lauantai 1. joulukuuta 2012

Blogistanian Kuopus -ehdokkaani

Tänään klo 10 suomalaiset kirjabloggaajat julkaisevat omat Blogistanian Kuopus -ehdokkaansa. Alkuperäisen kilpailukutsun voitte lukea Saran kirjoista; Blogistanian Kuopus -voittaja tulee olemaan joku tänä vuonna suomeksi, ruotsiksi tai saameksi ilmestynyt lasten- tai nuortenkirja.

Itse asetan kolme ehdokasta. Kolmen ehdokkaan asettaminen oli yllättävän vaikeaa, sillä vaikka meillä kotona luetaan valtavasti lastenkirjoja, olemme lukeneet enemmän klassikkoja tai muutaman vuoden vanhoja kirjoja. Vuonna 2012 julkaistuja kirjoja, jotka ovat ilmestyneet jollain kotimaisella kielellä tai jotka on käännetty jollekin kotimaiselle kielelle, olen esitellyt blogissani kaikkiaan vain kymmenkunta. Muut blogissani tänä vuonna esiintyneet lanu-kirjat ovat vanhempaa tuotantoa.

Olen valinnut Kuopus-ehdokkaani tasapainottaen oman lukumieleni antamia tähtiä: itselleni tai lapsilleni parhaan ja rakkaimman kirjan merkitys toki korostuu, mutta haluan tässä kilpailussa painottaa omaperäisyyttä ja jotain uutta. Siksi blogissani kolme tähteä saanut kirja saattaa hyvinkin voittaa neljän tähden kirjat. Lisäksi ajan kuluminen antaa hyvää etäisyyttä kirjaan ja tuoreeltaan eniten säväyttänyt voikin hieman hiipua ja lukuhetkenä tavanomaiselta tuntunut kirja saattaa hiipiä mieleen tuon tuosta. Lukeminen on joskus monimutkaista, mutta aina ihanaa. Ja hyvät, omaperäiset lastenkirjat ovat niitä parhaimpia.

Pitemmittä puheitta, Lumiomenan ehdokkaat Blogistanian Kuopukseksi ovat tässä:

1. Hannele Huovi (kuvitus Karoliina Pertamo): Ihme juttu 3p.
"Niin. Tästä lastenlorukirjasta en juuri moitteen sanaa löydä. Kaikki on kohdallaan: runojen aihepiirit, riimit, kuvitus ja iloinen mieli. Maailma on ihmeitä täynnä ja niitä voi hyvästä syystä ihmetellä etenkin silloin, kun käsillä oleva kirja osaa yhtä lailla riemastuttaa sanojen ilotulituksellaan kuin tarjota rauhoittavia suvantoja."


2. Enna Airik: Haavemaa 2p.
"Haavemaa voisi varsin hyvin olla 1920-luvulla kirjoitettu satu, mutta se sopii hyvin nykyaikanakin kirjoitetuksi ja kerrotuksi. Itse asiassa kirja melkein virkistää erilaisuudellaan nimenomaan nykykontekstissa, jossa lastenkirjoissa kuvaillaan yleisimmin (ihanan)sotkuista arkielämää tai sitten fantasiasiipien sävyttämää lennokasta menoa."


3. Katja Krekelä: Riepu ja Iso riipijä 1p.
"Konikummussa on kuitenkin omaa taikaansa eikä näin laadukkaita pikkukoululaisille sopivia lastenromaaneja julkaista yhtään liikaa. Kurpitsankeltaisen talon asukkaissa riittää ammennettavaa varmasti mahdollisiin tuleviinkin romaaneihin."


Ihanaa alkanutta joulukuuta! Muistakaa seurata Blogitanian joulukalenteria, jonka ensimmäinen luukku avautui täällä.

6 kommenttia:

 1. Huovin kirjat ovat olleet meillä etenkin Merin suosikkeja.

  Lumoavaa joulukuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Huovi riimittelee hienosti. Meillä tämä on enemmän minun kuin lasten suosikki ;)

   Poista
 2. Hannele Huovi ja Karoliina Pertamo ovat molemmat suosikkilastenkirjantekijöitäni, mutta juuri Ihme juttua en ollut lukenut. Hmm, Riepu ja Iso riipijä putosi niukasti listaltani. Haavemaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, uskon että teillä tykättäisiin Ihme jutusta kovasti. :) Krekelän kirjan otin mukaan "tasapainottamaan". Tykkäsin enemmän esim. uudesta Risto Räppääjästä, mutta halusin "tukea" uutta ideaa ja erilaisia hahmoja. <3

   Poista
 3. Miten minulla on jäänyt tuo Ihme juttu ihan kokonaan välistä! Kävin kurkkimassa mitä siitä postasit, ja lisäsin saman tien lukulistalle. Tykkään muutenkin hirveästi lastenrunoista, ilahduttavaa että niitä on julkaistu viime vuosina niin monipuolisesti ja runsaasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, lastenrunoissa on voimaa! :) Suosittelen Ihme juttua teille.<3

   Poista