lauantai 3. joulukuuta 2016

Satu Mali: Lentäjäsankarit Poppis & pikkuveli

Satu Mali: Lentäjäsankarit Poppis ja pikkuveli
Satu Mali 2016
36 sivua
Arvostelukappale
Kotimainen valokuvateos

Poppis istahti kotirappusille odottamaan luokseen matkaavaa pikkukaveria.

Tämä aamu tuntui kuitenkin erilaiselta. Äiti laskeutui Poppiksen viereen ja kertoi, ettei pikkuinen pääsekään veljensä luo.

Hän oli kääntynyt matkallaan takaisin.


Sisaruus ei ole itsestäänselvyys. Poppis on pieni poika, jonka harras toive on saada itselleen pikkuveli tai -sisko. Vihdoin ihme on käymässä toteen, perheeseen odotetaan uutta vauvaa. Mutta pikkusisarus kääntyykin takaisin, ehkä hän on jääny korjaamaan suihkariaan. Aikuiset ovat surullisia, joku outo vesirokko saa äidin silmät punaisiksi kuin mansikat. Poppis päättää toivoa kovasti, että pikkukaveri lopulta lentäisi heille, perille kotiin.

Satu Malin Lentäjäsankarit Poppis ja pikkuveli -kirjan taustalla on tekijän omakohtainen kokemus endometrioosin aiheuttamasta lapsettomuudesta ja siitä, millaisia kipuja mieleen ja muistoihin jää silloinkin, kun perheellä on onni saada lapsia - erilaisten pettymysten ja menetysten jälkeen. Tästä syystä aikuiset ja lapset lukevat kirjaa varmastikin omalla tavallaan, omista lähtökohdistaan: Lapsille kirja tarjoaa sadun siitä, millaista on toivoa pikkusisarusta, aikuisille kertomuksen lasten saamisen vaikeudesta, surusta - ja uudesta toivosta, mahdollisuudesta.

Malin kirja on omakustanne, johon on graafisesti satsattu kirjan ansaitsemalla tavalla - ja syystäkin, onhan Mali nimenomaan valokuvaaja. Kirja on kaunis, Mia Lönnin tekemä taitto on tyylikkään levollinen, paperi laadukasta, tekstin asettelu ja fontti kohdillaan. Parasta ovat tietenkin Malin ottamat kuvat, jotka ovat yhdellä sanalla ilmaistuna huikeita. Ja hieman pidemmin: Malilla on erinomainen valon taju, kuvista heijastuvat monenlaiset tunnetilat yksinäisyydestä toiveikkuuteen ja iloon.


Kuvat koskettavat ja ihastuttavat. Lentäjäsankareita lukiessani aloin toivoa, että Mali julkaisisi toisenkin valokuvakirjan, oli sitten tällainen koko perheelle sopiva kirja tai enemmän aikuisyleisölle suunnattu.


Jos tätä omakustannetta jossain moittisin, niin kielenhuollon kohdalla. Toistuvilta tavutus- ja muilta välimerkkivirheiltä olisi voinut välttyä paremmalla oikoluvulla - muuten laadukkaassa kirjassa virheet kiinnittävät huomion. Malin kirjoittama tarina on kuitenkin sympaattinen ja lämmin, siihen on helppo eläytyä. Myös tarinan taustat, joita Mali avaa esipuheessaan, koskettavat. Uskonkin, että teos antaa monille lukijoille paljon tarttumapintaa.

Kaiken kaikkiaan Lentäjäsankarit Poppis ja pikkuveli on lumoavan kaunis kirja lapsista ja uskosta siihen, että huomenna on paremmin. Tarina saa ajattelemaan. Malin taidokkaat kuvat koskettavat ja ihastuttavat - niiden valo jää mieleen pitkäksi aikaa.

--


2 kommenttia:

  1. Kaunis kirja ja varmasti ajatuksia herättävä. Mielettömän hienoja kuvia nämä esille laittamasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, tämä on tosiaan kaunis kirja. Etenkin kuvat lumoavat. ♥

      Poista