maanantai 14. helmikuuta 2011

~Kirjaystäviä~

Me hämmästyimme molemmat; se oli viimeinen kivi jonka kumpikaan meistä sinä päivänä heitti, ja me katsoimme kuinka renkaat laajenivat vedessä, kunnes lokit vakuuttuivat siitä että me olimme lakanneet häiritsemästä heidän universumiaan ja palasivat meidän rannallemme.

Ystävyys voi alkaa epätavallisissa oloissa, kuten suosikkikirjailijani John Irvingin Ystäväni Owen Meanyssä (Tammi 1989). Se voi syntyä hiljaisesti, roihahtaa äkkiä, olla fyysisesti etäistä tai kantaa aikojenkin takaa. Jäin pohtimaan ystävyyttä kirjoissa ja keksin äkkiseltään muutaman keskenään erilaisen kirjan, joissa ystävyys on keskiössä. Omia ystäväkirjasuosikkejani ovat muun muassa seuraavat:

Lastenkirjoissa ystävyys on monesti keskeisellä sijalla. Voiko ystävyyttä ja luottamusta paljon hienommin kuvata kuin Ronjan ja Birkin kohdalla Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintyttäressä? Tai kestääkö moni kaverinsa ailahtelua yhtä pitkämielisesti kuin pikku karhu tekee Janoschin Suuressa panamakirjassa?

Annan ja Dianan ystävyydessä (Montgomeryn Anna-sarja) ei tarvitse varmasti kirjoittaa enää mitään lisää, onhan se päässyt mukaan Maija Vilkkumaan hienoon lauluunkin. Lojaalisuus on yksi ystävyyden kulmakivistä ja se on mitattavissa vaikeuksissa, kuten niinkin erilaisissa kirjoissa kuin Jumalaisissa jajasiskoissa (Rebecca Wells) tai seikkailuklassikkotrilogiassa Taru sormusten herrassa. Paljon omalaatuiseltaan ystävältään on sietänyt myös tohtori Watson; Yllä olevat kuvat olen ottanut hienossa fiktiiviseen historiaan perustuvassa Sherlock Holmes-museossa Lontoossa.

Mitkä ovat teidän suosikkejanne ystävyyskirjoina?

Myös blogimaailma on täynnä ihania ystäviä. Esimerkiksi tänään Leena Lumen blogi täyttää kaksi vuotta. Lämpimät onnittelut ja kiitos kirjoista, elämästä ja elämyksistä! Susan Järjellä ja tunteella-blogissa taas on menossa kiinnostava keskustelu siitä, millä keinoin julkisuuteen juuri astuva kirjailija saa markkinoida itseään. Käykää osallistumassa. Petriina puolestaan pohtii kirjallisuuden miehiä ja kirjallisia Hiirenkorvia syntyy Joanan ihanassa blogissa tupareiden ja arvonnan myötä.

Kiteyttäminen tai tiivistäminen ei ole koskaan ollut vahva lajini, mutta nyt ei muuta kuin

Hyvää ystävänpäivää teille kaikille ♥


25 kommenttia:

 1. Miten minulle ei tule yhtään ystävysparia mieleen, joten en pysty myöskään nyt nostamaan esiin suosikkia. Pitää tulla tänne uudestaan kurkkimaan muiden kommentteja.

  Jätän kuitenkin jälkeni ja toivotan hyvää ystävänpäivää, kirjaystävä!!

  VastaaPoista
 2. Annat ja Emiliat tulevat ainakin näin nopeasti mieleen. 50-luvun tytöt jatko-osineen.

  Kiitos kun muistutit Rebecca Wellsista. On monta kertaa pitänyt kurkata, mitä hänelle kuuluu.

  Hyvää ystävänpäivää <3

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana ystävänpäiväpostaus, niin tyylisesi;-) Arvaas kun mulle tuli ihan ensimmäisenä mieleen Merri Vik:n kirjojen sankari Lotta ja hänen ystävänsä Giggi; muistatko?!
  Noiden sympaattisten neitosten kera olen kasvanut nuoruuttani;-).

  Oikein hyvää ystävänpäivää sinulle ja iloa uuteen viikkoon!

  VastaaPoista
 4. Ihanaa Ystävänpäivää Lumiomena ♥♥

  VastaaPoista
 5. Ihanaista Ystävänpäivää sinne koko poppoolle.

  Kyllä Annan ja Dianan ystävyys on jäänyt minunkin mieleeni ja Kate Jacobsin Lankakaupan naiset. Syvää ystävyyttä siinäkin ja tuo mainio Jajasiskot. Ja monia muitakin on.
  Terkut vielä.

  VastaaPoista
 6. Tämä päivä on niin kiireinen, etten nyt ehdi paneutua mielenkiintoiseen ystäväkirja-aiheeseen, vaan toivotan nopeasti ihanaa ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 7. Hyvää ystävänpäivää! Kaikkien ihmisten ja lemmikkien lisäksi uskollinen ja aina luotettava ystävä on kirja. Sen seurassa tylsä tai yksinäinen hetki taittuu.

  Edellä jo mainittiinkin Anna ja Diana, Jaja-siskot ja Lankakaupan naiset. Mieleeni tuli näin äkkiseltään Nancy Thayerin Kuumien aaltojen sarja, jossa naiset tapaavat vaihdevuosissaan ja luovat aivan mahtavan yya-ketjun. Myös Maeve Binchy kertoo kirjoissaan uskomattomia tarinoita ystävyyssuhteista sekä nuorten, että vanhempien henkilöiden kesken. Ihania ja sydämellisiä ystävyyksiä on vaikka kuinka paljon, kun vain näin äkkiseltään muistaisi. Kunpa nyt monelle tulisi mieleen ja kertoisi niitä täällä.

  Nautinnollisia lukuhetkiä! Aloitin viikonloppuna joululahjani "Piiat", olen aivan innoissani siitä!

  VastaaPoista
 8. Risto Reipas, Nalle Puh ja muu puolen hehtaarin metsän väki!

  VastaaPoista
 9. Hieno idea tämä ystäväaiheinen kirjapostaus! Hyviä kirjaystäviä oletkin löytänyt. Minun tekee mieleni mainita Linda Olssonin "Laulaisin sinulle lempeitä lauluja"-kirjan Astrid ja Veronika, sekä miesten puolelta Wiliam Whartonin loistava Birdy.

  VastaaPoista
 10. Birdy siis kertoo kahdesta Alista ja Birdystä,jotka tarinan alussa ovat 12-vuotiaita poikia ja heidän ystävyytensä ulottuu aikuisuuteen, sotaan ja mielisairaalaan saakka... Suosittelen tätä vaikuttavaa kirjaa erittäin lämpimästi kaikille hienojen tarinoiden ystäville!

  VastaaPoista
 11. Hanna: Minulle ei koskaan tule mieleen kirjallisia ystäviä, klassikkoteoksia, suosikkidekkaria tai yhtikäs mitään, jos joku kysyy. :) Sitten, kun ajatukset juoksevat vapaasti, tulee mieleen kaikenlaista.
  Ihanaa ystävänpäivää myös sinulle!

  Petriina: 50-luvun tytöt on ihana kirja. Se on viehättä kurkkaus oikeiden tyttöjen menneisyyteen ja ystävyyteen. Hyvää ystävänpäivää sinulle ♥

  Aamunkukka: Lotta ja Giggi, totta kai! Kuinkahan moni ikäisemme tyttö leikki nuorena kaverinsa kanssa Lottaa ja Giggiä? Meillä oli vielä sijaisopettaja, jonka nimesimme Kihara-Fridolfiksi. Onnellista ystävänpäivää!

  Seijastiina: Kiitos ja sitä samaa ♥

  Minttuli: Poppoo kiittää, illalla syödään vohveleita, koska nehän ovat sydämenmuotoisia. Monissa kirjoissa on ystävyyttä, kun ajattelee. Niin erilaista - kuin elämässä konsanaan!

  Amma: Kiitos samoin, ihanaa ystävänpäivää sinulle. Ja tsemppiä kiireisiin. :)

  Kikka l.: Kiitos samoin. Totta, kirjojen ohella lemmikit ovat luotettavia ystäviä. Maeve Binchyn kirjoissa on jotain hyvin viehättävää. Uusimmassa Oliviassa oli juttu Piiat-kirjasta, ja aloinkin kiinnostua ko. romaanista.

  Luru: Niinpäs onkin! Puolen hehtaarin metsässä kaikenlainen ystävyys ja keskinäinen avunanto sovittuvat yhteen hienosti.

  Virvatuli: Mietinkin juuri tänään Laulaisin sinulle lempeitä-lauluja kirjaa, kun katselin kirjahyllyäni. Astridin ja Veronikan ystävyys on niin syvää, suruista rakennettua ja voimaannuttavaa. Birdy alkoi kiinnostaa kovasti. Täytyy googlettaa tuo kirja ihan just heti. :)

  VastaaPoista
 12. Hei ystävä!

  Minullekin tuli heti ensimmäisenä mieleen Linda Olssonin Astrid ja Veronika. Siilin eleganssissakin oli aika ihania ystävyyssuhteita.

  Voi rönsyile jatkossakin ja anna ajatuksillesi siivet. Näitä juttuja on mukava lukea!

  VastaaPoista
 13. Suloista ystävänpäivää sinulle! ♥

  VastaaPoista
 14. Oi, miten ihana postaus! Lastenkirjoista mieleen nousi nimenomaan Astrid Lingrenin monet, monet ystävät!
  Ja tietty rakastetun Montgomeryn Anna ja Diana:)!

  Lämpöinen ystävänpäivätervehdys tähän iltaan♥

  VastaaPoista
 15. Ihanaa ystävänpäivän iltaa sinullekin♥
  Itselleni tuli kanssa mieeleen Nalle Puh ja metsän väki:)
  -Hanne-

  VastaaPoista
 16. Lumiomena, anteeksi, että olennäin myöhässä. Eilen oli aikamoinen päivä, aamulla jo tuli Bessu ja sitten näitä kirjapaketteeja ja seliseliseli

  Minulle ei yhtäkkiä tule nyt mieleen muuta ystävyyskirjaa kuin Nora & Alicia, jonka Bessu tänään palautti kiinnostavalla kommentilla...

  Olen nyt siinä jumijumissa. Huomenna pitäisi alkaa aueta, mutta varma ei voi olla. Tuntuu, että on tehty kaikkea muuta paitsi kirjoja. Luin taas yökahteen ja olen vieläkin enemmän jumissa.

  Kiitos muistamisesta ja linkityksestä ja lumoavaa ystävänpäivän iltaa, Lumiomena♥

  VastaaPoista
 17. Lämpöisin ajatukseni sinne sukulaissieluni♥
  Maria
  (Lavendel neiti:))

  VastaaPoista
 18. Ystäväni Owen Meany
  Owen & John

  Katuvarpuset
  John, Lorenzo, Tommy & Michael

  Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe
  Idgie & Ruth

  Heidän ystävyyssuhteistaan on jäänyt ikuinen jälki sydämeen.

  VastaaPoista
 19. Lämpöistä ystävänpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 20. Minulle tuli ihan ensimmäisenä mieleen Tiina-kirjojen Tiinan ja Juhan välinen ystävyys. Kaikki Tiinat tuli ahmittua alaluokilla, ja oli kutkuttavan hykerryttävää, että tyttö ja poika olivat parhaat ystävykset. :)

  Seuraavaksi muistin myös Laulaisin sinulle lempeitä lauluja-kirjan, vaikka en olisi ulkoa muistanutkaan päähenkilöiden nimiä.

  Hyvää ystävänpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 21. Joana: Siilin eleganssin ystävyyssuhteet ovat hienoja ja yllättäviä. Pidin tuosta kirjasta siksi, että se kaikkine kliseineenkin antoi luokkarajoille kyytiä.
  Ja kiitos. :)

  Hannele: Ihana tuo ystävänpäivän ruotsalainen nimitys! Kaikkien sydänten päivä, suloista.

  Emilia: Kiitos. Toivottavasti sinulla oli ihana päivä.

  Hannah: Kiitos. Lindgrenin monissa kirjoissa on epätavallista ystävyyttä, kuten Peppi Pitkätossussa tai Katto-Kassisessa, monissa se sisarustenvälistä, vaikkapa Marikissa tai Veljeni Leijonamielessä. Lämpimiä ajatuksia sinne!

  Hanne: Kiitos, ja nyt on aina toivottaa mukavaa tiistaita. Nalle Puh ystävineen on suloinen.

  Leena: Nora ja Alicia on kiinnostava kirja, koska siinä ystävyys ja sukulaisuus lyövät kättä vaikeissa oloissa. Hieno kirja se kyllä on.
  Minullekin käy usein niin, että on jumissa lukemisen kanssa. Tai ei lukemisen, vaan ajatusten siirtämisessä Bloggeriin.

  Maria: Laventeli ♥ Sinulle ihania ajatuksia jokaiseen päivääsi!

  Sonja: Onko Paistetut vihreät tomaatit olemassa kirjanakin? Elokuvana se on mieleenpainuva, yksi suosikeistani. Idgie ja Ruth ovat jättäneet jälkensä myös minun sieluuni.
  Ja Owen Meany! John Irvingillä on taito luoda jotain sydämeenkäyvää.

  Pioni: Kiitos. Sinulle talvivaloa tälle viikolle!

  Mie ite: Muistosi Tiinasta ja Juhasta hymyilyttää. Luin totta kai itsekin Tiinoja. Eikös kirjassa ollut joku toinenkin, rikkaammasta perheestä oleva tyttö, joka oli iskenyt silmänsä Juhaan ja oli jonkinlainen kilpailija Tiinalle?

  VastaaPoista
 22. Tiinan kilpailija oli Leila ! Yyh, mikä juonitteleva tapaus ! ;-)

  Uusi bannerisi on I-HA-NA.

  VastaaPoista
 23. Petriina: Niinpä olikin! Kiitos, että muistit ja muistutit. ♥

  VastaaPoista
 24. Paistetut vihreät tomaatit on minulla englanninkielisenä versiona. Ilmeisesti sitä ei ole koskaan suomennettu.

  VastaaPoista