torstai 1. elokuuta 2019

Näyttelyvinkkejä ja yöajeluja
Kesäloman päättyminen on aina hieman haikeaa. Itse palasin töihin eilen, toki ihan mukavissa merkeissä. Silti paluu arkeen on kuin jonkinlaisen jetlagin kourissa olemista ainakin kaltaiselleni, joka valvoi lomayöt pikkutunneille. Lomalla tuntui olevan aikaa vaikka mihin!

Oli myös aikaa retkeillä Suomessa mm. erilaisissa museoissa. Koska nämä paikat ovat auki ympäri vuoden ja koska seuraavat näyttelyt ovat yhtä lukuun ottamatta edelleen katsottavissa ja koettavissa, vinkkaan muutaman kohteen vaikka mahdollista elokuista retkeä ajatellen. Onko joukossa tuttuja paikkoja?


Joensuun taidemuseo Onni


Joensuun taidemuseon nimi on Onni eikä ihme, on onni käydä siellä, vaellella salista saliin, kulkea portaikoissa, tehdä heräteostoksia museokaupassa (olen heikkona museokauppoihin, nytkin hankin uudet korvikset).

Tänä kesänä ja aina lokakuun 27. päivään saakka Onnin vaihtuvassa näyttelyssä on nähtävillä Nanna Suden ja Canal Cheong Jagerroosin Blue and Red – Kaksi matkaa, johon liittyy myös dokumenttielokuva naisten matkoista Kiinan ja Suomen halki. Suosittelen!

Omia suosikkejani museosta ovat tietenkin Albert Edelfeltin Lukeva pariisitar (Virginie), jonka pyrin näkemään ainakin kerran vuodessa, sekä portaikko ja siellä olevat Oscar Parvaisen maalaukset, ja vielä Berghemin ikonikokoelma, jossa teosten asettelu pysäyttää. Uskonnollisten kuvien kohdalla ei ehkä pitäisi puhua lumoutumisesta, mutta ainakin minä lumouduin.VB-valokuvakeskus, Kuopio


”If you believed they put a man on the Moon...” Tänä kesänä ihmisen ensiaskelista Kuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta. Kuopion VB-valokuvakeskuksessa on esillä sympaattinen näyttely Man on the Moon – Matka Kuuhun. Näyttelyn materiaali on koottu NASAn Apollo-kuuohjelman arkistoista: Apollo 11, astronautit, hieno kuva laskuvarjoista, Kuun pinta...

VB:lla on katsottavissa myös Georges Méliès’n elokuva Matka kuuhun, jonka ikoninen kuva on muuten yksi lapsuudesta vahvimmin mieleeni jääneistä kuvista (Disneyn ”Lumikin” pahan äitipuolen, Napoleon-kirjan kannen, Mauri Mäyräkoiran ja kuvitteellisen planeetta Pluto-näkymän ohella).

VB-valokuvakeskus on yksi suosikkipaikoistani Kuopiossa. Man on the Moon -näyttely menee 1.9. saakka.


Botania, Joensuu
Luomus, Helsinki


Kasvihuoneita ja enemmänkin, mutta erilaisesti.


Joensuun
Botania on tapahtumapuutarha, jota on viime vuosien aikana uudistettu voimakkaasti. Aiemmin Joensuun / Itä-Suomen yliopiston kasvitieteellisenä puutarhana tunnetussa Botaniassa voi paitsi tutustua kasvihuoneiden ja ulkopuutarhan kasveihin ja perhosiin myös nauttia kulttuurista sekä hengailla muuten vaan, hengähtää hetki kaukana arjesta. 

Nykyisin Botanian omistaa valotaiteilija Kari Kola, joka on tiiminsä kanssa saanut Botaniassa aikaan vaikka mitä hienoa! Esimerkiksi pihalla järjestetään konsertteja, nyt kesällä siellä on myös upea hiekkaveistosnäyttely, Botanian ravintolaakin on kehuttu.

Paikka on kiehtova ja monipuolinen käyntikohde kaiken ikäisille, mutta hinnoittelussa on parantamisen varaa turistin näkökulmasta, sillä 25 euroa kertalipusta on paljon eikä edullinenkaan vuosikortti kiinnosta, jos Joensuussa käy esimerkiksi kerran vuodessa. (Kiitos siis ystävälle, jonka kanssa pääsin hänen kaverikortillaan ilmaiseksi sisälle.)Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha Helsingissä on osa Luonnontieteellistä keskusmuseota Luomusta. Sinne pääsee Museokortilla, joka on yksi suosikkikeksinnöistäni. Sydän! Jo 1820-luvun lopulta saakka Helsingin keskustassa sijainnut paikka sykähdyttää kasvihuoneillaan – niin rakennuksina kuin toki kasviensa osalta.

On kuin astuisi jonnekin taianomaiseen, ihan omanlaiseensa maailmaan, jossa on tropiikin lämpöä, savannien ja aavikoiden kuivuutta ja Välimeren raikkautta. On kaunista valoa, ihmeellinen Palmusali, Lummehuoneen jättilumpeet… On paljon tietoa, elämyksiä, rauhaa.

Kaisaniemen kasvitieteellisen ulkopuutarhassa kannattaa sielläkin käydä. 


 Kiasma, Helsinki


Kiasmaan ehdin tänä kesänä kahdesti.

Ensimmäisellä kerralla ehdin nähdä myös Iiu Susirajan Kuivakka ilo -näyttelyn, joka nimensä mukaisesti tarjosi hyvällä tavalla kuivaa huumoria, mutta myös paljon enemmän: oivalluksia, kohdalle osuvia ja ohi meneviä tunteita, suoria ja puhuttelevia. Susirajan näyttely Kiasmassa päättyi viime viikon loppuun, mutta suosittelen ehdottomasti Susirajan valokuvia, joita näkee esimerkiksi taiteilijan omilla nettisivuilla.

Kaksi kertaa kävin silittelemässä karvoja islantilaisen Shoplifterinä tunnetun Hrafnhildur Arnardóttirin näyttelyssä Nervescape VIII. Eri paikoissa aina hieman erilaisen muodon ottava näyttely lävähtää verkkokalvoille oikeana väri-iloitteluna. Synteettisten, kosketeltavien karvojensa tai hiustensa vuoksi aistivoimaisuus korostuu, sillä näitä karvoja saa silitellä ja vaikka halata. Hauskaa!

Viiden taiteilijan näyttely Astu lavalle mahdollistaa monenlaisia kohtaamisia. Voi esimerkiksi keskustella vaatteiden korjaajan kanssa sillä aikaa, kun tämä korjaa tai koristelee vaatteita (Lee Mingwei, Taiwan). On myös mahdollista ottaa yhteyttä kaveriin lankapurkkipuhelimella (Amalia Pica, Argentiina) – onko tällainen tuttua lapsuudestanne? Ihastuin myös museokävijöiden taituruuteen Brittiläisen David Shrigleyn “mallipiirustusluokassa”. Tanskalaisen Christian Falsnaesin esiintymislava näytti hauskalta, sitä en kokeillut. Venäläisen Sasha Pirogovan videoteoksessa mikrofonin ja viiden esiintyjän performanssi vangitsi katsomaan.

Kiasmassa on nyt menossa myös ihmistä, eläintä ja luontoa käsittelevä yhteisnäyttely, nykytaiteen museon tulevat näyttelyt lupaavat nekin kiinnostavia elämyksiä.


Bonus: Yöajelut
Joku ehkä muistaa minun kirjoittaneen Linnunradan etsimisestä viime syksynä. Odotankin jo tähtikirkkaita öitä, mutta kesälläkin on ollut ihanaa ajella ja kävellä iltamyöhällä.
Kuinka maagisia nämä alkuyön hetket ovatkaan, miten mieli rauhoittuu. Yöajelukuvat otin lapsuuteni kotipaikkakunnalla Suonenjoella.


10 kommenttia:

 1. Upeita nuo yöajelun kuvat. Mielenkiintoisia näyttelyvinkkejä. Itse olen ensi viikolla menossa näyttelyyn (avajaisiin) jossa myös esillä HIlma af Klintin töitä, odotan innolla.
  Loman jälkeen on aina vähän vaikeaa palata töihin... Mukavaa viikonloppua Katja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos! Kiinnostavalta kuulostaa tuo Hilma af Klintin näyttely, toivottavasti kirjoitat siitä blogiisi.

   Poista
 2. Tuttuja ovat, niin Joensuun ja Kuopion kuin Helsinginkin kohteet, mutta yöajelut ei.
  Noista kuvista nousee ilmaan viileän kesäyön tuoksut.
  Olen menossa ensi viikolla käymään Helsingissä, ehkä käyn Kiasmassa. Torbjorn Rodlandin Fifth Honeymoonon -näyttely on pakko nähdä sitten kun se tulee syksyllä. Kävin katselemassa netistä, onpa huikeita valokuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kohteet ovatkin kaikki hienoja. Yöajelut tai -kävelyt ovat suositeltavia, jos ei ole kovin illantorkku. :)
   Minuakin kiinnostaa kovasti tuo Rodlandin näyttely, jonka menen ehdottomasti katsomaan.

   Poista
 3. Monta mielenkiintoista kohdettta, joissa en ole päässyt käymään vielä. Pitäisi varmaan tehdä esimerkiksi Joensuuhun matka kokemaan sekä taidemuseo, että Botania. Kuopio sentään on lähellä ja VB-valokuvakeskus tuttu hieno käyntikohde.

  Kesäöiden kauneus kuvissasi, ihanat!

  Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, Joensuu on kyllä aika ihana. Onhan teiltä sinne ajomatkaa, mutta onneksi vain se kaksi tuntia. VB-keskus Kuopiossa on hieno!

   Kiitos ♥

   Poista
 4. Sinulla on ollut monipuolinen kesä ja on helppo samaistua, ettei akut ladattuina tuottanut tuskaa palata "verstaalle":)
  Postauksesi on tulvillaan kiinnostavia kohteita avaavin kuvakoostein. Näistä Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on jo lapsuudesta tuttu käyntikohde ja siellä on useasti vierailtu tunnelmasta ja tuoksuista, trooppisuudesta nauttimassa niin lasten kuin kaikkien lastenlastenkin kanssa ja aina viihdytty.

  Kesäöisissä ajeluissa on suurta taikaa ja omanlaistaan nautintoa. Monasti on ajettu yön yli pohjoiseen ja koettu, ettei pelkästään olla polkemassa pitkää siivua, vaan jo itse kokemusmaailma on avattu ja se on herkistynyt...
  Jetlag menee ohi, joten kauniita elokuisia päiviä ja komeita kuutamoöitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkutukka, ainahan se lomalta töihin palaaminen hetken kirpaisee, mutta onneksi arkeen solahtaa aika nopeasti. :)

   Kaisaniemen kasvitieteellinen on ihana!

   Pohjoisimmassa Suomessa en ole muuten koskaan käynyt, olisipa upeaa ajella siellä.

   Kiitos samoin, hyvää elokuuta!

   Poista
 5. Matka kuuhun kyllä kiitos. Olenko ihan seko vai näinkö Lontoon metroasemalla mainostettavan kyseistä tai vastaavaa näyttelyä? Mielenkiintoista. Olisi ihan mun juttu.

  Kivaa viikonloppua Katja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, Matka kuuhun olisi kyllä ihan sinun juttusi! ♥ Lontoossa oli varmasti joku vastaava, NASA:lla riittänee kuvia ja juuri nyt on oikea aika.

   Hyvää alkanutta viikkoa! ♥

   Poista