Blogin uutiskatsaus. Tai jotain. Näin uuden kuun alkajaisiksi riittäisi pientä uutis-, ilmoitus- ja koosteasiaa, joten ymppään kaiken nyt samaan syssyyn ja tarjoilen siinä sivussa (valitettavasti vain valokuvien muodossa) kuopukseni kuusivuotiskekkereiden rääppiäisherkkuja.
Vuosi valearvio-flashmobista
Eilen lokakuun ensimmäisenä päivänä tuli vuosi täyteen siitä, kun kirjabloggaajat julkaisivat virheitä täynnä olevia arvioita kirjoista. Joukossa oli valheellisia selostuksia niin Juhani Ahon Rautatiestä ja Pentti Haanpään Noitaympyrästä kuin F. Scott Fitzgeraldin Kultahatusta ja Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanista. Itse kirjoitin Minna Canthin Anna Liisasta. Tempauksen taustoista voitte lukea flashmobin tiedotteesta sekä Hannan ja minun Rivien välissä -kirjablogikirjasta, mutta sen tarkoituksena oli vääntää rautalangasta mallia lähdekriitiikin ja medialukutaidon puolesta: osoittaa ettei nettikirjoituksia saa kopioida ja myös opastaa (joitakin) oppilaita lukemaan ja kirjoittamaan ihan itse. Lisäksi tarkoitus oli herätellä opettajia huomaamaan, kuinka ikävän yleistä ja helppoa netistä kopioiminen on - useimmat opettajat tämän toki tiedostavatkin.
Miten oma Anna Liisani on otettu vastaan? Millaista palautetta olen saanut niin lukijoilta, oppilailta kuin opettajiltakin? Ensiksi on kerrottava, että Anna Liisa on koko liki viisivuotisen blogiaikani toiseksi luetuin teksti heti Pauliina Rauhalan Taivaslaulun jälkeen. Lukuvuosien aikana, etenkin viime toukokuussa, mutta nyt syksyllä uudelleen blogiini tullaan hakusanoilla 'anna liisa analyysi'; 'canth anna liisa'; 'anna liisa juoni'; 'anna liisa referaatti'; 'anna liisa teema'; 'anna liisa' jne. Helppoa tietä esseen kirjoittamiseen siis haetaan ahkerasti! Suoraa palautetta oppilailta olen saanut vähän, muutamaa kommenttia en ole julkaissut, koska blogiini kommentoitiin esimerkiksi erään nimeltä mainitun koulun toisen oppilaan nimellä (mietin, että onko tässä ollut kyse koulukiusaamisesta: googletin oppilaan nimen ja vaikuttaa siltä, että kyseisessä koulussa tosiaankin on saman niminen oppilas) ja lisäksi hyvin roisia alatyylin sanastoa tuli aika lailla.
Opettajilta olen saanut vain hyvää palautetta, mutta olen toki kuullut toisilta bloggaajilta, ettei tempaus ollut kaikkien mieleen. Parhaiten mieleeni on jäänyt yhden äidinkielen opettajan kertoma: hän oli luetuttanut oppilaillaan Anna Liisan sekä minun valearvioni kirjasta. Oppilaat olivat siis alusta saakka olleet tietoisia, että blogiteksti huijaa pahan kerran. Tehtävänä oppilailla oli ollut vertailla oikeaa ja valheellista Anna Liisaa. Ilahduin tästä suuresti, koska oppilaat oppivat näin sekä lähdekritiikkiä että lukivat erilaisia tekstilajeja. Hienoa!
Mitä mieltä te blogini lukijat olitte valearvioista vuosi sitten? Tai nyt?
Sata parasta kirjaa
Syyskuun aikana kirjabloggaajat osallistuvat hauskaan ja sivistävään tempaukseen, kun noin viisikymmentä bloggaajaa luki kukin kaksi kirjaa HS:n lukijoiden parhaaksi listaamistaan sadasta kirjasta. Tempaus onnistui hyvin ja bloggaajat tosiaankin saivat syyskuun aikana luettua koko satasen. Lisätietoa tempauksesta saa Hannan blogista. Itse luin Mikko Rimmisen mainion Nenäpäivän sekä Katri Lipsonin kauniin ja tunteikkaan Kosmonautin.
Kirjamessut
Lokakuu on kirjamessujen aikaa. Odotan messuja innolla: ruuhkaistakin tunnelmaa, kirjapaljoutta, kirjailijoita, hyviä keskusteluja ja ystävien tapaamista. Tänä vuonna olen sekä Turun että Helsingin messuilla myös esiintyjänä ja/tai haastattelijana.
Turussa olen mukana seuraavasti:
- Perjantaina haastattelen Sara Kokkosta ihanasta "Rasavillejä ja romantikkoja" -kirjasta Vinski-lavalla klo 11-11.20
- Perjantaina olen haastateltavana Ylen radion Kultakuume-ohjelmassa
- Lauantaina olen yhdessä Hanna Pudaksen kanssa kertomassa kirjastamme "Rivien välissä" ensin Lukukeskuksen osastolla klo 14.30-15.00 ja sitten meillä on vielä kirjan isompi esittely Seminaaritilassa 3 klo 15.45-16.15.
Helsingissä taas
- Torstaina 24.10. iltapäivällä (kellonaika varmistuu myöhemmin) Ylen lavalla puhumassa "Rivien välissä" -kirjasta yhdessä Hannan kanssa
- Perjantaina 25.10. klo 10.30 haastattelen erilaisen, glamouria ja vintagea tihkuvan kirjastokalenterin "Lainattuja hetkiä" tekijöitä Kullervo-lavalla
- Lauantaina 26.10 klo 11.30 johdan keskustelua Jaetun lukemisen lumo: yhteisöllisestä lukemisesta, lukupiireistä ja kirjablogeista. Kanssani keskustelemassa ovat Suvi Ahola, Hanna Pudas ja Seija Nummijoki. Aino-lava
Syyskuun luetut
Syyskuussa työ piti minut kiireisenä ja kuvittelin, etten ehtinyt lukea juuri mitään. Mutta sain kuitenkin luettua 11 sellaista kirjaa, joista kirjoitin blogiini. 30km työmatka, jonka istun pääosin bussissa, antaa hyvää lukuaikaa! Kirjoista tosin yksi on lastenkirja ja yksi ei ole oikeastaan kirja, vaan aikakauskirja. Kävin hieman ennen kuun puoliväliä suomen Grantan julkistamistilaisuudessa ja ruoka-teeman tekstit tempaisivat minut mukaansa.
Näistä kirjoista kirjoitin
Katri Lipson: Kosmonautti (2008)
Leena Parkkinen: Galtbystä länteen (2013)
Joel Haahtela: Tähtikirkas, lumivalkea (2013)
Mikko Rimminen: Nenäpäivä (2010)
Katri Kirkkopelto: Molli (2013)
Colm Tóibín: Äitejä ja poikia (2013)
Kazuo Ishiguro: Yösoittoja (2009)
Kathleen MacMahon: Näin se päättyy (2012/2013)
Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja (2013)
Niina With: Taisit narrata, Stella (2013)
Lyhyet ei-ihan-erikoiset
Heinä- ja elokuussa olin mukana Indiedays Inspiration -portaalissa, mutta jättäydyin siitä pois nyt syyskuussa. Asiaan ei liity mitään dramatiikkaa, haluan vain blogata Bloggerissa ilman mainoksia enkä kirjabloggaajana muutenkaan tuntenut kuuluvani sinänsä ihanien lifestyle-blogien joukkoon. Luen niitä toki erittäin mielelläni. Näin on hyvä!
Pahoittelen sitä, että kommentteihin vastaaminen on hieman laahannut. Luen kaikki kommentit ilolla ja periaatteeni on vastata jokaiseen, joten ajan myötä niitä vastauksiakin tulee. :)
Nyt lokakuussa en aio pitää teemaviikkoja, vaikka viime vuonna pitämäni huonon kirjan viikko hieman houkuttaisi taas... No, kuka tietää, ehkä innostun. Sen sijaan aion lukea paljon hyvää. Suunnittelen myös Kuukauden tyttökirjaklassikon paluuta ja syksyyn sopiva kirja onkin jo hyllyssäni odottamassa.
Nyt on syyskuu paketissa. Huh, jaksoiko kukaan lukea? Hyvää alkanutta lokakuuta!
Mahtava kooste! Sulla ja kirjabloggaajien joukkiolla on ollut mahtisyyskuu. Nyt lokakuussa onkin sitten näitä esiintymisiä. Koostan samanmoisen bloggauksen huomisen Turun-reissun jälkeen!
VastaaPoistaHanna, kiitos! Syys- ja lokakuu ovat olleet niin aktiivisista aikaa, että perässä pysyy juuri ja juuri. :D
PoistaHieno kooste!
VastaaPoistaOikein antoisaa Turun reissua:) olisi mukavaa päästä sinne kuuntelemaan ja katselemaan ♥
Minttuli, kiitos. Turun messuilla on aina mukava - ja ruuhkainen! - tunnelma.
PoistaIhana kooste! Kyllä syyskuussa ehtikin tapahtua ja lisäksi luit noin monta hyvää kirjaa.
VastaaPoistaJospa Helsingissä tapaisimme. Mukavia messuja!
Elina, kiitos. Minulla on pitkä työmatka ja bussissa ehtii lukea. Ehkäpä pian nähdäänkin, kiva juttu!
PoistaSe valearviojuttu oli hieno idea ja on tosi kiva, että annat palautetta, mitä siitä on seurannut.
VastaaPoistaAllu, mukava kuulla! Oli hauska osallistua siihen.
PoistaVoi että, on niin paljon kommentoitavaa etten tiedä mistä aloittaisin! :)
VastaaPoistaNo ensiksikin, ihania pääkallopipareita! <3 Ja hyviä kirjoja olet syyskuussa lukenut. Niistä viisi olen itsekin lukenut (Parkkisen, Haahtelan, Rimmisen, Tóibínin ja Ishiguron), ja MacMahonin aion lukea pian. Kosmonautti ja Unelmansieppaajakin kiinnostaisivat.
Ja siitäkin on pakko vienosti sanoa, että olen iloinen että Lumiomena on taas entisensä, ne isot kuukautissuojamainokset olivat jotenkin vähän hämmentäviä. :-/
Ja arvaapas, odotan paskojen kirjojen viikon paluuta! :D Toivottavasti innostut pitämään sen ennemmin tai myöhemmin. :) Toivon myös että kirjoittaisit Turun messuista. Haluaisin sinne kovasti itsekin, mutta olen koko viikonlopun niin syvällä työputkessa ettei messuille pääsystä ole toivoakaan. Kivaa messuviikonloppua kuitenkin sinulle! <3
Sara, ihana sinä! <3
PoistaOlen paljon samoja kirjoja kuin sinäkin... No, se ei ole mikään ihme. <3 Kosmonautti on hieno, MacMahon... No, siinä on Irlanti.
Ja hih niitä mainoksia. Ei ollut ihan minun heiniäni.
Huh, kiirettä on pitänyt :-) Hurjasti kaikkia aktiviteetteja.
VastaaPoistaJa upeat piparit !
Nähdään messuilla !
Minna, no joo, aika vilkasta on ollut. :) Oli hauska tavata Turussa.
PoistaValearviotempaus on parasta, mitä ihmiskunnan historiassa on tapahtunut. Vai miten se oli?
VastaaPoistaTuija, totta kai. Suursaavutus! ;)
PoistaKatja, lumoavaa lokakuuta ja onnea Turkuun!
VastaaPoistaValearvio-kampanja on ollut keskustelua herättävä ja siksi hyvä. Tosin olen havainnut joidenkin tekstien osalta sellaistakin, että koululaiset kyykkyyn. Se ei onneksi ole monella ollut tarkoituksena vaan aidosti herätellä tekstikriittisyyden äärelle. Monet lapset ja nuoret harjoittelevat vasta tiedonhakemista ja siksikin asiaa on tärkeä pitää esillä. Onpas tähän katajaan kapsahtanut moni aikuinenkin, joten koululaiset eivät ole ainoa kohderyhmä. Tiedonhaku ja oikeussuoja koskevat laajasti kaikkea. Hienoa mielestäni on se, että tekstejä on käytetty myös opetustarkoituksiin!
Minulla on ihan mennyt ohitse arviosi Nenäpäivästä! Täytyypäs palata lukemaan.
Valkoinen kirahvi, kiitos ja sitä samaa sinulle! Ollaan jo pian puolivälissä, meneepä aika nopeaan!
PoistaValearvioiden joukossa oli monenlaisia tekstejä, mutta pääasiassa tempaus herätteli isompia koululaisia. Minäkin ilahduin, kun kuulin että juttuja on käytetty opetuksessa.
Nenäpäivä oli mainio!
Katja, näistä niin moni on mennyt minulta ohi....No, ostin kyllä Pelon Jokapäiväinen elämämme.
VastaaPoistaEikös tuo 100 parasta kirjaa ollutkin kotimaiset sata parasta? Kotimaani on maailman kirjallisuus joten suhteessa suomalaista on minulla aina vähiten.
Taivaslaulua minulla on luettu vasta 1200, joten moni, moni kirja menee sen ohi. Jopa ihanan Ilonan sisustuskirjat;)
Olisi ollut kiva lähteä Turkuun, syntymäkaupunkiini, mutta kun remppa on juuri pahimmoillaan. Olisimme voineet samalla käydä myös merenrantapitäjässämme....
Oi, sun paskankirjan viikko on niin houkuttava. Kun alat oikein eritellä pahimpia, siitä lukija nauttii. Kunpa olisin tohtinut kirjoittaa Mokasta;)
Kiinnostavia messuja ja kaunista lokakuuta!
♥
Leena, ja minun pitäisi lukea Jokapäiväinen elmämme. Ensin pitää vaan saa kirja käsiini.
PoistaHyvä huomio, 100 parasta koski tosiaan kotimaisia kirjoja.
Pääset Turkuun joskus toiste. Ja Helsingin messut ovat ihan tuota pikaa. :)
Mokka, hih! Miten kirja voikin olla niin väkisin luettava?
<3 sinne!
Jaa-a, kylläpäs on vauhtia sinulla! Olisin niin halunnut lähteä Turkuun, mutta nyt ei onnistu. Jonain vuonna vietän kyllä täydet päivät molemmissa sekä Turussa että Helsingissä. Jaetun lukemisen lumo Helsingissä on nyt omassa kirjamessuluohjelmassani.
VastaaPoistaMinähän se olen paasannut valejuoni-flashmobia vastaan. En tiedä, olisiko suhtautumiseni erilainen, jos olisin ollut silloin mukana blogimaailmassa. Eikö ole toisaalta virkistävää, että joku on eri mieltä ja vähän provosoi? Olen ikäni puolesta rohkea sanomaan ja toisaalta bloggarina niin nuori, että moni asia yllättää, mutta oppia ikä kaikki. ; )
Hyviä hetkiä Turkuun!
Marjatta, vauhtia oli melkein liikaakin. Olen oikeasti melkoinen kotihiiri. Turun ja Helsingin messut ovat tunnelmaltaan aika erilaiset, mikä on mielestäni etu molemmille. Mukavaa, että tulet kuuntelemaan Jaetun lukemisen lumoa. Tapaamme siis silloin!
PoistaValejuoni-flashmob jakoi lukijoitaan. Olen samaa mieltä, että erimielisyys on virkistävää ainakin silloin, kun se on rakentavaa.