torstai 31. joulukuuta 2020

2020 summattuna

 

Vuosisummausten aika. Vuosi 2020 on ollut omituinen, kuten meillä kaikilla. Se on ollut monella tapaa ikävä, kasvomaskien täyttämä ja tylsä (olen onneksi hyvä sietämään tylsyyttä). Mukaan on mahtunut myös tässä ensimmäisessä kollaasissa näkyviä ihmeellisiä hetkiä, kuten auringonnousu Kolilla klo 3.30, tähtiöitä Sipoonkorvessa, muita retkiä kotimaassa ja hiihtolomamatka Berliiniin, juhlaakin.

Blogi on ollut tänä vuonna hiljaisempi jopa siinä määrin, että syksyllä pohdin hiljaa itsekseni jopa sen telakalle laittamista. Kirjoitin kirjoista enemmän Instagram-tililleni, jota suosittelen seuraamaan, koska näytän saavan kirjajuttuja sinne hieman nopeammin kuin tänne blogin puolelle. En kuitenkaan ole hylkäämässä blogia, toistakymmentä vuotta bloganneelle on ihan tavallista, että harrastusinto aaltoilee. Kommentteihin olen vastannut laiskanlaisesti, mutta jokaisen kommentin olen lukenut moneen kertaan, kiitos niistä kaikista!


Nyt joululomalla olen ilokseni saanut kirjoitettua jo pari kirjajuttua varastoonkin. Parhaillaan olen lukemassa kirjaa, joka olisi voinut mahtua vuoden suosikkieni joukkoon, mutta sillä on hyvä aloittaa blogin uusi vuosi.

Sitä odotellessa listaan nyt muutamia vuodelta 2020 mieleeni jääneitä lukuelämyksiä ja muutakin. Kirjojen kohdalla kyseessä ei ole varsinainen parhaimpien listaus, sillä en halua arvottaa lukemaani paremmuusjärjestyksessä. Näin moni hieno romaani jää pois. Myös työkirjat loistavat poissaolollaan, koska koen epäreiluna nostaa joitakin ohi muiden.


📚Vuonna 2020 erityisesti mieleen jääneet kirjat 📚


Max Porter: Lanny. Upea moniääninen romaani, mitä erikoisin ja kaunein kertomus (äänikirjaversiota on kehuttu, minä rakastin painettua kirjaa).

Elizabeth Strout: Olive Kitteridge. Ah! 

Anu Kaaja: Katie-Kate. Valtasuhteet, raha, ulkonäkö, Kate Middleton, Katie Price, pornoistuminen. Tyylitajuista ja terävää satiiria. Huikea.

Marisha Rasi-Koskinen: REC. Eksyttävä romaani, jolla on valtava voima. Lukijana olen kiitollinen.

Iris Murdoch: Meri, meri. Hämmentävä, hieno.

Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt. Pakolaiskriisiin syventyvä romaani on ravisteleva kannanotto ihmisyyden puolesta.

Joel Haahtela: Hengittämisen taito. Melankolian ja valon kirjallisuutta.

Ottessa Moshfegh: My Year of Rest and Relaxation. Nyt tuntuu hullulta ajatella kirjaa, jossa nainen haluaa vetäytyä ja nukkua.

Maggie Nelson: Jane / Punaiset osat. Nelsonin teksti ruokkii älyä ja sydäntä.


Hyvää uutta vuotta, olkoot se mahdollisuuksia täynnä!


21 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä kirjavinkeistä! Ihania lukuhetkiä uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
 2. Minä pidin kovasti myös Lannysta, Olive Kitteridgestä, REC:istä ja Ottessa Mosfeghin hullusta kirjasta! Toivotaan vapaampaa ensi vuotta. Kaikkea hyvää sinulle.

  VastaaPoista
 3. Ihana yhteenveto menneestä vuodesta. Kiitos kirjavinkeistä, olen lukenut noista sinun parhaimmistasi vain Haahtelan. Hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 4. Blogi-into on itselleni ollut lamassa jo monia vuosia, mutta aina välillä löytyy intoa kirjoittamsieen ja siksi annan blogin roikkua mukana.

  Tuo Erpenbeckin romaani pitäisi lukea. Laitankin sen heti kirjaston varauslistalle.

  Onnelista ja kirjarikasta uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, vähän samaa ilmassa. Erpenbeckiä suosittelen lämpimästi, upea romaani!

   Poista
 5. Kiitos napakasta listauksesta! Valikointi on vaikeaa ja teet sen kiehtovan monipuolisia valintoja esitellen. Oi Rec ja Olive! Ihailen kuviasi, niissä on sielua. Oikein onnekasta alkanutta vuotta, Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kiitos itsellesi. Valikointi on tosiaan vaikeaa, mutta tällainen neliöön mahtuva kuvayhdeksikkö helpotti osin. Paljon hyvää jäi toki poiskin. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 6. Upeat kuvat! Ja kirjanostot. Luin juuri tuon Maggie Nelsonin, vaikuttava!

  VastaaPoista
 7. Kiitos samoin Katja♥ Tältä listalta meillä vain yksi sama eli Olive,mutta yksi sama kiinnostava kirjailija eli Jenny Erpenbeck♥

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kiitos! ♥ Halusin poimia tähän mieleen jääneitä viime vuodelta.

   Erpenbeck on kyllä hyvä! Luin myös sen Päivien lopun, mutta minusta tuo Mennä, meni mennyt oli vielä vaikuttavampi. Taitava kirjailija. ♥

   Poista
 8. Ihastelen vuositiivistystäsi,ja kuvat - hienoja. Kirjalistastastasi tunnistan monta tuttua sykähdyttäjää.

  Ilo, että jatkat bloggaamista, innostuksen aaltoilu on luonnollista, kun olet bloggailua pitkään tehnyt. Kipinää siis jatkamiseen ja hyvää vuotta 2021!

  VastaaPoista