sunnuntai 21. elokuuta 2011

Turistina Turussa

Eilen heittäydyin perheeni kanssa puolittain turistiksi Turussa. Puolittain siksi, että osa päivästä sujui serkkuni, tämän miehen sekä heidän kymmenkuisen tyttönsä, kummilapseni, luona. Ja turistina sen vuoksi, että Turku on minulle muutamaa työmatkaa ja yhtä 90-luvulla tapahtunutta Ruisrock-reissua lukuunottamatta melko tuntematon kaupunki.

Kaupunkia emme ehtineet tutkia nytkään kovin paljon, koska päivä sujui lasten ehdoilla. Turun linna, Föri-lautta, osa Aurajoen rantareittiä ja pilkahdus kulttuuripääkaupunkia kuitenkin takasivat turistimaisen aurinkoista oloa perheelleni:


Vaikka viihdyimme nähtävyyksien äärellä, oli kaikkein ihaninta viettää aikaa kummilapseni perheen kansssa; Ihailla bretagnelaislähtöisiä kransseja, joita pienen puutalon pihalla kasvoi kaikkialla, kuunnella digeridoon kumeaa ääntä, jutella, muistella mennyttä, pohtia tulevaa sekä kuunnella vauvan kikatusta.

Ja itse Turkukin jäi itäsuomalaiseen mieleeni sen verran kiehtovana kaupunkina, että uusi reissu jossain tulevaisuudessa lie enemmän kuin paikallaan.

Kirjaruotuun palaan taas heti alkuviikosta, ensin kera hurmaavan ja erikoisen käännöskirjan ja sen jälkeen joko kepeän tai hieman vakavamman kotimaisen. En vielä osaa päättää, kumpaan suomalaiseen romaaniin tarttuisin ensin. Sitä miettiessäni toivotan leppoisaa sunnuntaita kaikille ja lähden istuttamaan Endless Summer-hortensiaa pihallemme.

21 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia Turusta! Minä olin siellä turistina viimeksi 7 vuotta sitten,ja olisi kivaa mennä uudestaan,sillä minäkään en hyvin tunne Turkua.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 2. Mukavia tunnelmia olet kuviisi saanutkin. Turku on kiva kaupunki kulkea turistin silmin. Tietenkin ne tapaamiset ovat kaikkein parasta siellä.
  Terveisiä ja hyvää arkiviikkoa.

  VastaaPoista
 3. Upeita kuvia! Turku näyttäytyy siellä käymättömälle entistä kiehtovampana!

  Ja oi, vauvan kikatus ♥

  VastaaPoista
 4. Ihania ja aurinkoisia Turku-kuvia :)

  Minulla on lokakuussa kulttuurimatka Turkuun Les Miserablesin merkeissä, ehkä menemme ajoissa ja tutkimme kaupunkiakin!

  VastaaPoista
 5. Näitkö sen hienon kirjaston?

  VastaaPoista
 6. Oi, nyt haluaisin lähteä Turkuun turistimatkalle. Paljon on kaupunki varmaan muuttunut siitä, kun siellä asuin ja viihdyin ja todella hyvin viihdyinkin
  Et sentään yrittänyt itse saada ääntä tulemaan digeridoosta:)

  Onkohan tuo muuten sama hortensia, joka oli Allunkin blogissa?

  VastaaPoista
 7. Ihania kuvia. Mie asuin vuoden Turussa, särjin sydämeni pahasti ja en ole uskaltanut vielä palata. Haluaisin nyt tänä vuonna kovasti mennä Turun kirjamessuille, joten ehkä miekin sitten napsin vähän Turku-kuvia muistoksi. :)

  VastaaPoista
 8. Turku on isäni suvun kaupunki, joten ei ihan vieras. Ester-tätikin odottaa meitä visiitille sinne...

  Hurmaavat kuvat olit jälleen ottanut! Mikä tahansa kaupunki on kuvaajansa näköinen. Nyt kun olen verranut eri kuvaajien otoksia samoista kaupungeista sen huomaa hyvin.

  Endless Summer menestyi niin hyvin meidän etupihalla, että se oli pakko siirtää. Olin halunnut siihen pinkit kukat ja istutin sen siis tavalliseen multaan, en rodo multaan, sillä en halunnut niitä platkun sinisiä kukkia. Vieraat ihmiset alkoivat tunkea meidän etupihalle ja olivat kuin kotonaan;-) Kukat olivat suuret ja aivan vaaleanpunaiset. Siirron jälkeen Endless Summer sanoi suhteensa irti ja olenkin nyt tyytynyt vain syys-, kuutamo- ja mustilanhortensioihin.

  Toivotan sinulle parempaa Endless Summer -kokemusta!

  VastaaPoista
 9. Ihania, kauniita Turku-kuvia:) itse muutan parin viikon päästä taas kesäloman jälkeen takaisin Turkuun. On jo ikävä;)

  VastaaPoista
 10. Ihania kuvia! ;)
  Tervetuloa vain takaisin joskus tänne Turkuun, täällä on paljon nähtävää ja koettavaa.

  VastaaPoista
 11. Oih ja voih, meidänkin pitäisi päästä lasten kanssa linnassa käymään. Oli kesän suunnitelmissa, mutta kesä vain oli niin lyhyt...

  No, mutta Turku oli kiva opiskelukaupunki ja parasta oli talsia siitä tuomiokirkon edestä ja miettiä, kuinka kauan sitä samaa reittiä on kuljettu. Selainen historiaosuus, mikä puuttuu Helsingistä, Turulla on.

  Hyviä ja myös surullisia muistoja on Turusta. Ja se kieli, kummottis, mimmottis ja määvai ja paras sana ikinä: kui?
  Kun asuin ekaa vuottani Turussa, seurasin ihmisiä kaupassa ja kuuntelin, kun ne puhuivat turkua... Olis kyllä hauska taas joskus kuulla.

  VastaaPoista
 12. Yaelian: Kiitos. Minä olen viime vuosien aikana käynyt Turussa melko usein, mutta aina kiireellä. Esim. viime syksynä piipahdin siellä työasioissa ja minulle taisi jäädä peräti tunti omaa aikaa. Talvella taas kävimme kummityttöni ristiäisissä, mutta silloin ajoimme vain kastetilaisuuteen emmekä liikkuneet kaupungilla. Nyt oli onneksi koko (puolikas :)) päivä aikaa.

  Minttuli: Turussa on tosiaan vaikka mitä! Tapaamisten vuoksi sinne mentiin, mutta kyllä Turussa voisi pienen hotellilomankin viettää. Mukavaa alkavaa viikkoa sinnekin!

  Susa: Kiitos. Joskus siis Turkuun. Onhan sinne teiltäkin melkoisesti matkaa, mutta ehkä voisitte käydä Turun linnassa ja Naantalin Muumimaailmassa poikienne hieman kasvettua.

  Linnea: Oli ihanaa ja aurinkoista. Pieni maisemanvaihdos tekee aina hyvää.

  Les Miserables on varmasti hyvä! Ihana odottaa jotain tuollaista lokakuulle.

  Allu: Harmillisesti emme ehtineet kirjastoon. Haluaisin käydä niin vanhassa kuin uudessakin.

  Clarissa: Oi, sinä olet asunutkin Turussa. En yhtään tiedä, minkä verran kaupunki on muuttunut, mutta paljon siellä on vanhaa ja ihanaa.

  En kokeillut digeridoota itse. Serkkuni mies rakentaa soittimia.

  Allun blogissa oli ihana hortensian kuva. Olisikohan samaa lajiketta?

  Hanna: Voi, sinulla on kipeällä tavalla koskettavia Turku-muistoja. <3 Mutta ehkä kirjamessuilla vanhat surut unohtuisivat, kirjamessuilla kun on yleensä kirjojen ohella ihania ihmisiä!

  Leena: Teidän täytyy joskus suunnata Turkuun, kun sinulla on juuria siellä. Kaunis, kiehtova kaupunkin.

  Olipa kiinnostavaa lukea Endless Summerin historiasta pihallasi. Sitä ei siis parane siirtää. Toivottavasti se viihtyisi hyvin meillä. Aikaisemmin meillä on ollut vain syyshortensioita. Rakastan hortensioita ylipäätäänkin.

  Sanna: Muistinkin, että sinä opiskelet Turussa. Varmasti mukava opiskelukaupunki. Olen joskus ollut siellä oman alani seminaareissa. :)

  Peikkoneito: Ja sinä olet toinen Turussa (tai sillä suunnalla) asuva. Aika moni bloggaaja taitaa muuten asua Varsinais-Suomessa. Hauskaa. Minä ihailin paitsi Turkua, myös viljavia maisemia matkalla sinne.

  Mari A.: Ai, kui vai? :) Murteiden kuuntelu on aina hauskaa ja Turussa murre on tosiaan hyvin vahvaa. Serkkuni perheessä sitä en kuullut, koska perhe on pohjalais-ranskalainen, mutta kaupungilla kyllä.

  Meillä lapset tykkäsivät Turun linnasta kovasti, joten suosittelen sitä teillekin - ehkä ensi kesänä?

  VastaaPoista
 13. Minä tunnen Turkua vielä paljon vähemmän, ja koska se ei ajatuksena myöskään kiehdo, olisi selvästi syytä mennä tutustumaan. :)

  Ihanat kuvat! Digeridoossa on maaginen ääni. Ja hortensiat ovat rakkauskukkiani. <3

  VastaaPoista
 14. Olenkohan kerran vain käynyt, kummilapsen kanssa minäkin silloin. Ihanat kuvat! Niin kesä...!

  Jään odottamaan sitä kirjaa. Hmm... olisikohan se yksi, jota luulen? :)

  VastaaPoista
 15. Karoliina: Tiedätkö, ennen kuin kävin Turussa toista kertaa, ajattelin kaupungissa olevan tylyjä Bogart Co.-tyylisiä ihmisiä. ;) Ruisrockista jäi Nick Cavesta ja Stingistä huolimatta hieman tuollainen olo. Sittemminkin mielikuvani osoittautuivat vääriksi ja Turku on aika ihana kaupunki.

  Hortensiat ovat rakkaita minullekin. Ne ovat jollain tapaa hyvin kirjallisia kukkia.

  Ilse: Kummilapsi ja Turku, hyvä yhdistelmä! Et ikinä arvaa, mutta joskus (ihan blogiystävävyytemme alussa) kuvittelin sinun opiskelleen Turussa.

  Se kirja on ehkä se, jota luulet. :)

  VastaaPoista
 16. minunkin pitäisi mennä turistiksi Turkuun lähiaikopina. kaukaa on vain niin kovin pitkä matka. hienot kuvat!"

  VastaaPoista
 17. Kivaa, että reissu oli onnistunut! Minäkin leikin koko viikonlopun turistia, muttei ihan törmätty, kun me ei käyty linnassa.

  Onpa komeita digeridoita (miten se taipuu?) tuossa. Niissä on totisesi kiehtova ja erilainen ääni kuin missään muussa soittimessa. On kivaa, kun vierellä on ihmisiä, joiden kanssa on paljon yhteistä historiaa takana, voi muistella hassuja juttuja.

  VastaaPoista
 18. anni.M.: Minustakin tuntui aina aikaisemmin, että Turkuun on pitkä matka. Nyt kun asumme täällä etelässä, niin matka on ihan sopiva. :) Mutta kyllä sinne turistiksi kelpaa lähteä.

  Kirjailijatar: Kuten blogiisi kommentoin, olisin mieluusti liikkunut niilläkin kulmilla, joilla sinä nyt viikonloppuna. Mutta joskus toiste sitten.

  Digeridoita kuulostaa oikealta taivutukselta. :) Serkkuni poikakaveri tekee itse kaikenlaisia soittimia ja on aina tosi kiinnostavaa kuunnella hänen soittoaan.

  VastaaPoista
 19. Pidän siitä että toisten blogien kautta voi samalla itsekin kulttuurimatkailla ympäriinsä kuvien välityksellä. Hienoja kuvia ja erittäin mukavankuuloinen reissu! :)

  VastaaPoista
 20. Hienoja kuvia!
  Paras ystäväni asuu Raisiossa, Turun kupeessa, siksi seudulla tulee käytyä jokusen kerran vuodessa. Erityisesti aiemmin, kun hän asui Turun puolella, kiertelimme paljon kaupunkia, ja se on kyllä omalla tavallaan hirmuisen viehättävä. Ja on mielenkiintoista, miten erilaista historiaa se henkii, kuin esimerkiksi tämä kotikaupunkini Tampere, josta myös löytyy kiehtovia historiallisia paikkoja. Turussa linna ja tuomiokirkko ovat suosikkikohteitani. <3

  Minäkin ihastelin vähän aikaa sitten hollantilaisen ystäväni digeridoota, hän on itse (ohjatusti) tehnyt sen Australian matkallaan. Soitin oli upea, ja siihen liittyviä muistoja kuunnellessani lumouduin täysin! :)

  VastaaPoista
 21. Hietzu: Minä pidän samasta asiasta, niin kulttuuri- kuin muustakin matkailusta. Bloggaaminen avartaa tässäkin. :)

  Sara: Kiitos. Minulle Turku on suhteellisen vieras. Vaikka olen siellä käynyt, olen aina ollut mukamas kiireinen ja sen vuoksi oli kiva viettää siellä aikaa ihan vaan turistina. :) Tamperekin on ihana kaupunki. Se on rento, kaunis ja vanha sekin.

  Digeridoon ääni on vaikuttava, se tuntuu tulevan syvältä jostain äiti maan uumenista.

  VastaaPoista