keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Emman makeat herkut ja Pipari-ihmemaaEmma Iivanainen: Emman makea joulu. Herkut, lahjat, koristeet
Docendo 2016
144 sivua
Arvostelukappale
Suomalainen leivontakirja


Mima Sinclair: Pipari-ihmemaa. 30 piparkakkuohjetta leivontaan ja koristeluun
Gummerus 2016
Gingerbread Wonderland – 30 Magical Houses, Biscuits & Bakes 2015
Suomentanut Jenna Pahlman
Kuvat Tara Fisher
112 sivua
Brittiläinen leivontakirja


Joulukuun valoa kantavasta alkukuvasta asiaan: Leivonta  ihanaa. Joulu ja leivonta – superihanaa. Näin voi hehkuttaa miltei ylisanoin, mutta joulun aistillisuutta ei voi kieltää: kuusen ja hyasinttien huuma, piparkakkujen, pullien ja kakkujen tuoksu… Jokunen aika sitten kirjoitin Olga Temosen joulukirjasta ja kerroin hankkivani yhden joulukirjan joka vuosi. 

No, yksi on nyt vähättelyä. Kirjojenkin puolesta olen ollut monenlaisissa joulutunnelmissa, tosin en romaanien suhteen. Töissä olin taustalla tekemässä Pirjo Suvilehdon ja Sari Kanalan ihastuttavaa, nostalgista kirjallisiin jouluihin kurkistavaa teosta Sitä joulua en unohda. Innokkaana leipojana taas selailen jouluisia reseptejä blogeista ja naistenlehtien nettisivuilta – sekä tietenkin leivontakirjoista, jollaisia nyt esittelemäni kaksi uutuutta ovat.
Itseoppineeksi kakkutaiteilijaksi ja leivontakirjailijaksi luonnehdittu, muutama vuosi sitten Vuoden käsityöläiseksi valittu Emma Iivanainen on kirjoittanut ja kuvannut kirjansa Emman makea joulu. Teos on nimensä mukainen, se sisältää makeita ohjeita niin leivonnaisten kuin erilaisten karkkien ja veden kielelle herauttavien syötävien lahjojen tekemiseen. Monet ohjeet pohjautuvat perinteisiin tuttuihin, kuten juusto- ja piparkakkuihin, joulutorttuihin tai pikkuleipiin, joihin kaikkiin Iivanainen tuo jotain uutta ja oivalluksia tarjoavaa.

Ohjeet ovat selkeitä ja kaikkia kotileipureita ilahduttanee se, että jokaisen reseptin kohdalla kerrotaan sen vaikeusaste. Iivanainen myös kertoo yleistä raaka-aineista, tarvittavista leivontavälineistä ja antaa tekniikkaniksejä. Se, millainen ohje on kenenkin mieleen, on tietenkin makuasia. Itse kokeilin kahta helpommasta päästä olevaa ohjetta. Piparkakkuisen jouluisen rocky roadin ohje oli toimiva sellaisenaan ja aion tehdä näitä makeisia toistekin. Marjoilla marmoroitu tuorejuustopiirakka puolestaan näytti niin kauniilta, että kokeilin sitäkin. Piirakka oli hyvin helppotekoinen, mutta muokkasin ohjetta siten, että lisäsin täytteeseen hieman appelsiinimehua ja kanelia jouluista makua antamaan. Pelkällä tuorejuustolla täytteestä tuli melko lättänä, joten jatkossa aion lisätä tähän piirakkaan myös kermavaahtoa, maitorahkaa tai muuta lisäkuohkeutta antavaa.

Kaiken kaikkiaan Iivanaisen kirja – kuvat täytyy mainita erikseen, Iivanainen on taitava kuvaaja – on kaunis ja siitä riittää inspiraatiota joulun tienoota pitemmäksikin aikaa. Esimerkiksi prezel-suklaapiirakka ja suolakinuskidonitsit sopisivat varmasti mainiosti talveenkin.

♥♥


Brittiläisen Mima Siclairin Pipari-ihmemaa on sekin kaunis ja suorastaan joulun taikaa sisältävä pieni kirja. Kirja sisältää toki perusohjeet muutamaan erilaiseen piparkakkutaikinaan, mutta fokus on kuitenkin piparkakkujen koristelussa ja erilaisten rakennelmien tekemisessä. Mukana myös erilaisia piparkakkuisia leivontaohjeita.

Ja millaisia koristeluja, rakennelmia ja ideoita Sinclairin kirja sisältääkään! Niin monipuolisia ja veikeitä, että melkein kaikkia tekisi mieli kokeilla heti. Jalat maassa oleva satunnaisleipoja ei kuitenkaan tietenkään ala heti rakentaa kokonaista piparkakkukaupunkia, mutta haaveilee jo englantilaistyylisestä talosta. Ideat tarttuvat mieleen: syötävä tähtikranssi tai kolmiulotteinen, kerroksittain asetelluista pipareista rakennettu joulukuusi lienevät helppoja ja suositeltavia rakennelmia joko omaa joulun aikaa ilahduttamaan tai vaikka lahjaksi.

Myönnän, etten edes lukenut piparkakkutaikinaohjeita. Rakastan kotipiparkakkuja äitini tai anoppini tekemänä, mutta tunnustan useimmiten ostavani taikinan kaupasta. Pakastetaikinakin toimii eikä sen kanssa tarvitse arpoa jauhojen oikeaa määrää. Voi keskittyä muottien käyttöön, paistamiseen ja koristeluun sekä napata monenlaisia ideoita Sinclairin kirjasta.

Raikkaan oloinen Pipari-ihmemaa istuu hyvin nykyleipojan makuun. Kirjan kuvat ovat laadukkaita ja jouluun sopivasti perinteisen ja trendikkään yhdistelmiä. Suloinen kirja sopii vaikka joulunalusajan tuliaiseksi kukkasen tai glögipullon sijaan. Joskus ihana-sanaa voi olla käyttämättä liikaa – ainakin Sinclairin kirjan kohdalla.


5 kommenttia:

 1. Emma Iivanaisen blogia olen joskus katsonut,kauniita kakkuja ja kuvia,ja kirjakin varmaan sellainen.Ihana kansikuva tuossa piparikirjassa:)

  VastaaPoista
 2. Lainasin tuon Emman makean joulun mutten oikein löytänyt siitä mitään kokeiltavaa... piparkakkuja tai karkkeja en jaksa väkrätä ja kakuissa ei ollut oikein mitään uutta. Pettynein olin kahvikakkuihin joista odotin eniten koska ovat se mun joulujuttuni leipomisen saralla. Katsoin ensin sisällysluettelosta että niitä on ihan kivasti, mutta kotona läpi käydessä olin pettynyt siihen, että samasta "pohjasta" oli vain koristeluilla saatu mukamas eri kakku. Varmaan ihan kiva kirja jos sopii omaan tyyliin, me ei vaan kohdattu keskenämme, minä ja Emma.

  VastaaPoista
 3. Meillä on perjantaina piparkakkutalkoot tiedossa, juurikin Sinclairin kirjan pohjalta! :) Yritänkin viikonloppuna saada kirjasta kirjoitettua. Iivanaisen kirja kiinnostaisi kyllä myös! :)

  T. Kirjakirpun Jenni

  VastaaPoista
 4. Tuo Pipari-ihmemaa tuntuu houkuttavalta, sellaiselta fiilsitelevältä.

  Pakko todeta kuten Jane yllä, että jos ei ole kuivakakkuja,
  niin oivoi. En ole kovin innokas leipoja, mutta kuivakakut sujuvat aina.

  Kuvittele nyt: Mun kahta työtä ja gradua tekevä kuopus haluaa leipoa meidänkin piparit! Olen onnistunut tartuttamaan häneen Paraisten piparit. Ja sen, että piparit tehdään itse taikinaa myöten. Meillä oli tapana vielä taikina yöksi kellariin ja joka aamu sitten löysimme Merin kanssa sieltä ison koukkaisun eli tonttu siellä oli käynyt maistelemassa. Epäilen, että tontun nimi ei nyt ala F:llä vaan R:llä:)

  <3

  VastaaPoista
 5. Minä ihastun valtavasti kaikkiin visuaalisesti kauniisiin kirjoihin. Nykyään moni reseptikirja on juuri sellaisia. <3 Myös lapseni ovat perineet innostukseni, ja usein selailemme kirjoja yhdessä ja mietimme, mitä ohjeita voisimme kokeilla. Usein ne kyllä jäävät kokeilematta. Joulukirjat ovat myös aivan ihania selailtavia. Minäkin nyt sitten ostin Olgan joulun ja tuon Sinclairin kirjan sain kirjabloggareiden luukkua varten. Sieltä olenkin testaillut eri reseptejä. Viimeisimpänä tein sinunkin mainitsemasi piparikranssin. Aika pienellä vaivalla saa tehtyä kohtalaisen näyttävän koristeen. Vielä, kun keksisin sille jonkun hyvän paikan, mihin sen saisin kauniisti esille ennen joulua.

  VastaaPoista