun jaoit nämä ihanat ja kauniit kuvat. Afrikasta katsottuna Euroopppa on NIIN erilainen. Kauniita molemmat, mutta hih, enpä kyllä voisi väittää kenialaisia kaupunkeja kauniimmiksi. Wau, upeaa. Pidin etenkin tavasta jolla olet yhdistellyt ne kuvakollaaseiksi! Ja olen erityisen iloinen että saitte miehen kanssa kahdenkeskistä aikaa, se olisi toiveena ihan numero yksi täälläkin!

  VastaaPoista
 44. Kiitos ihanasta kuvamatkasta Pariisiin! Omasta matkastani (liki 20 vuotta sitten jo, hui) jäi parhaiten ja yllättäenkin mieleen iltavalaistuksessa ollut Eiffel-torni, olisin voinut viettää pidemmänkin ajan Trocaderolla sitä ihastellen:-) Se vain oli niin hurjan lumoava...

  VastaaPoista
 45. Sara, Viivi ja Katri: Huomasin juuri, etten ollut muistanut vastata teille ihaniin kommentteihinne. Kiitos niistä jokaisesta! Pariisi oli kyllä ihana kaupunki. Lähdin sinne hieman epäileväisin mielin: pitäisinkö kaupungista? Onneksi menin - ja pidin. :)

  VastaaPoista