maanantai 4. lokakuuta 2010

~Junamuseomiehen juhlapäivä~


Tasan tavallinen päivä

Me mentiin metrolla Myllikkään
ja bussilla Pukinmäkeen,
ja strogella Pasilan steissille
ja siellähän oli väkee:
...Kontulan Kakea ja Maunulan Makea
ja Haagasta Hessuja viis
ja kaikkien piti vielä pentunsa hakea
päivähoidosta siis,

ja sitten ne painuivat himaansa vissiin
ja joku jäi nalkkiin rappunsa hissiin
ja huhuili ”Jeesatkaa, pliis!”
ja sitten ne söivät kai seitä tai soppaa
ja hyssytteli pikkuisen vauvelin koppaa
...ja nukahti telkkarin eteen
ja aamulla kastoivat kasvonsa veteen
ja sporalla dösällä metrolla
ne menivät hommiin taas.

~Ilpo Tiihonen~

Tänään maanantaina on ehkä tasan tavallinen päivä ja oiva päivä kaltaiselleni pääkaupunkiseudulle asettuneelle savolaiselle oppia hieman paikallista murretta. Ihan Helsingissä - edes sen rajalla - ei asuta, mutta mutta hommiin mentiin, minä dösällä.

 Oikeastaan nyt ei kuitenkaan ole tavallinen päivä, ei sitten ollenkaan. Oma junamuseomieheni nimittäin täyttää tänään kokonaiset kolme vuotta. Maanantai kun on, vietimme juhlia viikonloppuna. Voi sitä junaratojen, junapiparkakkujen ja junatäytekakun määrää! Lisäksi hieman pikkuautoja, lastenkirjoja, legoja ja bussikuvioisia vaatteita. Piparkakkujen joukkoon eksyi myös hirvi ukin kunniaksi.

Ilpo Tiihosen runoa junamuseomies rakastaa kaikkien liikennevälineiden vuoksi. Itse pidän kaikista lukemistani Tiihosen runoista. Hän, jos kuka, taitaa tunnelman.

Junamuseomies-rintamerkki on Suloisten sattumien suositeltavaa tuotantoa.

25 kommenttia:

 1. Paljon paljon onnea pikku junamuseomiehelle synttäreiden johdosta:-)

  VastaaPoista
 2. Yaelian: Junamuseomies ja äitinsä kiittävät :)

  VastaaPoista
 3. Onnea 3veelle. Minäkin tykkään kovasti Ilpo Tiihosen runoista.

  VastaaPoista
 4. Onnea suloisella junamuseomiehelle tätäkin kautta;) Tuo rintamerkki on kyllä hauska!!

  VastaaPoista
 5. Allu: Kolmevuotias kiittää. Ilpo Tiihonen osaa, olipa kyse sitten aikuisten tai lasten runoista. Hänellä on taito osua hetkeen.

  Susa: Ihastuin tänään FB:ssa mainitsemaasi kaima-termiin tässä, hauska! Ja Suloisista sattumista saa vaikka mitä kivoja rintamerkkejä, teetin jokunen aika sitten niitä melkoisen määrän.

  VastaaPoista
 6. Hauska runo!!! Voin uskoa että tuonkaltaisista runoista myös pikkuiset junamiehet pitää ;) Onnea kovasti!!!
  Ja kiva kyllä tuo rintamerkki :)
  Meidän lähistöllä on rautatiemuseo ja se on kyllä näkemisen arvoinen paikka niin pienille kuin aikuisillekin, suosittelen siellä käymistä :) Vanhoja junavaunuja, pienoismalleja, muistelen siellä olevan oikein korean keisarinnan vaununkin... mielenkiintoisia joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 7. Onnea kolmivuotiaalle ja äidille!

  VastaaPoista
 8. Voi nytkö teillä oli juhlat! Paljon onnea pienelle Aarteelle, siis niin oli hauska otsikko ja alkusanat etten heti tajunnut;-) Ihastuttava tuo rintamerkki ja muutenkin kekkerit kuulostivat hauskoilta. "Pieni, suuri kolmevuotias"

  Leppoisaa iltaa ja mukavaa huomista päivää!

  VastaaPoista
 9. T: Ilpo Tiihosen tekstit tuppaavat olemaan oivaltavia :) Tiedätkö, tuo teidän lähellä oleva rautatiemuseo on poikani suosikkipaikka. Olemme käyneet siellä kahdesti, viimeksi elokuussa. Vielä nyt lokakuussakin päivänsankari osaa kaivata junamuseJoon, joten pitänee tehdä sinne retki myös talvella. Kiva, viehättävä, paikka ja kaunis pihamiljöö.

  Linnea: Kiitos. Ja kiitos, että muistit myös äitiä :)

  Aamunkukka: Juuri nyt! Tai lauantaina. Tänään aika arkisesti leivoin perunarieskaa, mutta syntymäpäivälahjoilla ehdimme leikkiä ja vielä tänään junamuseomies sai muutaman paketin postitse (oi sitä riemua!). Sinä tiedät kolmevuotiaat, "pieni suuri" on oikea ilmaisu kuvaamaan tuota ikää. Kiitos samoin sinulle mukavaa huomista.

  VastaaPoista
 10. Myöhästyneet onnittelut!! Minusta tuo tasan tavallinen päivä kuulostaa ihan mukavalta. Sellaisiakin on hyvä olla olemassa, tasan tavallisia päiviä :) Junat ovat kivoja, minäkin voisin olla junanainen, sen verran usein tulee istuttua junassa :)

  VastaaPoista
 11. Kirjailijatar: Kiitos. Eikä myöhästyminen mitään, mehän otimme suvun kanssa varaslähdön juhlimisen suhteen :) Tasan tavallinen arki on loppujen lopuksi sitä parasta. Ja junamatkoissa on tunnelmaa, oikeastaan vain ratikat yltävät samaan, mutta niissä matka kestää liian vähän aikaa.

  VastaaPoista
 12. Suloiset onnentoivotukset junamuseomiehelle, vaikkakin jälkijunassa ;)
  Meilläkin on täällä pieni junailija. Eilen aamulla pisti vähän kiireeksi, kun piti välttämättä löytää kesäretkeltä muistoksi otettu Jokioisten museorautateiltä saatu junalippu. Ilman sitä päivä ei voinut alkaa. Onneksi iskä löysi lipun - tuli jo melkeist hiki :)

  VastaaPoista
 13. Onnittelut puksuttavat täältäkin suunnalta! Pienet miehet osaavat sitten olla hurmaavia. :)
  Runo on hauska ja juuri tuollaisista meidänkin neidit pieninä tykkäsivät. Lempilorukirjat on visusti tallessa.
  Mukavaa viikkoa ja aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
 14. Oi onnea kaikesta, kolmesta vuodesta ja äitiydestä ja tavallisestakin päivästä! Ja mitkä junakemut, vau! Nauratti tuo eksynyt hirvi!

  VastaaPoista
 15. P-i-t-k-à junallinen onnea pikkuiselle junamiehelle kuin myòs hànen kotovàelleen.

  VastaaPoista
 16. Onnea siis, vaikka hitusen myöhässä! Merkistä tuli hieno, kyllä tytöt osaavat...! :)

  Ja Tiihonen on ihan paras. Arkinen ja arjeton ja ajaton ja ihana.

  VastaaPoista
 17. Onnea! 3 on jo iso ikä!

  Metka runo!

  VastaaPoista
 18. Tuut tuut-Sammalmetsästä kanssa onnittelut junailijalle! Muistan kuinka meilläkin kauan kauan sitten pidettiin junajuhlat...kakusta tuli niin valtava, ettei mahtunut jääkaappiin:)

  VastaaPoista
 19. Anu: Kiitos. Lapsen myötä olen alkanut bongailla junia ihan eri tavoin ja erotan nykyisin tuosta vaan kaikenmaailman vaihtoveturit sun muut :) Meilläkin on joskus aamulla kiirettä löytää lasten aarteet ennen hoitoon menoa. Museorautatie kuulostaa hauskalta!

  Sari: Kiitos. Meillä myös neiti (jouluna 5v.) tykkää tuollaista runoista, kuten pikkuveljensäkin. Itsekin nautin runojen lukemisesta lapsille, kielen rytmiikka on kiehtova asia. Samoin sinulle ihania syyspäiviä.

  Satu: Kiitos. Äitiydessä tavallinenkin päivä on juhlaa, mitään itsestäänselvää ei äitiydessä ole :) Joo, hirvipolo junien ja autojen seassa.

  Lissu: Pitkä junallinen on vastaanotettu. Olenkin tuota pikaa lähdössä töistä kotiin, saa nähdä, kaadunko junarataan eteisessä ;)

  Ilse: Kiitos vaan. Sekä onnitteluista että vinkistä löytää Suloisiin sattumiin. Minulla on nyt oma ankea-aiheinen merkkikin. Ehkä joskus tuon sen blogiini, saa nähdä nyt. Tiihonen, Saisio, Itkonen, Varis, Shields - pian ehkä Nevanlinnakin :)

  Teija: Kolme vuotta on mahtava ikä, niin iso ja samalla niin pieni. Kolmevuotiaan kanssa voi tehdä jo kaikkea hauskaa.

  Keijukainen: Kiitos Sammalmetsän terveisistä. Teilläpä on ollutkin iso kakku! Meillä juuri ja juuri mahtui :)

  VastaaPoista
 20. Teillähän on junailtu ihan urakalla, onnittelut täältäkin vielä jälkikäteen!

  Tiihosen runot ovat kyllä mainioita ;)

  VastaaPoista
 21. Marielisa: Junailua, totta tosiaan :) Eikä se ihan heti taida loppua. Ihanaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 22. Onnea, tosin myöhässä hiukan pienelle junamuseomiehelle ♥
  Ihanat herkut on ollut ,pöytä koreana ja äiti ilmeisesti vielä tehnyt tuon upean kollaasin, ihana on ♥
  Juhlat on mukavia kaiken ikäisillä :)

  VastaaPoista
 23. Kiitos, Seijastiina ♥ Lasten juhlat etenkin ovat mukavia. Niissä pienimmätkin asiat ovat merkityksellisiä.

  VastaaPoista
 24. Onnea täältäkin junamuseomiehelle myöhässä! Meillä on kans vähän samoja intressejä nuorella miehellä. Täällä meillä on museorautatie, kulkeepa tuosta aika läheltäkin... mulla on ollut kuvia ja postaus siitä muhimassa jo kesästä asti :)

  VastaaPoista
 25. Mie ite: Junamuseomies kuittaa - tai äiti kuittaa, kun kolmevuotias on jo yöunillaan. Tee postaus museorautatiestä! Tulen lukemaan sen yhdessä pikkumiehen kanssa :)

  VastaaPoista