sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

~Elokuvakymppi~


Jotkut teistä muistavat ehkä Leena Lumen ja minun simultaanisen päivityksen suosikkikirjojemme top 12:sta? Tänään päätimme julkistaa blogeissamme omat elokuvasuosikkimme. Ja älkää huolestuko, ensi viikolla en julkaise yhtää listaa (ellei joku sitten yllytä liikaa!).

Kymmenen elämäni elokuvaa (ja jotta tekisin oikeutusta vielä kahdelle ihanalle, mainitsen tässä vain nimet Sleepy Hollow, Tim Burton, sekä Lumiukko, jokajouluinen piirretty ♥):


1. Amelie (Le Fabuleux destin d' Amelie Poulain 2001). Olen nähnyt liki kymmenen kertaa ja viehätyn aina vaan.

2. Veronikan kaksoiselämä (La double vie de Véronique 1991). Kieslowskin kaunein elokuva. Kaksoisolento, niin erilaiset elämät. Voisi olla epilogi Väritrilogiaan nimellä Ruskea.


3. Kaunis Sabrina (Sabrina 1954). Humprey Bogart ja Audrey Hepburn. Katson joka kesä.

4. Pan's Labyrinth (El Laberinto del fauno 2006). Toinen maailmansota, julmuudet ja niitä fantasiaan pakenevan tytön jotsenlaulu. Visuaalinen mestariteos.

5. Lumikki (Snow White and the Seven Dwarfs 1937). Disneyn mestariteos, hauska, nokkela ja kaunis kaikille tuttu satu.

6. Rakkautta vain (Love Actually 2003). Kiteyttää kaiken sen, mistä pidän englantilaisissa romanttisisssa elokuvissa. Ja Colin Firth, Liam Neeson, Hugh Grant, Alan Rickman ja Emma Thompson samassa leffassa!
7. Elämänä pakotie (Running on empty 1988). Pieni elokuva aikoinaan terrori-iskun tehneestä perheestä, joka pakenee FBI:ta. Poika (River Phoenix) haluaa Juilliardiin, mitä siihen sanoo äiti (Christine Lahti)?

8. Belle Epoque (Bello Epoque 1992). Mietin pitkään tämän ja Almodovarin Volverin välillä, kesä ja kepeä mieli voitti. Espanjan sisällissota ja komediallinen rakkauden kesä.

9. Takaikkuna (Rear Window 1954). Mielestäni Hitchcockin paras elokuva. Naapureiden tirkistelyä ja tiivistä jännitystä.

10. Voi veljet, missä lienet? (O Brother, Where Art Thou? 2000). Coenin veljekset osaavat. Odysseyksen tarina 1930-luvun Yhdysvalloissa. Uskomaton soundtrack.


(sekä elokuva "kaapista", Sweet Home Alabama; Yliromanttinen naistenlehtiartikkeleitakin köykäisempi hömppä, jossa newyorkilainen muotisuunnittelija palaa kotikonnuilleen punaniskaiseen Alabamaan ja vanha suola alkaa janottaa. Älkää kysykö, miksi tästä niin pidän. En tiedä sitä itsekään, mutta jokaisella lie oma huono hyvä elokuvansa!)

Kuvat: Googlen kuvahaku.


26 kommenttia:

 1. Sorry!, myöhästyin vähän...Selitän myöhemmin.

  No, olihan meillä Takaikkuna sama, sillä taistelen aina Vertigon ja Takaikkunan välillä.

  Ja Lumiukon olisin laittanut, mutta kun vain kymmenen. Sinä olit maininnut muitakin, joten minun olisi ehdottomasti kuulunut mainita myös Tuulen viemää.

  Olen nähnyt kaikki Almodovarit paitsi ehkä kahta en. Toinen niistä on Särkyneet syleilyt, jonka ostan nyt kun se tuli myyntiin.

  Ja kaikki Disneyn piirretyt meillä on ja niitä kason vaikka kuinka. Nyt kummipojan kanssa. Ennen Merin seuraksi.

  Meillä on enempi samanlianen kirja- kuin leffamaku, mutta oletko nähnyt Sylvian ja/tai Francesin tai Loiston?

  VastaaPoista
 2. Leena: Osin sama, osin eri. Sinun listassasi oli paljon sellaista, joista pidän. Huomasin myös, että kesällä listani on erilainen, komediallisempi, kuin talviaikaan. Unohdin nyt kokonaan esim. Bergmanin Fannyn ja Aleksanterin, Ang Leen leffat sekä Woody Allenin 80-luvun työt... No, uusi lista talvella!

  Loistoa kommentoinkin jo blogiisi. Francesia en ole (vielä) nähnyt.

  Sylviasta, totta kai ole nähnyt :) http://luminenomena.blogspot.com/2010/01/sylvia-plath-lasikellon-alla.html

  VastaaPoista
 3. Woody olisi listallani, jos olisi tehty vaikkapa se tusina. Minä ostin kyllä juuri hänen yhden leffansa, jota en ole vielä koskaan nähnyt.

  Järisyttävän kaunis tuo ylimmäinen kuva...

  VastaaPoista
 4. Rakkautta vain (Love Actually) on hieno rakkauselokuva, katson sen joka joulun aika, sijoittuuhan sen tarinakin jouluun-uuteen vuoteen. Siinä on paljon upeita näyttelijöitä!

  Olen tehnyt monta leffalistaa blogini olemassaolon aikana, mutta koskaanhan ei tiedä milloin tulisi TAAS listaa.

  Ja kuten itsekin totesit: uusi lista sitten vaikka talvella.

  Pan's Labyrinth on yksi ahdistavimpia, koskaan näkemiäni elokuvia. Julma, mutta myös kaunis.

  VastaaPoista
 5. Kiinnostava lista! Osan elokuvista tunnen ja niistä myös pidän (mm. Takaikkuna, ensimmäinen näkemäni Hitchcock, siksi kai myös suosikkini), osa vielä näkemättä, mutta joka täytyisi ehdottomasti nähdä!

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen lista! Olen kyllä vain nähnyt Amelien... en tiedä pidinkö siitä vai en. Se oli mielenkiintoinen, mutta toisaalta tosi kumma. Muistan pienenä kun se ilmestyi, ja Amelien kasvot paistoivat keskustassa kaikkialta. Minusta se arvoituksellinen, salaperäinen hymy oli pelottava - kuusivuotiaana. Kun sitten pitkän (7 vuotta?) ajan kuluttua törmäsin leffaan uudestaan ja katsoin sen, se tuntui TODELLA kummalliselta. Mutta ranskaa on kiva kuunella ja siinä oli hienoja tunnelmakohtia, upeita värejä ja visuaalisia kokonaisuuksia :)

  Panin labyrintti olisi ollut varmaan tosi mielenkiintoinen. Latinan opettajamme kertoi meille kerran sen legendan siitä labyrintistä. Muistan, että arvostelut sanoivat leffaa pelottavaksi.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen, kuten leenankin lista..
  veronikan kaksoiselämä on myös suosikkini..
  ja väritriologiasta sininen..

  VastaaPoista
 8. Kiinnostava lista ja ihanasti kuvitettu! Takaikkuna olisi omallanikin listalla... se on vaan aina yhtä hieno. Ja Love Actually on kiva elokuva, vaikka olen nähnyt sen ehkä vain kahdesti.

  Haluaisin katsoa enemmän, mutta kun ei vain aika riitä. Ei riittänyt töissä ollessakaan, saati sitten nyt. ;) Ja meillä on miehen kanssa niin erilainen leffamaku, että yhteisistä elokuvailloista on melkein turha haaveilla.

  VastaaPoista
 9. Elokuvahulluuteni ei ihan yllä kirjahulluuteni tasolle, mutta lähelle kuitenkin;)

  Kuten ehkä muistat, Amelie ja Kaunis Sabrina ovat minunkin ikisuosikkeja.

  Pans Labyrinth oli upea, pelottavakin ja koskettava elokuva!

  Rakkautta vain on myös aina niin ihana. Yksi hauskimpia kohtauksia minusta on kun Hugh Grant tanssii ne portaat alas;)

  Viimeisen 10 vuoden aikana onkin tullut katsottua satoja, satoja elokuvia ja suurin osa tuon siipan kanssa.

  VastaaPoista
 10. Kehtaisko tunnustaa, että olen nähnyt vain Amelien, Sabrinan ja Lumikin.

  VastaaPoista
 11. Hmm..en minäkään paljon elokuvia katso. Kun lapset oli pieniä, silloin kyllä katsoin kaikki disneyt.

  Et usko, mutta en ole katsonut televisiotakaan kuin satunnaisesti varmaan viiteen vuoteen, ellei ole pitempikin aika. Niin, silloin lopetin kun Ally mcBeal-loppui, se oli suosikkini, ihan kuin minä.

  VastaaPoista
 12. HYvä lista,tuosta ottaisin "Elämäni Pakotie" ja "Lumikki"-leffat.

  VastaaPoista
 13. Kiitos Lumiomena, mielenkiintoinen lista joka innoitti omankin tekemiseen. Montaakaan näistä en ole nähnyt, vaikka monet ovat klassikkoja. Aukko sivistyksessä...

  VastaaPoista
 14. Kieslowskit ovat niin superhyviä. Vieläkin selkäpiissä tuntuu, kun vain ajattelee elokuvia.

  TEin oman listani, mutta vähän eri elokuvista ;D

  VastaaPoista
 15. Monta yhteistä suosikkia huomasin.Elokuvat ovat tärkeitä myös minulle.Ja huomaan että joitain tosiaan katselee eritavalla talvella kuin kesällä.Listaisin tohon vielä Clintin Gran Torinon, Vaarallinen romanssi( A. H) ja Mansikkapaikka(I. B)-kiva miettiä oma lista ...:)

  VastaaPoista
 16. Ihana lista! Tuttuja suosikkejahan siellä!

  Aurinkoista viikon alkua!

  VastaaPoista
 17. Leena: Heti alkoi kiinnostaa, että minkä Woodyn leffan ostit? :) Hänen uraansa mahtuu niin monenlaista räävittömistä filosofisiin ja hyvin hillityistä musikaaliin.

  Soolis: Sinun blogistasi saan jatkuvasti kimmokkeita uusien elokuvien katsomiseen :) Pan's Laburinth on todella julma, mutta mieleenpainuva ja tavattoman kiehtova. Pidän kyllä enemmän tuosta Love Actuallysta!

  Katri: Nyt en muista, mikä oli oma ensimmäinen Hitchcockini... Taisi olla se, jossa Doris Day laulaa "Que sera". Takaikkuna on minunkin mielestäni paras.

  Tuure: Amelie-mainos on varmasti ollut pienen pojan mielestä hieman pelottava, onhan siinä aika voimakkaat väritkin. Minulle Amelie tuo hyvän ja onnellisen olon, se auttaa aina, jos joku tuntuu kurjalta. Pan's Labyrinth on mielenkiintoinen ja huikean visuaalinen, mutta pelottava tai raskas se on. Se on ainoa K-18-elokuva, josta pidän. En yleensä halua katsoa mitään pelottavaa.

  Hanne: Sininen on minunkin mielestäni paras "Väreistä", Veronikan kaksoiselämä on niin kiehtova. Itsenäiset rinnakkaiset elämät, onni ja suru.

  Ilse: Ajanpuute vaivaa minuakin. Katson yleensä yhden elokuvan viikossa, viikonloppuisin. Mieheni ja minun maku lomittuu. Monista listani elokuvista pidämme molemmat, mutta minä en pidä scifistä (mieheni tykkää) ja hän taas ei halua katsoa brittiläisiä pukudraamoja.

  Susa: Sinulta saan usein sekä kirja- että elokuvavinkkejä ♥ Juuri tuon Panin labyrintinkin katsoin sinun kehujesi jälkeen. Sinähän voisit joskus laittaa kirjablogiisi myös elokuvajuttuja?

  Allu: Kehtaa tunnustaa. Ei kaikkea voi/ehdi katsoa!

  Keijukainen: Uskon hyvinkin. Katson itsekin telkkaria tosi vähän. Nyt kun Greyn Anatomia on tauolla ja Lost loppui, en katso _mitään_ (elokuvia joskus). Illat kuluvat kirja kourassa tai blogeissa :)

  Taina: Kävinkin katsomassa sinun listaasi. Se on mielenkiintoinen! Paljon hyviä, puhuttelevia leffoja.

  Mari A: Kieslowskit vetoavat sekä visuaalisesti että emotionaalisesti. Sinulla olikin hieman erilainen lista :)

  Maria: Vaarallinen romanssi ja Mansikkapaikka ovat hienoja. Minua harmittaa, kun unohdin Bergmanin listaltani, mutta teen uuden vaikka marraskuussa.

  Emilia: Hauskaa, että sinulla on (osin) samoja suosikkeja. Sinulle myös aurinkoista kesäkuista viikkoa!

  VastaaPoista
 18. hieno lista tämäkin. Olen tainnut nähdä kaikki ja pitänyt aika lailla myös kaikista, vaikka eivät mun ykköslistalle pääsisivätkään. Ja Sweet home Alabama ei ole ollenkaan huono omassa genressään :) Amelie oli ihan supersöpö ja viehättävä. Ja ranskalaiseksi elokuvaksi aivan todella erityisen hyvä =D

  VastaaPoista
 19. Heippa! Olen tosi huono katsomaan elokuvia, mutta sinun numero 1 on myös minun numero 1 ! Minusta Amelie on IHANA elokuva. Siitä löytää aina jotain uutta. Kuuntelen Amelien musiikkia lähes joka viikko. Elokuvaa minulla ei ole itselläni, mutta tahdon ostaa sen, jos löydän...niin ettei siinä ole espanjankielistä puhetta päällä! Muita suosikkielokuviani ovat PIANO ja KAUNIS ELÄMÄ sekä SCHINDLERIN LISTA (ehkä nimi meni vähän väärin...) Hyvänä elokuvana mieleeni on jäänyt myös se mielisairaasta pianonsoittajasta kertova elokuva...en muista nimeä...mutta mies hyppi vain takki päällä trampoliinilla. Elokuva on tositapahtumiin perustuva.

  Minulla on mieheni kanssa aivan erilainen elokuvamaku. Minä tahdon katsoa elokuvia, joissa on hyvä tarina ja mieheni taas tykkää elokuvista, joissa on paljon toimintaa ja erikoistehosteita.

  VastaaPoista
 20. Unohdin sanoa, että Amelie on ESTEETTISESTI valtavan kaunis elokuva!

  VastaaPoista
 21. anni.m.: Totta, elokuvat on hyvä ajatella aina omassa genressään :) Siksi Sweet Home Alabamakin on hyvä. Minun oli aika vaikea laatia tätä listaa ja taisin jollekin jo todeta, että talvilista olisi erilainen. Ennen lasteni syntymää katsoin paljon elokuvia, nykyisin ehkä yhden leffan viikossa. Sinun listasi oli myös mainio!

  Mia: Ihanaa, että Amelie sykähdyttää sinuakin ♥ Onko teillä Chilessä samanlainen dvd-systeemi kuin meillä, ts. voiko Suomesta ostettuja dvd-levyjä katsoa sikäläisissä laitteissa? Silloin saisit varmasti Amelien Suomesta alkukielellä ja voisit nauttia siitä. Kaunis eläm ja Piano ovat molemmat ihania elokuvia. Mielisairaasta pianista kertova elokuva on nimeltään Loisto.

  Hannele: Osa lempielokuvista vaihtuu minullakin. Amelie ja Veronikan kaksoiselämä eivät, niitä jaksan katsoa aina ja aina vain.

  VastaaPoista
 22. Una: Jotkut piirretyt, etenkin Disneyn klassikot ja toisaalta japanilaisen Miyazakin elokuvat, ovat ihania.

  VastaaPoista
 23. Ihanaa, että joku muukin muistaa vielä "Elämänä pakotie"-leffan! :-D

  VastaaPoista
 24. Reeta Karoliina: Luulen, että jos joku muistaa tuon pienen elokuvan, niin hän on aikanaan pitänyt siitä kovasti. Minä rakastan sitä leffaa :)

  VastaaPoista