sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Hannele Huovi: Ihme juttu

Hannele Huovi: Ihme juttu. Runoja isoista ja pienistä ihmeistä.
Kustantaja: Kirjapaja 2012
Kuvitus: Karoliina Pertamo
Kotimainen lastenkirja, runo- ja loruteos, kuvakirja
Sivuja: 48 

Hylje


Unessa katsoin jäälle päin
ja avannossa hylkeen näin,
siloisen, satakiloisen,
silmät tummina päässä.

Sen nenällä keikkui aurinko,

lumi oli alkanut sulaa jo,
ja viisi sinistä timanttikönttiä
hohti avantojäässä.

Maailmassa on monenlaisia ihmeitä, niin suuria kuin pieniäkin, yhtä lailla oman kodin piirissä kuin kaukana avaruudessakin olevia. Tällaisena lumisena talvena yksi omaa mieltäni lämmittävä ihme on lumipyryn myönteinen vaikutus saimaannorppien pesimiseen, josta Helsingin Sanomat uutisoi eilen. Siksi satakiloisesta hylkeestä ja avantojäästä kertova runo saa ajankohtaisuutensa vuoksi johdattaa teidät katsomaan maailmaa sen monimuotoisuutta ihmettelevin silmin. Kaikki se, mikä näyttää tutulta, voikin olla merkillistä ja kummallista ja vieraassa voi olla paljon tuttua: reikä isän sukassa, männynrungon kaarna, kauriin tanssi hillasuolla tai porkkanaraasteen valmistuminen, mikä on oikeastaan ihan puolen maailman ansiota.

Näitä ihmeitä pohtii runoissaan Hannele Huovi, joka on yhdessä kuvittaja Karoliina Pertamon kanssa saanut aikaan lorukirjan Ihme juttu. Runoja isoista ja pienistä ihmeistä (2012). Värikylläinen ja riimejä vilisevä teos tekee hyvää, sillä osa sen tuotosta ohjataan Yhteisvastuukeräykseen, jolla tänä vuonna torjutaan ylivelkaantumista Suomessa sekä tuetaan Pohjois-Ugandassa terrorismin vuoksi köyhtyneitä ihmisiä. Kirjalla on siis tärkeä missio yhteiskunnallisesti, mutta riemastuttavalla lastenkirjalla on tärkeä tehtävänsä myös oman kodin kirjahyllyssä.


Korjaankin heti edellisestä kappaletta: Ihme juttu ei varmasti jää sinne kirjahyllyyn kovinkaan monessa lapsiperheessä, sillä se on kirja, jota tekee mieli lukea ääneen. Huovin runoissa ovat riimit kohdillaan, loruttelu vaivatonta ja luontevaa. Meillä on viime aikoina etenkin kuusivuotiaalle eskarilaiselle luettu pikkukoululaisille tarkoitettuja romaanimaisia lastenkirjoja aina kaavamaisista eläinromaanisarjoista Iston Tinkaan ja Taikaan sekä Lindgrenin Mio, poikani Mioon. Runot ovat olleet hieman paitsiossa, minkä vuoksi oli erityisen ihastuttavaa huomata niin eskarilaisen kuin nelivuotiaankin vilpitön ihastuminen Huovin ja Pertamon kirjaa kohtaan. Kuusivuotias bongaili riimejä, mistä meille sukeutui hyviä keskusteluja erilaisista runoista sekä omaa jatkoriimittelyä. Nelivuotias taas ihastui eniten liikenne- ja kummitusaiheisiin runoihin, joita löytyy kirjasta muutamia.

Vaikka Ihme jutussa on aihepiiriltään hyvinkin erilaisia runoja, ei kirja ole runsauden sekamelska, vaan se on kaikin tavoin onnistunut lastenkirja. Ennen kaikkea se ylistää luonnon ja elämän monimuotoisuutta, leikittelee ja saa nauramaan. Se myös saa pohtimaan maailman eriarvoisuutta: Porkkanaraaste-runossa sivutaan kiinalaisia kaivostyöläisiä sekä Arabiasta pumpattua öljyä. Kirja antaakin keskustelunaiheita kotiin, mutta Huovin runot voi toki lukea sellaisenaan ja antaa omalle äänenkäytölleen mahdollisuuden niin revitellä riehakkaasti kuin kuiskia hiljaisemmissa tunnelmissa. Karoliina Pertamon kuvitus jatkaa kunniakkaasti kotimaisten lastenkirjakuvittajien laadukasta työtä. Hänen ansiostaan muutenkin hieno kirja on värikylläisyydessään ilo silmälle ja mielelle.

Niin. Tästä lastenlorukirjasta en juuri moitteen sanaa löydä. Kaikki on kohdallaan: runojen aihepiirit, riimit, kuvitus ja iloinen mieli. Maailma on ihmeitä täynnä ja niitä voi hyvästä syystä ihmetellä etenkin silloin, kun käsillä oleva kirja osaa yhtä lailla riemastuttaa sanojen ilotulituksellaan kuin tarjota rauhoittavia suvantoja.

Ihme jutussa kaikki laulaa tavallaan, jokaiselle on tilaa juuri sellaisena kuin on. Tänään hankihohteisena sunnuntaina jätän teidät pohtimaan paitsi niitä hylkeen pesiä, myös jotain kesäisempää:

Kysymys

Tervaleppä taivaan täplittää, leppäkerttu lentää leinikistä,
päivänkakkaroilla nousee nuppupää:
Mistä kaikki tänne tulee, mistä?


Siinä sitä onkin meillä ihmettelemistä!

****½
Lapsen mietteitä: En mä haluu antaa tälle nyt tähtiä. Mutta lue uudestaan se hyljeruno. Onks ne saimaannorppia ihan kuin kuuttikaksoset Arka ja Parka [tuttuja Pikku Kakkosesta]? -- Mut meidän isi ei kyllä hävitä sukkia, kun se laittaa ne aina niin siististi laatikkoon.

Ihme juttua ovat ihastelleet myös Minna sekä anni. M.

22 kommenttia:

 1. Ihania runoja, tekee mieli päästä selailemaan tuota kirjaa. Ja nuo lapsen mietteet ovat ihan mahtavia. Hymy hiipii huulille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kirjaa on ihana selaillakin, koska se on niin leikkisä ja samalla kaunis. Kiva, että alkoi hymyilyttää. :)

   Poista
 2. Söpöjä runoja ja hieno kuvitus. Hienoa, että isi laittaa sukat laatikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin? Isi silittää pyykkinsä (ja äidinkin pyykit...), laittaa sukat laatikkoon ja vie roskat ulos.

   Runoja tarvitaan aina!

   Poista
  2. Mun mies oli ekalla luokalla koulussa kirjoittanut vastaukseksi tehtävään "Was macht der Vater?" der Vater legt die Heringe ein eli isä laittaa (lasimestarin) silliä. Appiukko kun oli hyvä laittaan silliä. Oli varmaan opettaja ollut ihmeissään, kun ei moni (saksalainen) mies siihen aikaan ruokaa laittanut.

   Poista
  3. Aika hauska vastaus tehtävään. Miehesi perheessä oli ollut oikea asenne jo silloin!

   Poista
 3. Ihana kirja runoineen päivineen.
  Saa hyvälle mielelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla. Minäkin tulin tästä hyvälle mielelle: värien ja sanojen voimaa!

   Poista
 4. Huovi on aivan iki-ihana! Meillä ovat sekä äiti että tytär olleet intoina Huovin kirjoihin. Oma ehdoton suosikkini on Hannelen Lasiaurinko.

  Hylje-runo on hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huovi on ihana. Minä luin joitakin hänen nuortenkirjojaan (olihan se Madonna) teini-iässä ja nyt olen ollut ihan haltioissani hänen lastenrunoistaan.

   Hylje-runo on ihana - ja ajankohtainen. Saimaannorpat ovat kaiken pelastamisen arvoisia!

   Poista
 5. Vaikuttaa todella ihanalta kirjalta! Ja eskarilaisen kommentit saivat hymyn huulille (etenkin sukkiin liittyvä). Ihana hän! <3 - No, nyt on ihanaa koko kommentti pullollaan.... ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kuvitukseltaan ja sanoiltaan aivan ihana kirja. Suosittelen vaikka lahjakirjaksi pikkulapsiperheisiin.

   Ja joskus kaiken ihanuus on vain niin ihanaa. :)

   Poista
 6. Tästä riittää iloa pitkäksi aikaa! Kiva arvio :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tätä kirjaa kelvannee lukea vielä vuosien ja vuosienkin kuluttua.

   Poista
 7. Täytyy tarkkailla kirjaston uutuushyllyä sillä silmällä... Ihme juttu aiheuttaisi varmasti iloa ja pohdintaa meidänkin perheessä!

  Pisteet lapselle hienosta kommentista ja myös isälle ansioituneesta pyykkihuollosta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tätä on kiva lukea ääneen riimien vuoksi ja kirjasta saa varmasti aikaan keskusteluakin lasten kanssa. Lisäksi kuvitus on riemastuttavaa.

   Meillä isi hoitaa kaikki pyykkihommat äitiä paremmin. :)

   Poista
 8. Minun on niin ikävä loruja. Voisin tietty lukea itselleni ääneen, kun muut eivät enää halua kuunnella. Kirja näyttääkin kivalta.

  Just eilen vinkkasin kaverille, joka mietti ristiäislahjaa, että osta lorukirja. Nyt voinkin suositella tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, itselle ääneen lukeminen ei tunnu ihan samalta. :/ Mutta ristiäislahjaksi tämä olisi aika ihana, hyvä vinkki tosiaankin ystävällesi.

   Poista
 9. Huovin loruttelut ja runottelut ovat kyllä niin ihania! Tekisi mieli ostaa tämä kirja omaankin hyllyyn, kuvituskin näyttää kauniilta ja värikkäältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihana ja sellainen, joka kestää aikaa. Suosittelen!

   Poista
 10. Kiitos Katja, kun kerrot näistä lastenkirjoista. Alle kouluikäiset kuuntelevat mielellään loruja ja näitä on mukava lukea lastenlapsille. Tämä kirja menee ostoslistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loruja on ihana lukea ääneen. Minä olen iloinen, että meillä on tämä kirja omana, koska hyviin lastenrunokirjoihin tulee palattua säännöllisesti. :)

   Poista