keskiviikko 29. joulukuuta 2010

~Kirjasuosikkini 2010~

 

Vielä on pari päivää vuoden vaihtumiseen, mutta vaikka sain joululahjaksi hyviä, vielä kesken olevia kirjoja, uskallan nyt julkaista oman listani vuoden 2010 kirjasuosikeistani. Laskujeni mukaan luin vuonna 2010 kaikkiaan 65 sellaista kirjaa, joista kirjoitin blogiini. (Kirjojen laskeminen helpottaa ikuista blogikriisiäni siitä, että missä määrin tämä on kirjablogi.)

Esittelen niistä teille nyt oman kirjavuoteni TOP 10:n. Tarkat huomaavat, että listallani on kymmenen sijaan yksitoista suosikkiani. Tämä voi lukeutua osaksi humanistin matematiikkaa, joskin epäilen syyksi erinomaisen runsasta kirjavuotta. Linkit vievät luonnollisestikin kirjoista kirjoittamiini arvioihin, joista huomioin nyt vain kaunokirjallisuuden. En osaa laittaa kirjoja paremmuusjärjestykseen, joten aakkoset määrätköön suosikkieni paikan.

Lumiomenan kirjasuosikit 2010:

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa

Nigeria ja Biafra, sota ja älymystö, raadollisuus ja rakkaus. Kaipuu jää, mutta rakkaus pysyy. En varmaan koskaan unohda tätä väkevää ja kaunista kirjaa.

Muriel Barbery: Siilin eleganssi
Siilin eleganssin mukaan ottamista pohdin tovin. Se on (kuitenkin!) kirjoitettu niin mukaansatempaavasti, jopa kepeästi, että sitä lukee ilokseen vaikkapa lähijunassa matkalla töihin. Toisaalta se sisältää niin paljon kauneutta, kyyneliin saakka yltävää traagisuutta sekä filosofiaa, että se jää pyörimään mielin sopukoihin.
 
Peter Franzén: Tumman veden päällä
Vuoden kotimainen yllättäjä. Franzén onnistuu erinomaisesti nimenomaan lapsen näkökulman luomisessa. Peten ajatukset koskettavat ja äidin selviytymistarina porautuu syvälle lukijan sieluun.

Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys
Kirjavuoteni surullisin kirja. Silti ja juuri siksi: alkuluvuilla on alku, koska ne ovat lukua 1 suurempia kokonaislukuja, mutta äärettömään jatkuvina niillä ei ole loppua. Giordanon kirja loppuu, mutta tarina ei. On vain kuulaasti hengittävä teksti sekä kaipuu johonkin saavuttamattomaan.

John Irving: Viimeinen yö Twisted Riverillä

Ei ihan parasta Irvingiä, mutta sisältää kaikki ne elementit, joista Irvingin tuotannossa pidän. Romaani on samaan aikaan karskimpi kuin kirjailijan aiemmat teokset, mutta se on myös hauska ja sydämellinen. Irvingiä tuntevat lukijat nauttivat fiktiivisistä viittauksista hänen aiempiin teoksiinsa

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Unen, toden ja muistojen rajapinnoilla ei kellolla ja kalenterilla ole väliä. Harjukaupungin salakäytävät on maagista realismia parhaimmillaan ja sellaisena melko harvinainen kotimainen kirja.

Ian McEwan: Rannalla
Tavattoman hieno yhden illan- ja yönromaani, josta lukee myös rivien välit. Kuinka sattuma, pieninkin ilme, ele tai asian tekemättä jättäminen, laukaisee päätöksiin, joista ei ole paluuta. Hetken merkitys on kauaskantoinen.

Arne Nevanlinna: Marie
Harva kirja tulee näin liki suodattuen samalla seepian sävyisenä lukijan (ainakin minun) mielessä.Yhteen päivään mahtuu puolen Euroopan historia. Marie antaa kasvot 1900-luvun eurooppalaisille naisille.

Andrew Nicoll: Rouva Agathen rakkaus

Hullu, yllättävä ja maaginen. Rouva Agathen rakkaus, englanninkieliseltä nimeltään The Good Mayor, kohoaa kaiken arjen yläpuolelle. Se on suloinen ja vanhanaikainen, sopivasti liberaali, arjen taikuutta ja suuren yllätyskäänteen sisältävä teos.

Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär
Jos listaisin lukemiani kirjoja paremmuusjärjestykseen, nousisi Haudankaivajan tytär vuoden ulkomaisten kirjojen ykköseksi. Korvissani soi Jacob Schwartin lause "sinä olet syntynyt täällä, sinulle ne eivät tee pahaa", joka sekoittuu Zachin pianoharjoituksiin. Annan Rebeccan ja/tai Hazelin sielun liekin loistaa mielessäni.

Riikka Pulkkinen: Totta

Kirjavuoteni vaikuttavin kirja, joka on arkea ja juhlaa, elävää ja verevää muistoinakin. Tottan jälki on lähtemätön. Jokaisen ihmisen takana on kokonainen maailma; Tärkeintä on halu pysyä tarinassa


Kirjavuoteen mahtui myös pieniä yllätyksiä. Vuoden kirjoista odotin ennakkoon eniten Irvingin Viimeistä yötä Twisted Riverillä, Audrey Niffeneggerin Hänen varjonsa tarinaa sekä Juha Itkosen Seitsemäätoista. Vaikka Niffeneggerin ja Itkosen romaanit olivatkin hienoja ja voin niitä mielihyvin suositella kaikille, olivat kirjat pieniä pettymyksiä odotuksiini nähden. Lisäksi haluan antaa "kunniamaininnan" seuraaville kirjoille:

Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa, jonka ottamista mukaan mietin viime hetkelle saakka. Koska liikuin Afrikassa jo Puolikkaan keltaista aurinkoa kanssa, päätin antaa tilaa Irvingille.

Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri, jonka jokainen lause on merkityksellinen.

L.M. Montgomery: Annan jäähyväiset. Haluan pitää tämän kirjan itselläni, en voi arvottaa listoille.

Miina Savolainen: Maailman ihanin tyttö on maailman ihanin kirja. Jätin pois listaltani, koska päätin keskittyä kaunokirjallisuuteen.

Geraldine Brooks: Kirjan kansa, jonka jääminen pois kymmenen suosikkini joukosta on blogitapaturma. Unohdin kirjan, jota en voi unohtaa! Lukekaa tämä. :)

P.S. Toissapäivänä, 27.12., blogini täytti kaksi vuotta kuin vaivihkaa. Tulen juhlistamaan tätä pientä merkkipaalua arvonnalla heti vuoden 2011 alussa.

32 kommenttia:

 1. Hieno lista.Kiitos♥
  Ja ihana tämä blogisi Lumiomena.
  Paljon onnea uudelle vuodelle.
  maria

  VastaaPoista
 2. Maria: Ole hyvä ♥ Kesti kauan laatia tällainen lista, jollaista en muuten aikaisemmin ole tehnytkään. Halaus sinulle!

  VastaaPoista
 3. Mahtavan hieno lista, kiitos tästä! Siellä on luettuja ja sellaisia, joihin haluan vielä tarttua. Totta odottelee yhä :) Ja Maailman ihanin tyttö, se on niin upea. Eilen viimeksi kirjakaupassa sitä hipelöin. Huimasti olet lukenut. Mitähän ensi vuosi tuo tullessaan?

  VastaaPoista
 4. Geraldine Brooks odottaa vuoroaan kirjapinon päällimmäisenä :-)

  Onnea kaksivuotiaalle ! Blogisi on suosikkini <3

  VastaaPoista
 5. Minulla juuri meneillään Puolikas keltaista aurinkoa, en vaan pysty pitämään mielessä kirjailijan nimeä, vaikka kuinka yrittäisin.

  VastaaPoista
 6. Lumiomena, ai Rouva Agathen rakkaus on noin kova juttu. Minulla on tämä joululahjakirja vielä aloittamatta. Se voisikin tehdä hyvää tähän tyhjyyden tunteeseen, johon Even lähtö minut pudotti. Selvästikin Lohtukirja.

  Vaikka mitä sanottaisiin ja saa sanoa´, niin minusta Geraldine Brooksin Kirjan kansa on kaikki seikat huomioiden näistä tasokkain. Mutta sitten nouseekin jo kova haastaja eli Joyce Carol Oatesin Haudankaivajan tytär. Oates ei jää yhtään jälkeen laadussa, vaan se on yksi muu seikka, jonka selittämiseen olen nyt liian uupunut. Sen voin kertoa, että en ole vielä tavannut ihmistä, joka olisi ollut kehumatta Kirjan kansaa.

  Ihanaa, että edes kunniamainitsit kirjan Sade lankeaa♥

  Sinun näköinen lista ja mikä parasta, olet lukenut juuri oikean määrän kirjoja. Minä pyrin nyt taas ja jälleen karsimaan. Mutta annappa minulle neuvo seuraavaa listaani varten, mitä teen runsaalle määrälle harrastekirjoja? Kuuluvatko ne ollenkaan listoille vai pitääkö niille tehdä omat listat? Keittokirjat, lastenkirjat, terveyskirjat,puutarhakirjat, sisustuskirjat...Jos viimeksi mainittua, niin sitten tulee se vaikeus, että miten määritellään, onko kirja harraste-, historia- vai esim. tietokirja, sillä jopa kustantamot itse valittavat, että tuon luokittelun teko on vaikeaa.

  Siis sinulla on kohta kaksivuotissynttärit ja ilmeisesti arvonta! Minulla Ystävänpäivänä! Odotan jo arvontaasi...

  Ystäväni Lumessa, Sinä Roihuava Soihtu...♥

  VastaaPoista
 7. Ihan ensimmäiseksi Lämpimät onnittelut 2-vuotisesta taipaleesta blogistaniassa!
  Arvontaa odotellessa... ;))
  Jälkikäteen vielä haluan myös onnitella Joulutyttönne syntymänpäivän johdosta, ihanan jouluisen lahjan viisi vuotta sitten saitte! <3

  Upean määrän kirjoja olet saanut vuoden mittaan luettua ja kiitos tästä listauksestasi, monta vinkkiä sain omaan kirjalistaani - josko saisin tulevana vuotena luettua enemmän kuin kuluneena!

  Kaikkea hyvää sinulle Uuteen vuoteen 2011! <3

  VastaaPoista
 8. Kiinnostava lista! Totta, Puolikas keltaista aurinkoa ja Tumman veden päällä löytyvät myös minun listaltani, jota tosin en ole vielä saanut valmiiksi.

  VastaaPoista
 9. Ihana lista ystäväni <3

  Voi että minun pitää kyllä muistaa laittaa kirjastosta jo lainaukseen tuo Puolikas keltaista aurinkoa sekä Tumman veden päällä!

  VastaaPoista
 10. Onnittelut 2-vuotiaalle blogillesi!

  Hieno lista sinulla. Tänään hypistelin Siilin eleganssia kirjakaupassa, mutta jätin ostamatta. Ostin Nenäpäivän sen sijaan. Franzeniakaan en ole lukenut, mutta se on saanut kehuja, joten jossakin vaiheessa se pitää hankkia.

  Sain Itkosen joululahjaksi ja toivon, että se kolahtaa minuun. Toiveet on siis korkella, vaikkei se sinun listallesi päässytkään.

  Mukavaa alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
 11. Onnea blogille! Hyvä lista, tosin itse olen lukenut noista vain Puolikkaan keltaista aurinkoa ja Harjukaupungin salakäytävät. Marie kiinnostaisi - ja itse asiassa Peter Franzénin kirja alkaa houkutella koko ajan enemmän, kun siitä niitä "blogisavujakin" jatkuvasti nousee. :)

  VastaaPoista
 12. Onnea 2-vuotiaalle minultakin! :) Mielenkiintoinen lista, jolta olen lukenut vain McEwanin Rannalla. Tosin Alkulukejn yksinäisyyttä ja Oatesin Haudankaivajan tytärtä olen lukemassa parhaillaan. Lukulistalla ovat lisäksi ainakin Harjukaupungin salakäytävät, Totta, Marie ja Puolikas keltaista aurinkoa. Listan ulkopuolisista maininnoista olen lukenut Sade lankeaa ja Kirjan kansa, jotka varmuudella löytyvät omalta listaltani. :)

  VastaaPoista
 13. Onnittelut!
  Upeaa miten paljon olet lukenut. Listasi on tosi kiinnostava. Viime yönä sain päätökseen Arne Nevanlinnan Marien, jota suosittelit aiemmin. Pidin kovasti, erityisesti juuri niistä seepian sävyistä. Kohta aloitan tuon uuden Pulkkisen.
  Kiitos lukemiseen innoittavasta blogistasi, teet suorastaan kulttuurityötä ;)

  VastaaPoista
 14. Onnea kaksivuotiaalle ja onnea ihanasta listasta!

  Odotas kun lasken...Olen lukenut kymmenestäsi yhdeksän? Sisko! <3

  (Minulla on edelleen tekeillä yhdenlainen listaus mutta saa nähdä jääkö se omaksi ilokseni vain. Mutta siellä on paljon samaa... kai. On niin kauheaa jättää joitakin pois, kun ehdokkaita on niin paljon!)

  VastaaPoista
 15. Kiitos listasta, se nostattaa lukukuumetta, niin kuin koko blogisi. Oma luettavien lista kasvaa, ei tarvinne miettiä enää mitä talvilomallani tekisin...

  VastaaPoista
 16. Mukava lista ja hauska kuvitus :).

  Valitettavasti nuo kirjat olivat minulla kauttaaltaan vielä lukemattomia, mutta ainakin Harjukaupungin salakäytävät, Siilin eleganssi, Alkulukujen yksinäisyys jne. pitää saada jossain vaiheessa käsiin.

  VastaaPoista
 17. Onnea sinulle!!
  Odotan myös arvontaasi, vaikka harvoin onni minua suosii, mutta ihanaa että joku saa yllätyksen...

  Tykkäsin paljon myös tuosta "Alkulukujen yksinäisyydestä"..
  luin just "Rajan" , josta tykkäsin myös ja saan pian "Totta"-kirjan..

  Ihana saada vinkkejä näistä kirjalistoista blogimaailman kautta, niin voi etsiä helpommin ehkä itselleen sopivaa kirjaa..

  VastaaPoista
 18. Hieno lista;muutama siellä oleva kirja onkin hyllylläni.Harjukaupunki on juuri nyt menossa,ja pidän siitä hurjasti!

  VastaaPoista
 19. Sanon samaa kuin Susan listan kohdalla: hieno lista jolta olen lukenut vain yhden (McEwanin, sekä kunniamainitun Carlsonin), mutta jolta aion lukea monta. Ja odotan niitä kokemuksia innolla!!

  Teen omankin listan mutta en ehdi vielä, yritän panostaa lukemiseen että saisin edes jotain keskeneräistä vielä tämän vuoden saldoon... :D

  VastaaPoista
 20. Mielenkiintoinen lista! Minäkään en ole lukenut siltä juuri mitään, mutta monista mainitsemistasi kirjoista olen saanut käsityksen, että pitäisin niistä - moni onkin lukulistalla, mm. Marie ja Totta (luin Totta-arviosi, mutta kommentoin sitä vasta sitten kun olen itse kirjan lukenut; se tuli nyt joululahjana lähipiiriini, joten en ole enää kirjaston jonon vaan ainoastaan siskojonon hännillä ;)).

  Onnea 2-vuotiaalle blogille! Minun blogini täyttää kaksi vasta ylihuomenna. :)

  VastaaPoista
 21. Synttärionnittelut!

  Franzenin laitoin varaukseen, ja Marie on kovasti harkinnassa; se löytyisi omasta hyllystä... sain lahjaksi viime vuonna mutta takakansi ei houkuttanut yhtään ja jäi pölyttymään; sinun arviosi jälkeen tuumin, että pitäisi sittenkin yrittää :-)

  VastaaPoista
 22. Kuten tiedätkin Totta teki minuunkin syvän vaikutuksen. Muita listakirjoistasi en olekaan lukenut, Rouva Agathea aloitin, mutta en päässyt jostain syystä alkua pidemmälle... ehkä myöhemmin. Oates on alkanut Sinun ja Susan arvostelujen/esittelyiden myötä kiinnostaa kovasti. Itse asiassa Kosto; rakkaustarina onkin odottamassa, ehkä aloitan seuraavaksi sen isosta pinostani jonka tällä viikolla kannoin kotiin.

  Onnea blogillesi, olen iloinen sen löytämisestä! Niin paljon hienoja kirjoja olet esitellyt, ihmettelen miten ehditikin lukemaan näin paljon! Lisäksi koen jonkinlaista hengenheimolaisuutta kanssasi:)!

  VastaaPoista
 23. Onnittelut kaksivuotiaalle blogillesi, Lumiomena! On aina ilo piipahtaa kyläilemään ja lukemaan!

  Vuoden kymppilistasi on hieno! Siinä on monta itselleni viime vuosilta tärkeää kirjaa, mutta myös kirjoja, joita en vielä ole ennättänyt lukemaan. Tuo Harjukaupungin käytävät on alkanut kiinnostaa todella - niin monta ylistävää kommenttia siitä olen kuullut. Adichien kirja on hieno! Oletko jo lukenut Hibiskuksen? Hipistelin sitä yhdeksi joulukirjaksi, mutta päädyin Alkulukujen yksinäisyyteen, joka on hieno kirja.

  Ihania vuoden alkupäiviä sinulle, Lumiomena!

  VastaaPoista
 24. Satu: Toivottavasti Totta vie sinutkin mukanaan! Maailman ihanimman tytön kuvissa voi viipyä vaikka kuinka. Siinä on kirja, jota voin aidosti sanoa rakastavani, sen kuvia sekä voimauttavaa ajatusta kirjan takana.

  Petriina: Pääset lukemaan erinomaista kirjaa! Ja kiitos ♥ Tulinpa hyvälle mielelle sanoistasi ja voin kertoa, että sinun blogista on tullut eräs suosikeistani.

  Allu: En minäkään koskaan muista, piti nytkin luntata oikeinkirjoitusta myöten. Mutta hyvä kirja, eikö vaan :)

  Leena: Minulle Rouva Agathen rakkaus oli kova juttu. Siinä kirjassa on jotain outoa taikaa, se ei ole paras laadultaan tai kieleltään, mutta ihmeellinen sadunomainen "aura" (en usko auroihin) kirjalla on.

  Ja saa sanoa! Kirjan kansa on tasokas. En tajua, miten oikeasti unohdin sen listaltani. Sade lankeaa oli erinomainen. Olisin voinut ottaa sen listalleni, mutta halusin listasta monipuolisen ja olin jo Afrikassa Puolikkaan keltaista aurinkoa kanssa...

  Mitä harrastekirjoihin tulee, niin samoille listoille vaan, jos sattuu hyvä kirja kohdalle :)

  Marielisa: Kiitos. Arvonta tulee viikonloppuna tai ensi viikolla. Joulutyttö on elämäni paras joululahja ♥ Toivottavasti saat täältä hyviä kirjavinkkejä!

  Susa P.: Odotan sinun listaasi suurella innolla. Puolikas keltaista aurinkoa on niin hieno, mieleenpainuva.

  Absolutely white: Olisi kiva kuulla, mitä pidät Nenäpäivästä. Itse en ole Rimmistä lukenut. Franzén kannattaa lukea. Ja pidin kyllä Itkosesta, pidin kovasti, mutta olen pitänyt Itkosen aiemmista niin paljon enemmän.

  VastaaPoista
 25. Salla: Kaksivuotias kiittää :) Täytyykin tulla katsomaan, mitä kirjoitit Keltaisesta auringosta. Marie on erinomainen, jotenkin ihmeellinen kirja. Toivottavasti luet myös Franzénin, olisi ilo kuulla, mitä siitä pidät!

  Kuutar: Sinulla on menossa kaksi hyvää, ei-ihan-kevyttä kirjaa. Kirjan kansan piti olla listallani, mutta sitten listan ja "mind map"-kuvan tehtyäni huomasin sen puuttuvan, olen ihan nolona :)

  Omenaminttu: Muistankin, kun kerroit ostaneeni Marien. Kiva, että pidit siitä. Toivottavasti nautit "Tottasta". Ja kiitos ♥

  Ilse: Kiitos, siskoseni ;) En ihmettele, että olet lukenut monta samaa kirjaa, koska tuntuu, että juuri sinulta saan kaikkein eniten vinkkejä sellaisista kirjoista, joista pidän. Meillä on ainakin osin sama maku. Hieman harmittelen, etten saanut jouluna Murakamin "Kafkaa rannalla", mutta ehkä ostan sen itselleni vaikka tammikuunlopunlahjaksi. Kai niinkin voi tehdä. :)

  Liinu: Kiitos. On hauska kuulla, että blogistani löytyy lukuvinkkejä. Talviloma on ihana asia!

  Tessa: Kuvitus voi ollakin aika vänkä ;) Harjukaupungin salakäytävät ja Alkulukujen yksinäisyys ovat molemmat hienoja ja omaperäisiä kirjoja, Siilin eleganssi taas suloinen.

  Hanne: Ainahan onnetar jotain suosii, ehkä tällä kertaa sinua. :) Alkulukujen yksinäisyys ei ole mikään kevyt kirja, mutta herättää ajatuksia, eikö vain? Ihanaa, että saat Tottankin!

  Yaelian: Voi, luet todella hyvää kirjaa! Kummankohan lopun saat, Blancin vai Rougen. :)

  Satu: Odotan sinun listaasi. Totta muuten, että joskus bloggaaminen vie aikaa pääasialta eli lukemiselta... Lukuiloa siis toivotan ja ihanaa uuttavuotta!

  Jenni: Siskojono kuulostaa hyvältä. Minä olin kirjaston jonossa 2-3 kuukautta, olin jo vähällä ostaa Tottan omakseni. Toivottavasti luet myös Marien. :) Ja sinulla on merkkipäivä huomenna, vuoden viimeinen päivä, aika hieno!

  Booksy: Kiitos. En minäkään olisi tarttunut Marieen takakannen perusteella, mutta blogiystävä Ilse suositteli kirjaa ja luotan hänen makuunsa täysin. Onneksi luin Marien, se on hieno kirja.

  Mie ite: Totta ♥ Rouva Agathe alkaa ehkä hieman viipyilevästi, mutta se kannattaa lukea. Oates on voimakas, aika rankkakin, mutta niin hyvä! Olen iloinen, että löysit tänne ja minä sinun blogiisi. Hengenheimolaisuutta tunnen minäkin, enkä vähiten itäisen Suomen vuoksi :)

  Valkoinen kirahvi: Kiitos. Ja samat sanat, sinun luonasi on hauska piipahtaa. En ole vielä lukenut Hibiskusta. Mietin, että odotanko sen ilmestymistä pokkarina vai varaanko kirjastosta... Alkulukujen yksinäisyys on mieleenpainuva kirja. Pidin siitä todella, ja siksi otin listallenikin.

  VastaaPoista
 26. KIITOS kaikista kirjavinkeistäsi!!

  ONNELLISTA VUOTTA 2011 ja kiitos blogiystävyydestä!!<3

  VastaaPoista
 27. Marge: Kiitos samoin blogiystävyydestä ja kaikkea hyvää vuodelle 2011 ♥

  VastaaPoista
 28. Onnea ihanaiselle kaksivuotiaalle!

  Sinulla on kiva lista, etenkin sen takia, että olen lukenut sieltä jopa kolme teosta ja pitänyt niistä yhtä paljon. Monien bloggaajien listoilta minulla on kirjat vielä lukematta, kun en ole tänä vuonna lukenut paljonkaan uutuuksia.

  Minunkin suosikkejani tänä vuonna olivat siis (muiden muassa) Puolikas keltaista aurinkoa, Tumman veden päällä ja Rannalla.

  Hyvää alkanutta vuotta, Lumiomena!

  Karoliina

  VastaaPoista
 29. Hannele: Kiva kuulla. Toivottavasti sait hyviä lukuvinkkejä. Saako sinne helposti suomalaisia kirjoja?

  Karoliina: Kiitos ♥ Minusta tuntuu, että meillä on osin sama kirjamaku. Olisi niin kiinnostavaa kuulla enemmänkin sinun suosikeistasi. Ja kiitos samoin, onnellista alkanutta vuotta.

  VastaaPoista
 30. Kiitos listasta, olin odottanut tätä. Taisi olla vain neljää kirjaa, jotka olen itse lukenut: Puolikas keltaista aurinkoa, Totta, Siilin eleganssi ja Alkulukujen yksinäisyys. Pidin niistä kaikista. Totta oli ehdoton suosikkini ja Puolikas keltaista aurinkoa vähintään yhtä hyvä, mutta sen lukemisesta on jo aikaa. Ja pakko tunnustaa, että jätin tuon Rouva Agathen rakkauden kesken muutamien kymmenien sivujen jälkeen...onkohan minussa jotain vikaa?

  VastaaPoista
 31. Kirjailijatar: Rouva Agathen rakkaus alkoi aika verkkaisesti ja ilman Ilsen ja Joanan blogien luomaa uskoa kirjaan olisin varmaan jättänyt leikin kesken. Onneksi, sillä kirja on ihan ihmeellinen. Mutta eihän kaikki vetoa kaikkiin, hyvä niin :)

  VastaaPoista