sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Naistenpäivänä


Neljä vuotta sitten kirjoitin tänne blogiini, että naistenpäivä on tarpeellinen niin kauan kuin maailmassa on minkäänlaista sukupuoleen tai kulttuuriin liittyvää epätasa-arvoa. Päivä on siis edelleen tarpeellinen, eri syistä eri puolilla maapalloa, mutta edelleenkin tasa-arvo on haavetta vain. En ole koskaan toivonut mieheni ostavan kukkia naistenpäiväksi eikä hän ole niitä onneksi naistenpäivänä tuonutkaan. Olen nimittäin pitkälti samaa mieltä kuin YK:n UN Women, jonka sivuilla kehotetaan lahjoittamaan naistenpäivän ruusurahat naisille, joilla ei nytkään, naisten oikeusien ja rauhan päivänä ole syytä juhlaan. 

Kuitenkin, Suomi on hyvä maa olla nainen - tai mies. Mahdollisuuksia on moneen, vaikka lasikattoja tulee vastaan. Siispä: hyvää naistenpäivää! Päivä on totta tosiaankin tarpeellinen. Ja kyllä meilläkin on kukkia ja kakkua: kukkia, koska rakastan kauneutta ja meillä on tapana talviaikaan ostaa ja kesäaikaan poimia kukkia maljakkoon kerran pari viikossa. Kakkua, koska nyt on ollut monenlaisia merkkipäiviä. Ja jokainen päivä voi olla naistenpäivä - toivottavasti onkin, sillä mikä onkaan tärkeämpää kuin rauha ja ihmisoikeudet?

Kun ne vallitsevat, niin kaikki on mahdollista!22 kommenttia:

 1. Hyvää naistenpäivää, ihana Katja! <3 Minulla on todella syytä juhlaan, sillä viime yönä siskolleni syntyi hurmaava pieni tyttö, ja minusta tuli siis täti jo toisen kerran. Olen niiiin onnellinen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, kiitos ja sitä samaa. Ja suurensuuret onnittelut tuoreelle tuplatädille. Ihana ajatella pientä tyttövauvaa. <3

   Poista
 2. Hyvää naistenpäivää ja ilman niitä ihania miehiä ei meitäkään olisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai Laakso, kiitos - ja totta! Eikä ilman ihania naisia olisi ihania miehiä. Kumpiakin tarvitaan! :)

   Poista
 3. Tuo on hyvä idea että lahjat annettaisiinkin niille naisille, joilla on huonot oltavat. Onneksi maailma yrittää kehittyä. Hyvää naistenpäivää kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pearl Cover, ajatus tärkeä. Ja maailma muuttuu, minäkin uskon niin. Minä siis rakastan kyllä kukkia ja otan niitä kernaasti vastaan, mutta naistenpäivän yksi tarkoitus on edistää tasa-arvoa. Joskus tuntuu että naistenpäivästä on tullut yksi kukka- ja korukauppiaiden sesongeista. :)

   Poista
 4. Viisas kirjoitus. Kiitos sinä ihana nainen!

  VastaaPoista
 5. Hyvää naistenpäivää Katja. Kuten kirjoitit, tämä päivä ei valitettavasti vielä ole käynyt tarpeettomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, sitä samaa sinulle. Ja totta, naistenpäivä on ikävä kyllä tarpeellinen. Kuten Pearl Coverille kommentoin, hieman ärsyttääkin se, miten naistenpäivän varjolla kaupataan kaikkea: vaatteita, kauneushoitoja jne. Ne ovat mukavia asioita, mutta miten ne liittyvät naistenpäivään.

   Poista
 6. Ihana kaimani! Ja kyllä, tämän päivän ydin on jossakin muualla kuin siinä että meillä on kukkia. Ehkä mekin kuitenkin ansaitsemme ne, niiden hellivän kauneuden ja tunteen siitä että olemme niiden arvoisia. Maailmassa on valtavasti vääryyttä, joka toivottavasti jonakin päivänä on poissa. Meidän, joilla on hyvä, on syytä pysähtyä ajattelemaan myös heitä, joilla ei ole. Uskoisin, että emme silti tee kovin väärin, vaikka tänään toivottaisimmekin toisillemme hyvää naistenpäivää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, olen ihan samaa mieltä siitä, että päivän fokus on muualla kuin kukissa. Ja kuten kirjoitin, meillä on kotona melkein aina kukkia, koska rakastan niitä, sitä miten ne onnellistuttavat ja miten ne kaunistavat kotia ja siten omaakin oloa. Ja naistenpäivän kukkasetkin ovat mielestäni ok, mutta siitä en pidä, miten naistenpäivästä on tullut jonkinlainen "kiitän vaimoani tänään kukilla, mutta huomenna en enää" -päivä. Keskiössä ovat kuitenkin ihmisoikeudet.

   Mutta hyvää - ja kaunista - naistenpäivää voi ja pitääkin toivottaa. <3

   Poista
 7. Minäkin tuossa juuri pohdin, miten naistenpäivän ruusuista tulee lähinnä harmaa olo. Jotenkin ne tuntuvat niin merkityksettömiltä, kun tietää maailmalla naisten aseman olevan edelleen huono, jollei alueittain vielä huononemaan päin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, aika samat ajatukset. Minä kyllä rakastan kukkia ja haluan niitä kotiini, mutta naistenpäivän en halua olevan vain kaupallinen kukkajuhla, vaan päivä jolloin epäkohdat saavat oikeasti huomiota ja voivat parantua.

   Poista
 8. Katja, puheenvuorosi on tärkeä ja aina yhtä ajankohtainen!
  Ja niin totta tuokin: Jos kaikkien hyvinvointivaltioissa annettujen naistenpäiväkukkien ja lahjojen suuruinen raha ohjautuisi kolmansien maitten naisille (ja sitä kautta koko yhteisölle), olisi vaikutus varmasti aika huima! Sehän ei tietenkään estä rakastamasta kukkia ja lahjoittamasta niitä rakkailleen, näin naistenpäivänä tai muulloin, niin kuin tuossa sanotkin.

  Mutta tuo idea - voi kun se saisi laajat siivet alleen!

  Hyvää naistenpäivää, ihanainen Katja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos. Kaikki naistenpäiväkukat ja -lahjat ovat ihania, mutta niiden ei pidä olla naistenpäivän tärkein asia, vaan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien huomioiminen. Toki ne pitää huomioida aina, ja yhtä lailla kukkia voi ostaa muulloinkin. Tällaisena päivänä nuo asiat, nuo erot, vain korostuvat.

   Mutta kuitenkin, erinomaista naistenpäivän iltaa sinulle ihana. <3

   Poista
 9. Tämä on hyvä kirjoitus! Naistenpäivä on tasa-arvon päivä ja tarkoitettu muistamaan niiden maiden naisia, joilla asiat ovat vielä huonolla tolalla.
  Kun katselen meillä nuorten parisuhteita, niin tasa-arvohan niissä vallitsee eikä itselläkään ole valittamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos. Ja juuri noin: naistenpäivä on alkujaankin ollut tasa-arvon päivä: sukupuolten välisten, eri yhteiskuntaluokkien ja tänä päivänä eri kulttuurienkin - kaikki nuo kytkeytyvät tietenkin vahvasti toisiinsa.

   Suomessa asiat ovat usein hyvin, vaikka täälläkin on ongelmansa. Meillä samoin esimerkiksi mieheni ja minun suhde on koko lailla tasa-arvoinen ja siitä olen iloinen.

   Poista
 10. Hyvää naistenpäivää! Mielestäni ei ole mitään pahaa siinä, että vietetään naisten- , lasten- , miesten- , eläinten- taimitätahansapäivää ;) Meillä on tulppuja naistenpäivän kunniaksi - ostin kylläkin ne ihan itse - koska mikä tahansa syy ostaa kukkia on hyvä syy. Ja olen ihan vilpittömästi sitä mieltä, että meidän hyväosaisten on tärkeää auttaa niitä, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin, mutta siihen ei riitä yhden päivän 'ylimääräisen' kulutuksen 'säästöt'. Itse sponsoroin perulaista pientä tyttöä ja hänen yhteisöään kuukausilahjoituksella ja toivon, että pieni roponi muuttaa maailmaa ja naisten asemaa edes hiukan parempaan suuntaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, kiitos ja sitä samaa. Ei minunkaan mielestä naisten- tai muidenkaan päivien viettämisessä ole mitään pahaa. Olen aika kova viettämään kaikenlaista ja ostamaan kukkiakin - mutta naistenpäivässä se kaupallisuus on vähän päälleliimattua: miksi tai mitä juhlitaan?

   Yhden päivän ylimääräisen kulutuksen suhteen olen samaa ja eri mieltä kanssasi: minun mielestäni on hyvä pyrkiä parempaan ja olen itse kuukausilahjoittajana esimerkiksi Uncefissä, ostan mielelläni Toisenlaisia lahjoja ja tunen joskus Naistenpankin toimintaa. Toisaalta yksi ainoa tekokin vuodessa on parempi kuin ei mitään ja jos jokainen laittaisi rahaa vaikka vain vähän YK:n kampanjaan, niin pienistä puroista kasvaisi suuri virta. :)

   Poista
 11. Olen samaa mieltä, Katja! Naisten ja miesten tasa-arvoinen maailma on vielä kaukana. Pohjoismaissa on ehkä kyse enää hienosäädöstä, mutta muualla maailmassa töitä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, <3 ! Täällä pohjolassa elämme niin harvinaislaatuisen onnellisessa tilanteessa, että siitä saa olla kiitollinen ja onnellinen. Hienosäätö on lopulta pientä ja lasikatot ovat joko murtua tai ainakin avautua.

   Poista