sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kolme päivää kirjamessuilla

Tuntuu, että tämä aurinkoinen ja kiireetön sunnuntaiaamu on melkoinen kontrasti edelliselle kolmelle päivälle: kahvi tuoksuu keittiössä, Hesari odottaa vielä postilaatikossa, aurinko leikittelee pihan jo kuivuneissa hortensioissa ja täällä työhuoneessa vieressäni on - hups - kaikkiaan kymmenen uutta kirjaa. Vaikka aamu onkin ihan erilainen kuin edelliset päivät, niin juuri ne edelliset kolme pyörivät edelleen mielessäni. Ja millaisia päiviä ne olivatkaan!

Kirjamessut on ihmeellinen tapahtuma: toisaalta käsittämättömän rasittavat tuhansine ihmisineen, joka puolelta kuuluvine puheineen ja hetkisen tunnelmansa vuoksi. Toisaalta taas juuri siksi tunnelma on niin innostava: kaikki nuo ihmiset ovat tulleet paikalle kirjojen ja kirjallisten keskustelujen vuoksi! Kaikki ne haastattelut, toinen toistaan hienommin rakenntut osastot ja kirjapinot. Minä olin messuilla sekä töissä että vapaalla, mikä oli hyvä yhdistelmä.

Ensimmäinen messupäivä torstai oli minun ensimmäinen messupäiväni. Muutaman aamupalaverin jälkeen ehdin kierrellä siellä täällä: jäin usein suustani kiinni ja hahmotin messualuetta. Kaikkein komein kirjapino oli takuulla Bazarin osastolla (Hanna on kirjoittanut kirjapinoista enemmänkin).

Esikoiskirjailijapaneeleja messuilla oli kahtena päivänä, minä ehdin kuunnella ensimmäistä. Olin lukenut keskusteltavista kirjoista kaksi: Niina Miettisen Israel-tytön ja Pauliina Rauhalan Taivaslaulun. Kohtasin Rauhalan messuilla myöhemminkin ja kiittelin upeasta romaanista. Antti Heikkisen Pihkatappia aloittelin alkusyksystä, mutta syystä tai toisesta kirja jäi silloin pinoon odottelemaan. Heikkinen jutusteli kirjailijuudestaan ja kirjastaan niin mukavasti, että kyllä se Pihkatappi on vain luettava loppuun. Osa esikoiskirjailijapanelisteista on Helsingin Sanomien esikoispalkintoehdokkaana. Voittaja julkistetaan 14.11., ehdokkaina ovat muun muassa Heikkinen, Tua Harno ja Pasi Pekkola.

Kolmen maissa esiinnyimme Hannan kanssa Ylen lavalla, jossa Mia Krause haastatteli meitä Rivien väleistä. Haastattelu on kuunneltavissa Puheen Iltapäivän nettisivulta. Heti haastattelun jälkeen ehdin kuin ehdinkin kuuntelemaan Chimamanda Ngozi Adichieta kahteen otteeseen, kuva on Akateemisen osastolta, jossa kirjailijaa haastatteli Sofi Oksanen. Olen lukenut Adichielta vain Puolikkaan keltaista aurinkoa, mutta aion lukea muutkin. Purppuranpunainen hibiskus on jo kauan odottanut hyllyssäni. Torstain ohjelma olisi jatkunut vielä joitakin tunteja, mutta päätin lähteä kotiin lepäämään.

Perjantain kuvat tulevat nyt ihan käänteisessä järjestyksessä, mutta en ala tapella Bloggerin kanssa. Vaikken arvioi työkirjoja blogissani, oli perjantaiaamupäivänä hyvin tiivis nimenomaan töiden osalta. Haastattelin itse mainion vintagehenkisen Lainattuja henkiä -kalenterin tehneitä kirjastolaisia ja heti sen jälkeen kiirehdin Akateemisen osastolle, jossa oli muutama Avaimen kirja esittelyssä. Juhani Sipilää, Jyrki Nummea ja Vesa Haapalaa kuunnellessa oli ihan erityisen helppo uskoa suomalaiseen romaaniin ja siihen, että kotimainen kirjallisuus voi hyvin.

Perjantaina tapasin monia ihania blogiystäviä lounaan ja viinilasillisen merkeissä, kohtasin yllättäen vanhoja tuttavia ja käväisin nopeasti ruokamessujenkin puolella. Koetin päästä kuuntelemaan Kari Hotakaista ja Märtä Tikkasta, mutta molemmat kirjailijat saivat niin mahtavan suuren yleisön, että luovutin. Illan viimeisenä haastatteluna kuuntelin aina yhtä ihanaa Pekka Hiltusta, joka kertoi uusimmasta romaanistaan Isosta. Ina Westman haastatteli Pekkaa, ja keskustelua niin romaanista kuin ihmisten kehonkuvastakin ilo seurata. Illaksi jäin vielä kaupunkiin, sillä edessä oli kertakaikkisen hauska illallinen nepalilaisen ruuan äärellä.
Miten sitä voikin vain kuuntelemalla kirjailijahaastattelua innostua niin monista uusista kirjoista? Olin aamulla kutsuttuna Bonnierin aamiaisella, jonka aikana muun muassa Tero Liukkonen ja Jyrki Kiiskinen puhuivat romaaneistaan kiehtovasti. Miina Supinen kertoi Säteestään, jonka luinkin nyt lokakuussa. Tove Jansson -fanina minun on kuitenkin todettava, että Tuula Karjalaisen Tove Jansson, Tee työtä ja rakasta on kirja, jota kävin messuilla selaamassa jo monta kertaa. Kirja tullaan kääntämään monelle eri kielelle.

Aamiaisen jälkeen oli töiden vuoro. Aino-sali tuli ilokseni täyteen, kun keskustelin kriitikko ja toimittaja Suvi Aholan, Naistoimittajat ry:n lukupiirin puheenjohtajan Seija Nummijoen ja Kirjasfäärin Taikan kanssa "Jaetun lukemisen lumosta". Keskustelun aikana tuli todettua, että vaikka lukupiirit ja blogit ovat erilaisia, on niissä kummassakin kyse lukukokemuksen yhteisöllisestä jakamisesta.

Tiiviin aamupäivän jälkeen oli lounaan ja messuosastoilla kiertelemisen aika. Jos Bazarilla oli hienoimmat kirjapinot, niin Teoksen kotoisa osasto oli varmastikin kaunein. Siellä olisi voinut viettää aikaa vaikka kuinka, mutta tein vain muutaman kirjaostoksen. Kaikkein ihaninta oli kuitenkin nähdä monia blogikavereita, niin uusia tuttavuuksia kuin monia jo rakkaaksi käyneitä ystäviäkin.

Kohtalokas on sana, jolla voisin luonnehtia Atenan järjestämää keskustelutilaisuutta Pasi Ilmari Jääskeläisen ja bloggaajien kanssa. Pöytä, jolla oli tarjoilua, nimittäin rojahti ilmeisesti vesipöntön painosta ja vesi, viini ja osa juomalaseista rojahti maahan. Siivoja-paran ilme vaihteli huvituksen ja kauhistuksen välillä ja ennen kuin hän ryhtyi työhön, otti hän sotkusta kuvan kännykällään. Kaikkea voi sattua! Onneksi keskustelu oli kuitenkin hyvä: kustannustoimittaja Kanerva Eskola haastatteli ensin Jääskeläistä ja tämän jälkeen me bloggaajat osallistuimme hyvin vilkkaaseen keskusteluun. Pohdimme muun muassa kirjojen vastaanottoa blogeissa kuin kirja- ja kirjailijablogejakin. Muistoksi sain nimikirjoituksen Sielut kulkevat sateessa -teokseen.

Fanityttö on kuitenkin aina fanityttö. Blogiani seuranneet tietävät, että Joel Haahtela on eräs suurimmista kirjailijasuosikeistani. Iltapäivällä olisi ollut melkoinen Haahtela-maraton, sillä kirjailija esiintyi puolentoistatunnin sisällä kaikkiaan kolmesti. Ehdin kuuntelemaan esiintymisistä kaksi. Keskustelun kohteena oli kirjailijan tuorein romaani, Tähtikirkas, lumivalkea. Kirjailija kertoi paitsi romaaninsa teemoista, myös omasta lapsuudestaan, lukemistaan kirjoista ja matkoistaan kirjan tapahtumapaikoille.

Tänään en enää kirjamessuile, vaan juhlin kummityttöni kolmevuotissynttäreitä. Messuilta jäi varsin onnellinen olo: kaikki ne kirjat, kirjailijat ja ystävät. Ja tämä, voi ja oi että:


52 kommenttia:

 1. Oli kyllä monin tavoin huippua, että pääsin kuin pääsinkin eilen messuilemaan!
  Ja kyllä, fanityttö on fanityttö ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susa, oli kyllä huippua kaikin tavoin. Ja ihana nähdä sinua! <3

   Fanityttö voi hieman leijailla, mutta luen sentään nyt ihan muuta kuin Haahtelaa. ;)

   Poista
 2. Hieno raportti kuvineen messupäiviltä! Ja se haastattelu oli hyvä ♥
  Iloista synttärimatkaa ja vie lämpimät terveiset ihanaiselle kolmevuotiaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos. Ja kiva, että kuuntelit sen. Minä en itse uskalla. ;)

   Kolmevuotiaan juhlissa oli, tietenkin, kivaa.

   Poista
 3. Oooh mitä kuvia, Katja!!! Kiitos näistä, sain kiinni tunnelmasta! Ja Joel....onnentyttö sinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, ihana kommentti, ihana sinä! Hyvä, että pystyin välittämään tunnelmaa. Ja niin... :)

   Poista
 4. Mahtis messujuttu kuvineen kaikkineen! Mulla on vielä tämä päivä jäljellä, mutta tänään ehdin itsekin kiertää ja kuunnella esityksiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, kiitos ihan superhyvästä messuseurasta. Toivottavasti sulla oli tänään upea päivä.

   Poista
 5. Ihanat messut olivat taas kerran, todella kivoja kuvia olet ottanut! Siis minunhan piti ottaa mukaan oma kappaleeni Haahtelan uusimmasta ja PIJ:n uusimmasta messuille nimikirjoituksia varten, mutta näppärästi unohdin ne eteisen penkille... Parempi onni ensi kerralla.
  Oli kiva nähdä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, oli tosi kiva tavata! :) Onneksi kirjailijat kiertävät yleensä ahkerasti, joten nimmarin saa varmasti joskus toiste. Hyvää messujen jälkeistä arkea!

   Poista
 6. Oli kyllä huippuihanat messut - ja toki toivon että sama tahti jatkuu vielä tänään, kun itse menen kohta viettämään kolmatta messupäivääni. :)

  Ja täällä toinen Haahtela-fanityttö huokailee ja hymyilee vieläkin onnellisena. Nyt on sellainen olo, että tekisi mieli lukea vain ja ainoastaan Haahtelaa seuraavat pari kuukautta. :D

  Oli ihanaa nähdä sinua! Halaus, ja kiitos erinomaisesta messuseurasta ja kaikesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, miten sun messusunnuntai meni?

   Oli ihan parasta nähdä. <3 Ja kuunnella huikeita kirjailijoita. Vaikka messuilla on ruuhkaa ja melua, niin eihän sieltä voi poistua kuin onnellisena. :)

   Halaus sinulle!

   Poista
 7. Hieno raportti ja upeita kuvia! Tuli melkein tunne kuin olisi ollut itsekin mukana... Melkein. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, kiitos. Ja kunpa olisit ollutkin. Ehkä ensi vuonna?

   Poista
 8. Minä pääsin messuille perjantai aamupäivänä. Kuikuilin sinua, mutta emme tällä kertaa kohdanneet.

  Olisin niin halunnut kuulla Adichien haastattelun, mutta lohdutuksena aloitan tänään hänen signeeramansa uutuuden. Eilen kuuntelin Yleltä messuohjelmaa ja ehkä vielä tänäänkin. Ja kyllä, kyllä kuuntelin sinuakin Puheelta!

  Oli hyvät messut ja uskon, että sinä nautit messuista suuresti ja leijut tunnelmasta vielä koko seuraavan viikon, ehkä pidempäänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenaminttu, emme tosiaan nähneet. Mietinkin, että oletko messuilla. Ja ehditkö kierrellä ruokamessuilla?

   Adichien uusi on kuulemma todella hyvä. Upeaa, että sait nimmarin!

   Vieläkin voi leijua kirjamessutunnelmissa. :)

   Poista
  2. Ehdin kierrellä myös ruokamessuilla. En valitettavasti ollut niistä kovin vaikuttunut tällä kertaa.

   Poista
 9. Kiitos upeista kuvista ja perusteellisesta raportista, melkein alkoi tehdä mieli lähteä takaisin messuille. Mutta ei, tämä päivä pitää levätä kaiken hulinan jälkeen.

  VastaaPoista
 10. Kiitos tosi mielenkiintoisista raporteista ja kauniista kuvista (kuten aina :)). Jotenkin kirjamessupulinoita seuratessa minäkin olen napannut pari (minulle) uutta kirjailijaa lukulistalleni, kärkipäässä Haahtelan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessu, jännittävää lukea sitten aikanaan, mitä pidät Haahtelasta. Hänen tuotantonsa jakaa mielipiteitä aika vahvasti. :)

   Poista
 11. Hienoa messutunnelmaa! Oli ihana tavata - kiitos nimmarista! <3 Vedit hienosti Jaetun lukemisen ilo -keskustelun.

  Miten tässä jaksaa odottaa seuraavia messuja? Onneksi on muutama kirja tuossa odottamassa lukemista. Mitä löytöjä teit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, oli tosi kiva nähdä. Toivottavasti tapaamme uudestaan ja ehdimme jutellakin enemmän. Ja kiitos. <3

   Kyllä messuissa on aina jotain innostavaa. Ostin mm. Riikka Pelon ja Eeva-Kaarina Arosen kirjat, sain vaihdossa pari kirjaa ja muutaman sitten ihan lahjanakin.

   Poista
 12. Kivoja kuvia ja kokemuksia! Kiitos raportista! Nähdään taas pian, toivottavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, kiitos itsellesi. Toivottavasti nähdään vielä tämän vuoden puolella!

   Poista
 13. Ihanan omistuskirjoituksen sait Haahtelalta. Sinulla on ollut upea viikonloppu ja voin kuvitella, että nyt on ihana viettää syysaamua kotona, mukavat hetket mielessä.
  Täällä valmistaudutaan alkavaan arkeen. Hyvää sunnuntaipäivää ja alkavaa viikkoa Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna, olen kyllä iloinen tuosta omistuskirjoituksesta. Messuviikonloppu oli ihana, mutta väsyttävä ja tavallinen arki on kyllä sittenkin sitä parasta.

   Poista
 14. Kiitos postauksesta joka tuli isoon kirjamessuinnostukseeni kuin tilauksesta. Erittäin mielenkiintoista kuunneltavaa tuo haastattelunne ! Taidanpa kuunnella sen uudestaan :)

  Pistän kirjamessupostauksen tai pari itsekin lähiaikoina. Hyvää sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, mehän tapasimmekin Bonnerin aamupalalla. Siellä oli hyvää keskustelua!

   Mukavaa alkanutta marraskuuta sinulle.

   Poista
 15. Oih, Haahtelan omistuskirjoitus <3 Oli ihanaa tavata kasvokkain!

  VastaaPoista
 16. Messut tosiaan pyörivät mielessä, ja vähän on haikeakin olo, kun kaikki hauskuus on taas vuodeksi ohi. Onneksi on messuraportteja ja -fiilistelyjä luettavaksi.

  Ja kyllä kaikkien bloggaajaystävien tapaaminen vain on yksi messujen hienoimmista asioista. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, messut jäivät minunkin mieleeni pyörimään pitkäksi aikaa. Kiitos sinulle mukavasta seurasta ja lounaskeskustelusta. <3

   Poista
 17. Onpas hienot kuvat Katja, varsinkin Sofi Oksasen ja Adachien kuva sekä kuva Bazarin kirjapinoista!

  Seurasin itse Adachien toisen haatattelun, haastattelijana Jukka Petäjä.

  Nyt alan kuunnella sinun ja Hannan haastattelua. Messut olivat kertakaikkisen onnistuneet ja tämä jälkipuinti on mukavaa palautumista arteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos. Adichie oli niin valovoimainen, että se välittyy ehkä tuossa kuvassakin.

   Messut olivat tosiaankin hienot: väsyttävät ja innostavat samalla kertaa.

   Poista
 18. Mahtava raportti;olispa saanut olla mukana!

  VastaaPoista
 19. Kuvat ja sanat tarjoavat tunnelmaelämyksen! Haahtela-nimmari on tosiaan hieno. Vaikutuin Haahtelan uusimmasta, ja oli kiva kuunnella hänen kirjasuosikeistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kiitos. Haahtelan kirjat ovat suosikkejani ja hänellä itsellään on selvästi hyvä kirjamaku.

   Poista
 20. Kuvat ja sanat tarjoavat tunnelmaelämyksen! Haahtela-nimmari on tosiaan hieno. Vaikutuin Haahtelan uusimmasta, ja oli kiva kuunnella hänen kirjasuosikeistaan.

  VastaaPoista
 21. Kommentoin jo tänne aikaisemmin tänään, mutta kommenttini hävisi taivaan tuuliin. Ihana messuraportti Katja! Sain omankin juuri kirjoitettua. Nyt tuli haikeus, kun messut tosiaan loppuivat ja arki alkaa huomenna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, minnehän kommenttisi katosi. Höh. Kiva, että kommentoit uudelleen. Kiitos mukavasta messuseurasta. <3

   Poista
 22. Onpa perusteellinen kooste: Kiitos tästä! Jos jollekin antautuu, jossakin toisessa menettää, ainakin minulla on näin. Oli ihanaa fiilistellä ja tavata tuttuja, Kymmenen kirjaa tarttui mukaan ja olen tyytyväinen, että kuitenkin kävimme myös viinimessuilla, sielllä oli aivan yllättäviä löytöjä.

  Kiitos ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, niinpä se aina menee, että jos ehtii jonnekin, ei ehdi toisaalle. Ja niin se kuuluu mennäkin. Minulla työ ja fiilistely sovittuivat hyvin yhteen ja nautin kolmesta messupäivästä.

   Kiitos sinulle!

   Poista
 23. Kyllä noille messuilla saisi hyvinkin muutaman päivän vietettyä aikaa mielenkiintoisten esitysten ja paneelikeskustelujen äärellä. Olin messuilal lauantaina ja sen jälkeen lukenut yötä myöden uusia kirjoja. Itsekin pidän Joel Haahtelasta ja kävin kuuntelemassa mm. hänen kirjasuosikkejaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi, mukavaa että sinäkin kiertelit messuilla. Siellä oli monenlaisia keskusteluja, joita kuunnellessa saa aina uutta intoa.

   Poista
 24. Kuuntelin sinun ja Haannan haastattelun tuosta linkistäsi. Hyvä! Tosi selkeää ja selventävää puhetta!
  Mieleeni jäi varsinkin hyvä termi vertaislukija ja anonymiteetin ja pseudonymiteetin erottaminen. Kiitos!

  VastaaPoista
 25. Ihana raportti, kiitos :) Jospa minäkin joskus pääsen Helsingin kirjamessuja ihastelemaan. Valitettavasti on sanottava, että Oulun kirjamessut (vaatimattoman kahden kerran kokemuksellani verrattuna) jäävät hyvin kalpeaksi varjoksi Helsingin vastaavien rinnalla (ainakin mitä Helsingin messuja olen kuvissa ja uutisissa nähnyt).

  Onpa ollut dramaattinen tilaisuus Jääskeläisen kanssa :D

  Onnea fanitytölle, kaksi kuultua haastattelua ja yksi signeeraus on hyvä saalis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, kiitos Toivottavasti ja varmasti pääset joskus Helsingin messuille. Oulussa, kuten muissakin maakuntakeskuksissa, messut ovat kai aika pieniä, mutta ihanaa että niitä järjestetään.

   Jääskeläisen tilaisuuden alku oli melkoinen - ja sopi muuten hyvin tunnelmaan!

   <3

   Poista
 26. Hyviä kuvia, etenkin tuo otos Oksasesta ja Adichiesta on mainio! Ja onnittelut ihanasta omistuskirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luru, kiitos. Oksasen ja Adichien keskustelu oli muuten niin hyväkin.

   Poista