keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Kirjakuulumisia: Otavan kevät ja tammikuun luetut

Vaikka lumella ja jäällä kuorrutettu Helsinki paukkui eilen (ja tänään ja huomenna) pakkasen kourissa, oli Otavan toimitalossa Uudenmaankadulla lämmin tunnelma. Minulla oli ilo osallistua Otavan maukkaalle brunssille ja kuunnella samalla kustantamon kevätkauden esittelyä.

Viestintäjohtaja Liisa Riekki toivotti aamiaisvieraat tervetulleeksi esitellen muutamia Otavan viestinnän työntekijöitä ja tämän jälkeen ääneen pääsivät ne kaikkein tärkeimmät, Otavan kevään 2012 kirjailijat. Ensimmäisenä meille esiintyi oma suursuosikkini Joel Haahtela, jonka leikkisänhaikean Traumbachin ehdin lukea jo heti vuoden alussa. Valitettavasti en saanut otettua Haahtelasta kunnollista valokuvaa, koska vastavalo aiheutti hieman haasteita. Mutta tosifanina minun on julkaistava edes tämä otos, jossa Traumbachin hieno kansikuva sentään näkyy ihan onnistuneesti:

Haahtelan jälkeen lukuisa joukko kirjailijoita esittäytyi ja onnistui ihastuttamaan, hauskuuttamaan, kiinnostumaan tai viehättymään. Esimerkiksi Eve Hietamiehen Tarhapäivä vaikuttaa romaanilta, joka saattaisi hyvinkin iskeä kaltaiseni päiväkoti-ikäisten lasten äidin tajuntaan. Kirsti Mäkisen Kruunupäinen käärme muistuttaa meitä siitä, että suomalaisessa kansanperinteessä riittää ammennettavaa vaikka kuinka aina piru- ja maahistarinoista kertomuksiin haltioista sekä noidista ja tietäjistä. Jussi Kaakisen sarjakuvamainen kuvitus näyttää upealta. Folkloristiikkaa aikoinaan opiskelleena olen pakostakin ilahtunut siitä, että kotimainen perinneaines pääsee isosti - ja ansaitusti - esille. Ilahduin Otavan aamussa myös muun muassa nuoren Aleksi Delikourasin Nörtistä, Pekka Tarkan Joel Lehtonen II:sesta sekä Eeva Rohaksen ja Venla Hiidensalon romaaneista. Niin laaja-alaista kirjallisuutta! Kaikkia en harmikseni ehdi lukea, mutta kirjavinkkejä on aina mukava jakaa muillekin.

Otavan kevätkuvastoa pääsee selaamaan täällä. Sieltä näkee myös kevään käännöskirjat, joista itse odotan kaikkein eniten Carol Shieldsin teosta, mutta toki monia muitakin. Kiitos vielä Otavalle kutsusta tulla kuuntelemaan infoa kevätkauden kirjoista!


Helmikuu tuo kirjablogeihin ainakin Blogistanian Globalian, jonka voittaja julkistetaan huomenna Kirjavassa kammarissa. Omat ehdokkaani listasin tänään aamulla, on kyllä jännittävää odotella tuloksia! Blogistanian Globaliaa edelsi heti tammikuun alussa Blogistanian Finlandia, jonka eniten ääniä saaneena voitti Katja Ketun Kätilö.

Omaan blogiini tammikuu ei tuonut juurikaan muutoksia. Aion tänäkin vuonna osallistua muutamiin haasteisiin ja julkaisen koostesivun kaikista haasteista, kunhan vain ehdin. Muutamia uusia lukijoita on tullut mukaan, tervetuloa ja ihanaa että olette siellä jossain!

Tammikuussa kirjoitin blogiini kaikkiaan kymmenestä kirjasta, joista yksi on lastenkirja ja muut romaaneja. Kirjoista parhain on ehdottomasti Haruki Murakamin Norwegian Wood, mutta pidin kovasti myös Stefan Mosterin, Emmi Itärannan, Johan Bargumin sekä tietenkin Joel Haahtelan teoksista. Huono karma oli suoranainen pettymys ja Mattssonin Prinsessan muisto haaleampi kuin kuvittelin. Sanna Iston Tinkaa ja Taikaa voin varauksetta suositella kaikille kotimaisten saturomaanien ystäville.

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (2012)
David Safier: Huono karma (2011/2009)
Johan Bargum: Syyspurjehdus (2012/2011)
Gunnar Mattsson: Prinsessa (1965)
Haruki Murakami: Norwegian Wood (1987/2012)
Stefan Moster: Nelikätisen soiton mahdottomuus (2011/2009)
Sanna Isto: Tinka ja Taika (2011)
Emma Donoghue: Huone (2012/2010)
Dodie Smith: Linnanneidon lokikirja (1949)
Joel Haahtela: Traumbach (2012)

Kirjavuosi on siis alkanut varsin hyvin. Katsotaan, mitä helmikuu tuo tullessaan pakkasen ja hankihohteen myötä.

20 kommenttia:

 1. Satuin näkemään Haahtelan haastattelun eräässä aamutv-lähetyksessä, onnekkaasti. Hyvin miellyttävä. Mulla se uusin nyt meneillään. Hitaasti, niinkuin kaikki täällä tällä hetkellä.

  Sulla on ollut mielenkiintoinen brunssi! Onnentyttö :) Ihanaa valo-helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, minä en nähnyt sitä haastattelua, mutta luin siitä. Ihanaa, että luet uusinta. Se sopii muuten hitaaseen(kin) tunnelmaan ollen hieman unenomainen, verkkainen.

   Sinulle myös talven valoa!

   Poista
 2. Haahtela ja vastavalo ne yhteen soppii! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin soppii! Mietin Vastavaloa jo yrittäessäni ottaa kuvia Otavalla. :)

   Poista
 3. Kuulostaapa ihanalta brunssilta! Minäkin niin odotan tuota Shieldsia, ja Traumbach onkin jo luettu täälläkin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brunssi oli kiva ja ennen kaikkea kirjallinen. Shields on aina merkkitapaus. Tuntuu niin haikealta, ettei suomennettavaakaan ole enää paljon.

   Poista
 4. HItsi, Pekka ehti jo lohkaista vitsin miehestä vastavalossa ;)

  Shieldsin voisin minäkin lukea, onneksi siitä saa varmasti lisämuistutuksia täällä blogistaniassa sitten kun kirja ilmestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka oli nopea. Mutta ehdottomasti, Haahtelaa oli ilo kuunnella vastavalossakin. :)

   Veikkaan, että Shieldsistä tulee runsaastikin lisämuistutuksia.

   Poista
 5. Ihanan antoisalta kuulostava kirjallinen brunssi! Mukavaa,kun tuollaista järjestetään:)
  Ja mukavaa alkanutta helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brunssi oli mukava. On aina kiva päästä kirjallisuustapahtumiin.

   Kaunista helmikuuta sinnekin!

   Poista
 6. Linnea, mieki "kirosin" samaa :D Great minds think alike. ;)

  Harmi, etten vilustumiselta päässyt Haahtelaa tapaamaan, sen sijaan katselin koko päivän televisiota ja tv-sarjoja. Jei. Nyt olen taas monessa sarjassa kärryillä.

  Ihailen ihailen ihailen sitä, että luet paljon ja silti ehdit kaikista blogata. Minua ihan nolotti laittaa oma listani, kun linkityksiä puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih. :)

   Harmi tosiaan, ettei nyt nähty, mutta toivottvasti ja varmasti taas pian.

   Mie ehdin blogata aika hyvin ehkä siksi, että tämä yksinäinen kotoa käsin työskentely saa hieman sosiaalista vuorovaikutusta blogihöpinöiden muodossa. :)

   Poista
 7. Lukuisa tammikuu! En ole vielä jaksanut omia tammikuun luettuja postata erikseen, mutta blogannut olen sentäs kaikista ;)

  Salaperäinen Haahtela ja vastavalo ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet lukenut paljon hyvää!

   Oi, Haahtela ja vastavalo Helsingin aamussa. :)

   Poista
 8. Blogistasi olen saanut mainioita lukuvinkkejä, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisamaiju. Kiva kuulla! Ja lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi.

   Poista
 9. Annan tänään Syyspurjehduksen yllätyslahjaksi eräälle...Luin sen kahteen kertaan, Upea kokemus.

  Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyspurjehdus onkin upea lahja. Hieno, hieno kirja.

   Sinulle myös kaunista, lumen valoa täynnä olevaa viikonloppua!

   Poista
 10. Onneksi kerrot näistä kustantajavierailuista, olin taas täysillä hengessä mukana. On se Shields ihmeellinen nainen, kun tuntuu, että joka vuosi ilmestyy jotakin uutta. Itse olin silloin joskus murheen murtama, kun kuulin kirjailijan kuolemasta, mutta hän kyllä jätti aika elävän perinnön. Täytyypä käydä kurkkaamassa Otavan kevätkatalogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, kaipaan kauheasti keskiseen tai itäiseen Suomeen asumaan, mutta nämä kirjatapahtumat tekevät pääkaupunkiseudulla asumisesta hieman mukavampaa. :) Minä koen aina hieman haikeutta, kun kuulen uudesta Shields-suomennoksesta; tieto siitä, että pian ne loppuvat, tuntuu surulliselta. Mutta nyt on onneksi tulossa ainakin Ruohonvihreää.

   Poista