lauantai 5. toukokuuta 2012

Elämänpelastajakirjat ja -biisit

Monissa blogeissa on viime päivinä listattu elämänpelastajakirjaksi-nimettyjä teoksia ja musiikkikappaleitakin. Haaste sai alkunsa Ten songs that saved your life -sivustolta ja kotimaisten kirjablogien piiriin sen toi Sivulauseiden Helmi K. Kiitos hyvästä ideasta!

Omat elämänpelastajakirjani ovat luonnollisestikin osin eri teoksia kuin mielestäni ne kaikkein parhaimmat kirjat. Haasteen ideana on olla perustelematta valintojaan, mutta en olisi minä, ellen kertoisi muutamia saatesanoja tässäkin yhteydessä. Elämänpelastajakirjani ovat minulle joko äärimmäisen rakkaita kirjoja, kuten Marikki tai Rakkauden tasavalta, tai ne ovat tulleet vastaan elämäni jonkinlaisissa käännekohdissa, jopa suorastaan dramaattisina hetkinä, kuten Aikamatkustajan vaimo. Ne ovat myös tutustuttaneet minut johonkin tiettyyn genreen tai kirjailijaan. Niillä kaikilla on siis suuri merkitys siinä, millainen lukija olen sekä ennen kaikkea siinä, millaiseksi ihmiseksi olen kasvanut.

Nyt puheet sikseen. Kymmenen elämänpelastajakirjaa minun kirjahyllystäni jonkinlaisessa lukuaikajärjestyksessä:

1. Astrid Lindgren: Marikki ja Kesäkummun Tuikku
2. L.M. Montgomery: Anna omassa kodissaan
3. John Irving: Kaikki isäni hotellit
4. Italo Calvino: Halkaistu varakreivi
5. Mika Waltari: Kuun maisema
6. Carol Shields: Rakkauden tasavalta
7. Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän
8. Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo
9. Riikka Pulkkinen: Totta
10. Joel Haahtela: Elena

Musiikkikappaleiden(kin) kohdalla totta kai surettaa jättää pois monia huikean hyviä lauluja, mutta tällaista tämä listaaminen vain on (varsinkin tämän kappaleen jääminen miltei itkettää). Kappaleilla on sama syy päätyä listalleni kuin kirjoillakin. Kymmenen elämänpelastajabiisiäni siinä järjestyksessä kuin kappaleet ovat elämääni vaikuttaneet (linkit YouTubeen, jos joku haluaa kuunnella näitä biisejä):

1. Noitalinna huraa!: Pikkuveli
2. U2: Sunday, Bloody Sunday
3. Sielun veljet: Rakkaudesta
4. Tori Amos: Caught a Lite Sneeze
5. David Bowie: Life on Mars?
6. Björk: Bachelorette
7. Nick Cave and The Bad Seeds: Into my arms
8. Radiohead: Karma Police
9. Ultra Bra: Vesireittejä
10. Alison Krauss & The Union Station: The Lucky One


PS. Aasinsillan kautta saan Sealifessa ottamani kuvankin liittymään aiheeseen: vesi, jos mikä, on oikea elämänpelastaja. Kaikkialla.

36 kommenttia:

 1. Kirjalistasi on ihanan tuttu; olet monista sen kirjoista aiemminkin lämmöllä puhunut ja esim. Aikamatkustajan vaimon olisin voinut arvata listallesi <3. Marikki on minullekin ihan niitä ensimmäisiä lukumuistoja (ääneen luettuna) ikisuosikkeja, Anna omassa kodissaan yksi kiehtovimmista ja koskettavimmista Montgomeryn kirjoista ja Rakkauden tasavalta todellinen hyvänmielen kirja.

  "Pysy aina pikkuveljenä", voih! <3

  Ajattelin että en tee tätä, liian vaikea, ja vierastan tuota "saved my life" -käsitettä, mutta jospa sittenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, varmasti listani oli hyvin arvattava. Ihan kaikki eivät päätyisi parhaiden kirjojeni listalle. Esimerkiksi Itkosen Anna minun rakastaa enemmän sopii nimenomaan yhteen aikakauteen elämässäni ja samoin (ja ennen kaikkea) Aikamatkustajan vaimo, jota en voisi arvottaa hyväksi tai huonoksi, se on niin osa elämääni. <3

   Ihana, että sinullakin Marikki on yksi ikisuosikeistasi ja Anna omassa kodissaan tosiaankin on yksi Montgomeryn vahvimmista teoksista.

   Onneksi teit oman listasi. Tulen pian kommentoimaan sitä!

   Poista
 2. Listoja on kyllä aina kiva lukea :)
  Mullekin Noitalinnahuraa!n Pikkuveli on erityisen tärkeä. Olin jo 16 kun meille syntyi pikkuveli ja kyllä minä sille tätä sitten lauloinkin ahkerasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, olen samaa mieltä. Muiden listat ovat aina kiinnostavia.

   Sinulla on kyllä aika ihania muistoja Pikkuveli-kappaleesta. Teillä on melkoinen ikäero. :)

   Poista
 3. Olen mielenkiinnolla lukenut eilen illalla näitä jo julkaistuja listoja ja vaikka listahullu olenkin, minulta tämä jäänee nyt väliin. Selkäkivun takia olen nyt saanut lukea paljon, niin sen ajan mitä naputtelen koneelle, taidan purkaa noita luettuja kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti selkäsi on jo parempi?

   Ja voi, tee tämä listaus. Olisi niin kiva lukea. <3

   Poista
 4. Olet valinnut hienoja kirjoja listallesi, olen lukenut niistä kuusi. Pitäisiköhän minun vihdoin lukea Marikki..

  Voi Noitalinna Huraa! Ja monta muutakin hienoa kappaletta.

  Hauska SeaLife-kuva (arvasin!), mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, pitäisi! Marikki on ihana. Tosin en tiedä, millaista olisi lukea Marikkia ensimmäisen kerran aikuisena, mutta se on vaan niin hieno.

   Arvasinkin, että sinä ainakin tunnistaisit Sealife-kuvani ilman selityksiäkin. Se on kiva paikka, meillä koko perhe tykkää.

   Poista
 5. Kiva listaus :)

  En tiedä osaisinko itse tehdä näitä listoja, kuten Maria sanoi niin tuo saved my life -käsite tuntuu vaikealta. Biisejä olisi helpompi määritellä kuin kirjoja, mutta en tiedä saisinko kymppiä täyteen. Aika helposti menisi siihen paras kirja/biisi -linjalle... Mutta voihan tässä käydä kuin TBR100 -listauksessakin, ensin kieltäydyn mutta sitten syöksyn kiljuen mukaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niinhän siinä usein käy, että jos ensin kieltäytyy, niin sittenkin onkin ihan innoissaan mukana. ;) Sitä siis odottelen! Tee ihmeessä oma listauksesi, olisi kiva ja kiinnostava lukea.

   Olen muuten ihan samaa mieltä, että "life saving" on turhan voimakas käsite, ehkä voisi paremminkin puhua voimaannuttavista kirjoista?

   Poista
 6. Rakkauden tasavalta ohjasi minutkin Shieldsin pariin, ja se on edelleen paras lukemani Shields.

  Sama kuin Maria ja Villasukka kirjahyllyssä, jotenkin tuntuu, että tämä on liian vaikea tehtävä. Liian "syvällinen" tuo saved my life. Ainoastaan yksi kirja on lähes kirjaimellisesti pelastanut elämäni ja se on Reko ja Tiina Lundanin "Viikkoja ja kuukausia", muiden kirjojen kohdalla en voi samaa sanoa. Tai ehkä myös Linnan TPTA, joka on pitkälti ohjannut minua siihen mitä olen esimerkiksi ammatillisesti. Mutta samat listaisin myös parhaimpien kirjojen kategoriaan.

  Sielun veljien "Rakkaudesta" on ehkä kaunein rakkauslaulu ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, olemme ihan samoilla linjoilla Rakkauden tasavallan kanssa.

   Ja kuten Villasukalle totesin, olisi perustellumpaa puhua voimaannuttavista kirjoista. Ainakaan minulla ei ole yhtään "elämänpelastajakirjaa" - tai ehkä tuo Aikamatkustajan vaimo erittäin vahvasti, mutta se olisi ainoa.

   TPTA on upea. Se pitäisi kyllä lukea uudestaan.

   Poista
 7. Kah, täällä on parastaikaa soimassa Noitalinna huraa...ja kappalelistalla on monta tuttua hienoa kappaletta, kirjalistalta taas olen lukenut vain Calvinon...

  Vaikeana pidän minäkin tällaisia listata ja ainakin jonkin verran sekoittumista tapahtuisi parhaiden kirjojen kanssa. Kappaleita voisi varmaan valita helpommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hdcanis, kiva kuulla. Noitalinna huraa! oli hieno, hämyinen bändi. Olen muuten nyt omien lasteni kanssa kuunnellut innolla Tohtori Orffia (& herra Dalcrozea), jossa soittaa ainakin yksi Noitalinnan entinen jäsen ja Sari Peltoniemikin laulaa joillakin biiseillä. Hienoa musiikkia aikuisillekin. :)

   Tämä listaaminen oli hankalaa. Kirjojen osalta koetin ajatella omaa elämänhistoriaani, mutta ainakin Calvino, Shields ja Haahtela varmaan pääsisivät minun parhaiden kirjojenikin listalle.

   Poista
 8. Tässä nuo biisit tuntuivat tutuimmilta, eivät kirjat :D Mutta mehän olemme todenneetkin, että meillä on aika erilainen kirjamaku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morre, hmm... Minä kävin tästä kommentoimassa sinun blogissasi. :) Meillä ei ole niin erilainen kirjamaku kuin saattaisi kuvitella. Ja tämä listahan ei kerro minun parhaista kirjoistani, vaan oman elämänhistoriani voimaannuttavimmista teoksista.

   Poista
 9. Muutamia samoja valintoja saattaisi tulla jos ryhtyisin listaa laatimaan (vähän tekisi mieli). John Irving oli niitä, jotka joskus kaksikymppisenä alkoivat herätellä siihen, ettei kaikki tässä elämässä taidakaan olla niin kuolemanvakavaa ja biisilistasi kaksi ekaa ovat kolahtaneet kovaa mullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, laadi oma listasi! Olisi tosi mukava lukea. Minäkin tutustuin Irvingin tuotantoon parikymppisenä ja luin ensimmäisenä juuri tuon Kaikki isäni hotellit. Se myös yksi syy (Waltarin Kuun maiseman ohella), miksi hakeuduin opiskelemaan kirjallisuutta.

   Poista
 10. Jännä kuva,mietin ensin mikä tuo voisi olla ennenkuin huomasin mitä kirjoitit;D
  Listoja on mielenkiintoista lukea;tuosta elmämänpelastuslistasta olen lukenut vain 3 ensimmäistä,mutta siinä on monta hyvää kirjaa,joita voisi lukea.,
  Mukavaa viikonloppua Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yaelian, kiitos. Sealifessa on paikoin tuollaisia hauskoja kuperia ikkunoita.

   Elämänpelastaja on aika voimakas käsite, mutta nämä ovat sellaisia "elämäni kirjoja". Tosin nyt mietin, että olisin voinut vaihtaa muutaman joksikin toiseksi. Listaaminen on aina niin kiinni siitä listausajankohdasta. :)

   Poista
 11. Voi mitä listoja! Minä tiputin viime hetkillä sekä Lindgrenin että Montgomeryn listaltani pois, mutta kyllä molemmat tähän kategoriaan kuuluisivat. Kirjalistaltasi olen lukenut kaikilta muilta kirjailijoilta vähintään yhden kirjan, mutta Haahtela on vielä korkkaamatta. Blogistania on tietenkin nostattanut odotukset Haahtelan suhteen suht korkeiksi. Pulkkisen suhteen taidan kuulua Raja-koulukuntaan.

  Ja sitten nuo musiikkivalinnat! Viimeinen kappale on minulle tuntematon, mutta kaikista muista vähintään pidän kovasti. Sunday, Bloody Sunday oli lähellä päästä minunkin listalleni, ja Pikkuveli on ihana. Neljä samaa esittäjäähän meiltä löytyy, ja kaikki kappalevalintasi heiltä ovat minunkin suosikkejani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, meillä on aika saman suuntaisia kirjoja ja biisejä. Ne ovat toki ja onneksi eri teoksia, mutta meillä on selvästi osin sama maku ja osin muuten vaan samanlainen ajattelutapa näiden teosten suhteen. :)

   Minulle Totta on tärkeä nimenomaan yhden kirjassa ilmenevän asian vuoksi. Se on hieno romaanikin, mutta ilman tuota kohtaa kirja ei olisi päässyt listalleni. Luin Rajan Tottaa myöhemmin ja se oli minulle pieni pettymys.

   Poista
 12. Sielun veljet, Tori Amos, Björk ja Ultra Bra olisivat voineet helposti olla omallakin listallani. Ismon lyriikat ovat joissakin hänen biiseissään kylläkin hieman antihengenpelastajatyylisiä. Nyt olen alkanut ymmärtää, miksi vanhempani saattoivat nostella huolestuneena kulmakarvojaan kuunnellessani teininä mm. kappaletta Kun on aika kuolla ;) Onhan ne aika, köh, synkkiäkin ne lyriikat. Mutta Rakkaudesta on kyllä kaunis ja voimaannuttava :) Ja saahan synkeydestäkin omanlaistaan voimaa (viitaten Ismon synkkiin lyriikoihin).

  Elena-ihastukseni jo huomasitkin. Pulkkisen suhteen minäkin kallistun Raja-koulukuntaan, vaikka nautin suunnattomasti Totta-kirjan kauniista kielestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, oi ihanaa, että Torilla on sinullekin merkitystä. Minullehan Tori Amos on "se" laulaja ja muusikko. Ismo Alangon lyriikoissa on tosiaan monenlaista, mutta ruma ja synkkäkin voi omalla tavallaan voimaannuttaa, kuten itsekin toteat. :)

   Kuten Liisalle kommentoin, minulle Totta on henkilökohtaisella tasolla tärkeä. Raja on taas on minulle taitavasti kirjoitettu, mutta melko tavanomainen kotimainen romaani. Odotan kyllä innolla Pulkkisen uutta!

   Poista
 13. Haluaisin kommentoida enemmänkin - listasi ovat mainiot - mutta kirjoitan tätä kännykällä, joten tyydyn kertomaan, että tuli melkein itku kurkkuun kun löysin biisilistalta itsellenikin suunnattoman rakkaan Nick Caven Into My Armsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liina, <3 Mitäpä sitä muutakaan sanomaan. Into My Arms on niin - hmm, no lainaan sinua - rakas kappale. Jos joutuisin autiolle saarelle ja saisin ottaa mukaan musiikkia, lähtisi tuo biisi mukaani.

   Poista
 14. Miten hienot listat, loistava idea! Tekee heti mieli kyhätä omat samanmoiset...

  Tuuletan David Bowien ja Siekkareitten puolesta! Ja kirjalistasta löytyi monta kirjailijaa, joiden kirjat ovat taatusti myös mun listassa. Waltari, Irving, Haahtela (tietty :) ja kirjana tuo Totta. Aikamatkustajan vaimo teki muhun huiman vaikutuksen myös.

  Ihanat, toden totta, eikä taatusti ihan helppoa tehdä valintoja. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, tee omat listasi! Haastan sinut nyt. <3

   Ihanaa, että tykkäät Bowiesta. Ja niin monesta samasta kirjasta. Jään odottelemaan sinun listaasi.

   Poista
 15. Listoja on kiva lukea - aina ne jotain paljastavat ihmisestä! Minäkin haluaisin olla listojentekijä, mutta sitten alan liiaksi miettiä ja pähkäillä valintojani, ja lopputuloksena on tyhjä ruutu, kun en osaa päättää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tie on kevyt, listat kyllä kertovat paljon. Osin hyvin avoimesti, osin ehkä rivien välistä. Minunkin on välillä vaikea laatia listoja, mutta kun hyväksyy sen, että jo huomenna tekisi ihan erilaiset listat, alkaa helpottaa. :)

   Poista
 16. Näitä on todella mielenkiintoista lukea, mutta paljon sanomista ei välttämättä ole. Nimenomaan nämä listat tuntuvat niin henkilökohtaisilta, että melkein pelottaa kajota niihin, niin sanotusti.

  Mutta kirjoissasi on monia suosikkejani, ainakin suosikkikirjailijoita, joita en kuitenkaan laittanut omalle listalleni. Kyllä minusta tavallaan tuntui, että Astrid Lindgrenin pitäisi listalla olla, mutta sitten taas lapsuuteni oli niin sellainen, harvinaislaatuinen, etten tuntunut tarvitsevan minkäänlaista pelastamista vielä.

  Kappaleista etenkin Sielun veljien, Radioheadin ja Ultra Bran valitut biisit ovat minullekin rakkaita. On siellä muitakin. Olen viime aikoina vähän laiminlyönyt musiikinkuuntelua harrastuksena, ja omaakin listaa miettiessäni tuli kyllä vahvasti mieleen, kuinka paljon voimaa ja lohtua musiikista elämään saa. Olen vain nykyisin niin suuri hiljaisuuden ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina, ihan totta. Mutta aina listoja voi jotenkin kommentoida, vaikka rinnastamalla niitä omiinsa. :)

   Marikin ensilukemisen aikana, tai oikeastaan kovin usein muulloinkaan lukuunottamatta tuota Aikamatkustajan vaimoa, joka on mulle "kohtalon kirja", en minäkään tarvinnut pelastamista. Mutta Marikki oli ensimmäinen kirja, johon hullaannuin täysin ja siksi se sopii omalle listalleni; lukeminen itsessään on elämänpelastamista ja Marikki symboloi tietäni lukijaksi. <3

   Biisien kohdalla on toisin, ne ovat kyllä omalla tavallaan pelastaneet monessakin asiassa. Minä olen löytänyt musiikin uudelleen ja kuuntelen sitä päivittäin, mutta kuuntelen myös hiljaisuutta.

   Poista
 17. Voi <3 näitä sinun listojasi! :)

  Aikamatkustajan vaimo on tosiaan ainoa sama kirjalistoillamme, mutta Haahtelaa löytyy minultakin. Ja arvaa mitä, jos tekisin oman kirjalistani uudelleen viikon päästä, siltäkin löytyisi Shieldsin Rakkauden tasavalta, jota juuri luen. <3

  Ja biiseistä... Saturday Night <3 ! Tori Amos ja Alison Krauss <3 ! U2 ja Björk <3 ! Ja Sielun veljien Rakkaudestakin, oijoi! <3 Olin joskus kauan sitten intohimoinen Alangon veljesten fani, silloin kun Neljä Ruusuakin soitti vielä punkhenkistä rockia, eikä mitään tusinapoppia. Voin vain kuvitella, miten äitini on kärsinyt kun olen huudattanut huoneessani Sielun veljien Onnellista päivää tai Neljän Ruusun Suikkia... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara: Ihan samat sanat sinulle! <3

   Kirjalistat tosiaan elävät ja ihana kuulla, että Rakkauden tasavalta vaikuttaa ainakin nyt sinulle sellaiselta, joka voisi päätyä omalle listallesi. Minulle se on monessakin mielessä tärkeä kirja. Voin joskus kertoa hieman lisää.

   Musiikkimakumme menee selvästi aika tavalla yhteen! Neljää Ruusua en koskaan fanittanut, mutta muutamia hyviä biisejäkin heillä on. Ismon kaikki bändit sen sijaan ovat aina olleet mieleeni. Toki olin aika pieni esim. Hassisen koneen aikana, mutta hyvää musiikkia voi onneksi löytää myöhemminkin. :) Onnellinen päivä on ihan mahtava biisi. Ja Alison Krauss! Voi että odotan heinäkuuta, jolloin pääsen hänen konserttiinsa.

   Poista
 18. Aiheeseen täysin liittymättä olin itse juuri ensimmäistä kertaa elämässäni Sealifessa ja olin siellä järjestetyissä häissä! :)

  VastaaPoista