sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Kirjavuosi 2012 paketissa


Joulun aikaan oli täydellisiä talvipäiviä. Ensimmäinen lomaviikkoni sujui kotiseudulla Savossa nopeasti oman perheen ja suvun kanssa, luonnossa liikkuen, joulua fiilistellen ja (vain) muutamaa kirjaa lukien. Ennen kuin ehdin joululukemistooni tai blogikylään lukemaan kollegojeni kirjakuulumisia, on aika luoda nopea katsaus vuoden 2012 blogi- ja kirjakuulumisiin.

Suunnittelin kirjoittavani erilliset postaukset blogitilastoista ja kirjoista, mutta suloinen lomalaiskuus on vallannut mieleni ja joutilaisuuttani varjellen listaan niitä näitä tähän samaan kirjoitukseen. Lumiomenan vuosi 2012 pannaan kerralla pakettiin, joka sisältää niin blogini ja itseni yleisiä kuulumisia kuin jonkinlaisen listauksen kirjavuoteni kohokohdista.Blogitilastoja ja -kuulumisia

Tilastoista kerron sen verran, että kirjoitin vuoden aikana blogiarvion kaikkiaan 130 kirjasta. Kirjoista arvostelukappaleita on 47 kappaletta, reilu kolmannes (36%) kaikista lukemistani. Uutuuksista valtaosa on arvostelukappaleita, mutta olen toki myös ostanut ja lainannut uutuuksia. Lukemistani kirjoista vanhin on Juhani Ahon Yksin vuodelta 1890, (suomennoksena) tuorein taas A.S. Byattin Pieni musta kirja? Maantieteellisesti kaukaisin kirja tuli Chilestä, Carmen Aguirren Kiihkeä maa, läheisin luonnollisesti Suomesta: vanhan kotiseutuni puolesta liputtaen nostan läheisimmäksi kirjaksi Sirpa Kähkösen Neidonkengän. Blogissani kävi keskimäärin 11 000 kurkkaajaa kuukaudessa ja vuoden luetuin kirjaa käsittelevä tekstini on (syystä tai toisesta) ollut Maria Rocherin esikoisromaani Enchanté! Hauska rakastua. Linkit vuoden kaikkiin blogiarvioihini löytyvät täältä.

Muita huippukohtia niin omassa kuin blogielämässäni ovat olleet muun muassa
- Lumiomenan oma Facebook-sivu.

- uusi ja silti (freelance-pohjalta) tuttu työ, aloitin kesäkuussa kokopäiväisenä ammatti- ja tietokirjallisuuden kustannustoimittajana.
- ei-ihan-15 minuutia julkisuudessa, kun minusta tehtiin juttu toukokuun Evitaan. En mene minnekään ilman kirjaa -otsikko liioittelee, totta kai. 
- Joel Haahtela -bingo, jonka laadin kesäkuun iloksi.
- Kirjabloggaajan mies, jolla voitin Amman Copycat-kisan. Vau.
- Esikoiseni koulutien alku.

- Teemalukeminen: Dekkari-puolikuu kesällä, Keltaisen kirjan viikko syyskuussa ja varsin suosittu Huonon kirjan viikko loka-marraskuun taitteessa. Huonon kirjan viikko oli aidosti ilo! Suosittelen sitä muillekin, sillä omalta mukavuusalueelta vaikka roskankin pariin poikkeaminen piristää.
- Bloggaajien yhteistempaukset, ennen kaikkea Blogistanian Finlandia, Globalia ja Kuopus sekä syksyllä paljon näkyvyyttä saanut plagioinnin vastainen valejuoni-kampanja. Kirjoitin oman juttuni Minna Canthin Anna Liisasta.
- ystäväni Karoliina Timosen romaani Aika mennyt palaa, jonka lukeminen oli suuri ilo

- tietenkin kirjamessut Turussa ja Helsingissä.


Vuoden 2012 kirjakohokohtani

Kirjakohokohtani ovat kirjoja, jotka syystä tai toisesta ovat tehneet suuren vaikutuksen. En listaa "objektiivisesti ajateltuna" parhaimpia ja siksi moni hieno teos jää pois. Esimerkiksi Julian Barnesin Kuin jokin päättyisi tai Leena Parkkisen Sinun jälkeesi, Max ovat hienoja, mutta nyt listaamani kirjat säväyttivät enemmän. Listani on hyvää blogiperiaatetta mukaillen täysin mutuhuttuinen ja ensi viikolla se olisi jo erilainen.

Näihin rakastuin
Elina Hirvonen: Että hän muistaisi saman
Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Ulla-Lena Lundberg: Jää
Haruki Murakami: Norwegian Wood

Nämä jäivät mieleen
A.S. Byatt: Lasten kirja

Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi
Heidi Köngäs: Dora, Dora
Aki Ollikainen: Nälkävuosi
Lionel Shriver: Poikani Kevin

Iloiset jälleennäkemiset

Joel Haahtela: Lumipäiväkirja
Maria Krüger: Punaruusun aikaan

C.S. Lewis: Velho ja leijona
Robert McLiam Wilson: Eureka Street, Belfast (lukekaa tämä!!!!)


Ah!
Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia

Juha Itkonen: Hetken hohtava valo
Olli Jalonen: Poikakirja
Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär
Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

Paras lastenkirja:
Sanna Isto: Tinka ja Taika
sekä
Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut


Suurimmat pettymykset olivat
Andreï Makine: Ikuisen rakkauden kosketuksia (hyvä kirja, mutta liian kaunis)
Maria Rocher: Enchanté! Hauska rakastua (tyhjänpäiväinen)
David Safier: Huono karma (vuoden huonoin kirja, Huonon kirjan viikkoa en tässä huomioi)


Jos pitäisi valita yksi, niin kirjasuosikkini koko vuodelta on ehdottomasti Haruki Murakamin Norwegian Wood. Siihen ei ole lisäämistä: kerran romantikko, aina romantikko ja Murakamista on tullut suursuosikkini (etenkin, kun vuoden 2011 ykköskirjani oli Kafka rannalla). Kotimainen kolmen kärkeni selviää ylihuomenna, jolloin ympäri Kirjablogistaniaa julkaistaan Blogistanian Finlandia -ehdokkaiden listat. 

Nyt on aika kiittää teitä kaikkia kuluneesta, varsin hyvästä vuodesta ja toivottaa

onnellista vuotta 2013!56 kommenttia:

 1. Kiitos itsellesi, saan täältä hirmuisesti! Paljon sanoja ja hyvää mieltä ensi vuoteen sinulle! Ps. Lumipäiväkirja oli ihana, voi Joel!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, ihana kuulla. Lumipäiväkirja avautui minulle toisella lukukerralla ja siksi se yllätti iloisesti. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 2. Samalla asialla ollaan samanaikaisesti, juuri julkaisin oman katsaukseni:)Jää on minunkin listallani vuoden elämyksissä.

  Onnellista uutta vuotta myös sinulle Katja!

  P.S. Uskomattoman kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, huomasin ja kävinkin jo blogissasi kommentoimassa. :)

   Ja kiitos, kuvat ovat Suonenjoelta ja Rautalammilta. Oli niin ihania talvipäiviä.

   Poista
 3. Tätä oli ihana lukea. Vuosi 2012 on ollut sinulle monella tapaa antoisa niin kirjallisesti kuin muutenkin. Oi, Jää ja Norwegian Wood, niihin minäkin rakastuin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, kiitos. Meillä on ollut tämän(kin!) vuoden aikana monia yhteisiä suosikkeja, Jää ja Norwegian Wood ovat kyllä sieltä hienoimmasta päästä. <3

   Poista
 4. Ihana blogivuosi! Minullakin on ollut. Etenkin, kun olen saanut tavata monta teistä mainioista tyypeistä livenäkin. :)

  Ole luonani aina on hieno kirja, itse luin sen viime vuonna. Vieras ja Hetken hohtava valo sekä Jää vielä odottavat lukuvuoroaan, joka tulee toivottavasti pian.

  Nälkävuosi on minun kirjavuoteni huippu.

  Mukavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, oli tosiaan hauska tavata livenä!

   Ole luonani aina jätti aika syvän jäljen ja Ishiguro on hyvää vauhtia tulossa Murakamin veroiseksi suosikikseni.

   Nälkävuosi on vaikuttava, kaunis ja julma!

   Hyvää uutta vuotta sinullekin. :)

   Poista
 5. Kiva katsaus ja hieno vuosi! Oikein hyvää vuotta 2013 sinulle... tuokoon se monta "Ah!"-kirjaa tiellesi. <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, kiitos. Onnellista vuotta 2013 sinulle! <3 Ja toivottavasti ensi vuoden Ah!-kirjoihin mahtuu laaja kirjo romaaneja.

   Poista
 6. Iloista uutta vuotta! Tätä koostetta oli kiva lukea :)

  VastaaPoista
 7. Upea blogivuosi sinulla takana! Huonon kirjan viikko oli hulvaton ja seurasin sitä varsin kiinnostuneena, muutoinkin kaikki teemakuukaudet ja -viikot ovat kivoja. Tämän vuoden haasteista minulle yksi olkoon se, että luen Norwegian Woodin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulia, kiitos. Hauska kuulla, että viihdyit Huonon kirjan viikolla. Se oli itse asiassa niin mukava (!), että ensi vuonna voisi pitää samanlaisen. Toivottavasti pidät Norwegian Woodista!

   Poista
 8. Ihana yhteenveto ja huikeat kävijäluvut! Murakamiin minunkin pitäisi vihdoin tutustua. Hyvää uutta kirjavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salla, kiitos. Kävijäluvut ovat olleet aikamoiset tänä vuonna. Hyvää ja onnellista uutta vuotta sinulle!

   Poista
 9. Murakami on edelleen minulle outo kaveri, vaikka Suuri lammasseikkailu on jo kirjablogien takia ostettuna varastoon. Ehkä ensi vuonna?

  Oikein antoisaa kirja- ja muutakin vuotta Katjalle Lumiomenaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, Suuri lammasseikkailu onkin aika erikoinen kirja. Jos pidät siitä, niin pidät takuulla muistakin Murakamin kirjoista. Toivottavasti ensi vuonna!

   Ihanaa uutta vuotta sinullekin!

   Poista
 10. Kiva katsaus, hienoja kirjoja olet lukenut. Minä odotan Norwegian Woodia, se on minulla alkuvuoden lukupinossa.

  Minäkin Booksyn tavoin toivotan sinulle paljon ihanai Ah!-kirjoja ensi vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, kiitos. Minustakin on aina hauska kurkistella muiden lukemisiin ja vuosikoosteisiin. :) Norwegian Wood on ihana, mutta Kafka on silti parempi.

   Ah! :)

   Poista
 11. Olipas mukava katsaus ja ah, nuo hienot kuvat! Ja vau, 11 000 kävijää kuukaudessa, tuostahan tulee jo paineita ;-) 2013 on minunkin pakko korkata vihdoinkin Murakami, kun niin moni on hänestä mennyt hurmokseen. Blogisi on kyllä huippu, kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sannabanana, kiitos. Joulun aikaan oli niin kaunista, että luonto kutsui ulos ja vielä kamerankin mukaan. :D Toivottavasti pidät Murakamista. Norwegian Wood on hänen realistisin kirjansa, Kafka rannalla ja Suuri lammasseikkailu taas kaikkea muuta.

   Poista
 12. Talvi-ihminen huokailee täällä ihastuneesti kuvillesi. Ne melkein saavat tuon ulkona vallitsevan ankean vesitihkuisen sään unohtumaan :)

  Olen myös heikkona vuosikatsauksiin, ja tämä oli ihana kooste vuodestasi. Monia yhteisiä suosikkeja löytyy (sehän ei ole yllätys), ja vuoden paras kirjakokemuskin on sama. Oi ihana Norwegian Wood!

  Oikein hyvää ja kirjallista vuotta 2013! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, sinäkin olet talvi-ihminen? No, olisi pitänyt arvata! Pidämme pitkälti samoista kirjoista ja nyt talvestakin. <3

   Norwegian Wood on upea, ihana kirja. Sinulle myös hyvää uutta vuotta!

   Poista
 13. Ihanaa, että listallasi on Norwegian wood noin vahvasti esillä <3 Nyt odotellaan 1Q84... Dora, Dora ei ehtinyt vielä uudenvuoden lukemiseksikaan minulle, mutta ensi viikolla (tai no, vuonna ;) kirja on minun!

  Kirjarikasta vuotta 2013 sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, joo, 1Q84 on melkoinen järkäle! En varmaan lue sitä heti ensimmäisten joukossa, vaan hankin omaan hyllyyni, mutta säästelen. :)

   Toivottavasti pidät Dora, Dorasta!

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Luin tarkkaan tekstisi, mutta kun siellä ei ollut yhtään niitä mun hotteja...paitsi Heivoll, mutta kun et ole lukenut vielä muutamaa, joista kiinnostuneena odotan mielipidettäsi. Siis vaikea kommentoida kirjoihin, joita ei itse lue. Makinen me oltiin eri mieltä ja Poikani Kevin oli mitä odotinkin eli laadukasta pimeää. Missä sinulla on Sisareni, rakkaani? Varo, se voi jättää pimeään. Joulu auttoi minut sieltä ylös ja onneksi se meni kirja lähti pois arvonnassani. Luulatavasti pidän ihan mielettömsäti seuraavasta, josta kirjoitat, mikäli sen nimi alkaa T:llä ja kirjailijan nimi alkaa A:lla. R.:kin rakastaa ko. kirjaa!

   Poista
  2. Leena, nyt vasta ehdin kunnolla kommentoida tätä... :) Meillä on tosiaan vain muutama sama: Heivoll ja Barneskin, vaikka hänet vain mainitsen listallani. Sisareni, rakkaani odottaa (mulla ei ole kirjaa vielä) ja haluan lukea sen. En pelkää pimeää kirjoissa. Lukemistasi myös Vieraan lapsi on sellainen, jonka aion joskus lukea. Ja lue sinä joskus Murakamin Norwegian Wood. Uskon, että pitäisit!

   Poista
 15. Murakamista tykkään minäkin, vaikka toistaiseksi olenkin lukenut vain Lammasseikkailun ;-) Se vaan taitaa olla yksi parhaista lukemistani kirjoista. 1Q84 odottaa vuoroaan Kobossa.

  Pientä paniikkia on ruvennut pukkaamaan tässä vuosiyhteenvetoja lukiessa. Olen mielestäni lukenut koko ajan mutta toistaiseksi olen listoista löytänyt erittäin vähän lukemiani kirjoja. Tuossa ylläkin tuttu oli vain Velho ja leijona.
  No, sitä enemmän on hyviä kirjoja vielä odottamassa vuoroaan ja nautintoja tiedossa. :-)

  Onnellista vuotta 2013 sinullekin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, koska pidit Lammasseikkailusta, pidät muistakin Murakameista! Koboon pitäisi tutustua. Latasin sen iPadilleni, mutta olen ollut Kindle-sovelluksen käyttäjä. :)

   Odotan sinun listaasi mielenkiinnolla - hyvä vain, jos siellä on erilaisia kirjoja.

   Poista
 16. Viihdyn todella hyvin kauniin blogisi äärellä, kiitos kuluneesta vuodesta myös minun puolestani. Sait minut kiinnostumaan teemalukemisesta, joten haastoin itseni ensi vuodeksi lukemaan 12 eri teeman mukaisesti. Tammikuun teeman mukaisesti tutustun kirjoihin, joita vilisee blogikollegoiden "Vuoden parhaat" -listoilla. Sinun listaltasi merkitsin muistiin Etten palaisi tuhkaksi, Naimapuuhia ja Lasten kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, kiva kuulla. Kiitos! Mukavaa, että innostuit teemoista. Tuo kuukausittainen teema onkin kiinnostava, seuraan innolla mitä kaikkea tulet vuoden mittaan lukemaan. :)

   Poista
 17. Hieno vuosikatsaus ja kuvat ovat kyllä upeat, niin oli sääkin tämän joulun aikaan!
  Mukavia lomapäiviä ja vuoden vaihtumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos. Sää oli tosiaan upea, nyt on taas niin harmaata... Mutta kauniiden päivien kuvamuistojen voimin kohti uutta vuotta. Hyvää vuodenvaihdetta sinne!

   Poista
 18. Kiinnostava paketointi, kiitos hienosta blogista ja upeaa uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, vuosi paketissa, seuraava alkamassa. :) Kiitos itsellesi ja hienoa uutta vuotta!

   Poista
 19. Ihana postaus! Nappasin viikonloppuna anopilta Jään, aloitin samantien ja voi miten koukussa olen! Kirjasta ei millään malttaisi olla erossa. Pulkkisen Vieras odottaa joululahjakirjana vielä vuoroaan. Haahtelaa en ole lukenut pitkään, todella pitkään aikaan, suorastaan kauheaa! Lumipäiväkirja on kummitellut jo jonkun aikaa mielessäni ja aion sen lukea vielä, kun lunta on maassa. Ja voih, Murakami. Norwegian Woodia en ole vielä saanut aikaiseksi lukea. Olen vähän epäröinyt tarttua siihen, koska en yhtään pitänyt elokuvasta. Ehkä kuitenkin pitäisi, koska minäkin tykkäsin mielettömästi Kafkasta rannalla... Luultavasti luen Lammasseikkailun ensin, sillä se odottaisi jo valmiina hyllyssä. :-)

  Huikeaa ja kirjaisaa uutta vuotta sinulle Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, Jää koukuttaa, kiehtoo ja jopa rauhoittaa. Toivottavasti pidät Vieraasta. Lumipäiväkirja oli minulle vaikein tai vierain Haahtelan teos, mutta nyt uusi lukukerta sai minut ihastumaan kirjaan. Minä en ole katsonut Norwegian Woodia elokuvana. En taida uskaltaa katsoakaan, koska rakastin kirjaa. Lammasseikkailu on aika huima!

   Poista
 20. Hieno kirjavuosi on sinulla ollut! Norwegian Woodin ja Jään minäkin luen heti kun suinkin. Murakamilta on tosin vuorossa sitä ennen eräs muu, jonka juuri sain ja josta on tarkoitus blogata tammikuun aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, kiitos. <3 Mitähän Murakamia aiot lukea... Minä nimittäin luin hiljattain yhden, mutta en ole ehtinyt blogata. Saa nähdä, onko kirja sama kuin sinulla! :)

   Poista
  2. Minun Murakamini liittyy lintuihin...

   Poista
 21. Olet ollut aika ahkera ja ahkeria ovat olleet lukijatkin.

  Hyvää lukuvuotta 2013 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, kiitos. En tiedä ahkeruudesta, minulla menee päivittäin työmatkoihin bussissa noin kaksi tuntia (usein enemmänkin) ja siinä ajassa ehtii lukea. :) En katso telkkaria.

   Hyvää uutta vuotta sinulle!

   Poista
 22. Hyvät väliotsikot ja paljon kiinnostavia kirjoja! Muiden tavoin on myös pakko ihailla talvisia kuviasi. Täällä sataa paraikaa ihan rehellistä vettä, pieni pako lumisempiin ja aurinkoisempiin päiviin oli enemmän kuin tervetullut. :)

  Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maukka, kiitos! Vettä vihmoo nyt kotona Etelä-Suomessakin, mutta sää on samanlainen kai Savossakin. Onneksi vesisadetta voi paeta kirjoihin!

   Hyvää alkanutta vuotta!

   Poista
 23. Kiitos kaunis kuvistasi ja kirjavuodestasi! Hyvän olon vuotta 2013 :)

  VastaaPoista
 24. Hienoja kohokohtia on tapahtunut blogi- ja muussa elämässäsi Katja! :)

  Oikein mukavaa ja kirjallista Uutta Vuotta 2013 sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, oli aika tapahtumarikas vuosi, mutta hyvä sellainen. :)

   Ihanaa alkanutta vuotta sinulle!

   Poista
 25. Kiitos Katja kuluneesta vuodesta! Olet mahtavan paljon lukenut ja jakanut inspiraatiota. Kunpa ehtisin tulevana vuonna lukea enemmän, pinot pikkuhiljaa pienenevät kyllä...

  Maistuvaa ja onnekasta uutta vuotta sinulle ja perheellesi Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenaminttu, kiitos itsellesi. Olen iloinnut sinun ruokaohjeistasi ja ihanista valokuvistasi, jotka valottavat omaakin (melkein) lähiseutuani kauniisti.

   Onnellista vuotta 2013!

   Poista
 26. Kiitos Katja kuluneesta vuodesta! Monet kirjat olen lukenut arviointisi perusteella ja tyytyväinen ollut.

  Upeat kuvat! Oikein hyvää vuotta 2013!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, hauska kuulla. Olen iloinen siitä, että olet käynyt kommentoimassa blogissani.

   Hyvää alkanutta vuotta! :)

   Poista