Auringonkukkaista viikonloppua! Tämä syyskesä jaksaa vuodesta toiseen ihastuttaa. Viime sunnuntaina Pokemonit johdattivat minut auringonkukkapellolle Tikkurilaan. Tai eivät oikeastaan suoraan johdattaneet, mutta lapseni ovat enemmän kuin innostuneita Pokemon Go:sta, joten teimme retken Tikkurilaan, jossa käymme verrattain harvoin. Lapset löysivät Pokemoneja, minä pääsin kuvaamaan auringonkukkia Heurekan lähellä olevalle maisemapellolle.
Se kuvaselitykseksi ja nyt asiaan. Joitakin vuosia sitten tein äänikirjakävelyjä, sittemmin kävely vaihtui hölkkään ja äänikirjat musiikkiin. Huomasin kaipaavani äänikirjoja, tällä kertaa juoksua siivittämään. Halusin kuunnella sopivan kepeää kerrontaa, sellaista joka ei saisi ajatuksiani harhailemaan. Olen näet huomannut, että itselleni sopivat parhaiten melko viihdyttävät äänikirjat, kun taas tekstiä lukiessani kaipaan usein jotain enemmän.
BookBeat, Bonnierin hiljattain lanseeraama uusi e- ja äänikirjapalvelu*, aloitti nyt kesällä. BookBeat tarjoaa kahden viikon ilmaisen tutustumisjakson, jonka jälkeen tilausta voi jatkaa kuukausimaksulla. Tilauksen voi irtisanoa milloin vain.
Koska olin kaivannut äänikirjojen pariin, päätin kokeilla ilmaisjaksoa ja huomasinkin jatkavani jo maksavana asiakkaana. Tänä aikana olen aloitellut paria e-kirjaa, jotka ovat jääneet kesken joko liiallisen kepeytensä tai puhelimen ruudulta lukemisen ärsyttävyyden vuoksi (minulla olisi käytössä myös iPad, lukulaitetta ei ole enkä ole sellaista hankkimassa; puhelin kulkee mukana melkein aina). Samoin pari aloittamaani äänikirjaa jäi kesken joko liian höpön juonen tai tietynlaisen vaativuuden vuoksi - tietynlaisella vaativuudella tarkoitan sellaisia hyviä romaaneja, jotka ansaitsevat parempaa keskittymistä ja joita luen mieluiten tekstinä omaa tahtiani.
Koska olin kaivannut äänikirjojen pariin, päätin kokeilla ilmaisjaksoa ja huomasinkin jatkavani jo maksavana asiakkaana. Tänä aikana olen aloitellut paria e-kirjaa, jotka ovat jääneet kesken joko liiallisen kepeytensä tai puhelimen ruudulta lukemisen ärsyttävyyden vuoksi (minulla olisi käytössä myös iPad, lukulaitetta ei ole enkä ole sellaista hankkimassa; puhelin kulkee mukana melkein aina). Samoin pari aloittamaani äänikirjaa jäi kesken joko liian höpön juonen tai tietynlaisen vaativuuden vuoksi - tietynlaisella vaativuudella tarkoitan sellaisia hyviä romaaneja, jotka ansaitsevat parempaa keskittymistä ja joita luen mieluiten tekstinä omaa tahtiani.
Nyt elokuun aikana olen ehtinyt kuunnella kaksi äänikirjaa ja lukea yhden e-kirjan.
Ensimmäiseksi kuuntelin Kaisa Haatasen hauskan Meikkipussin pohjalta. Kirjasta voitte lukea tarkemmin vaikkapa Susan bloggauksesta. Äänikirjana (BTJ Finland**/ Johnny Kniga) teos toimi mainiosti ja sopi hyvin lenkkiseuraksi. Reippaasti keski-ikäisen Tytti Karakorven elämää ja listauksia oli ilo kuunnella: Minunkin mielestäni Suomi voisi joissakin asioissa olla enemmän kuin Englanti; Kustannustoimittajana tyrskähtelin aika tavalla kustannusmaailman kuvaukselle; Kuvaus pilatestunnista sai miltei pissaamaan pöksyihin. Hiisiläinen, hetkittäin minun teki myös mieli väittää Karakorpea vastaan! Olenkin iloinen, että Haatasen tuore Ylipainolisämaksu löytyy jo äänikirjana.
Toiseksi lenkkiäänikirjakseni valikoitui ruotsalaisen menestysdekkaristin Camilla Läckbergin yli 14 tuntia pitkä Enkelintekijä (Gummerus). Leena Lumi on kirjoittanut romaanista blogiinsa, joten jos haluatte enemmän tietoa, kurkatkaa sinne. Olipa ristiriitainen lenkki"luku"kokemus! Dekkarina erinomaisen koukuttava, mutta laajuudeltaan aivan liian pitkä etenkin äänikirjaksi. Lenkkeilyn lisäksi olen BookBeatin myötä kuunnellut äänikirjoja myös aamuisin töihin kävellessäni: työmatkani pituus on 30 km, joista kävelen noin kolme. Kaikesta tästä liikkumisesta huolimatta Enkelintekijän kuunteleminen otti yli kaksi viikkoa. Jos olisin lukenut kirjan tekstinä, olisi aikaa mennyt huomattavasti vähemmän. Olisinkin mieluusti siirtynyt jo uuden kuunneltavan pariin etenkin kun Läckbergillä on muutenkin tapana tuoda teoksiinsa runsaasti teemoja - nytkin mukana oli lapsensurmia, natseja ja nykyrasismia, juutalaisuutta, perhe-elämää ja sukupolvesta toiseen jatkuvaa epäonnea. Sen verran Enkelintekijä kiinnosti, ettei kirjan kuuntelua voinut jättää kesken, mutta seuraava äänikirja saa olla lyhyempi.
Ainoa kokonaan lukemani e-kirja oli Pauliina Vanhatalon Keskivaikea vuosi (S&S) joka on omakohtainen kuvaus masennuksesta. Teos oli ensimmäinen lukemani Vanhatalon kirja ja niin hyvä, että aloittelin BookBeatin kautta jo kirjailijan viimeisintä romaania Pitkä valotusaika. Luulen kuitenkin, että tulen nautiskelemaan Pitkän valotusajan lukemisesta painettuna kirjana. Keskivaikea vuosi sen sijaan sopi hyvin puhelimeltakin luettavaksi. Se on sujuvasti ja avoimesti, paljaastikin, kirjoitettu elämäkerrallinen tietokirja, joka päästää liki ja saa varmasti jokaisen lukijansa peilaamaan omia mietteitään Vanhatalon kokemuksia vasten. Sen perusteella arvelen, että löydän itselleni parhaiten e-luettavaa juuri kertovan tietokirjallisuuden parista. Keskivaikeasta vuodesta on kirjoittanut bloggaajista esimerkiksi Bleue.
Entä jatko? Olen vähän kahden vaiheilla, mutta niin kauan kuin kaipaan äänikirjoja lenkkikirittäjäkseni, aion jatkaa BoobBeatin tilaajana. Toivoisin tietenkin laajempaa äänikirjavalikoimaa, mutta ymmärrän äänikirjojen tekemisen kalleuden. E-kirjojen lukemisesta en nauti niin suuresti, että yksistään niiden vuoksi olisin valmis maksamaan palvelusta, mutta tämä mielipiteeni saattaa muuttua. Toisaalta juuri e-kirjojen ystäville BookBeatin uutuusvalikoima on erinomaisen hyvä. Itsekin tiedän, mitä aion puhelimeeni seuraavaksi ladata niin ääni- kuin e-kirjana.
Summaten:
+ helppokäyttöinen
+ tarjontaa sekä e- että äänikirjojen ystäville
+ paljon uutuuksia
+ Spotify-tyylisyys
- äänikirjavalikoima suppea
Mitä mieltä te olette tällaisesta kirja"spotifysta"? Tai onko teillä kokemusta muista vastaavista palveluista? Etenkin äänikirjapalveluita saa suositella.
* Tätä postausta ei ole tehty yhteistyössä minkään tahon kanssa. ;) Itse siis
kiinnostuin BookBeatista ja latasin sen ja nyt maksan palvelusta.
** BTJ Finland, työnantajani muuten, tekee äänikirjoja kirjastoille. Jos äänikirjojen kuunteleminen cd:ltä miellyttää, niin kirjastoissa on hyvät valikoimat.
** BTJ Finland, työnantajani muuten, tekee äänikirjoja kirjastoille. Jos äänikirjojen kuunteleminen cd:ltä miellyttää, niin kirjastoissa on hyvät valikoimat.
Vau miten upeat auringonkukkakuvat olet ottanut:) Äänikirjoja en ole vielä koskaan kokeillut
VastaaPoistaJael, kiitos. Auringonkukat ovat kyllä oikeita ilahduttajia. Äänikirjat rentouttavat ainakin joskus. :)
PoistaÄänikirjat olivat vuosia sitten hyvä viihdyke työmatkalla, joka kesti tunnin verran suuntaansa. Työmatkan lyhennyttyä äänikirjat jäivät, mutta lenkkeilyn myötä olen palannut niiden pariin. Enimmäkseen lataan niitä Elisa Kirjalta, mutta tämä uusi palvelu kuulostaa tutustumisen arvoiselta. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaJonna, moni tosiaan kuuntelee äänikirjoja juuri työmatkalla. Minä kuuntelen kävellessä ja nyt lenkkeillessäkin. BookBeatin valikoima on melko suppea, mutta tykkään palvelun ideasta.
PoistaKiva postaus ja kauniit kuvat. En osaa kuunnella äänikirjoja, vaikka poddeja kuuntelen aika paljonkin.
VastaaPoistaKiitos, Omppu! Minä opetin itseni äänikirjojen kuuntelijaksi. Kovin syvällisiä kirjoja en jaksa kuunnella, vaan sellaisia välipalakirjoja, jotka sallivat ajatusten harhailun. :)
PoistaIhanat kuvat auringonkukasta!!
VastaaPoistaItse en ole vielä kuunnellut äänikirjoja, mutta ystävät kuuntelevat autossa mökilleen ajaessa.
Mukavaa viikonloppua!
Sirpa, kiitos! Automatkoilla äänikirjoista onkin monille iloa. Me kuuntelemme autossa usein lastenkirjoja.
PoistaIhanaa sunnuntai-iltaa sinulle!
Kiitos Katja: auringonkukkasi loihtivat hymyn huulille; taidokasta jälkeä:) Olen tehnyt kokeiluluontoisia hyppyjä traditionaalisten kirjojen ulkopuolelle, mutta kyllä asia vaan omalla kohdallani niin on, että paperin pitää tuntua käsissä ja kirjantuoksun nenussa. Uskon kuitenkin, että nämä ovat varteenotettavia vaihtoehtoja monissa tapauksissa etenkin, kun luetaan oman kotoisen lukupaikan ulkopuolella. Musiikki-Spotify sen sijaan on päivittäisessä käytössä ja toimii myös ehtoisin uneentuudittajana. Värikylläistä viikonloppua!
VastaaPoistaTakkutukka, kiitos ilahduttavasta kommentistasi. :)
PoistaPaperille painetuista kirjoista olen samaa mieltä: lukufiiliksen pääsee parhaiten, kun käsillä on kirja, esine. Äänikirjat toimivat minulla silloin kun olen vauhdikkaassa liikkeessä. Ja Spotify on ahkerassa käytössä täälläkin.
Hyvää alkavaa viikkoa!
Ihan syötävät kuvat♥
VastaaPoistaMinä en voisi kuvitellakaan, sillä elän luonnonäänistä äänistä. Haluan kuulla kävellessä tuulen, haavikot, linnut, järven myrskyn...Naapurini kuuntelee koko ajan jotain savakävelyillään ellen minä lähde seuraksi:) Etenkin kohta, jossa kuulen aina kuusitiaiset on ihan suosikkini reitillämme. Kohta alkavat tilhien tiukuset...
Upeaa elokuun viikonloppua♥
Leena, kiitos ♥
PoistaMinäkin rakastan luonnon ääniä ja kävellessäni metsässä ja tehdessämme luontoretkiä, en halua kuunnella mitään ylimääräistä. Mutta kävellessäni töihin kuuntelen mieluusti äänikirjoja tai musiikkia: matka on muuten liikenteen melun täyttämä. Hölkkäämistäkin musiikki tai äänikirjat jotenkin siivittävät paremmin. Eli kaikelle aikansa ja paikkansa. :)
♥ sinulle!
Todella kauniita kukkakuvia :D
VastaaPoistaÄänikirjat ovat aina pitkillä matkoilla mukavia kuunneltavia autossa. Kirjojen täytyy olla meille molemmille sopivia, sillä kuuntelemme niitä yhdessä mieheni kanssa. Suosittelen lyhytproosaa. Roope Lipastin kirjat ovat huumorintajuisia.
Äänikirjat ovat hyviä lapsille, he voivat itse katsella kuvia ja käännellä sivuja siinä samalla kun kuuntelevat tarinaa.
Mai, kiitos paljon. :)
PoistaJa kiva, että nostit esiin Roope Lipastin. Olen pitänyt hänen kolumneistaan ja kuunnellut joskus hänen esiintymistään. Pitääkin seuraavaksi lenkkikirjaksi valita hänen tuotantoaan.
Lasten äänikirjoja kuuntelemme usein autossa. Meillä molemmat ovat jo koululaisia, nyt automatkoja on siivittänyt Me Rosvolat -sarja. :)
Minäkin kokeilin Bookbeatia ja jäin tilaajaksi, toistaiseksi. Äänikirjoja on tosiaan harmillisen suppeasti sekä lapsille että aikuisille. Viisivuotias tyttäreni on aivan ihastunut Markus Majaluoman Isä-kirjoihin, ja ne on nyt kuunneltu aika moneen kertaan :D Kiitos vinkistä, että toinenkin Haatasen kirja on kuunneltavissa! Meikkipussin pohjalta sopi nimittäin hyvin äänikirjaksi. Sen sijaan verkkaisesti luettua Ketun Kätilöä en saanut kokonaan kuunneltua, vaan piti lukea paperilta loput.
VastaaPoistaHanna, kiva kuulla sinun kokemuksistasi. BookBeat on hyvä palvelu, vaikka valikoimaa saisi ollakin enemmän. Majaluoma on mainio! Ja Haatasen toinen kirja on tosiaankin jo BookBeatissa ja pian kirjastoissakin. :)
PoistaKetun tuotanto sopii takuulla paremmin tekstinä luettavaksi.
Mää oon pitkillä automatkoilla kuunnellu pari Eppu Nuotion Pii Marin- kirjaa äänikirjoina. Mulle äänikirja vaatii semmosen tietyn tilan ja rauhallisuuden, että pystyy keskittyyn kuuntelemiseen. Esim. just yksin autolla ajaminen. Että mulle ei varmaan toimis tämmöset bookbeatit ja vastaavat ollenkaan, ku pitkiä matkoja tulee nykyään harvoin yksin ajettua ja tarkka kuunteleminen vaatii niin paljon keskittymistä. :D
VastaaPoistaPitää vielä sen verran jatkaa, että mää tykkään siitä, ku nykyään on äänikirjaspotifyt ja e-kirja-kirjastot. Se jotenki antaa paljo enemmän mahdollisuuksia kirjojen maailmaan.
PoistaKatarooma, Eppu Nuotiota ei taida ollakaan tuolla BookBeatissa. Harmi. Minullekin äänikirjat vaativat tietyn tilan ja olen huomannut, että lenkkeily on paras omalla kohdallani.
PoistaBookBeatissa on paljon e-kirjoja, jos tykkäät lukea sellaisia. Uutuuksiakin hurjasti.
Tässä tekniikka on kyllä hyvästä. :)
Mielenkiintoinen tämä Bookbeat. Itse olen ostanyt äänikirjoja Elisa Kirjasta alennusmyyntien aikaan, sieltä löytyy myös muutama ilmainen klassikko, mutta alkuinnostuksen jälkeen kirjojen kuunteleminen on hiipunut...
VastaaPoistaItse kokeilin kanssa heinäkuussa kahden viikon jakson BookBeatia ja tykkäsin! Luen muutenkin paljon e-kirjoja, ja äänikirjoja taas tulee työmatkoilla kuunneltua autossa. Harmittavasti vaan tuntuu, että BookBeatin nykyinen valikoima alkaa jäädä pieneksi itselle, vaikka kattava onkin!
VastaaPoistaMeillä on sama lukulinja siten, että luin äskettäin Vanhatalon Keskivaikean vuoden ja siitä kiinnostuin nyt aloittamaan myös Pitkää valotusaikaa, joka jostain syystä on jäänyt lukematta. Hienolta vaikuttaa jo alussa. Kätilön kanssa mulle kävi just päinvastoin kuin Hannalla yllä, en saanut luettua, oli helpompi kuunnella äänikirjana loput. BookBeatia olen vakavasti harkinnut.
VastaaPoista