keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Kirjakuulumisia: Bazarin kevät ja Pohjan akka

Eilen Kalevalan päivänä lumimyräkkä kiusasi eteläistä Suomea. Vaikka rakastankin talviaikaa ja pidän lumesta, niin viimeaikaiset lumimäärät ovat alkaneet tuntua jo liioittelulta. Onneksi eilisen kirjapainotteisissa tilaisuuksissa oli välitön, lämmin tunnelma. Kalevana päivä oli nimittäin omalla kohdallani kirjapainotteinen, kuten kunnon kirjabloggaajalla varmaan olla kuulukin. Ensin suuntasin Seurahuoneelle kuulemaan, mitä Bazarin kevääseen kuuluu; illalla taas sain olla mukana Seija Vilénin Pohjan akka-romaanin julkistamistilaisuudessa.

Bazarin tilaisuus alkoi kustantamon johtajan Ritva Holmströmin tervetulotoivotuksin. Herkullisen lounaan jälkeen oli kahden kirjailijavieraan aika esiintyä. Heistä ensimmäisenä ääneen pääsi englantilainen Victoria Hislop, jota hänen Saari-romaaninsa toinen kääntäjä Laura Jänisniemi haastatteli. Hislop puhui kirjansa synnystä, kirjoittamisprosessistaan sekä Kreikasta eläväisesti ja selkein sanoin. Saari sijoittuu toisen maailmansodan ajan Kreetalle. Se kertoo nuoresta englantilaisesta naisesta Alexisista, joka alkaa selvittää sukunsa historiaa. Hän saa kuulla isoisoäitinsä spitaalista sekä tämän elämästä Kreetan itäosan edustalla olevalla Spinalongan saarella, jota leprasaareksikin kutsuttiin. Ennen pitkää Alexis huomaa olevansa itsekin kytköksissä Spinalongaan, sairauden ja kuoleman saareen. Huhtikuussa ilmestyvä saari on kertomus kolmen sukupolven elämästä kreikkalaisella saarella sekä värikäs kuvaus kreikkalaisesta elämänmenosta. Luulen lukevani kirjan vielä kevään mittaan.

Bazarin kevään lehdistötilaisuuden toinen kirjailijavieras oli sipoolainen Christian Rönnbacka, jonka esikoisdekkari Operaatio Troijalainen on ilmestynyt nyt alkuvuonna. Operaatio Troijalainen aloittaa dekkarisarjan, jonka päähenkilönä on rikosylikonstaapeli Antti Hautalehto, Pohjanmaalta Etelä-Suomeen muuttanut yksinäinen susi. Selvittäessään kansainvälisen huumeliigan rikoksia Hautalehto soluttautuu pikkurikollisen rooliin peitetehtävässä, joka vie hänet lähelle hengenmenoa. Kirjan kustannustoimittaja Hilla Hautajoki haastatteli Rönnbackaa, joka kertoi hauskasti ja sujuvasanaisesti niin kirjailijuudestaan kuin työstään poliisina; poliisin ammatti on antanut teokselle paljon sellaista taustatietoa, jota kaikilla ei ole.

Hislopin ja Rönnbackan esiintymisten jälkeen Bazarin tiedotuspäällikkö Vilja Perttola sekä myyntipäällikkö Markus Lähdesniemi esittelivät kevään muuta kirja-antia. Bazar julkaisee tänä keväänä paljon jännityskirjallisuutta, kuten itseäni kiinnostavan Ann Rosmanin Noitavasaran. Mukaan mahtuu myös jo blogeissa paljon esillä ollut kuubalaissyntyisen Cecilia Samartinin Kaunis sydän, viime vuonna Krokotiilin keltaisilla silmillä monia ilahduttaneen ranskalaisen Katherine Pancolin Kilpikonnien hidas valssi sekä venäläisen Andrei Voloksen Animaattori, fantasiaa ja realismia yhdistelevä palkittu romaani kymmenen vuotta sitten tapahtuneesta Moskovan teatterikaappauksesta. Voisin poimia Bazarin keväästä vaikka kuinka monta kirjavinkkiä erilaisille lukijoille, mutta mainitsen vielä kaksi: S.J. Watsonin Kun suljen silmäni tuntuu saavan palkintoja koko ajan enemmän ja enemmän. Ruotsalaisen Annica Wennströmin saamelainen sukutarina Lapinkylä taas vaikuttaa kirjalta, josta voisin pitää kovastikin.

Bazarin kirjasivuilta löydätte lisätietoa niin mainitsemistani kuin monista muistakin kevään 2012 kirjoista.

Bazarin tilaisuuden jälkeen minulla oli muutama tunti ihan omaa aikaa, mikä tuntui oikealta arjen luksukselta. Käytin sen tietenkin hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla: menin istumaan kahvilaan kera erään uutuuskirjan, josta kirjoittanen blogiini vielä tällä viikolla. Aika kahvilassa kului kuin siivillä ja ennen pitkää tuli aika suunnata juhlistamaan Seija Vilénin Pohjan akan (Avain) julkistamistilaisuutta - minnekäs muualle kuin taverna Pohjan Akkaan. Kalevalan päivälle hyvin sopiva kirja hienosti nimetyssä ravintolassa!

On vain Pohjola, taivaalla läikkyvä revontuli ja porojen karheat korvat, kertoo Avaimen nettisivuille pantu Vilénin kirjasta otettu lainaus. Vaikuttavaa. Vaikuttava on myös kirjan aihepiiri. Pohjan akka on maagisrealistinen kirja, joka kertoo Kalevalan Louhen tarinan. Romaanin kehyskertomuksessa Louhi viettää vanhuutensa päiviä dementiakodissa, toisten armoilla hoidettavana. Louhi kuitenkin kertoo tarinansa kirjailija Pertille, joka saa kuulla niin Pohjolasta  ja Kalevalasta, kateudesta kuin kuolemastakin. Jälleen kerran vanha folkloristi minussa odottaa pääsevänsä kirjaan käsiksi.

Pohjan Akan julkistamistilaisuudessa pääsimme kuulemaan myös sahan soittoa. Sahan soundi on varsin vangitseva, surumielinen, ihmeellinen ja sellainen, ettei sitä voi kuunnella taustamusiikkina. Sahaa kuuntelee aivan väistämättä keskittyneesti.

Näiden runsaiden kirjatunnelmien myötä toivotan kaikille aurinkoista karkauspäivää! Muistakaa nyt kaikki naimattomat naiset kosia jotakin sopivaa ihmistä - jos ei muuten, niin edes hamekankaan toivossa.

18 kommenttia:

 1. Kuulostavatpa molemmat kirjalliset tapahtumasi herkullisilta!

  Minulla on Mangopuun allakin vielä lukematta mutta kyllä tämä Pohjan Akka kuulostaa niin kiinnostavalta että se on varmasti luettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtumat olivat mukavia - ja aika herkullisiakin. :)

   Minäkään en ole lukenut Mangon puun alla-kirjaa. Se kiinnostaa vähän, mutta Pohjan akka paljon enemmän.

   Poista
 2. Hienoja tapahtumia! Minä en ikinä oikein innostunut lukemaan Mangopuuta, mutta tuo Pohjan Akka vähän kiinnostaisi... pitää katsoa josko tulisi kirjastossa vastaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samat sanat! Tai Mangopuukin kiinnostaa vähän, Pohjan akka taas hyvinkin paljon. :)

   Poista
 3. Mielenkiintoista sinulla ollut siellä :) Iloista viikon jatkoa, maaliskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ja iloista, valoisaa maaliskuuta sinulle itsellesi. <3

   Poista
 4. Oi, tuo Pohjan akka on pakko lukea! Jään ilolla odottamaan arviotasi kirjasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ties vaikka sinä ehtisit ensin. :) Mutta kirja on kyllä ehdottomasti kiinnostava.

   Poista
 5. Bazarilta on kyllä vielä tälle keväälle tulossa monta minua tosi kovasti kiinnostavaa kirjaa!

  Pohjan akkakin varmaan tulee luettua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ihan hurjasti kiinnostavia kirjoja. Voi tätä runsaudenpulaa, vaikka se onkin aika ihana ongelma. :)

   Poista
 6. Ihana kirjallinen tilaisuus taas:) Ja tuo Saari-kirja kuulostaa mielenkiintoiselta! Mukavaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kiinnostuin Saaresta. Olen ollut Kreetalla (no, toki aika moni on ollut) ja siksikin varmaan tulen tarttumaan kirjaan.

   Poista
 7. Mukava koonti mukavasta päivästä. :) Kiitos taas hyvästä seurasta!

  VastaaPoista
 8. Mukavan kuuloinen päivä sinulla :) Minua ihastutti erityisesti tuo oma aika kahvilassa kirjan kera...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kahvilassa olikin niin ihanaa istuskella kaikessa rauhassa. :)

   Poista
 9. Bazarilta tulee tänä keväänä vaikka mitä ihanaa! Hislopin Saari minulla odottelee hyllyssäni alkukielisenä, mutta saattaa olla että laiskana odottelen kuitenkin käännöstä ja luen sen. :) Pancolin kirjat kiinnostavat kovasti (minulla on tosin vielä Krokotiilin keltaiset silmätkin lukematta), ja samoin Rosmanin dekkarit. Wennströmin Lapinkylästä minulla on jostain syystä vahva tunne, että tulen rakastamaan kirjaa. Ja Samartinin uutuudenkin aion lukea, vaikka se onkin saanut ehkä vähän pettyneitäkin arvioita blogeissa.

  Ja Pohjan akkakin odottelee hyllyssäni lukuvuoroaan. Ihana tämä runsaudenpula! Eipähän ainakaan lopu mielenkiintoinen luettava kesken ihan äkkiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tulee! Saari on varmasti hyvä lukuromaani, Hislop kertoi siitä kiehtovasti. Rosmanista pidin ja Lapinkylää odotan kovasti. Samartin on vähän vaikeampi pala. Pidin nimittäin Norasta & Aliciasta, mutta pelkään tuo uusimman olevan hieman liiankin siirappinen.

   Kirjarunsaudenpula on ihana asia. :)

   Poista