On varmasti selvää, että kulttuurilajeista minulle rakkain on kirjallisuus, mutta myös kuvataide on aina ollut hyvin mieluisaa. Taidemuseoiden (ja gallerioidenkin, mutta enemmän museoiden) ilmapiirissä on jotain taianomaista: hiljaisuus, korkojen kopina (kyllä vaan) ja tietenkin maalaukset tai valokuvat, jotka puhuttelevat, ilahduttavat, saavat mielen haikeaksi, ehkä provosoivat, yleensä tuottavat esteettisiä elämyksiä. Viimeisen kuukauden aikana aivojani on askarruttanut Amos Andersonin Helsinki Noir -näyttely, mieltäni on ilahduttanut Vantaan Artsi ja eniten estetiikkaa on tuonut Ateneumin Japanomania.
Helsinki Noir -näyttely esittelee uudenlaisen näyttelykompleksin, jossa katsoja pääsee osaksi rikosdraamaa. Kaivopuiston rannasta löytyy nuoren naisen ruumis. Mitä on tapahtunut? 1930-luvun loppuun sijoittuva tarina vie ja joukko Helsinki-aiheisia maalauksia tulee tutuksi. Helsinki Noiriin aion kesällä uudelleen yhden läheiseni kanssa.
Olen asunut Vantaalla reilut kymmenen vuotta, mutta olen käynyt Myyrmäessä kaikkiaan vain kolmesti: kolmas kerta johdatti minut ja perheeni uusittuun taidemuseoon, joka on saanut nimekseen Artsi. Nykytaiteeseen keskittyvän museon Sinä & Minä muotokuvassa -näyttelyssä esillä on esimerkiksi Jasmin Anoschkinin, Ismo Höltän, Ville Juurikkalan, Aurora Reinhardin ja Tommi Toijan töitä. Artsi on pieni museo, jossa muuten saa syödä eväitä, valokuvata ja kulkea isonkin laukun kanssa. Suosittelen tutustumaan, Artsiin on aina vapaa pääsy!
Yksi rakkaimmista taidemuseoista minulle on tietenkin Ateneum, jossa käyn useamman kerran vuodessa. Nyt pari viikkoa sitten vierailin siellä muutaman ystäväni kanssa ja taisimme kaikki päästä Japanomanian lumoihin. Japanilaista taidetta ja siitä vaikutteita saanutta pohjoismaista taidetta oli esillä laajassa, hyvin rakennetussa ja jäsennellyssä näyttelyssä. Japanomaniaa voi ihailla 15.5. saakka, koetan ehtiä katsomaan näyttelyn vielä uudemman kerran.
Taikahuilu on yksi maailman kuuluisimmista oopperoista. Se on kovin tuttu minullekin. Tutuksi se tuli jo ala-asteaikaisestani musiikkikirjasta: Tie musiikkiin sisälsi Taikahuilun lisäksi maistiaisia muiden keskieurooppalaisten säveltäjämestareiden tuotannosta, muistan laulaneeni Mozartia ja Schubertia saksaksi kolmasluokkalaisena. Kansallisoopperassa tänä keväänä esitetty Taikahuilu pohjaa Berliinin Komische Operin esitykseen. Elämys oli huikea: animaatiot ja laulajat muodostivat ehjän kokonaisuuden, jossa satu- ja jopa kauhuelementit olivat kuin osa 1920-luvun mykkäelokuvista visuaalisesti vaikutteita saanutta kertomusta. Musiikillisesti ooppera oli tietenkin tuttu ja varma. Tuuli Takala oli huikea Yön kuningatar, Ville Rusasen Papagenossa oli kujeilua ja taituruutta. Taikahuilussa taitaa olla vielä kaksi esitystä tänä keväänä. En tiedä, ovatko molemmat esitykset jo loppuunmyytyjä, mutta siltä varalta jos lippuja vielä saa: kannattaa mennä katsomaan!
Musiikki liittyy usein myös kirjoihin, muun muassa Juha Itkosen kohdalla. Tämän viikon torstaina Tavastialla vietettiin Itkosen tuoreen romaanin kunniaksi Palatkaa perhoset -kevätfestivaaleja, joissa esiintymässä oli Itkosen lisäksi muun muassa Tuomo & Markus, ihana Aino Venna sekä Pimeys. Itkosen lukemat otteet romaanistaan olivat vaikuttavia. Ei siis ihme, että Palatkaa perhoset on yksi kevään kirjaostoksistani.
Muita kirjallisia menokohteitani hiljattain ovat olleet henkeäsalpaavan upea Kansalliskirjasto sekä tietenkin eilinen Kirjan ja ruusun päivä. Keskustan Akateemisessa oli paljon tapahtumia, Kirsin Book Clubista voitte lukea muun muassa Blogistanian kirjallisuuspalkintojen jaosta. Itse en Akateemiseen ehtinyt (= jaksanut lähteä keskustaan), vaan kävin ostoksilla hieman lähempänä. Onks noloo on naurattanut koko perhettämme ja saanut meidät myös miettimään kaikenlaisia nolouksia sekä sitä, onko kaikki nyt niin vakavaa.
Hmm - aina eivät kuitenkaan korot kopise, vaan usein lenkkarit tai vaelluskengät läpsyttelevät. Olen niitä ihmisiä, jotka eivät pärjää ilman ulkoilmaa. Metsästä saan voimaa. Siksi kännykkäkuvissa on yksi otos Sipoonkorvesta. Ensi viikolla täällä on luvassa hieman lisää retkijuttuja kirjamuodossa.
Minne te olette kopistelleet viime aikoina?
Hienoja menoja ollut sinulla Katja,ja menestystä kirjallesi.Hmmm,minä kopistelin viime aikoina Länsirannalla,Palestiinalaisalueilla.
VastaaPoistaIlman lenkkareita ja luontopolkuja ei jaksa lähteä koroilla kopistelemaan! Minun korkoni kopisivat monta vuotta Savonlinnan Oopperajuhlille, mutta nyt pidämme sinne paussia, sillä haluamme nyt nauttia kaukaisemmista herkuista, joista vähäisin ei ole Wien ja Gustav Klimtin taide. Korot piiskaavat myös Euroopan vanhojen pikkukaupunkien katuja, sillä kaikki vanha on minulle autuutta. Kotana hiippaillaan ilman korkoja usein elokuiven ääreen. Kovaa lukijaa ei moni asia niin rentouta kuin hyvä filmi.
VastaaPoistaPidin teidän kirjassanne siitä, että se oli hauska! En ole proosassa hauskan ystävä, mutta tällaisissa tietokirjoissa, se oli kuin raikas tuulahdus.
(Ensi viikolla aion pe todelllakin vielä laittaa korkeimmat korkoni jalkaani ja tunnustella, kestääkö polveni ravintolareissun niissä. Joskus on ollut vaihdettava pinkkeihin tennarein, nyyyh, mutta ostoslistalla ovat kengät matalammilla koroilla.)
<3
Viimeksi olen kierrellyt Vilnan kaduilla ja museoissa, kirkoissa ja kahviloissa. Suosittelen!
VastaaPoistaKesällä toivoisin näkeväni kalliomaalauksia. Ja pääseväni Kuopion ortodoksisen museon näyttelyyn, ainakin.
Viimeisin missä olen käynyt oli Wäinö Aaltosen museossa tänään viimeistä päivää ollut Saara Ekströmin näyttely Alkemia. Se oli ok, mutta nykytaide on minulle aina vähän vaikeaa. Tuo Japanomania kiinnostaisi kovasti!
VastaaPoistaAi kun kuulostaa hyvältä, metsineen kaikkineen. Olisipa mukavaa tehdä jonkinlainen kulttuurikierros - viime aikoina elämässä on ollut enemmän luonnosta nauttimista, mikä sekin on tietysti ihanaa.
VastaaPoistaIhania elämyksiä! Tuon Japanomania-näyttelyn toivon ehtiväni näkemään. Minulla on usein tuo sama kynnys lähteä kaupunkiin ja samaa viehtätys metsäretkiin, jotka yhdessä elämäntilanteen kanssa hieman hillitsevät korkojen kopinaa museoiden ja oopperatalojen lattioilla. Viimeisen kuukauden aikana (muitakin kuin kirjallisia) kulttuurielämyksiä on ollut kuitenkin ihan kivasti: leffa (Brooklyn <3 ), teatteria, näyttelyä ja Porvoo, joka jo sellaisenaan on kulttuurikokemus, vaikka museoihin tms. emme ehtineetkään.
VastaaPoistaOlipa mukavia vinkkejä, kiitos. Tunnustan, aivan liian vähän tulee lähdettyä kultturirientoihin. Mutta silloin harvoin, kun pääsee museoon tai teatteriin tai mihin nyt vaan, niin kumpuaa se ajatus että useammin tätä!
VastaaPoistaMinä innostuin käymään Ateneumissa, viimeksi kävin katsomassa Tove Janssonin näyttelyn siellä joten oli siis jo aikakin käydä :) Kuinka mukavan rattoisasti aika kuluikaan taidetta katsoen, mietin taas että miksi museoissa tulee käytyä niin harvoin vaikka käynnin jälkeen olo on niin hyvä. Tässäpä oiva tapa haastaa itseään! Yllätin itseni jopa miettimästä museokorttia :)
VastaaPoistaOlen kopistellut viimeisimpänä Kuopion taidemuseossa mikä olikin haastava paikka. Tällä hetkellä kuitenkin parannellaan vatsatautia, jonka myötä ei olla kopisteltu vaan hissuteltu villasukissa peiton alla. Jospa taas pian pääsisi koroilla kopistelemaan! ;)
VastaaPoistaMinun pitäisi varmaan hankkia jostakin käsiini kirjanne! Olisi hienoa harrastaa enemmän kulttuuria ja myös saada siihen vinkkejä, kuinka ja minne mennä kopistelemaan korkojaan. Yllättävän vähän, aivan liian vähän, tulen itse harrastaneeksi kulttuuria ja kopistelleeksi korkojani kulttuuririennoissa. Mutta aina kun kopistelen, on se sen arvoista.
VastaaPoistaViime perjantaina viimeksi olin suuren kulttuurielämyksen äärellä (ellei kirjallisuutta lasketa - sen äärellä olen melkein joka päivä tavalla tai toisella), kun olin katsomassa Turun kaupunginteatterin Robin Hoodin sydäntä, joka on sellainen vähän omanlainen versio Robin Hoodin tarinasta. En ole ihan hirveästi teatterissa käynyt elämässäni, mutta se oli tähänastisen elämäni paras teatterielämys. Ehkä taiteellisesti ja temaattisesti olen nähnyt "hienompiakin", mutta tämä oli sellainen, joka iski omaan makuuni. Siinä oli tarinan ja tunnelman taikaa! :) Ja huumori oli ihan parasta, en ole ikinä nauranut niin paljon teatterissa! :D