tiistai 20. lokakuuta 2015

Helsingin kirjamessut: tärppejä ja houkutuksia


Syksyn eräs kohokohta, Helsingin kirjamessut, alkaa torstaina. Voi, miten jo ennakkoon odotan sitä ihastuttavaa ja samalla niin uuvuttavaa kirjapörräystä: keskusteluja, kohtaamisia, töitä, vapaata, ystävien tapaamista, pieniä hetkiä jotka tuntuvat juhlalta, väsyneitä jalkoja, kirjojen paljoutta. Vähän kuin pääsisi ensin sushi- ja sitten kakkubuffetiin ja nauttisi vielä muutaman suklaakonvehdin päälle! 

Minulle kirjamessut yhdistää työn ja huvittelun. Töiden puolesta haastattelen kirjailijoita, valokuvaan esityksiä ja hetkittäin myynkin kirjoja. Listaan loppuun kolme keskustelua, joissa olen haastattelijana. Kirjabloggaajana ja lukuharrastajana aion myös olla ainakin hetkittäin vapaalla: nyt siis kaikki se, jota joko aion messuilla kuunnella tai jota toivon kuuntelevani - tai jota kuuntelisin, jos voisin monistaa itseni, sillä osa menee päällekkäin toisen ohjelman tai jonkun työtapaamisen kanssa. Tässä messutärppejäni, muistiksi itselleni ja vinkiksi teille muille:Torstaina 22.10.
10.30-12.30 Tarinalaakson peuhualue: tänne en ehdi, mutta jos lapseni pääsisivät torstaina messuille, ei heitä saisi pois Harry Potter -teematapahtumasta.

12.30-13 Kaksi kiinnostavaa päällekkäin. Aleksis Kivi: Kustantajan muuttuva rooli. Maija Kuusen, Katja Leinon, Reetta-Liisa Pikkolan ja Anna-Riikka Carlsonin keskustelua olisi kiinnostava kuunnella ihan työnikin vuoksi.
Mutta sitten, Sibelius: WSOY:n kirjailijoista esiintyvät Virpi Pöyhönen, Miina Supinen, ystäväni Karoliina Timonen sekä Johanna Venho, jonka tuore romaani on lukulistallani.

13-13.30 Tarinalaakson teltta: Siri Kolu ja Taika Taksinen, hyvää päivää! Tervemenoa Taika Taksinen vei tyttäreni ja minut mukanaan syyslomalla (tästä aion blogatakin). Lähiönoitia voi olla missä vain, ehkä kirjamessuillakin.

14.30-15 Mika Waltari: Vahvat naiset, vahvat rakkaustarinat. Tua Harno, Laura Honkasalo ja Taina Latvala. Tänne en ehkä ehdi, mutta mielelläni kuuntelisin.

16-16.30 Wine Corner: Torni ja kierreportaat - valikoima W. B . Yeatsin runoja. Jyrki Vainonen ja Piritta Maavuori keskustelevat. Luin Yeatsia Irlannissa, suomennoksen voisin vaikka ostaa.

17-17.30 Aleksis Kivi: Antti Heikkinen, Turjailija. Entisenä joensuulaisena ja ikisavolaisena kiinnostaa tietenkin kuunnella, mitä Heikkinen tunnetusta pohjoiskarjalaisesta Heikki Turusesta kirjoittaa. Sujuvia sanailijoita molemmat kirjailijat.


Perjantaina 23.10.

10.30-11 Mika Waltari: Anni Swan 140 vuotta. Lumoavasta satukirjailijasta keskustelevat muun muassa Saku Heinänen ja Katja Krekelä.

11-11.40 Aino: Mieli ja maisema. Nykykirjailijoiden työhuoneita. Tämä on työkirjani, joten en tule siitä bloggaamaan, mutta ihana kirja ja varmasti kiinnostava keskustelu. Mukana Anne Helttunen, Annamari Saure, Jari Suominen ja Tuija Lehtinen.

Kaksi upeaa päällekkäin:
12.30-13 Mika Waltari: Laura Lindstedtin Oneiron on parasta kirjallisuutta. Bloggaus tulollaan enkä ehdi tätäkään kuuntelemaan, mutta menkää te muut!
JA samaan aikaan Katri Vala: Elina Hirvonen, Kun aika loppuu. Tunteikas romaani, hienosti kirjoitettu. Olisi ilo seurata tätäkin keskustelua.

15.30-16 Aleksis Kivi: Mihail Siskin, Neidonhius. Siskin teki suuren vaikutuksen viime keväänä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla. 

18-18.30 Katri Vala: Emmi Itäranta, Kudottujen kujien kaupunki. Kaunis, omalaatuinen romaani keskustelun kohteena.

19-19.30 Aleksis Kivi: Antti Tuomainen, Kaivos. Jos en ole jo ihan uupunut ja lähtenyt kotiin, yritän kuunnella tämänkin. Haastattelijana Sofi Oksanen.Lauantaina 24.10.

Aloitan pitkän messupäivän kirjallisella brunssilla, jonka ohjelmasta sitten messubloggauksissa.

Nyt on päällekkäisyys lasten- ja nuortenkirjallisuuden saralla:
11-11.30 Takauma: Ammattina lastenkirjailija. Timo Parvelan ja Marja-Leena Tiaisen tuotanto on monipuolista, millaista on kirjoittaa lapsille ja nuorille?
JA samaan aikaan Ainossa Peppi Pitkätossu 70 vuotta -keskustelussa mukana Anja Snellman, Kaisa Haatanen, Paula Noronen ja Eveliina Talvitie.

12-13  Aleksis Kivi: Kirjat ja kirjallisuus. Sauli Niinistö ja Jörn Donner keskustelevat kirjoista, kirjailijoista ja kirjoittamisesta. Tämä täytyy kuunnella.

13-13.30 Katri Vala: Eppu Nuotio, Mutta minä rakastan sinua. Hurmaavasta rakkausromaani, varmasti mukava keskustelu.

15-15.30 Sibelius: Helena Ruuska, Eeva Joenpelto - elämän kirjailija. En ole vielä lukenut Joenpeltoa, mutta Ruuskan tekstejä olen. Aihepiiri kiinnostaa ja Joenpelto on ehdottomasti lukulistallani.

16.30-17 Aleksis Kivi: Hannu Mäkelä, Muistan - Otavan aika. Ketäpä kirjaihmistä tämä ei kiinnostaisi!

17-17.30 Mika Waltari: Kirjallisuuden kuninkaalliset -keskustelusarjassa Riikka Pulkkinen ja Sofi Oksanen.


Sunnuntaina 25.10.

Aion hengailla aika paljon Tarinalaaksossa, sillä koetan saada perheeni mukaan messuille (mm. Suuri synttäritapahtuma koululaisille, Jenni Pääskysaari ja Tyttö sinä olet). Mutta nämäkin kiinnostavat:

11.30-12 Katri Vala: Venäjä suomalaisessa kirjallisuudessa. Naapurimaa näkyy Katja Ketun ja Rosa Liksomin tuotannossa.

13-14 Aleksis Kivi: HS kirjallisuuspalkinto, esikoiset lavalla. Ketkä ovat tämänvuotiset finalistit?

Eikä sunnuntaikaan mene ilman päällekkäisyyttä:
14-14.30 Aleksis Kivi: HS tähtihetkessä Katja Kettu ja lumoava Yöperhonen.
Toisaalta Takaumassa keskustelevat Katri Lipson ja suursuosikkini Joel Haahtela siitä, millaista on olla lääkäri ja kirjailija.
Ja edelleen Louhessa; Millainen on hyvä tyttöhahmo? Tämäkin keskustelu kiinnostaa tytön äitinä.

Tiedän, että tämän kaiken listattuani alan selata messulehteä uudelleen ja uudelleen vähän samaan tapaan kuin lapsi lelukaupan joulukuvastoja. Tulen siis bongaamaan monenlaista uutta ja messusuunnitelmani muuttuvat vielä moneen kertaan. Se ei haittaa, vaan kuuluu kirjamessujen luonteeseen!
--

Monia kirjabloggaajia voi käydä jututtamassa Boknäsin osastolla 6r121. Käykää hakemassa vaikkapa lukuvinkkejä!
Loppuun vielä (mukava) työ, tervetuloa kuuntelemaan näitäkin keskusteluja ja keskustelujen jälkeen juttelemaan muutenkin:

Torstaina 22.10. Wine Cornerissa klo 14.00-14.30 kohtaan Sara Kokkosen, jonka kanssa keskustelen ihanasta tyttökirjaklassikoita käsittelevästä Kapina ja kaipuu -kirjasta.

Lauantaina 24.10
14.00–14.30 Sibelius-lavalla haastattelen Sisko Ylimartimoa, jonka hieno Kultia kujille hopehia tanhuville esittelee laajasti kuvittajien Kalevalaa.

Hieman myöhemmin, 16.00–16.30 Kirjakahvilassa vedän paneelikeskustelua, jossa Ystäviä ja kirjoja -kirjan kirjoittanut Suvi Ahola sekä Kirsin Book Clubin ja Kirjailijan kanssa -lukupiirin jäsenet kertovat lukupiireistä.

Messupostauksia on luvassa sitä mukaa kun ehdin. Blogin FB-sivulla ja Twitterissä reaaliaikaisemmin.


Iloisia kirjamessuja, kauniita syyspäiviä, tähtikirkkaita iltoja!

16 kommenttia:

 1. Mukavia kirja (ja ruoka,viini ja hyvä elämä) messuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos! Koetan ehtiä ruokamessujenkin puolelle. :)

   Poista
 2. Hyvä, kun muistutit. Pitäisi tehdä omakin lista vielä valmiiksi. Toivottavasti törmäillään!

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat ja suunnitelmat. Muutamia samoja kuin minunkin aikeissani. :-) Toivottavasti näemme jälleen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, on tosiaan joitakin samoja - sama maku. :) Näkemisiin! <3

   Poista
 4. Peppi-seminaarin olen minäkin bongannut lauantailta. Tuo Sauli Niinistön keskustelukin olisi kiinnostava, kun tarkemmin ajattelee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, lauantainakin on paljon kiinnostavaa. Jos huomaat minut messuilla ja tunnistat, tule juttelemaan!

   Poista
 5. Toivottavasti pitkä messuviikonloppusi oli antosa! Itse skippasin taas messuhulinan ja tyydyin vilkaisemaan tarjontaa jonkin verran Teemalta. Hienolta vaikutti ja nyt vähän kirpaisee etten sittenkään lähtenyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos. Viikonloppu oli ihana ja antoisa, mutta todella väsyttävä. Olin messuilla joka päivä, osin työn vuoksi. Nyt arki on ihan parasta. :)

   Poista
 6. Ai sinulla oli tehtynä näin hyvä messuohjelma! Tästä saa jotain tolkkuakin eli tätä jatkossakin, kiitos. Viime vuonna kaikkein paras minulle olisi ollut su, mutta silloin jo Merillä ja kotiin lähdössä.

  Minä taidan olla lukenut kaikki Joenpellon kirjat ja on minulla häneltä joku kirjekin tallessa. Tietenkin pidin kovasti Lohja-trilogiasta, olenhan kauppiaan tytär, mutta myös Elämän rouva, rouva Glad, Rikas ja kunniallinen sekä Jottei varjos haalistu, löytyvät omastakin kirjahyllystä.

  (Olin kauheassa kirjoitusjumissa, mutta onneksi lukko aukesi...)

  Mukavaa viikon jatkoa!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, juu koetan tehdä tällaisen joka vuosi - ja sitten en tietenkään toteuta koko ohjelmaa. :D Mutta mukava näitä on ennakkoon miettiä.

   Joenpeltoa haluan ehdottomasti lukea. Mikä on sinun suosikkisi?

   Ja kiva, että olet palannut blogimaailmaan. (Minullakin on jumi vaikka minkä suhteen, tästäkin bloggauksesta on yli viikko. Mutta jos vaikka tänään koettaisin tehdä edes messukoostetta...)

   <3

   Poista
 7. Messut on ohi ja minä nyt vasta täällä. Yksi taphtuma meni yksiin sinun suunnitelmiesi kanssa ja sekin vain vähän aikaa, perjantain Siskin.
  Messut oli taas mieleenjäävä tapahtuma.
  Odottelen postauksiasi, mitä kaikkea ehditkään. On sinulla energiaa, kun Turun messuistakin on niin vähän aikaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, no niin minäkin! Siis olen vasta omassa blogissani. En vain ole jaksanut ajatellakaan blogia. Ja nämä messusuunnitelmat muuttuivat moneen kertaan, mutta Siskin oli kyllä hyvä ja koskettava puhuja.

   Harmi ettei nähty messuilla. Toivottavasti joku toinen kerta.

   Minulle messut olivat puolittain työtä ja puolittain vapaata, joten olin paikalla jokaisena päivänä aamusta iltaan. Energia oli paikoin aika vähissä, mutta jotenkin sitä vain jaksoi - kun oli pakko. :)

   <3

   Poista