perjantai 9. huhtikuuta 2010

~MURIEL BARBERY: SIILIN ELEGANSSI *~


Sanomalehtien kirja-arvosteluissa, monissa blogeissa ja lopulta kirjakaupan hyllyllä on silmiini suorastaan pompannut Muriel Barberyn erinomainen Siilin eleganssi, jonka ostin itselleni pääsiäislomalukemiseksi.

Pariisilaiseen hienostotaloon sijoittuvan romaanin keskeishenkilöt ovat rakastettavia, stereotypioita rikkoessaan suorastaan mainioita persoonia. Renée Michel on niin kutsutun paremman väen asuttaman kerrostalon ovenvartijarouva. Juuri sellainen mielikuvien pyylevä leski, ei-aina-niin-kohtelias Onnenpyörän ja muiden tv-pelien tuijottaja, jollaisia ovenvartijarouvat tuppaavat olemaan. Paitsi että Renée on tehnyt paljon töitä rahvaanomaisen kuvansa synnyttämiseksi. Salaa talon muilta, itseään niin kovin ylhäisinä pitämiltään asukkailta, hän lukee Edmund Husserlia ja Leo Tolstoita, kuuntelee klassista musiikkia ja on kaikenlaisen laadukkaan kulttuurin sekakäyttäjä. Paloma Josse puolestaan on kaksitoistavuotias koululainen, joka jurottaa varhaisteini-ikäiseen tapaansa mangaa lukien eläen aina onnistuvan isosiskonsa, politiikkoisänsä sekä kultturelli-vasemmistolaisen äitinsä varjossa. Paloma on kuitenkin huippuälykäs syvällisiä ajatuksia pohtiva naisenalku, joka on päättänyt tehdä itsemurhan kolmetoistavuotispäivänään.

Hienostotalon arki soljuu omaan tahtiinsa Renéen ja Paloman kertomana. Asukkaat kulkevat ovenvartijarouvan ohi, kuka mitenkin. Jotkut ovat Renéelle vähättelevällä tavalla kohteliaita, toiset eivät huomioi lainkaan. Renéen onnistuu nähdä näiden ihmisten, ontouttaan kumisevien kuorien läpi. Enemmän hän pitääkin talon lemmikkielämistä, jotka ovat saaneet Konstituution, Parlamentin ja Neptunen kaltaisia nimiä. Renéen ajanvietettä ovat paitsi kulttuuri, myös teehetket portugalilaisen siivojaan Manuelan kanssa. Manuelan Renée näkee "sydämeltään aristokraattina, mutta hiusasioissa proletaarina".

Talossa kohisee, kun eräs arvoasunto vaihtaa kuolemantapauksen vuoksi omistajaa. Talossa, joka Renéen sanojen mukaan on "vallan ja toimettomuuden väliin hyhmettynyt paikka", asunnot vaihtavat omistajaa aniharvoin, joten uusi asukas, japanilainen Kakuro Ozu, herättää paljon uteliaisuutta. Viisas japanilainen tutustuu ensin Palomaan, ja sittemmin käy läpi hurmaavia keskusteluja (mm. Vermeeristä, yhteiskuntaluokista ja hyvästä ruoasta) Renéen kanssa.

Siilin eleganssi on paitsi terävä satiiri eräästä mikroyhteiskunnasta, hienostotalosta, myös samaan aikaan riipaiseva ja hauska kuvaus ihmisistä, joihin lukijan on helppo kiintyä ja samaistua. Kielioppia ja filosofiaa sisältävät pohdinnat Renéen ja Paloman ajatuksenjuoksussa ovat nautittavasti kirjoitettuja ja pitävät lukijan älyllisesti vireä. Tässä sijaitsee mielestäni myös romaanin ainoa kielteisen kritiikinpaikka; Toisinaan - onneksi vain paikoitellen - Barbery viljelee aatteellisia itsestäänselvyyksiä, jollaiseksi luen Renéen Marx-tuntemuksen. Marx antaa kuitenkin lisäaiheen nauraa talon muutamille asukkaille, jotka ovat lukeneet Marxinsa, mutta eivät silti ymmärrä siitä (tai paljon muustakaan) hölkäsenpöläystä.

Siilin eleganssi on monin tavoin nautittava kirja. Se on kirjoitettu niin mukaansatempaavasti, jopa kepeästi, että sitä lukee ilokseen vaikkapa lähijunassa matkalla töihin. Toisaalta se sisältää niin paljon kauneutta, kyyneliin saakka yltävää traagisuutta sekä filosofiaa, että se jää pyörimään mielin sopukoihin. Siilin eleganssi on kirja, jonka uskallan jo nyt nostaa erääksi vuoden 2010 suurimmista lukuelämyksistäni.

PS. Nyt alkaa olla pienen juhlan paikka! Siilin eleganssia käsittelevä päivitykseni on sadas postaukseni tähän blogiini ja teitä kirjautuneita lukijoitakin on jo viisikymmentä. Kiitos teille jokaiselle!

****½

17 kommenttia:

 1. Pistän heti varauksen kirjastoon. Onnistuit herättämään kovan lukuinnon!

  VastaaPoista
 2. Ehkä minäkin...
  on jo niin monta romaani jonossa=)
  kiitos leenan ja sinun..

  VastaaPoista
 3. Kiitos kirja-arviosta, olen muidenkin kuullut kehuvan. Tämä kirja täytyy ehdottomasti hankkia :)

  VastaaPoista
 4. Olipas kiinnostavan tuntuinen kirja!!! Täytyy kirjoittaa heti nimi muistiin;)Kiitos sinulle vinkistä:)

  Toivotan sinulle oikein leppoisaa viikonloppua!!:))
  Marge

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä. Tämä kirja täytyy hankkia. Viimeksi luin kirjan kimpassa ruotaslaisena versiona jossa oli myös kirjan persoonat ja taustat kerrottu kivasti :)

  VastaaPoista
 6. Cento auguri! Osasitpas houkutella lukemaan kirjan, kunhan tulen Suomeen. Tààllà en usko sità vielà italiaksi olevan. Tàytyy kuiteskin tarkistaa maanantaina Fiumicinon kentàn kirjakaupasta odotellessani mieluisaa Suomi-vierasta. Buona fine settimana.

  VastaaPoista
 7. Vihdoin sinäkin liityt meidän Siilin eleganssiin sydänjuuriaan myöten ihastuneisiin;) Arvelinkin, että pidät kovasti kirjasta!

  Siilin eleganssi on ehdottomasti vuoden 2010 suurimpia lukukokemuksia!

  VastaaPoista
 8. Wau, olen kyllä vaikuttunut tästä sinun kirjapostauksesta. Ja kiitän vinkistä jälleen kerran. Nyt, kun minuun on iskenyt tämmöinen luovan laiskuuden aalto, kirjat sopivat siihen mukaan oikein hyvin. Tämä kirja on syytä katsastaa.

  VastaaPoista
 9. Hanna: Kiva, jos lukuinto heräsi. Uskoisin, että tästä kirjasta on helppo pitää, vaikka toki jokainen lukukokemus on subjektiivinen :)

  Hanne: Sinä varmasti pitäisit, kirja saa ajattelemaan. Leenalta minäkin saan ihan valtavasti kirjavinkkejä. Olen hieman koukussa hänen blogiinsa.

  Omenaminttu: Tämä kirja kuuluu hankkia omaan kirjahyllyyn :) Minä tosin "syyllistyn" kirjojen ostamiseen liiankin usein, vaikka Suomessa on yksi maailman parhaista kirjastolaitoksista.

  Marge: Tämä on kiinnostava kirja! Jos luet, niin toivottavasti pidät. Hyvää ja keväistä viikonloppua sinulle :)

  Marie: Minäkin olen lukenut "Kimpassa" ja katsonut sen elokuvana. Anna Gavaldan kirjoissakin on sitä jotain, mutta tässä jotenkin vielä niin paljon enemmän. Suosittelen lämpimästi.

  Lissu: Tsekkasin juuri Feltrinellin sivuilta ja kirja on käännetty italiaksi nimellä "L'eleganza del riccio". Ja Barberyn esikoiskirjakin on italiaksi, "Estasi culinarie". Minä en muuten oppinut koskaan italiaa tarpeeksi lukeakseni romaaneja italiaksi, mutta lastenkirjoja ja naistenlehtiä luen edelleen. Buona notte a te!

  VastaaPoista
 10. Susa: Aivan <3 Ja sinun suosituksesi kirjasta oli eräs suurimmista sysäyksistä kiinnostua kirjasta. Niin ihana, niin omaan makuuni (ja sinunkin makuun!). Nyt pelottaa aloitella seuraavaa kirjaa, koska se ei tunnu varmaan miltään. Taidan lukeakin vain matkaoppaita ja naistenlehtiä nyt viikonloppuna ;)

  Taru: Vautsi. Hienoa, että vaikutuit. Tämä kirja innosti kirjoittamaan, mutta koetin olla paljastamatta juonenkäänteitä liian tarkkaan. Luova laiskuus on ihana olotila, jonka jälkeen on taas virtaa täynnä. Nauti siitä!

  VastaaPoista
 11. Lukulistalle siis tämäkin! Alkaa olla jo aikamoinen pino lupaavia teoksia odottamassa, täytyisi varmaan jäädä "lukulomalle". Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. No, siinähän tämä sitten tuli. Luin väristyksellä, kuten arvaat, kaikki ne kirjat, jotka teemme samat;-)

  Linjamme oli samansävyinen, minä en tosin tökkäntynyt edes tuohon Marxiinkaan, mutta olinkin niin Renéen lumoissa. Hän on vaikuttava nainen! Tuo Manuela ja hiusasia oli hauska nyanssi, jonka huomasit ottaa mukaan.

  Virkkeesi ennen PS:ää on etiäinen. Muista tämä mun lause...

  Suloista viikonloppua sinulle, Lumiomena!

  VastaaPoista
 13. Buona notte anche a te e grazie per la recommentazione. A lunedi cercherò il libro in Fiumicino.

  VastaaPoista
 14. Minäkin innostuin. Kunhan saan luettua Scarletin loppuun, käyn tuon kirjan kanssa varaamassa. Nyt olen niin Scarletin lumoissa, että se tulee jo uniini!

  VastaaPoista
 15. Luettiin sama kirja ja yhteisen tuttavamme kautta eksyin käymään täällä luonasi! Tulen toistekin, meillä on sama kirjamaku ainakin tämän perusteella. :)

  VastaaPoista
 16. Keijukainen, minäkin olen ihan Scarlettin viemä! Olin varma, että kirja ei voi TUNTUA samalta kuin ensimmäinen ja alkuperäinen, mutta niin vain tuntui ja tuntuu. Olen muutenkin Gone With The Wind -addikti;-)

  Sano nyt Lumiomena tähän jotain! Oliko yllätys:-) Sille ei voi mitään, jos sisällä asuu myös romantikko...

  VastaaPoista
 17. Keväinen päivä kera Helsingin reissun (meidän "maalaislapsemme" pääsivät elämänsä ensimmäisen kerran metroon) sekä alkuiltaisten pihatöiden (nurmikkoa näkyvissä - sekä muutama silmu pensasaidassa!) piti sen verran kiireisenä, että vasta nyt ehdin näiden kommenttien ääreen. Upeaa, että "Siilin eleganssi" kiinnostaa :)

  Hiiriemo: Lukuloma olisi ihana ajatus! Viettääpä edes muutama päivä omassa rauhassa kirjoja lukien... Siilin eleganssin voi muuten hyvin antaa hieman etuilla luettavien kirjojen jonossa tai pinossa!

  Leena: Me teemme paljon samoja kirjoja, koska meillä on osin sama maku :) Mutta onneksi kumpikin teemme omanlaisiamme juttuja, ja sinulta minä aika paljon kirjavinkkejä saankin. Palaan Siilin eleganssin kanssa vielä sinun blogisi puolelle.

  Lissu: Toivottavasti lentokentän kirjakaupassa on hyvä valikoima. In bocca al lupo!

  Keijukainen: Kirja, joka tulee uniin on parhautta :) Ihana olotila - ja sellaisen kirjan jälkeen tulee haikea olo.

  Ilse: Hauskaa, että löysit tänne! Tervetuloa ja toivottavasti pysyt lukijanani. Kirjoitan paljon kirjoista, mutta viime aikoina olen käyttänyt blogiaikaani moneen muuhunkin :)

  Leena: Mulla on tää Montgomery-juttu... Kuten tiedät ;) Mutta sinä olet ollut Prinssi Edwardin saarella vielä kauemmin. (= sekavasti ilmaistuna tarkoitan ymmärtäväni, miltä tuntuu _tuntea_ joku kirja/kirjat)

  VastaaPoista