perjantai 1. huhtikuuta 2016

Laura Ertimo ja Satu Kontinen: Yö. Kirja unesta ja pimeän salaisuuksista


Laura Ertimo ja Satu Kontinen: Yö. Kirja unesta ja pimeän salaisuuksista
Myllylahti 2016
122 sivua
Kustantamosta
Kotimainen lasten tietokirja

Mitä yö on? Mitä tapahtuu kun hämärä laskeutuu? Ja miksi ihmeessä sinne nukkumaankin pitäisi mennä, vaikka kaikki hauskat puuhat ovat kesken? Entä jos uni ei tule ja painajaiset pelottavat jo ennakkoon? Voiko niitä torjua? Vastauksia näihin ja moneen muuhun niin aikuisia kuin lapsia pohdituttavaan kysymykseen antaa Laura Ertimon kirjoittama ja Satu Kontisen kuvittama Yö. Kirja unesta ja pimeän salaisuuksista.

Vau! Huudahdukseni kuvastaa täysin mielipidettäni kirjasta, josta en ennakkoon tiennyt juuri mitään. En ole kova huudahtelemaan enkä mielelläni hehkuta mitään ylisanoin, mutta joskus sitäkin voi ja jopa täytyy blogissaan tehdä. Yö on suoraan sanottuna niin kiehtova ja upea kirja, että sitä lukiessa vaipuu miltei liikutuksen tilaan. Että tällaisiakin tehdään: taiteellisesti korkeatasoisia kotimaisia ihan koko perheelle sopivia kirjoja.

Ertimon ja Kontisen kirja tarjoaa laajan tietopaketin yöhön liittyvistä asioista: mukana on yhtä lailla tähtitiedettä ja luonnontietoa, talviunisia eläimiä, silmän toimintaa ja tarinoita eri puolilta maailmaa. Mitä esimerkiksi japanilainen Baku tekee? Entä mitä kummaa on aboriginaalien uniaika? Viimeksi mainittu on kiehtonut minua jo vuosia. Vaikka kokonaisuus on temaattisesti laaja, on se hallittu, selkeä ja perusteltu. 

Teksti kulkee sujuvasti, tietoa, tarinoita ja uskomuksia on kaikkea sopivassa suhteessa, viehättävästi kerrottuna. Pientä toisteisuutta tekstissä on kohdissa, joissa korostetaan rauhoittumisen merkitystä. Toisaalta tällaisessa koko perheelle suunnatussa kirjassa sekään ei niin haittaa, koska kaikki vanhemmat tietävät, miten toisto on usein välttämättömyys. Lisäksi Yö on kirja, jonka voi lukea joko alusta loppuun tai kappaleen sieltä ja toisen täältä; Onhan selvää, että toista lukijaa kiinnostaa enemmän silmän fysiologia, toista intiaanien tarinat "Yön Herrasta" ja kolmatta askarruttaa taivaalla mollottava kuu. Yö-kirjan ulkoasu ansaitsee vielä erityiskehut. Se on kunnianhimoisesti ja tyylikkäästi toteutettu. Taitavan Satu Kontisen piirrokset ja maalaukset kietoutuvat lukijan mieleen. Kankainen selkämys, kansitekstin hopeinen foliointi ja sisäkansien painatus ovat huoliteltuja jopa siinä määrin, että Yön voi siirtää lastenhuoneesta vaikkapa olohuoneeseen niin kutsutuksi kahvipöytäkirjaksi.

Summaten: Yö on kirja, jota en voi kuin suositella. Sen tyylikäs ulkoasu suorastaan kutsuu luokseen, mustavalkoisuus miellyttää esteetikon silmää ja informatiivinen, hyvin kerrottu sisältö kestää monta lukukertaa, monia vuosia. 

--
Meillä ei vielä näin kahdeksan maissa mennä nukkumaan, mutta: Unnuaqsatkun! Gute Nacht! Ar labunatki! Hyvää yötä!

13 kommenttia:

 1. Tämäpä vaikuttaa kiinnostavalta, pitää tutustua. En ollut aiemmin kirjasta kuullutkaan, joten kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, minäkään en ollut huomannut tätä, mutta kirja tuli postissa. Kertakaikkisen hieno teos! Sopii mielestäni parhaiten alakoululaisille tai meille aikuisillekin.

   Poista
 2. Vaikuttaapas hyvältä kirjalta! Pitää katsoa jos tulee vastaan. Nätin näköinen tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, tämä on kiehtova kirja. Nätti - tai pikemminkin tyylikkäällä tavalla kaunis. :)

   Poista
 3. Tämä on todella kiehtova kirja! Odotan jo, että ehdin perehtyä kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, eikö olekin! Tähän on ihastuttavaa aikuisenkin uppoutua - ja lasten kanssa lukea aina kulloinkin kiinnostavia osioita.

   Poista
  2. Uppoutua on juuri oikea sana! Tähän on ihana uppoutua. :)

   Poista
 4. Taitaa tosiaan olla aika hieno opus. Täytyypä muistaa tämä, kiitos vinkistä <3

  VastaaPoista
 5. Aika jännän kuuloinen kirja. Pidänpä silmät auki kirjastossa :)! Yllätti tuo, että tämä onkin LASTEN tietokirja, olin jotenkin kannen perusteella ajatellut, että ehkä joku sarjis...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, tämä on niin huippu, etten tiedä miten päin olisin. Ehkä tässä on se, etten yhtään odottanut tätä tai tiennyt kirjasta mitään ennakkoon ja sitten... Sopii koko perheelle.

   Poista
 6. Hei Katja ja suuret kiitokset kirja-arvostelusta! Pääsimme Satu Kontisen kanssa tekemään Yötä hyvin omapäisesti, mutta ei toki ollut tarkoitus tehdä kirjaa ainoastaan omille lapsille. Myönteinen huomio todella lämmittää.

  Mitä mieltä olette - pitääkö (lasten)kirjalla olla ehdottomasti ikäsuositus? Olen ihan kuutamolla tämän suhteen - käsittääkseni tämä on enemmän mielenkiinto- ja perhekulttuurikysymys kuin ikäasia. Itselläni on kokemusta lähinnä 0-6-vuotiaiden kiinnostuksista ja lähipiirissä on monta pientä lasta, joka on innostunut Yöstä (ja niitä jotka ei). Me ajattelimme sekä tekstejä että kuvitusta rakentaessamme, että tietokirja voi olla kestojuttu: ihan pienille kuvakirja, vähän isommille vanhempien lukema ja vanhempien kanssa setvittävä satu/tietokirja ja jossain vaiheessa itse luettava kirja. Ja vielä että lasten tietokirjassa voisi olla aikuisillekin uutta kiinnostavaa luettavaa ja kaunista katseltavaa.

  Kirjalla kun on mahdollisuus asettua poikkiteloin kvartaalimeininkiä vasten: Satu suunnitteli Yön visuaalisen ilmeen niin, että se voisi muistuttaa löytöä sukukartanon vintiltä. Minusta olisi ihanaa, jos Yöstä tulisi jonkun pienen lukijan suosikki ja se hautautuisi teini-ikäiseltä jonnekin unholaan vain löytyäkseen vuosien päästä aikuisena. Ups, taisi mennä romantiikan puolelle.

  Joka tapauksessa, kirjoittaja kiittää ja toivottaa valoisaa viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Laura! Lämpimät onnittelut hienosta kirjasta. Yö on mielestäni yksi upeimpia koko perheelle suunnatuista kotimaisista tietokirjoista vuosiin.

   Kysymykseni on kiinnostava ja olen sitä useissa yhteyksissä miettinyt. Olen näet töissä kustannusalalla ja teen myös paljon työtä kirjastoväen kanssa. En ole ikäsuositusten kannalla, tosin joidenkin lastenromaanisarjojen (Ellat, Reuhurinteet jne.) kohdalla tulee tietenkin väkisinkin ajateltua, että ne sopivat pienille alakoululaisille jne. Minulle teidän Yö-kirjanne on ehdottomasti koko perheen kirja. Omat 8- ja 10-vuotiaat lapset kiinnostuivat sen sisällöstä ja me nelikymppiset vanhemmat ihastuimme sisällön lisäksi ulkoasuun, joka taiteellisesti kunnianhimoinen ja onnistunut (terveiset siis myös Satu Kontiselle!).

   Ajattelen siis samoin, mikä tahansa kirja voi olla kestojuttu. Omasta mielestäni sukupolvelta toiselle siirtyvät kirjat ovat aarteita ja Yössä on kaikki ainekset sellaiseksi.

   Aurinkoista kevätviikkoa!

   Poista