keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

~KOTISEUTUKUVIA 2: "KUN SUOMI PUTOS PUUSTA "~

Nyt tarkastelen synnyinkaupunkiani toisin, joten annan alkuun pienen varoituksen sanan: Näitä kuvia leimaa ankeus. Vanha kotiseutuni on toki nostalgiaan saakka kaunis, kuten muutaman päivän takaisessa postauksessani, mutta se on myös muuttotappiosta kärsinyt savolainen pikkukaupunki, jossa tiettyjen konsernien liikkeet komistuvat ja vanhat puutalot rapistuvat. Ottakaa tämä päivitykseni ironialla; Vaikka kaupunki on viime vuosikymmeninä kutistunut, on Kuopion imu saanut monet nuoret perheet muuttamaan paikkakunnalle, jossa kesät ovat edelleen täynnä mansikoita ja jossa lasten on kohtalaisen hyvä varttua - suunnatakseen sitten maailmalle ;) Itselleni tämä paikkakunta on samanaikaisesti "kaunis ja ruma, rakas ja rämä". Ilolla sinne aina perheeni kanssa palaan lomaa viettämään.

"Kun S putos puusta, kaikki kävi äkkiä". Aarteita, jos jonkinlaisia (Asemakatu)."Maito oli milkkiä" - tai sitten ei. Valio lopetti meijeritoiminnan paikkakunnalla 1990-luvulla, ja ensin toimintaa jatkoi paikallinen osuuskunta, sen jälkeen Valion kuulu kilpailija. Paikallista maitoa, voileipärasvaa sekä raejuustoa elintarvikejätin pakkauksissa. Teollisuutta taajama-alueella.Kun halavalla saa - heavy metal - kaupungin rumin rakennus - on sitä ennenkin matkusteltu"Teimme tien päähän talon niin sievän, joka yhdessä yössä maalattiin." Väriä elämään! Tämä talo kummastutti minua lapsena. Sen toinen päätyseinä on punainen; Pihan puoleista seinää en ole koskaan nähnyt."School's out" - yliviivattu yläaste (vanha yläkoulun rakennus puretaan ja koulu on muuttanut toisiin tiloihin, entisen ammattikoulun paikalle)Suo, kuokka ja jussi, Martti Luther ja muovipussi. Kilometri keskustasta.
Jos kahvilakin on kiinni, voi aina lohduttautua ajatuksella, miten "rautatie, rautatie menee etelään". (Vasemman puoleisen kuvan otin vuosi sitten enkä ole tarkastanut, onko kahvila edelleenkin suljettu). Kaupungin nimen ehkä viimeisetkin jo arvaavat, ja sen näkee tuosta neljän kuvan kollaasista eräästä ikkunatarrasta; Kun täältä on lähtenyt, seuraavalla asemalla etelään "syntyis joutavuus ja soisi Pieksämäen asemalla blues".

Tällä kertaa lainasin Ismo Alangon, Chisun, Alice Cooperin, Kauko Röyhkän sekä Juice Leskisen laulusanoituksia.

11 kommenttia:

 1. Herää kiinnostus, että mikä ihmeen paikkakunta on kyseessä?
  Vähän on nyt rumanpuoleisia kuveja liikenteessä vai onko se vain katsojan silmissä?

  VastaaPoista
 2. Hanne: Nimenomaan, nyt on rumien näkymien vuoro. Siksi otsikoin päivitykseni "Kun Suomi putos puusta". Minulle on ollut mielenkiintoista katsoa entistä kotiseutuani ruman ja kauniin välistä. Kaupungin nimi tuli rivien välistä esille jo aikaisemmin, mutta voin sen ihan suoraankin paljastaa. Se on Suonenjoki, josta muutin pois jo 18 vuotta sitten.

  VastaaPoista
 3. Kyllä on ankeaa... olet ihan oikeassa. Tältä näyttää tähän aikaan vuodesta aika monessa paikassa.

  Vaatii sitä, mitä minulla ei vielä ?:)) ole, ikuistaa ankeakin. Ihailen kovasti!

  VastaaPoista
 4. Suoraan Aki Kaurismäen leffoista...

  VastaaPoista
 5. Mansikoita, mansikoita ;D. Eipäs niitä löytynyt näistä kuvista.. Ehkä kesällä sitten löytyy ;).

  Nuo mansikat paljasti tän jutun :).

  VastaaPoista
 6. Blogissani kirjoittamastasi kommentista tajusin,mistä kaupungista olet kotoisin.En ole koskaan käynyt,mutta sieltä on yksi ystävä kotoisin alunperin.

  VastaaPoista
 7. "Hengähä tok', kohta tullee Suonenjok'...(tai jotain sinnepäin) oli kyltti lapsuutemme mummolareitin varrella Kainuusta Keski-Suomeen - samoin kuin "Osta vuan, tiältä suat, evullisesti"... - hauskoja muistoja! ;)

  Aika rujonkauniita kuvia olet saanut otettua kyllä!

  VastaaPoista
 8. Ilse: Rupesin miettimään, miten juuri huhtikuussa moni asia osaa näyttää ankealta; Loskainen sää, harmaa taivas, kevään julma valo. Samalla tämä on ihana vuodenaika!

  Leena: Tosin paljon vähemmän Helsinkiä ;)

  Johanna: Mansikat löytyvät nyt pakastimesta. Kesällä tuoreet mansikat ovat parhautta.

  Yaelian: Metkaa, että sinulla on ystävä, joka on kotoisin samasta paikasta kuin minä. Maailma on pieni :)

  Marielisa: Melekein! Kyltin teksti 9-tien varressa kuului muistaakseni "Hiljennä tok' kohta on Suonenjok'". Ilmeisesti kyltti otettiin jossain välissä pois, harmi, koska se jäi mieleen. Kiva, että jaoit tuon muistosi!

  VastaaPoista
 9. Hei!

  Suonenjoella olin joskus nuorena likkana siskoni ja ystäväni kanssa mansikoita poimimassa, kovaa hommaa;)
  Kyllä tosiaan olet luova ihminen, hienosti yhdistit kuvat ja tekstit!
  Valitettavan totta, että tuollaisia näkymiä on Suomessa aikas lailla...

  Sinulle KAUNISTA loppuviikkoa!!:))

  VastaaPoista
 10. Katsoin ensin vain kuvat ja vasta sen jälkeen yhdistin tekstit. Tunnelmat muuttuivat kummasti. Ensimmäisellä kerralla kiinnitin aivan eri asioihin huomiota ja se ankeus laskeutui vasta Alangon tekstin myötä. Ihania oivalluksia kuvaajalla! ;)

  VastaaPoista
 11. Marge: Mansikanpoimintamuistojasi oli hauska lukea. On se aika rankkaa työtä, omassa nuoruudessani vietin niin ikään monet kesät mansikkapellolla. Kiitos sinulle kommenteistasi :) Ja kyllä kevät tuo kauneutta mukanaan!

  Hiiriemo: Kiitos :) Kun kävin pääsiäisloman aikana pitkillä kävelyillä, kuvasin ensin vain niitä kauniita paikkoja, mutta sitten mietin, että miksikäs mukaan ei voisi lisätä hieman ankeampaakin realismia.

  VastaaPoista