sunnuntai 7. elokuuta 2016

Elämä musiikkinaEnsimmäiset omenat putoilevat pihapuista ja joitakin ilahduttavia haasteita on tipahdellut luokseni miltei samaan tahtiin. Luomulaakson Maria muisti minua Elämä musiikkina -blogihaasteella. 

Haasteen ideana on linkittää kysymyksien mukaista, omaan elämään sopivaa musiikkia. Olen aina kuunnellut paljon musiikkia, mutta minulle ei ole kertynyt sellaisia "meidän kappaleita" -tyylisiä lauluja. Tiettyyn aikakauteen ja tietynlaisiin tunnelmiin sopivia kappaleita toki löytyy ja sellaisilla haasteeseen vastaankin. Osaa kappaleista en ole kuunnellut vuosiin, mutta joukossa on muutamia lempilaulujanikin.

Elämä musiikkina


Kappale syntymävuodeltasi.

Ooh, saanpas tulla hieman enemmän ulos musiikkikaapistani ja kertoa, että rakastan Carpentersin ylisentimentaalisia kappaleita. Ne sopivat tiettyyn hetkeen ja tietynlaiseen olotilaan, eivät oikeastaan tähän kirjoitushetkeen, mutta syntymävuodeltani löytyy iki-ihana ja siirappinen Yesterday once more.

Laulu, jota äitini lapsuudessani minulle lauloi.

Hahaa! Mieleeni tulee nyt Isontalon Antti ja Rannajärvi. Muutakin äiti lauloi, mutta se että muistan tuon, saa minut varttipohjalaisen (ja vielä keskipohjalaisen, eli ei edes lakeuksien seudun) savolaisen hymyilemään. Kappaleesta en löytänyt itseäni miellyttävää linkkiä, mutta samaan pohjalaistunnelmaan vie myös Ketolan Jukka. Laura Sippola on muutenkin ihan huippu.Musiikkia, jonka muistan lapsuudestani.

Madgalenan laulu oli yksi lempikappaleistani. Omassa lapsuudessani sen lauloi Kristiina Halkola, mutta Youtubessa PMMP:n versio, jota kuuntelin ja katselin paljon omien lasteni kanssa joitakin vuosia sitten, on videona parempi. Sukat eivät minulla olleet makkaralla eikä minulla ollut pupuja pöydän alla, mutta olisin halunnut kylpeä yhdeksän pilven alla. Tai toinen, ala-astelaisena diggailemani kappaleni, oli ikätoverini Jonnan Minttu ja Ville. Jonna Tervomaan aikuistuotannosta pidänkin kovasti. 

Jos minun pitäisi nimetä lapsuuttani leimannut kappaleen, en osaisi valita. Kolmas olisi varmaankin virsi, jossa lauletaan "Mä taimi olen sun tarhassas". Virttä pyhäkoulussa laulaessani en kuitenkaan ajatellut mitään jumalaista puutarhaa, vaan kaalinpäitä joilla oli sukumme Taimi-tädin kasvot. Itse asiassa taidan edelleenkin nähdä mielessäni nuo Taimi-kaalit, kun tuota virttä ajattelen.Kappale ensimmäiseltä omistamaltani tallenteelta.

No, tämä:
Autiotalo
Ei kai kaivanne selityksiä, olin 1984 ja 1985 parhaassa mahdollisessa Dingo-iässä ja vaikken enää kestä oikein koko Dingoa, avasi bändin tuotanto minulle ovet koko pop- ja rockmaailmaan.Kappale ensimmäiseltä itse hankkimaltani tallenteelta.

Hmm, Kerjäläisten valtakunta oli myös ensimmäinen hankkimani tallenne. Ostin sen c-kasettina. Nyt huijaan hieman ja menen ajassa eteenpäin. Sain cd-soittimen joululahjaksi ja ensimmäinen ostamani cd-levy oli Madonnan The Immaculate Collection. Sieltä Like a Prayer.


Musiikkia teini-iän tuskasta.

Jaa, nyt menee vähän yksityiseksi - ja ajassa taaksepäin, koska cd-soittimen hankin lukion ekaluokkalaisena ja teini-iän tunteikkaammat vuodet olivat jo osin takana päin. On palattava yläastevuosiin. Kuuntelin teini-iässä paljon musiikkia, mutta mikähän olisi vastannut parhaiten tuskaisaan oloon? Sukkahousuhevi, josta pidin kovin, tai purkkapop? Jason Donovan ja Sealed with a kiss poikaystävättömään oloon? (Leikkaa oma Jasonisi Suosikista? Minipokkarina ainakin! :D ) Ehkä oikea vastaus olisi Heartin Alone. Kyllä vaan.Lempimusiikkiani viiden vuoden takaa.

Viisi vuotta on kovin lyhyt aika ja kuuntelen nyt varmaan ihan samoja kappaleita kuin viisi tai viisitoista vuotta sitten. Siksi linkitän nyt yhden kaikkien aikojen rakkaimmista kappaleista - ja lauluhan on 20 vuoden takaa, Tori Amosin Caught A Lite Sneeze. Se oli (eräs) lempikappaleeni 1996, 2006, 2011 ja on edelleenkin.Laulu, joka kuvaa viimeisintä parisuhdettani.

"Viimeisimmälle" voi lempeästi nauraakin, kun omista häistäkin on aikaa 17 vuotta. Yhdessä kuunneltua ja elämän eri vaiheisiin sopivaa musiikkiakin riittää. Joinakin päivinä se voisi olla Björkin It's Oh so Quiet, useimmiten The Cranberriesin Dreams: "Totally amazing mind / So understanding and so kind".


Elämääni tällä hetkellä kuvaava laulu.

Elämääni tai arvojani kuvaava laulu kertosäe. (Ja joo, olen jämähtänyt populaarimusiikissa 1990-luvulle.) Jewelin Who will save your soulin sanoissa on sellainen totuus, johon uskon. Jos ihminen ei itse pelasta omaa sieluaan, ts. tee itse omia ratkaisujaan, niin ei niitä lopulta kukaan muukaan tee: "And who will save your soul if you won't save your own?"Elämässäni tärkeintä asiaa tai henkilöä kuvaava laulu.

On paljon tärkeää, mutta tärkeimmät ovat perhe ja läheimmät ystävät. Heille haluan sanoa Nathalie Merchantin sanoin, että "It's your happiness I want most of all". Motherland on muutenkin ihana, maanläheinen kappale, jonka liitän syyskesään. Sen keinuvuus tuo turvaa. Tori Amosin kappaleen ohella tämä on eräs kaikkien aikojen suurimmista suosikeistani, rakastan tätä laulua.Laulu, jonka haluan omistaa blogini lukijoille.

Tämä on kyllä aika ihana ja sopii kirjablogiin: Belle and Sebastianin Wrapped Up in Books. Katsokaa mainio kirjakaupassa kuvattu video, tälle vähän sydämiä!Kappale, jonka omistat hänelle, jolta haasteen sait.

Nyt  en voi vastata kuin Loreena McKennittillä. Kun ajattelen sinua, Maria, ajattelen aina Loreena McKennittiä ja päinvastoin. Kiitos haasteesta!


Olen huono jatkohaastamaan, mutta nyt haastan seuraavien blogien pitäjät:

Leena Lumi
Taikasaappaat
Amman lukuhetki
Minäkö keski-ikäinen
Kaikki päivät tulevat
P.S. Rakastan kirjoja


Tässä vielä kysymykset:

Kappale syntymävuodeltasi.

Laulu, jota äitini lapsuudessani minulle lauloi.

Musiikkia, jonka muistan lapsuudestani.

Kappale ensimmäiseltä omistamaltani tallenteelta.

Kappale ensimmäiseltä itse hankkimaltani tallenteelta.

Musiikkia teini-iän tuskasta.

Lempimusiikkiani viiden vuoden takaa.

Laulu, joka kuvaa viimeisintä parisuhdettani.

Elämääni tällä hetkellä kuvaava laulu.

Elämässäni tärkeintä asiaa tai henkilöä kuvaava laulu.

Laulu, jonka haluan omistaa blogini lukijoille.

Kappale, jonka omistat hänelle, jolta haasteen sait.32 kommenttia:

 1. Olipa ihana lukea vastauksiasi, Katja! Kiitos. <3 Ja tuo McKennitt. <3 Se on kyllä ihan paras. Et arvaakaan, kuinka iso merkitys tuolla kappaleella on omassa elämässäni. Se on ollut mukana kaikessa ja kaikkialla. En aina itsekään ymmärrä, kuinka isona osana se on ollut ja on yhä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, kiitos sinulle tästä haasteesta. <3 Oli mukava upota musiikkimuistoihin. Ja oi mikä sattuma, että valitsin juuri Lady of Shalottin! <3 Pidän näet Loreena McKennittin musiikista itsekin ja yhdistän hänen kappaleensa sinuun, mutta sitä että juuri tuolla kappaleella on niin iso merkitys en tiennyt. Joistakin kappaleista tulee tuollaisia merkityksellisiä, itselle niitä omimpia. <3

   Poista
 2. Ihana ihana haaste ja kivoja vastauksia. Olen vaan niin vanha, kun pähkin noita, niin en muista mitään. Laulettiinko mulle joskus pienenä, en muista sitäkään. Voi eih, ehkä muisti alkaa nyt tätä työstämään. Mummihan minut kasvatti, mutta äiti lauloi aina, sukat on sillä makkaralla ja istuu se pilven hattaralla, en muista tuon laulun nimeä muuten.

  Kivaa päivää Katja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, hih, et ole _niin_ vanha. ;) Mutta ei noita aina muistakaan ja jotenkin kysymys viiden vuoden takaisesta musiikista on suorastaan hassu, koska viisi vuotta sittenhän oli suunnilleen kaksi kuukautta sitten. :D Tuo "sukat on sillä makkaralla" -laulu on tuo linkittämäni Magdalenan laulu. Se on kyllä ihana!

   Kivaa sunnuntain jatkoa sinulle! <3

   Poista
 3. Katja, kiitos haasteesta♥ Magdaleena on minullekin hyvin tuttu laulu:) Vastaan sopivassa hetkessä.

  <3

  PS. Ja Carpenters....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ole hyvä! <3 Magdalena on ihana ja niin nostalginen. Vastaa kun tuntuu siltä, että haluat palata musiikkiin.

   <3

   Juu, Carpenters... <3

   Poista
 4. Tämäpä oli kiva haaste! Pitää kyllä itekin tehä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarooma, tee! Olisi hauska lukea musiikkimietteitäsi. :)

   Poista
 5. Hauska haaste, ja aika vaikeita kysymyksiä. :) Esiin nostamistasi täytyy mainita, että Natalie Merchant ja Loreena McKennitt ovat minullekin tosi rakkaita. Ja Tori Amos on aina hyvä, totta kai. Hänestä minulle tulet _aina_ sinä mieleen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, nyt aloin miettiä omia mahdollisia haastevastauksianikin ihan tosissaan. Haasta minutkin, niin pääsen tästä tuskasta ja saan vastata haasteeseen ihan luvan kanssa. :D :D

   Poista
  2. Sara, ensin: haastan sinut nyt ja lisään blogisi tuonne haastettujen joukkoon. <3 <3 Olisi todella kiinnostavaa lukea sinun mietteitäsi!

   Minustakin tässä on aika vaikeita kysymyksiä ja noilla kysymyksillä esim. nuori aikuisuus jää pois. Kääk. Ihanaa, että sinäkin pidät Natalie Merchantista ja Loreena Mckennittistä - ja Torista, joka on aina <3

   <3

   Poista
  3. Kiitos haasteesta (hih! :D ), oli pakko vastata siihen heti tänään. <3

   Ja ihan totta: haasteen kysymykset hyppäävät nuoruusvuosista aimo harppauksen melkein nykyaikaan saakka. Ensimmäisiä vuosia aikuisena olisi myös ollut hauskaa muistella musiikin kautta.

   <3

   Poista
  4. Ihanaa, kun vastasit. ;) Oli ilo lukea! <3

   Poista
 6. Wautsi, onpas mielenkiintoinen musahaaste! Niin ihana tuo Suosikki ja Jason Donovan-minipokkarihommeli: itse olen vähän nuorempi, mutta muistan kyllä että isosiskolleni Suosikki oli kova juttu, ja itsekin sitä joskus selailin. Muistan ne pokkarit ihan selvästi. =D

  Heeartin Alone on minusta edellee yksi kaikkien aikojen kovimmista biiseistä. Nousisi korkealle omalla TOP-listalla. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, tämä haaste on tosiaankin mielenkiintoinen ja samalla yllättävän vaikea. :) Suosikki oli aikoinaan kyllä kova juttu, koin miltei haikeutta kun joitakin vuosia sitten lehti lopetettiin, vaikken itsekään ollut lehteä 1990-luvun alun jälkeen lukenut. Jason Donovan oli melkoinen idoli 1980-luvun loppupuoliskolla. :)

   Alone on itse asiassa edelleenkin tosi hyvä kappale!

   Poista
 7. Kiva haaste. Täytyypä kuunnella listasi läpi ajan kanssa. :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos haasteesta ja kivoista vastaksista! Tartun tuumasta toiseen kunhan vähän muhittelen vastauksia.
  Nauran Mä taimi olen sun tarhassas -vastauksellesi. Kaverini mummo oli myös nimeltään Taimi ja minullakin virsi assosioitui siihen :) Kivoja vastauksia ja ihania kappaleita muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, eipä kestä! Kiva, että otat haasteen vastaan. Ja onpa hauskaa, että sinullakin on samantyylisiä Taimi-mielleyhtymiä. :)

   Poista
 9. Kiitos haasteesta! Mintut ja Villet, Magdaleenat ja Sealed with a kissit ovat täälläkin vielä muistissa. Samalla muistin, että minulla on blogin luonnoksissa jokin aikaisempikin sinulta saamani haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heli, oliko sinulla toinenkin minun lähettämäni haaste? Hauskaam en muistanutkaan. :) Mutta sen verran samaa ikäluokkaa olemme, että musiikkimuistoissa on varmasti paljon yhteistä.

   Poista
 10. Olipa hieno haaste ja vastaukset kysymyksiin.Ja ihanat kuvat.Omenat tippuilevat puusta...kuulostaa jo aika syksyiseltä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli ihan nostalginen olo,ja piti etsiä laulu jonka äitini minulle lauloi lapduudessani.http://www.sanghafte.se/ovriga-sanger/barnvisor/blinka-lilla-stjarna.aspx

   Poista
  2. Mielenkiintoinen ja itselleni ajankohtainen postaus! Monet kertomasi kappaleet ovat tuttuja joko omien lasten kautta tai sitten muutoin. Tyttären huoneessa ovat aikanaan soineet niin Autiotalo kuin monet Madonnan kappaleet.

   Ajankohtainen sikäli, että täytän tulevana viikonloppuna tasavuosia ja ensimmäistä kertaa juhlin niitä kunnolla läheisteni ja ystävieni kanssa. Juhliin tulevat laulamaan sukulaisnuori, joka on koulutettu sopraano sekä trubaduuri kitaroineen. Ainakin laulut Laps olen köyhän kauniin Karjalan, My Way, Muuttohaukka, Yesterday, Toiset meistä, The walls have ears, Lapin kesä ja Höstvisan ovat listalla. Musiikki on aina kuulunut elämääni ja arvatenkin oli vaikea valita monista, monista rakkaista ja tärkeistä lauluista. Lapsena äiti lauloi hyvin usein ja samoin olen itsekin laulanut sekä omille että lastenlapsille.

   Mitä olisikaan elämä ilman musiikkia!

   Poista
  3. Jael, kiitos linkistä. Ihana päästä sinun lapsuutesi musiikkimuistoihin. :)

   Ja Marjatta, hauskaa että sinun tyttäresi on kuunnellut osin samanlaista musiikkia. Tulevat juhlasi kuulostavat ihanilta. Sopraanon ääniala on niin vaativa ja kaunis! Ja toivekappaleissasi on paljon klassikoita.

   Ihania, onnellisia juhlia!

   Poista
 11. Musiikkimuisteluksiasi oli ilo lukea <3

  VastaaPoista
 12. Musiikkimuisteluksiasi oli ilo lukea <3

  VastaaPoista
 13. Heh, minullekin on lapsena laulettu Isontalon Anttia. :D Äiti ei tosin sitä laulanut vaan pohjalaanen isäni.

  Hauska haaste. Kiva lukea vastauksiasi, varsinkin kun olemme niin samaa ikäluokkaa - paljon samoja muistoja. Ja minä muuten yhdistän sinut aina Tori Amosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, aika metkaa! Isäsi laulamaksi sopi varmasti hyvin - ainakin pohjalaisuuden vuoksi. :)

   Meillä on varmasti samoja musiikkimuistoja. Se aikakausi - ja 1980-luvun musiikkivideoestetiikka on syöpynyt jonnekin verkkokalvoille.

   Poista
 14. Isontalon Antti on minullekin lapsuudesta tuttu, sitä taisi laulaa mummu. Jostain syystä se laulu toi mieleen toisen lapsuuden laulun: Saunavihdat. Muutama vuosi piti kovasti miettiä, miten se menikään. Onneksi on netti, sieltähän löytyy kaikenlaista. :)
  Olin muuten minäkin Minttu sekä Ville -fani, sekä sen että Dingon laulut osaan edelleen ulkoa, vaikka mulla on tosi huono laulunsanamuisti.

  VastaaPoista
 15. Kiitos Katja haasteesta, johon sain vihdoinkin vastattua.

  Sinun vastauksiasi oli ilo lukea. Niistä kyllä välittyy, että kuuntelet paljon musiikkia ja että lyriikat merkitsevät sinulle paljon.

  Björkin It's Oh So Quiet on yksi omia suuria suosikkejani. Tori Amosta en ole kovin paljon kuunnellut, mutta olen kyllä ollut hänen konsertissaan Moskovassa tyttäreni kanssa, joka sinun laillasi fanittaa Toria.

  VastaaPoista