maanantai 20. joulukuuta 2010

~Joulun puuhakirjoja~

Kirjojen ostaminen (ja niiden lainaaminen, totta kai) on heikkouteni ja joka vuosi täydennän myös joulukirjakokoelmaani yhdellä tai kahdella teoksella. Tänä vuonna ostin Outi Loimarannan ja Marjo Koivumäen ihanaakin ihanamman Oi ihanan joulukuun (Otava 2009) sekä Kööpenhaminan matkan tuliaisina hieman vanhemman, mutta täydellisen tanskalaistyylisen Pia ja Jes Buusmannin Aschehougs store Julebogin (2004).

Molemmat ovat eräänlaisia puuhakirjoja joulua rakastaville aikuisille. Tunnelmaa, valoa, kotoistelua (tanskalaisittain hygge-verbi sopinee tähän) sekä puuhaa joulukuuksi. Olenkin hieman myöhässä näiden kirjojen esittelyn suhteen, mutta antaa kuvien puhua puolestaan. Joulukirjoja ei kai voi tai tarvitse liikaa selittää? Niistä joko pitää tai ei. Minulla pääosalle nousee fiilistely. Yleensä askartelen ja puuhailen haaveissani kotisohvalta käsin.

Oi ihana joulukuu on kaunein näkemäni joulukirja. Puuhakkuus ja harmonia voivat yhdistyä tietoiskuihin: joulumieli löytyy samalla tavalla niin vanhasta mansardikattoisesta huvilasta kuin kaupunkikodistakin eikä koiraihmisiäkään unohdeta (ei edes niitä labbiksia tai muita noutajia!). Joulukuusen hoito-ohjeet ovat varmasti nyt ajankohtaisempia kuin koko vuonna:


Tanskalainen Store Julebog olisi pieni pettymys, jos olisin ostanut sen Suomesta (jos kirja olisi käännetty suomeksi). Se on toki kaunis ja tunnelmallinen sisältäen paljon askartelu- ja ruokaohjeita. Olisin kuitenkin kaivannut enemmän interiöörikuvia nyt melkoisen lähikuvatulvan sijaan. Kirjaa selatessa kouluruotsin ja -saksan yhdistelmällä tekstejä tulkiten oli hauska kiinnittää huomiota jouluruokien nimeämiseen. Tanskalaiset syövät näemmä Finskbrødia (vaaleita pikkuleipiä) sekä Svenske juleskinkeä. Onkohan meillä joulupöydässä mitään tanskalaista? Ainakin joulukoristeluun voisi ottaa vaikutteita, koska sen tanskalaiset osaavat jotenkin niin söpösti:


Joskus on noustava sieltä haaveilusohvalta ja tartuttava toimeen. Silloin ei joulupuuhissa auta mikään muu kuin oma kaikkien aikojen suosikkijoulukirjani. Proosallista tai ei, niin Martan joulukirjan (Marttapiiriliitto 2004) voittanutta ei ole. Kun kirja aukeaa tällä modernilla klassikkoneuvolla, ei se voi olla muuta kuin teos paikallaan:

PS. Tiedän jo, että ensi vuonna hankin ainakin tämän joulukirjan.

15 kommenttia:

 1. Minäkin pidän joulukirjoista vaikken omistakaan yhtään sellaista. Selaan niitä ohimennen kirjakaupassa tai ystävän luona. Ihana lause kuusentappajalle - "kuusi varistaa neulasia -älä ota sitä henkilökohtaisesti" ;D

  Marttojen ohje on niin osuva! *tykkään!*

  VastaaPoista
 2. Proosallista tai ei, tuo neuvo on kaikkein paras. Sama pätee myös kattojen ja ikkunoiden pesemiseen jouluksi. Monet harrastavat sellaistakin, kuulemma. (Ei täällä, huh, todellakaan.) ;)

  Ihanat joulukirjat! Ja labbiksia pitää aina olla. :)

  VastaaPoista
 3. Sari: Joulukirjojen selaaminen kaupassa tai ystävän luona on melkein yhtä mukavaa. Ei näitä osaa lukea alusta loppuun, vaan selaillen minäkin näiden sivuja käännän. Ja tuo kuusentappajalle suunnatta lause ei sitten koske sinua ;)

  Ilse: Eikö olekin? Minä ihmettelen heitä, jotka pesevät ikkunat talvella. Suloinen hämärä on armollinen eikä hieman tahraisia ikkunoita huomaa kukaan. Kynttilöitä vaan valaistukseksi eikä pölykoiriakaan ole olemassa ;) Minä aloin haaveilla tuollaisesta noutajamuotista kiitos sinun ja nyt tuon kirjankin.

  VastaaPoista
 4. Minäkin tykkään erilaisista joulukirjoista ja mielelläni niitä kahlailenkin läpi, niissä on niin kauniita kuvia ja ihania ideoita.

  VastaaPoista
 5. Kiitos sydäntä lämmittävistä sanoistasi! On iloa lukea, että kirjasta on ollut iloa. Ihanaa joulunaikaa sinulle!

  VastaaPoista
 6. Puuhakirjat ovat ihania,ja omistan niitä joitakin,tosin en jouluisia.Olen kurkannut tuota joulukirjaa;todella kaunis!
  Mukavaa joulunodotusta Lumiomena!

  VastaaPoista
 7. Marttojen ohje on muunneltuna mottoni aina ;-) Minun on henkilökohtaisesti vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka siivoavat jouluksi raivopäisinä, niin, että eivät itse ennätä tehdä ruokia vaan hankkivat ne valmiina !? Jos joku likalähmä häiritsee , minä vain himmennän valaistusta strategisesta paikasta ja jatkan tärkeämpiä puuhia. Kuten vaikkapa lanttulaatikon tekoa.

  Kauniita kirjoja olet hankkinut :-)

  VastaaPoista
 8. Johanna: Joulukirjoissa ihanaa on myös, että ne voi ottaa esiin vuosi toisensa jälkeen jo loka-marraskuussa. Silloin on mukavaa fiilistellä.

  Outi: Kiitos sinulle kommentistasi :) Olipa mukava saada palautetta kirjan tekijältä. Kiitos kauniista kirjasta, jonka ostin tänä vuonna jo lokakuussa ja jota olen lukenut siitä saakka.

  Yaelian: Puuhakirjoja on niin monenlaisia! Itselläni on myös täsmäkirjoja mm. korujen tekemistä ja paperiaskartelua koskevia, niitäkin useammin ehkä katselen kuin alan toteuttaa niiden ideoita. Ihania ne kyllä ovat!

  Petriina: Sinulla on oikea asenne :) Joulun tärkeimpiä asioita minulle ovat kuusi, kirjat ja itsetehdyt ja -leivotut jouluherkut - sekä tietenkin yhdessäolo. Nämä kirjat ovat nimenomaan kauniita, tunnelmaa täynnä.

  VastaaPoista
 9. Äitini, joka tulee keskiviikkona luokseni, haluaa ostaa minulle jonkun lahjan..
  mietin, ehkä valitsen joulukirjan, jonka esittelit tai sit sen leena blogissa olevan..
  Tykkään fiilistellä, selailla, katsoa kuvia, eläytyä..
  kiitos sinulle =)

  VastaaPoista
 10. Oi ihana joulukuu on myös minun suosikkini.Ostin sen viime jouluna itselleni joululahjaksi jo syksyllä ja nautin siitä edelleen(toki muitakin joulun liittyviä)mutta kuten sanoit suloinen yhdistelmä fiilistelyä ja puuhia.
  Tuo toinen kirja houkuttelee myö...

  VastaaPoista
 11. Mie lainasin kaksi joulukirjaa myös kuun alussa, ja ihan vaan fiilistelyä varten. Lisäksi muutama joululehti, niin insipiraatio pääsee valloilleen tarvittaessa :)

  Ja juurikin tuota ohjetta muistaen, vaikka jostain oikusta siivosinkin viikko sitten muutaman keittiön komeron siirtäen rajusti tavaraa kirppislaatikkoon. Hyvillä mielin.

  VastaaPoista
 12. Varasin, saas nähdä ehtiikö jouluksi tuon Oi, ihana joulukuu. Odotan innolla, että saan sitä selata ja tunnelmoida lisää:)

  Oikein ihanaa, rentouttavaa, muistorikasta ja siunattua joulua sinulle ja läheisillesi!!

  Halein, Marge

  VastaaPoista
 13. Onneksi noita joulukirjoja tulee joka vuosi lisää kauppoihin, minäkin ostan ainakin yhden joka syksy;)
  Tänä vuonna se oli Kaarnasydän ja sammalkranssi.

  VastaaPoista
 14. Minusta joulukirjat ovat ihania fiilistelyjuttuja, vaikken ole kovin montaa askartelua, puuhaa tai reseptiä taatusti niistä tehnyt. Mutta niitä on kiva selailla. Ja kyllä, olen kanssasi samaa mieltä, interiöörikuvia pitää olla.

  VastaaPoista
 15. Hanne: Uskoisin, että kumpi tahansa Leenan ja minun esittelemistä joulukirjoista sopisi hyvin sinulle lahjaksi. Mikään ei ole niin ihanaa kuin fiilistely ja heittäytyminen ♥

  Maria: Arvasin, että tämä kirja on sinulle tuttu! Jotenkin sinun näköisesi. Tätä on mukava lueskella jo syksyllä, jotenkin olla "salaa" joulutunnelmissa, kun ympäristö valittelee loskan määrää :)

  Mie ite: Joululehdet, totta kai! Itse hankin tänä vuonna Kotivinkin joululehden sekä Kaikkien aikojen joulun. Niitä on niin ikään ihana selailla. Kyllä keittiön komeron siivoamisesta voi hyvinkin tilla joulumieli, ja takuulla lisää tilaa.

  Marge: Toivottavasti ehtii! Ja jos et ehdi, niin loppiaiseen saakkahan voi viettää joulua. Tässä kirjassa on paljon sellaisia ideoita, joiden olen blogissasi nähnyt. Sinulle myös tunnelmallista, iloista ja rauhaisaa joulua!

  Piono: Kaarnasydän ja sammalkranssi. Kiitos, laitankin tuon vinkin mieleeni ja alan pian googlettaa sitä. :)

  Kirjailijatar: Fiilistely on parhautta ja joulun aikaan se korustuu. Itse olen ehdottomasti haaveilija, haahuilija ja tunnelmoija. Toimeen tartun sitten viime hetkellä.

  VastaaPoista