tiistai 5. kesäkuuta 2018

3 x kuninkaalliset: Ihan oikeita kuninkaallisia ja Monarkian murusiaAh, kuninkaalliset! Nuo historian painolastia kantavat, paparazzien jahtaamat, julkisuudessa marinoidut suvut kuningataräiteineen, hulluuksineen, ihanuuksineen ja valtionsalaisuuksineen. Minä kuulun niihin, jotka eivät tietenkään kannata monarkiaa, mutta jotka löytävät tiettyä lumoa tiettyjen maiden kuninkaallisista ja näiden historiasta. Olen niitä, jotka eivät katso televisiosta jääkiekkoa, mutta jotka liimaantuvat skonssien ja nessupaketin kanssa kuninkaallisten häiden tv-lähetyksen äärelle. Esimerkiksi nyt viimeksi Meghanin ja Harryn häät olivat minulle kuin MM-jääkiekon loppuottelu tai formulakisojen huipentuma.

Siksi on aika tuoda Lumiomppuunkin muutama kuninkaalliskirja -- kuninkaallisten vilkutusten ja poskisuudelmien kera, toki! 

👑
Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset
Johnny Kniga 2018
Ulkoasu Maria Mitrunen
400 sivua


No nyt! Kirja, jollaista olen tietämättäni toivonut jo kauan!

Kaisa Haatasen ja Sanna-Mari Hovin Monarkian muruset on kauttaaltaan ihanaa luettavaa: informatiivista ja hauskaa. Haatanen ja Hovi käsittelevät hoveja ympäri maailman aina Euroopan minivaltioista Japanin ja Lesothin kuninkaallisiin perheisiin. Koska itselleni rakkain on brittihovi, niin luin kirjasta erityisen tarkkaan juuri saarivaltiota käsittelevät osiot. Sen sijaan esimerkiksi Belgian ja Arabimaat vain selasin -- toki joskus voi käydä niin, että alan potea pakottavaa tunnetta syventyä "Belgian pyövelin" elämään (hmm, miksikäs ei!).

Leikkisä, mutta (tai ehkä muttan voi jättää pois: leikkisä ja) paljon tietoa sisältävä kirja suhtautuu kuninkaallisiin riemastuttavan tasavaltalaisesti: kuningaskuntaa ei kaivata, mutta muiden maiden kuninkaallisten tapoja on kiinnostavaa seurata. Haatanen ja Hovi kertovat niin kuninkaallisten sukupuista kuin hovietiketistä, mutta nostavat esille myös monenlaisia kuriositeetteja, populaarikulttuuria ja kadonneita kuningashuoneita. Suomen kuningasaikeille on oikeutetusti oma lukunsa. Kirjailijoiden omat kommentit kirjan marginaalissa (useimmiten) naurattavat. Ulkoasultaankin onnistuneesta teoksesta on helppo olla innoissaan.

Pimm’s Cup valmiiksi (ohje löytyy tietenkin Haatasen ja Hovin kirjasta) ja Monarkian murusiin tutustumaan, mars, mars!

👑
Robert Lacey: The Crown. Todellinen tarina
Otava 2017
The Crown: The Inside History 2017
Suomentanut Tarja Kontro
309 sivua

Varmaksi en osaa sanoa, mutta kovin villi veikkaaja minun ei tarvitse olla arvellakseni, että moni brittihovin ystävä seuraa Netflixin The Crown-sarjaa. Tai jos ei ole suoratoistopalvelun tilaaja, niin seuraisi ainakin silloin, jos sarja tulisi vaikkapa Ylen kanavilta. Sarja onkin ihan mahtava: se luotaa varsin syvälle kuningatar Elizabeth II:n elämään niin julkisuudessa kuin kulissien takana. Paitsi kuningattaresta, sarja kertoo myös Ison-Britannian politiikan käännekohdista: suurvalta-ajan murenemisesta, toisen maailmansodan jälkeisestä maailmasta, median muutoksista ja moraalikäsityksistä. Kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella kuningatarta näytellyt Claire Foy on tehnyt upeaa roolityötä.

Robert Laceyn The Crown. Todellinen tarina -teos ei kerro tv-sarjan kuvauksista eikä näyttelijöiden elämästä, vaan esipuheensa mukaisesti se kysyy: Mikä on todellista? Ja mikä on kuviteltua? Fiktion, mitä tosipohjainenkin tv-sarja on, taustoittamiseksi Laceyn kirja tarjoaa mainiota luettavaa. Se syventyy kevyesti (mikä ihana paradoksi: syventyä kevyesti!) The Crown -sarjan teemoihin, mutta todellisten tapahtumien kautta. Historia kerrotaan sellaisena kuin se tunnetaan. Runsas kuva-aineisto rikastaa kokonaisuutta.

The Crownin uusia kausia odotellessa...

👑
Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat prinsessat ja prinssit
Avain 2018
Ulkoasu: Tarja Kettunen
112 sivua

Nyt kun kuninkaalliskirjoista puhutaan, en malta olla nostamatta esille vielä yhtä työkirjaani. Blogiani säännöllisesti seuraavat tietävät, että tuon täällä töitäni esille äärimmäisen harvoin, yleensä vain kirjamessupostauksissa ja muuten aivan poikkeustapauksissa. Tänä vuonna näitä poikkeuksia tulee muutaman kerran ja niistä yksi liittyy vankasti kuninkaallisiin.

Karoliina Suoniemen Ihan oikeat prinsessat ja prinssit näet kuuluu suorastaan jokaisen Euroopan kuningashuoneista kiinnostuneen kirjahyllyyn sinne Monarkian murusten viereen. Teos kertoo tosielämän prinsseistä ja prinsessoista; siitä, miten he elivät ja elävät, keitä he ovat ja oliko tai onko heidän elämänsä onnellista.

Kirja tarjoaa laajan historiallisen jatkumon aina Rikhard Leijonamielestä, Elisabeth I:stä ja Katariina Suuresta keisarinna Sisiin, teloitettuun prinssi Alekseihin ja edelleen naapurimaamme “tavalliseen” poikaan eli prinssi Danieliin ja Englannin pieneen prinssi Georgeen. Jokainen luku esittelee kuninkaallisen elämäkerran, mutta tarjoaa myös yllätyksiä: kuka esimerkiksi ei puhunut hallitsemansa maan kieltä, kuka koki olevansa vastakkaista sukupuolta, kenen kunniaksi Turun linnassa juhlittiin kahdeksan päivää, kuka pelaa Pokémon Go:ta?

Ihan oikeat prinsessa ja prinssit on suunnattu lapsille, mutta mielestäni kirja antaa jotain kaikenikäisille kuninkaallisten historiasta kiinnostuneille lukijoille. Ja koska teos on työkirjojani, olen siitä tietenkin aivan täpinöissäni.


👑Mikä on teidän suhtautumisenne kuninkaallisiin? Kuuluuko esimerkiksi The Crown suosikkisarjojenne joukkoon? Saavatko kuninkaalliset häät vaihtamaan kanavaa vai liimaantumaan television ääreen? Onko Tower, Tukholman kuninkaanlinna, Versailles tai Turun linna tuttu?

18 kommenttia:

 1. Minua kuninkaalliset eivät kiinnosta, mutta The Crown -sarja on aivan mahtava ja odotan myös vesi kielellä uusia kausia.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ihanasta kuninkaallisesta postauksesta. Englannin kuninkaalliset kiinnostavat ja ovat aina kiinnostaneet, ehkä jo englanninopettajataustankin vuoksi. Hyvää kesäkuun jatkoa Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, Englannin kuninkaalliset kiinnostavat minuakin eniten. Muut sitten vähemmän. Kiitos samoin!

   Poista
 3. Sekä kiinnostavat että eivät. Se vähän riippuu...ajankohdasta, johon he sijoittuvat, hovitavoistaan, tragedioistaan ja joskus ihan vain vaikka pitämisestä, sillä löytyykö ketään, joka ei pitäisi Ruotsin tulevan kuningattaren Danieliesta. Olen myös kiinnostunut Itävallan hallitsijoista etc.

  Lapsille suunnattu tietokirja kuninkaallisista on tärkeä, enkä muista tällaista ennen nähneenikään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, sama juttu. Tai minua kiinnostaa eniten brittihovi - ihan kaikessa. Itävallassa kiinnostaa Sisi (ne elokuvat, ehkä!) ja totta on, että Danielista on helppo pitää.

   Poista
 4. Ainoat kirjat kuninkaallisista ovat ehkä Romanovin suvusta kertovat kirjat, mutta kiva tietää näistäkin kirjoista:)

  VastaaPoista
 5. Tuo viimeinen kirja kuulostaa kiinnostavalta! Kyllä minua hiukan kuninkaalliset kiinnostavat, mutta en kyllä heistä paljon tiedä, enkä voi itseäni faniksi sanoa. :) Meghanin häistä innostuin, ja linnat ovat romanttisia (tai kolkkoja) paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pearl Cover, tuota viimeistä suosittelen (tietenkin :D ) suuresti. Meghanin ja Harryn häitä oli ihana seurata. Linnoissa kiehtovat monet historian kerrostumat.

   Poista
 6. Minulla on on-off suhde monarkkeihin. Olen katsonut kahdet kuninkaalliset häät telkkarista. Tykkään katsoa dokumentteja ja tv-sarjoja historiasta ja Windsorin herttua ja herttuatar ja menneisyyden kuninkaalliset ja esim. tsaarit ja heidän perheensä kiinnostavat. Netistä seuraan joskus Ruotsin kuninkaallisten elämää ja olen käynyt Ruotsin kuninkaallisessa linnassa ja seissyt seuraamassa Buckinghamin palatsin vahdinvaihtoa.
  Meghanin Marklen ja Wallis Simpsonin ulkonäössä ja menneisyydessä on yhteisiä tekijöitä mm. elokuvaura ja avioerot, molemmat ovat kotoisin Yhdysvalloista. Heistä tulikin mieleeni iki-ihana Grace Kelly <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, osin sama. Tai minua jaksavat brittikuninkaalliset kiinnostaa historiasta nykypäivään, mutta muut eivät aina niinkään. Meghania on tosiaan verrattu Wallis Simpsoniin. Onneksi ajat ovat nyt erilaiset.

   Poista
 7. Hauska katsaus, Katja! Hämmennyksensekaisin tuntein seuraan kuninkaalisia häitä ja muuta hovihumua. Mutta kaikenmoinen varauksellisuus häviää Netflixin The Crown -sarjaa katsoessa. On se hienoa draamaa, ja siksi siitä tehty kirja alkoi kutkuttaen kiinnostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kiitos! Hovikumua on hauska seurata, aistia ylevyyttä ja tunnistaa samalla kitch. The Crown on yksi upeimpia tv-sarjoja koskaan.

   Poista
 8. Kiinnostavia kirjoja, kiitos vinkeistä.

  Kyllä kuninkaallisissa jonkinlaista kiehtovaa hohtoa on ja heihin liittyvää uutisointia tulee seurattua. Häät tosin jäivät välistä, mutta onneksi netti paikkasi.

  Tuo sinun kuningattaresi saa aina hyvälle tuulelle 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, netti on monessa hyväksi avuksi. :D

   Ja hehee, Ellu se täällä vain vilkuttelee valon voimalla!

   Poista
 9. Kuninkaallisia häitä olen seurannut televisiosta ja lehdistöstä tulee juttuja luettua.
  Romanovin suvun historiasta olen lukenut ja tuo The Crown on lukulistalla.
  Mukava postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, sama osin. Minä en ole lukenut kovin paljon Romanoveista, mutta Karoliina Suoniemen kirjassa nuoren Aleksein kohtalo kyllä kosketti.

   Kiitos!

   Poista