sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Turussa messuilla, kirjastossa ja joen varrella


Terveisiä Turusta! Perheessäni on yleensä sellainen järjestys, että mieheni työmatkustaa pitkin poikin Eurooppaa, minä lähinnä bussilla kodin ja toimiston väliä. Tänä viikonloppuna pääsin minäkin hieman matkustelemaan - ihan Turkuun saakka! Kaltaiselleni itäsuomalaislähtöiselle ihmiselle Turku oli ihan hyvä matkakohde: aavistuksen eksoottinen, eurooppalainen, kaunis, varsin vieraanvarainen ja sekä työtäni että blogiani ajatellen kerrassaan kirjallinen. Matkustin ensisijaisesti työtehtävissä Turun kansainvälisille kirjamessuille, mutta ehdin myös kävellä Aurajoen rantoja serkkuni ja pienen kummityttöni kanssa sekä tavata kirjastossa muutamaa ihanaa blogikollegaani.


Kirjamessuilla meni ainakin perjantaina ja lauantaina rikki aiemmat yleisöennätykset. Se ei ole mikään ihme, sillä esimerkiksi perjantaina Jenni Haukion haastattelema Sofi Oksanen veti messukeskuksen suurimman auditorion niin täyteen, että sali tuntui repeilevän ja osa yleisöstä jäi kuuntelemaan puhetta tilan ulkopuolellekin. Itse en sinne edes ehtinyt, sillä suuntasin omien töideni ja erään kirjastoaiheisen keskustelun pariin. Työni puolesta myös haastattelin Kirjoittajakalenterin julkaissutta Sini Kiuasta ja olin seuraamassa keskusteluja Runouden ilmiöistä ja Paavolaisen katseesta. Lisäksi Café Voltaire -sarjan neljäs teos, Kenen aika? Esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta -kirjan julkistamisen seuraaminen kuului messuohjelmaani. Pienen kirjapuodin osastolla nämä kaikki kirjat, joiden parissa minulla oli ilo työskennellä, olivat hienosti esillä. Toki ehdin kirjamessuilla myös tavata tuttuja, kierrellä ja aistia tunnelmaa sekä syödä pullan jos toisenkin.Tiivistunnelmaisen messuhulinan lisäksi Turku tarjosi myös vapaa-aikaa. Pikkulasten äitinä nautin tietenkin hotelliyöstä ja -aamiaisesta ja lauantaiaamuinen, upean aurinkoinen, kävely tarjosi raitista ilmaa ja hyvää seuraa. Kävely huipentui kaupunginkirjastolle, jossa tapasin kaksi blogiystävääni: Luen ja kirjoitan -blogin Paulan sekä Erjan lukupäiväkirjan Erjan.

Kirjastonhoitajana työskentelevä Erja esitteli meille kirjastoa, joka on saanut paljon ansaittua ihastelua ja hyvää mainetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Uudesta ja vanhasta osasta koostu kirjasto on valoisa, viihtyisä - no, se on niin upea, että leikkimielisesti tuumasin, että haen sinne töihin ja muutan Turkuun. Sitä en toki tee, mutta kirjastomaailma on aina ollut mielestäni kiehtova ja unelmien kirjastoksikin mainittu Turun pääkirjasto pitää sisällään paljon sellaista, mikä kirjastoissa yleisestikin kiehtoo: tietenkin kirjoja ja osaavan henkilökunnan, mutta myös saavutettavuutta, tilaa, taidetta, valoa ja viihtyisyyttä. Erja kertoi meille myös kirjaston kummituksesta ja näytti tiloja, jonne kaikki eivät pääse: muun muassa sangen sokkeloisen varaston ja henkilökunnan valoisat, taidepainotteiset tilat. Erjan ja Paulan kanssa juttelimme kaikenlaista niin bloggaamisesta - tämä on mainio harrastus - kuin kirjoistakin ja toki vaihdoimme omiakin kuulumisiamme.

Nyt kiitän Erjaa ja Paulaa hyvästä seurasta ja jätän teidät tutustumaan Turun pääkirjastoon muutaman kuvan merkeissä. Bongatkaa yksi syksyn kotimainen esikoisromaani!
52 kommenttia:

 1. Kiitos käynnistä, Katja! Olet ottanut upeita kuvia, vaikka onhan kyllä kohteetkin kieltämättä aika hienoja :)

  Kiitos myöskin lahjaksi tuomastasi Cafe Voltaire -sarjan Venäjä -osasta, se on todella mieluinen! Ostan aika vähän kirjoja, kun sattuneesta syystä saan niitä käsiini muutenkin aika helposti, mutta tästä sarjasta olin yhden hankkinut omaankin hyllyyn jo aiemminkin. Tämä osa tulee tarpeeseen myös sikäli, että venäläistä kirjallisuutta on lukupiireissä toivottu luettavaksi enemmän. Itäisen naapurin nykykirjallisuus on kumman vierasta minulle, mutta nytpä on lähde mistä ammentaa!

  Ja tervetuloa uudestaan, jos ei jo aiemmin, niin otetaan uusiksi ensi vuonna taas messujen aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, suurkiitos sinulle kaikesta. Kuten kerroin, lumouduin aivan sinun työpaikastasi. Uusi puoli on hieno, vanha taas tunnelmallisuudessaan ihan ainutlaatuinen - niiden yhdistelmä on onnistunut!

   Kiva, että Kenen aika tuli tarpeeseen. :)

   Ja ehdottomasti otetaan joskus uusiksi!

   Poista
 2. Ooh ja aah, kuinka kaunis syksyinen Turku onkaan, ja kirjasto myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sannabanana, lauantainen syys-Turku oli aivan ihana. Perjantaina satoi, mutta tuo kuulas, kaunis lauantai - oi että!

   Poista
 3. Noiden kuvien myötä tuli minulle koti-ikävä... ei turkulainen muuksi muutu edes 12 vuodessa pääkaupunkiseudulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, oi olet Turusta! Itselleni Turku on melko vieras, mutta serkkuni ja hänen pieni tyttärensä (minun kummityttöni) myötä kaupunki on tullut tutummaksi ja pidän Turusta todella paljon.

   Poista
 4. Täytyy sanoa, että rakastan Turun pääkirjastoa. Hyviä kuvia olet sieltä saanutkin! Pitäisikö tänään taas käydä vähän katselemassa..? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni, pääkirjasto on upea! Kävitkö katselemassa? :)

   Poista
 5. Turku ♥

  Uusi upea kirjasto on kyllä aivan upea. Ollaan käyty siellä harharetkillä pari kertaa (en osaa sanoa, miten se on onnistunut, mutta aika vetovoimainen se on kyllä ollut). Vaikka melkein mulla on ikävä Turun vanhan kirjaston narisevaa (ja kallistuvaa) lattiaa, jota kulutin 7 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari A., turistinakin voisin antaa sydämen. :)

   Uusi kirjasto on hieno, mutta onhan se vanha puolikin tallella. Ja minäkin taisin pitää sen tunnelmasta ehkä vieläkin enemmän, ne narisevat puulattiat, valo - kaikki.

   Poista
 6. Ihanaa kun pääsit Turkuun. Tuo Haukio-Oksanen -haastattelu on varmasti ollut yleisömagneetti. Noista omista menoistasi minua olisi kiinnostanut keskustelu runouden ilmiöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, oli mukava päästä pienelle työmatkalle. Runouden ilmiöitä on hyvä kirja (tosin koska tein sen kanssa työtä, olen osin jäävi sitä kehumaan) ja keskustelu kirjasta avasi runoutta lisää.

   Poista
 7. Ihana valo kuvissasi, ja onpa tuo kaupunginkirjasto kaunis! <3 Kyllä nyt Tampereen Metso tuntuu ankealta noiden kuvien jälkeen. :)

  Turku on minulle tosi mieluinen kaupunki (rakas ystäväni asuu siellä), mutta kirjastossa en ole siellä koskaan käynyt. Selvästi pitäisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kiitos! Ja kirjasto on kaunis. Tampereen metsossa en ole käynytkään, pitäisi! Ehkä teen joskus reissun Tampereelle. ;)

   Ja ehdottomasti kannattaa käydä Turun kirjastossa!

   Poista
 8. Minä vietin eilisen päivän Turussa ystävän kanssa :) Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 9. Olipa mukava lukea Turkuun suuntautuneesta matkastasi. Minäkin tykkään Turusta. Kaupunki on tällaiselle sisä-Suomessa asuneelle tosiaan hiukan eksoottinenkin paikka. Vähän niin kuin ulkomailla olisi.

  Kuvat on ihania (kuten sulla aina) ja olen ihan vähän vain vihreänä kateudesta Erjalle, joka saa työskennellä noin upeassa kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Elina, Turku on ehdottomasti hieman kuin ulkomaa. Tapasin muuten messuilla muutaman yhteisen tuttavammekin. :)

   Minäkin olen Erjalle kateellinen. No, kirjastot ovat aina kiehtovia paikkoja.

   Poista
 10. Hienoja kuvia Turusta ja kirjastosta,joka on tosi upea..Ja hauska tuo "kirahvi" ensimmäisessä kuvassa. Turussa en ole ollutkaan aikoihin.Voin ihan kuvitella,että Jenni Haukion haastattelu Sofi Oksasesta vei salin täyteen...
  Mukavaa alkavaa viikkoa Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yaelian, kiitos! Tuo kirahvi on Miina Äkkijyrkän lehmäaiheinen patsas Sweet Yellow Mellow. Se on tosiaankin hauska. :)

   En itse ehtinyt kuuntelemaan Haukion ja Oksasen keskustelua, mutta sali tuntui pullistelevan - osa yleisöä jäi ulkopuoliselle porrastasanteelle kuuntelemaan.

   Poista
 11. Kiitos messu- ja Turkutunnelmien jakamisesta, "voi jospa oisin voinut olla mukana" :). En ole käynyt Turun kirjastossa, mutta lukemani/kuvien perusteella haluaisin kyllä käydä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, tehkää joskus perheen yhteinen reissu Turkuun. Jo kirjaston vuoksi kannattaa! <3

   Poista
 12. Hienot kuvat hienosta kaupungista. Upea on uusi kirjasto, mutta vanha rakennus, se on ihana.
  Olisipa ensi kesänä viimeistään tehtävä pikku matka sinne Aurajoen maisemiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos. Lauantai oli niin kaunis päivä. Ja varmasti kannattaa tehdä uusi Turun-reissu ensi kesänä.

   Poista
 13. Kiva kuulla Katja onnistuneesta Turun matkastasi ja on se tärkeä kaupunki minulle edelleen! Hienoja syksyisiä kuvia ja tunnelmaa välitit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kiitos. Pieni matka virkisti ja Turussa oli pääosin hauskaa. Kiehtova kaupunki.

   Poista
 14. Kiva kuulla, että jollain on ollut ilmeisesti mieluisempia messureissu kuin itselläni. Ja hauska nähdä kuvia omasta kotikaupungista näin "toisen" silmin! Tuo tuttu kirjastokin näyttää ja kuulostaa melkein paremmalta kuin mitä itse on tottunut, vaikka hyvä kirjasto onkin kyseessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, no... Messureissu oli minulle työmatka ja totta kai kirjoitin "työkirjoistani" kauniisti. On kuitenkin myönnettävä, että pidän Helsingin messuista ehkä hieman enemmän. Mutta muuten Turussa oli ihanaa - ja messuillakin oli hauska tavata monia tuttuja. :)

   Poista
 15. Pakko lisätä sen verran, että niinhän sitä sanotaan, että täytyy mennä kauas nähdäkseen lähelle. Aina ei osaa arvostaa sitä, mitä löytyy ihan omilta kotikulmilta, ennen kuin joku muu sen "näyttää" sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, tuo on ihan totta! Olen itse alkanut arvostaa lapsuuteni savolaista pikkukaupunkia kunnolla vasta nyt. :)

   Poista
 16. Aivan ihania kuvia! Aurajoki on kyllä kirjaston ohella yksi Turun valttikorteista, vaikka tuohon Suomen kakkoskaupunkiin (heti Oulun jälkeen ;-)) mahtuu niin paljon plussaa, että hankala on valttikortteja kaikkia edes luetella!

  Koostan hetkessä oman kuvakertomukseni :-)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, kiitos! Ja kiitos seurasta, oli hauska tavata. :)

   Vai että Suomen kakkoskaupunki... Minä ajattelin, että se on Helsinki (heti mualiman navan jälkeen). ;)

   Poista
 17. Vau, ihania kuvia (Café Art ♥)! On aina mielenkiintoista nähdä, millaisia kuvia ottaa muualla asuva tästä ihanaisesta kotikaupungistani, ja kyllähän Turku aika valokuvauksellinen on. Harmittaa kun en päässyt mukaan, mutta kyllä niitä tilaisuuksia vielä varmaan tulee vähemmän kiireisenä ajankohtana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi, ai sinäkin olet Turusta? Hauskaa. Etenkin Aurajoen varsi on täynnä kuvauksellisia paikkoja. Nyt syksyllä Turku henki jotain erityisen eurooppalaista, pidin kaupungista kovasti.

   Poista
  2. Noo, nelisen vuotta olen täällä asunut ja opiskellut (lukionkin kävin täällä bussilla kulkien), alunperin olen kyllä yhdestä pikkukylästä muutamankymmenen kilometrin päästä. Turku oli aina se eksoottinen kaupunki mihin mentiin kesäisin linja-autolla ostosreissulle syömään jäätelöä :D

   Kesä on myös ihana vuodenaika Turussa, jokiranta herää eloon. Ja syksyllä tosiaan puut ovat ihanan värisiä ja tunnelmalliset ruokapaikat ja viinibaarit täyttyy ihmisistä. Vinkkejä voi siis aina kysellä ;D

   Poista
  3. Suvi, lapsuuden kaupungeissa on aina joku muistojen värittämä eksotiikkansa!

   Olen käynyt Turussa kahdesti kesällä, se on silloin hyvin eloisa. Ja syksyllä kaupunki on tulvillaan romantiikkaa.

   Poista
 18. Kauniit kuvat ja mukavan kuuloinen reissu! Tuo kirjasto on selvästi upea paikka. :)

  Tämä oli kyllä kaunis syysviikonloppu. Vaikka minua on muuten vähän syksyn tulo ahdistanut, nyt maalla nautin tuosta ihanasta valosta ja hienosta ruskasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina, kiitos. Viikonloppu oli pääosin onnistunut. Messuilla väsytti aavistuksen, kuten aina suurissa ihmisjoukoissa, mutta hyvä sielläkin oli käydä.

   Viikonloppu oli ihana. Ja maalla vietettynä se oli takuulla tunnelmallinen.

   Poista
 19. Tuon upean kirjaston vuoksi makselen verojakin ihan ilokseni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helena Ruotsala, en ihmettele! Kirjastossa eivät verorahat mene hukkaan.

   Poista
 20. Voi miten tunnelmallisia syyskuvia Suomen Turusta! Ihana pienisuuri irtiotto arjesta sinulla on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, kiitos! Ja totta, tuo reissu oli oikea irtiotto. Arvaa nautinko hotelliaamiaisesta? :)

   Poista
 21. Mä tein ihan periaate päätöksen, etten mene messuilla minnekkään, missä on Sofi oksanen tai Tuomas Kyrö, koska siellä olisi liian täyttä. Oma raporttini kirjamessuilta on tässä -> http://fuksianpunainenlanka.blogspot.fi/2012/10/kirjamessut-2012.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seregi, ymmärrän, ruuhka on aika hieman väsyttävää. Kiitos linkistä, tulen kurkkaamaan. :)

   Poista
 22. Kirjaston olet saanut kuviin ja teatterinkin :)

  Hienoa :)

  (Cafe artin alapuoleisen kuvan toisella rannalla on minusta teatteri, jossa en ole ehtinyt vielä tosin käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, niin sain! Katsoinkin tuota joen toisella puolella olevaa teatteria, kyllä siellä sellainen on. :)

   Poista
 23. Ihania syyskuvia! Minua kiinnostaisi tuo Paavolaisen katse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Luru! Paavolaisen katse on kirja, jonka kanssa oli ihana tehdä töitä. Se avaa mielenkiintoisia näkökulmia Paavolaiseen.

   Poista
 24. Oioi, sinä olit täällä! Aika kivaa katsoa sinun silmin Turkua ja minustakin niin upeaa kirjastoamme. Jossa juuri tänään piipahdin. Taidan käydä siellä vähintään kerran viikossa.

  Ja melkein näköjään törmäsimme kirjamessuilla, koska olin siellä käväisemässä perjantaina. Olin vähän kipeä ja lähdin aika nopeasti pois. Muuten olisinkin ehkä bongannut sinut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, oioi, olin! Etenkin lauantaiaamu oli ihana: kävelyä jokivarressa, kirjasto... Minä varmaan melkein asuisin tuolla kirjastossa, jos olisin turkulainen.

   Ja olisipas ollut metkaa tavata!

   Poista
 25. Hauska lukea näin turkulaisena "eksoottisesta" matkastasi omiin maisemiini. Itsekin tykkään ihan mielettömästi Turun pääkirjastosta, ja vaikka se ei suinkaan ole lähin kirjastoni, niin siellä lähes poikkeuksetta kirjastoasiani hoitelen viihtyisyyden vuoksi. Minulla puolestaan on tapana aina sanoa hieman leikillään (mutta hieman myös tosissaan), että haluaisin muuttaa asumaan Turun pääkirjastoon. Joskus tuntuu, että melkein asunkin siellä - niin paljon on tullut aikaa vietetyksi siinä talossa.

  VastaaPoista