Kustantaja: WSOY 1965
Kansi: Maija Karma
Sivuja: 270
Kotimainen nuortenkirja
Ja sitten sytytti. "Preerian keltaruusu"! Siinä oli laulu! Kun se tuli radiosta, Kati näki aina koko preerian aaltoilevan edessään, kuuli ratsujen kaviot ja paimenten huudot. Hänen poskensa alkoivat hehkua. Uskaltaisiko? Miksei? Luokan oli aika jo lopultakin kuulla muuta kuin tuota lallatusta. Ja kun hänen vuoronsa tuli, hän heläytti kirkkaasti:
- Minä keltaruusun kerran
näin mailla Texasin [--]
1980-luvun puolivälissä, jo kolmisenkymmentä vuotta sitten olin pieni partiolainen. Partiolaulujen kirjassa oli yksi kappale ylitse muiden: "Preerian keltaruusu". Samoihin aikoihin luin kirjaa, jonka päähenkilö oli osin kuin minä, kirjoittava ja haaveileva tyttö. Samalla hän oli paljon rohkeampi ja lähtöisin vanhemmasta ajasta. Hän puuhasi ystäviensä kanssa Timbuktu-nimistä sirkusta ja 60-luvun varhaisteininä pyrki oppikouluun.
Tuo tyttö oli ja romaanihenkilönä on tietenkin iäti Kati Pihka, Rauha S. Virtasen lastenromaanin Luumupuu kukkii keskeishenkilö. Pidän kuta kuinkin kaikista Virtasen kirjoista, vain Kiurut laulavat tuntuu lapsuusmuistoissani jotenkin synkeältä ja vieraalta. Blogissani olen aiemmin esitellyt Virtasen kirjoista Ruususen, Tuletko sisarekseni ja Joulukuusivarkauden. Selja-sarja on minulle Virtasen tuotannosta se rakkain, mutta lapsena kiinnityin voimakkaasti myös "Puutarhurin Katiin" ja kirja taisi ollakin ensikosketukseni Virtasen tuotantoon. Nyt aikuisena olen jo useasti aikonut lukea teoksen uudelleen, mutta tein sen vasta viime viikolla kotipihamme luumupuun kukkiessa ensi kertaa koskaan.
Lapsuuden suosikkikirjojen lukeminen voi tarjota nostalgiaa, pettymyksiä tai uusia huomioita rakkaasta teoksesta. Virtasen kirja tarjosi lähinnä nostalgiaa - hauskan, lämpimästi kirjoitetun romaanin 1960-luvun lasten turvallisesta arjesta ja pienistä sattumuksista. Kirjailijan tuotannosta Luumupuu kukkii on varmasti kaikkein eniten lastenromaani, joka tarjoaa aurinkoista luettavaa ja joukon arkisia sattumuksia. Onneksi se on kaareltaan varsin ehjä. Siinä on kaksi keskeistä tarinalinjaa: Sirkus Timbuktun onnistuminen ja oppikoulun pääsykokeet, mutta väliin mahtuu myös katkeran oloisen Siina-piian tarina, isän valmistautuminen puutarhureiden kilpailuun sekä kaikenlaisia koululaisten välisiä suhteita.
Kirjassa, jossa ilmakin on "lavli", on paljon kaikkea ihanaa - ja paljon vaikutteita Lindgreniltä ja Montgomeryltä. Katin mielikuvitusystävä Stella ja Sinisen savun kylä voisivat olla kuin varhaimmista Anna-kirjoista, Pihkojen keittiö taas edustaa marikkimaista idylliä. Kyllä minäkin viihtyisin keittiössä, jossa on kuusiruutuiset ikkunat, värit mansikanpunaista, valkoista ja mustikansinistä ja jossa koko perhe kotiapulaista myöten syövät yhdessä. Ja Pihkojen puutarha punaluumupuineen on sekin melkoista unelmaa.
Hyvistä teemoistaan huolimatta Luumupuu kukkii jää ainakin minun kohdallani sinne lapsuusnostalgian kuvitteelliseen laatikkoon, yhdeksi mukavaksi kirjaksi monien muiden joukkoon. Sen henkilöhahmoihin ei voi samastua samalla tavalla kuin Seljan tyttöihin eikä se ole yhtä ravisteleva kuin edelleenkin varsin raikas Ruusunen. Katin ja muiden timbuktulaisten maailma on aurinkoinen, herttainen ja pohjimmiltaan hyvin huoleton. Lastenromaanina Luumupuu kukkii on mainio, eläväinen ja helposti pidettävä. Se tarjoaa hyvää tuulta suloiseen alkukesään, hedelmäpuiden kukinta-aikaan.
---
Maria kirjoitti kirjasta muutama kesä sitten.
Mieleeni on tästä jäänyt vain tuo oppikoulukuvio, jota en itse ole peruskoulun kasvattina joutunut käymään läpi. Muistaakseni oli hieman ahdistavaa, mutta läpi taisi mennä :D
VastaaPoistaKirsi, kyllä se läpi meni. :) Minulle kansa- ja oppikoulu olivat tietenkin samoin vieraita, mutta nautin kyllä tämän kirjan lukemisesta ja muistan lapsena jutelleeni "entisaikojen" kouluasteista vanhempieni ja näiden sisarusten kanssa. Herttainen kirja.
PoistaAh! Tätä kirjaa minä rakastan. Tämä on aivan omanlaisensa maailma. Hyllystäni löytyy tämän kirjan lisäksi Tuletko sisarekseni -kirja, jonka olen lukenut vain kertaalleen ja kiurut laulavat, joka odottaa vielä ensimmäistä lukukertaansa, Luumupuun kukkimisen olen lukenut useammin ja muistan, kuinka, kun aikoinaan luin sen ensimmäisen kerran, hyppelin kotiaitan takaisilla isoilla kivillä kuvitellen seurakseni mustaa pantteria. Täytyisikin lukea tämä jossain vaiheessa uudestaan. Joulukuusivarkaus on sitten jo ihan eri genressä oleva teos, johon en juurikaan tykästynyt ja muut Virtasen kirjat paitsi alkuperäiset Seljat ovat minulle ihan lukemattomia ja tuskin niistä niin kiinnostunkaan.
VastaaPoistaAino, olen samaa mieltä siitä, että tässä on omanlaisensa maailma. Kirja on hyvin herttainen - luultavasti suloisin kaikista Virtasen kirjoista. Samalla se on Kiurut laulavat -kirjan rinnalla eniten lastenromaani koko Virtasen tuotannosta. Tuletko sisarekseni on myös mieleeni. Minä pidin myös Joulukuusivarkaudesta, vaikka se on aika hurjakin. Virtasen kirjoissa 1950-70-lukujen nuorten maailmaa tulee ihailtavan monipuolisesti esille.
PoistaTämä kirja oli Iiris-rukan ja Selja-sarjan lisäksi niitä harvoja kotimaisia, joista pidin. En vain muista miksi. Minusta vain kirjassa oli taikaa ja tämän takia meillä onkin aina luumupuita ja muistan joka kevät tämän kirjan luumupuiden kukkiessa samoin kuin muistan Iiris-rukan kurkien lentäessä ylitse.
VastaaPoistaLeena, Iris rukka ja Seljat ovatkin ihania. Minä pidin kyllä monista muistakin kotimaisista tyttökirjoista, kuten Mary Marckin kirjoista, Merja Otavan Priskasta ja Marjatta Kurenniemen Kesälinnusta. Nyt aikuisella lukukerralla tämä ei antanut niin paljon lapsena, mutta luumupuut kyllä muistuttavat minuakin tästä.
PoistaOih, tämä on ihana kirja!
VastaaPoistaSalla, joo, tämä on Virtasen kirjoista kaikkein herttaisin. Ja niin sopiva tähän vuodenaikaan!
PoistaLavli :)
VastaaPoistaMuistan kirjan nimen ja sen, että olen sen lukenut... Mutta mitään muuta en kirjoasta muistanutkaan, ennen kuin pöyhin muistojani tekstisi parissa.
Joskus minua hiukan pelottaa palata näihin lapsuuden kirjoihin. Menettääkö jonkin sadunhohtoisen muiston 'maailman ihanimmasta kirjasta, kun sen lukee uudelleen...
Mukavaa viikonloppua! :)
Oli aika "lavli" kirja, herttainen ja hauska. Tunnistan tuon pelottavuuden ja tämä esimerkiksi menetti osan lumostaan, vaikka oli edelleen ihana. Sitten on toki kirjoja, joista aikuisena löytää uusia ulottuvuuksia, monet Montgomeryn kirjat esimerkiksi, samoin Iris rukka ja Selja-sarja.
VastaaPoistaTämä oli nuoruuteni rakkain kirja. Reipas Kati Pihka ei päässyt oppariin, koska "sai pääsykokeissa aineesta nollan", kun asialliseksi tarkoitetusta aineesta tuli satu. Samastuin Katiin täydestä sydämestäni, siksikin, että asia-aineet tuottivat minullekin suuriavaikeuksia. Luin kirjan niin monta kertaa, että osasin sen melkein ulkoa. Vieläkin muistan pätkiä..."Kati puhalsi ison purkkapallon, äidin kasvoilla oli naapureiden takia kohtelias ilme...Hipun äidin katse pani merkille punaiset posket ja käsi poimi nuolen kukkapurkista...".
VastaaPoista