Alan Bradley: Sweetness At The Bottom of The Pie
Delacorte Press / Random House 2009
Äänikirjan lukija: Jayne Enwistle
Ulkomainen romaani, Kanada
Catherine Hall: Days of Grace
Viking Books / Penguin Books 2010
Äänikirjan lukija: Josephine Bailey
Ulkomainen romaani, Iso-Britannia
Blogiani pitempään seuranneet saattavat muistaa viimesyksyisen kirjoitukseni äänikirjakävelyistäni. En tiedä, onko minulla huono keskittymiskyky vai mikä lie, mutta en osaa kuunnella äänikirjoja esimerkiksi kotitöitä tehdessäni tai autoa ajaessani (no, ajan autolla muutenkin ehkä kerran kahdessa viikossa), kuuntelen äänikirjoja vain kävellessäni, mutta en tietenkään aina. Koska minun on vaikea keskittyä äänikirjaan, kaipaan kuuntelemiltani kirjoilta enemmän lukuromaanimaisuutta kuin lukemiltani teoksilta, joilta yleensä toivon sitä kuuluisaa jotain enempää.
Koska äänikirjojen kuuntelu on minulle normaalia lukemista vaikeampaa, koen myös niiden blogiarvioinnin hankalaksi. Äänikirjaa on hankala selata lukemisen jälkeen ja kaiken kukkuraksi tunnun unohtavan kuulemani nopeammin kuin lukemani. Siksi arvioin nyt kaksi kevättalven ja kevään mittaan kuuntelemaani romaania eräänlaisen kilpailun asetelmista. Mikään Literary Death Match tämä ei ole, mutta Alan Bradleyn Sweetness at The Bottom of The Pie ja Catherine Hallin Days of Grace ottavat seuraavaksi mittaa toisistaan kolmessa eri erässä. Jokaisen erän maksimipistemäärä on kolme pistettä, jonka tarvittaessa jaan kahtia (esim. 2-1 tai 3-0). Ja kisa alkakoot: yksi, kaksi, kolme, nyt!
Erä 1: Tarina & kehys
Bradley: Sweetness at The Bottom of The Pien päähenkilö on nuori Flavia de Luce, joka asuu 1950-luvun Englannissa suuressa maaseutukartanossa yhdessä kahden nenäkkään isosiskonsa sekä postimerkkikokoelmaansa uppoutuvan kenraali-isänsä kanssa. Flavian äiti on kadonnut ja olettavasti kuollut kiipeilyonnettomuudessa Tiibetissä kymmenen vuotta aikaisemmin. Flavia on paitsi hontelo teini-iän kynnyksellä oleva tyttö, myös kaikenlaista myrkyistä kiinnostunut kotikemisti. Eräänä päivänä Flavia kuulee isänsä väittelevän vieraan kanssa. Pian vieras löytyy kuolleena perheen kasvimaalta ja Flavian isää epäillään murhasta. Jokainen varmasti arvaa, että tarina vasta alkaa tästä pidätyksestä. Kuka on murhannut muukalaisen ja mitä muukalainen oikein teki de Lucen suvun mailla? Bradleyn romaani on siis perinteinen "kuka sen teki" -dekkari, johon sekoittuu mysteerin lisäksi politiikkaa, luonnontiedettä sekä kartanomiljöötää. Erilaiseksi kirjan tekee se, että sen päähenkilö on vasta 11-vuotias.
Hall: Days of Grace on kahdessa aikatasossa, nykyisyydessä sekä toisen maailmansodan ajan Englannissa kulkeva kirja, jonka kertojana toimii nyt ikääntyvä Nora. Sairasteleva Nora tutustuu nuoreen raskaana olevaan naiseen, jonka kanssa hän ystävystyy. Ystävyys kuljettaa Noran ajatukset vuosikymmenten taakse aikaan, jolloin hän lapsuuden ja teini-iän rajamailla ollessaan joutuu Lontoon pommituksia paetakseen muuttamaan pois lapsuudenkodistaan maalaispappilaan. Suuressa talossa hän ystävystyy itsensä ikäisen Gracen kanssa. Tytöistä tulee melkein siskokset ja elämä soljuu eteenpäin. Rauhallisuutta ei riko kaukana jylläävä sota, vaan erilaiset jännitteet, suuretkin yllätykset. Tarina kuljettaa lukijansa muistoihin, ystävyyteen, syyllisyydentuntoon, anglikaanisen ja katolisen uskonnon kysymyksiin, orastavaan seksuaalisuuteen sekä ennen kaikkea luottamuksen kysymysten äärelle.
Pisteet: 1-2 Hallin hyväksi. Molemmissa on talo Englannin maaseudulla, teini-ikään astuva tyttö kokijana (Hallin kirjassa tyttö on myöhemmin myös nuori nainen ja lopulta sairasteleva vanhus) ja varsin koukuttavaa tarinankerrontaa. Hallin tapa kuljettaa kahta eri rinnakkaistarinaa kahdessa aikatasossa on onnistuneempi. Bradleyn kirja on jännittävä ja hauskakin, mutta nostaa esiin kysymyksen siitä, kenelle kirja oikein on suunnattu: aikuisille mysteerien rakastajille vai salakerhoja harrastaville teineille?
Erä 2: Kirjoitustyyli
Bradley: Vetävä mysteeri. Koukkuja, kasvukipuja, yllätyksiä. Tarina etenee kuin juna - anteeksi kulunut ilmaisu - se on sujuvasti kirjoitettu, muttei tuo kaunokirjallisesti mitään uutta. Se ei toki ole tarkoituskaan, viihdyttämisen funktio täyttyy muutenkin. Bradley, noin 70-vuotias mies, ei yritäkään tavoittaa teinitytön ajatuksenjuoksua, mutta kuvailee hyvin suuren maalaistalon tunnelmaa ja äidin ikävää sekä ilkikurisiakin mietteitä. Bradley myös pelaa analogioilla sen verran, että vähempikin riittäisi. Hän onneksi kirjoittaa Flavian älykkääksi ja hauskaksi, kirjaa on ilo lukea. Mutta kaikessa vetävyydessäänkin romaani on epäuskottava, mikä johtuu nimenomaan siitä, että Flavia on iältään liian nuori ollakseen niin "aikuinen".
Hall: Myös Hallin romaani on erittäin vetävä. Tarina koukuttaa heti: Nora ja Grace, pappila, menneisyyden tapahtumat, mutta myös nykyaikaan sijoittuva kehyskertomus toimivat. Kahdessa eri aikatasossa liikkuminen tuo vaihtelua ja syvyyttä tarinaan, joskin ikääntyvän Noran tarinointi on paikoin pitkästyttävää. Hall osaa kirjoittaa tarpeeksi omaperäisesti, että teksti tuntuu hänen omaltaan ja samalla kuitenkin tarpeeksi viihdyttävästi, että kirjaa jaksaa kuunnella. Englanti-kuvaus on onnistunutta, ainakin kaltaiseni vain turistin silmin maata nähnyt uskoo melkein kaiken ja haluaa Hampstead Heathille vaikka heti. Mikä parasta, Hall osaa yllättää silloin kun lukija-kuuntelija pitkästyy ja kuvittelee arvaavansa seuraavat tapahtumat.
Pisteet Hallille 1-2. Bradleyn kirja pitää otteessaan, mutta se on epäuskottava ja paikoin on vaikea saada selvää, miksi mysteerissä on mukana kaikki ne elementit, jotka siinä ovat. Hallin kirja puolestaan on ylipäätään ensimmäisiä kuuntelemani äänikirjoja, jonka jatkamista odotin melkein yhtä innokkaana kuin hyvän painetun kirjan lukemista. Hall todellakin hallitsee lukuromaanin periaatteet ja osaa hyödyntää niitä.
Erä 3: Äänikirja, kuunneltavuus
Bradley: Kirjan lukija puhuu moitteetonta brittienglantia, jota on ilo kuunnella. Hän eläytyy teokseen, mutta ei liioittele. Äänensävy on lämmin silloin, kun sitä tarvitaan, hauska, jännittynyt ja asiallinen kirjan juonikuvioita noudattaen. Vaikka lukija puhuu paikoin turhankin nopealla temmolla, on häntä ilo kuunnella!
Hall: Kuten Kirjavan kammarin Karoliinakin huomauttaa, on lukija paikoin liiankin eläytyvä. Lukija todellakin nostaa ja madaltaa ääntään niin, että välillä hän tuntuu kimittävän ja toisinaan vajoavan jonnekin pappilan perimmäiseen ja pimeimpään nurkkaan, huu. Olin kävellä ojaan siinä vaiheessa, kun lukija alkoi laulaa (!) Amazing Grace-virttä. On hyvä, että lukija osaa käyttää ääntään, se luo kirjaan tunnelmaa, mutta liika on liikaa. Brittienglanti sentään on aina plussaa ja erilaiset aksentit ovat minulle yksi syy nauttia äänikirjoista.
Pisteet Bradleyn kirjalle 2-1.
Summa summarum
Pisteet: Bradley 4 - Hall 5.
Voittajaksi julistetaan Catherine Hallin romaani Days of Grace. Hurraa! Tulos ei ole mikään yllätys, vaikka olisin halunnut pitää pientä magiaa ja kotikemiaa harrastavan tytön mysteeristä enemmänkin. Bradleyn kirja on hauskempi ja siinä on parempi tunnelma, mutta minun olisi pitänyt olla varmasti yli 20 vuotta nuorempi pystyäkseni uppoutumaan tarinaan. Hallin voitto meni oikeaan osoitteeseen ja häneltä itse asiassa voisin nimenomaan kuunnella - en lukea - toisenkin kirjan, mutta Flavia de Lucen tarinaa (Bradley on kuulemma kirjoittamassa kirjasarjaa) taidan mieluummin suositella omille lapsilleni sitten, kun he ovat Flavian iässä.
Niin - ja jos arvioisin kirjoja samalla tavalla kuin muitakin blogissani esittelemiäni teoksia, antaisin molemmille kolme ja puoli tähteä. Ihan kelvollisia, oikein hyviäkin lukuromaaneja, ei sen enempää eikä vähempää.
Olipa mukava vertailu! Itse en ole ikinä kuunnellut ainuttakaan äänikirjaa (voisikin olla aluevaltauksen paikka?) mutta alkoi tosissaan kiinnostaa tuo Days Of Grace. Kansikuvakin on aiva ihana!
VastaaPoistaElma Ilona, kiitos. :) Äänikirjoja kannattaa kokeilla. En itse ole niistä vieläkään kauhean innoissani, mutta kävelylenkeillä niiden kuunteleminen on aika rentouttavaa ja jos tarina on tarpeeksi kiehtova, saattaa huomaamattaan kävellä paljon pitemmän lenkin kuin mitä ensin ajatteli. :)
PoistaOlipa mukava tapa vertailla äänikirjoja. Lisää tällaisia olisi myös kiva lukea :).
VastaaPoistaSanna, kiva että tykkäsit. Mietin nimittäin, että millä ilveellä esittelisin äänikirjoja blogissani. Niistä on vaikea kirjoittaa "normaalia" arviota. Nyt siis näin!
PoistaTulin vielä kommentoimaan tuohon edelliseen. Minuakin kiinnostaa Latinalainen Amerikka ja kiinnostaa myös 1970-luvun poliittinen liikehdintä Chilessä. Kiitos kun kerroit tästä kirjasta. Aion etsiä käsiini!
VastaaPoistaMinulla ei ole juurikaan kokemuksia äänikirjoista, mutta esikoinen tykkäsi niitä pienenä lainata kirjastosta ja kuunnella, siitäkin huolimatta, että oppi varhain lukemaan sujuvasti. Ehkä minulla oli kädet täynnä kuopuksen kanssa.
Johanna, mukava kuulla Chilen ja koko Latinalaisen Amerikan kiinnostavan sinuakin. Aguirren kirja on lukemisen arvoinen, se ei tuo historiallisiin tapahtumiin uutta, mutta sen näkökulma on raikas ja varsin onnistunut. Minut se sai etsimään lisää tietoa Chilen nykytilanteesta.
PoistaMinäkin opin kuuntelemaan äänikirjoja vasta viime vuonna - tai taidan oikeastaan edelleen opetella.
Kiva vertailu ja hyvä tapa käsitellä nämä kirjat :). Kummastakaan ei jäänyt huono kuva, mutta luulen, että lukisin ne mieluummin kuin kuuntelisin.
VastaaPoistaTessa, kiitos. Mietin, että olisin voinut laittaa kirjat ihan oikeastikin kilpasille, mutta nyt näin. Molemmat ovat kyllä kelvollisia ja minä viihdyin mainiosti kummankin parissa. :)
PoistaTodella kiinnostavasti olet rakentanut tämän arvion. Voi tee näitä lisää, vaikka muillakin kuin äänikirjoillla.
VastaaPoistaHanna, kiitos. Näitä voisi aina joskus tehdäkin, etenkin jos vastaan tulee sopiva "kirjapari".
PoistaKuulostaa tutulta, olenkohan lainannut...
VastaaPoistaHannele: Ehkä olet. Tai sitten näiden kirjojen aihepiiri on jo vanhastaan tuttu. :)
PoistaHauska ja hieno idea tässä postauksess! Bloggausta parhaimmillaan taas kerran! :)
VastaaPoistaNoora, kiitos. Ajattelin joskus jatkaa näiden matsien sarjaa ja aihekin on mielessäni. :)
PoistaJoo, komppaan muita, tosi hauska idea vertailla kirjoja näin! Minulla oli blogin alkuaikoina tapana joskus esitellä useampi kirja saman teemaotsikon alla, mutta sittemin luovuin siitä eri syistä, mm. siksi, että malttanut "pantata" kirjoja. :)
VastaaPoistaMuistan tuon piirakkakirjan ulkomaisista blogeista, mutta vaikka se oli paljon esillä, minullekin jäi vähän epäselväksi kirjan kohdeyleisö. Maailmalla nuo sekä nuorille että aikuisille - ainakin periaatteessa - sopivat kirjat ovat suosittuja, mutta minä vierastan henk.koht. tasolla ideaa, sillä en lue kovin mielelläni nuorten kirjoja.
Kiva, kun tykkäsit Days of Gracesta! Minäkin aion kuunnella Hallin tuoreemman romaanin joskus tässä vielä. :)
Karoliina, muistankin että esittelit blogisi alkuaikoina useita kirjoja samalla kertaa. Se oli aika mukavaa luettavaa. :) Minä mietin aloittaa tällaisen "matsi"-sarjan ja tehdä esittelyistä hieman napakampia ja kilpailullisempia.
PoistaPiirakkakirja on tosiaan ihan hyvä. Sitä oli ilo kuunnella ja se piti otteesaan, mutta jotenkin tuo varhaisteini päähenkilö ei uponnut minuun ja sitten taas murha voisi olla vähän liian raju aihe lapsilukijoille. Hankalaa!
Hallista sen sijaan pidin kovasti.