keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Top 10-(kirja)haaste

Ihanat Morre, Sara ja Zephyr muistivat minua tunnustuksella ja haasteella, kiitos! Alkuperäisen haasteen mukaan olisi tarkoitus listata kymmenen omaa kosmetiikkasuosikkiaan, mutta Sara muokkasi haasteen meille kirjabloggaajille paremmin sopivaksi. Nyt haasteen ideana on listata kymmenen oman elämänsä suosikkikirjaa.

Koska kymmenen elämäni kirjan listaaminen on vaikeaa, miltei mahdotonta, nostan nyt esille sellaisia kirjoja, jotka ovat joko kulkeneet mukanani melkein koko elämäni ajan tai sellaisia, jotka ovat puhutelleet viime aikoina. Huomenna listani näyttäisi varmaan jo toisenlaiselta:

1. Astrid Lindgren: Meidän Marikki
Suosikkini Lindgrenin kirjoista. Lapsena halusin olla samanlainen kuin Marikki ja nyt aikuisenakin kirjassa oleva lapsen maailma, vahva sosiaalinen omatunto sekä puutalomiljöö jaksavat viehättää.

2. John Irving: Oman elämänsä sankari
Irving tutustutti minut Keltaiseen kirjastoon. Ensimmäinen lukemani Irving oli Kaikki isäni hotellit, joka on minulle se rakkain, mutta näin kesäaikaan köyhistä omenanpoimijoista, eetteriä imppaavasta aborttilääkäristä ja niin ikään sosiaalisesta omatunnosta/oikeudenmukaisuudesta kertova tarina päätykööt nyt tälle listalle.

3. Riikka Pulkkinen: Totta
Totta tuntuu jakavan lukijoitaan. Minä rakastuin kirjaan oitis. Löysin kirjasta myös erään henkilökohtaisen kiinnittymisen paikan, mikä varmasti lisäsi sitä, että minulle tämä kirja on läheinen ja tärkeä.

3. Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän
Olen Juha-fani. Siihen ei kai tarvitse lisätä mitään? :)

4. Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo
Hyvä lukuromaani, mutta minulle eräs oman elämäni superkirjoista, jonka merkitystä en halua nyt enempää avata. Rakastan tätä kirjaa.

5. Joel Haahtela: Elena
Löysin Haahtelan vasta tänä vuonna ja Elenassa kaikki lumoaa: kieli, tunnelma, tarina, kerronnan visuaalisuus.

6. Italo Calvino: Paroni puussa
Paroni puussa tuo aina hymyn huulilleni. Se on mielestäni Calvinon paras kirja.

7. Jane Austen: Järki ja tunteet
Elinor ja Marianne Dashwood ovat hieman kuin siskoni ja minä, kuvittelen.

8. Katja Kaukonen: Odelma
Odelma ihastutti minua juhannusyönä niin vahvasti, että uskon kirjasta tulevan eräs ikisuosikeistani.

9. L.M. Montgomery: Anna ystävämme
Mitäpä listani olisi ilman Montgomeryn kirjaa?

10. Haruki Murakami: Kafka rannalla
Eräs tämän kesän suosikeistani, niin erilainen ja omintakainen kirja, ettei sen kiehtovuutta voi selittää auki. Se on vain luettava.

Huvikseni ja kesän kevennykseksi listaan myös muutaman kosmetiikkasuosikkini. Taidan olla Lumene- ja Body Shop-tyttö, koska listallani on vain muutama poikkeus näistä merkeistä:
- Kanebon/Sensain 38-luomiväri
- Lumenen mineraalimeikkipuuteri
- Body Shopin Body Butter (melkein mikä tahansa tuoksu)
- Bodyshopin Fair trade banaanihoitoaine
- Lumenen Radiance-valokynä
- Body Shopin Bronze-maajauhekuulat (ripsivärin ohella ykkössuosikkini kosmetiikasta)
- sekä kaiken korjaava Bepanthen. :)

Tämä haaste on näyttänyt nyt vuorokauden sisällä menneen niin monelle suosikkiblogilleni, että moni saattaa saada tämän nyt toiseen tai kolmanteenkin kertaan (en jaksanut enää leikkiä blogisalapoliisia, mutta toivottavasti tunnustus on aina ilo saada). Olkaa hyvät Ilse, Joana, Katilein, Mari A, Satu sekä Maria.

16 kommenttia:

 1. Ai, sinäkin olet Lumene-tyttö! Hitsit kun nauratti tuossa Bebanthen-kohdassa, meinasin lisätä sen omaan listaani viimeiseksi ja melkeinpä samoilla sanoilla, mutta jätin kuitenkin lisäämättä :D

  Kirjalistastasi minua kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti tuo Odelma, sitä on niin kovin kehuttu blogeissa.

  Aurinkoista kesäviikon jatketta!

  VastaaPoista
 2. Minä olen niin iloinen, että Odelma oldotti minua kotona, kun palasimme viime yönä. Nyt täytyy vain päättää, milloin ja missä haluan nauttia sen.

  Mielenkiintoinen lista, minusta on aina mukava lukea listoja. Ne ovat kuin leikkiä, vaikka ovatkin pala totuutta. Jäin miettimään, että tuo Riikka Pulkkisen Totta voisi löytyä omaltakin listaltani.

  VastaaPoista
 3. Ihana lista, jonka ihanuus piilee ennen kaikkea maininnoissasi siitä, miksi kirjat ovat olleet sinulle tärkeitä. Kiitos haasteesta; mietin vielä, listaanko viime aikojen suosikkeja vai niitä, jotka ovat kulkeneet mukanani pidemmän matkan.

  Listastasi olen lukenut 1 ja 2 (vai olenko nähnyt OES:n vain elokuvana?) 3&3 ovat TBR-listalla, samoin 4, 6 ja 8; luettu ja rakastettu 5, 7 ja 9 ja 10 kesken, edelleen...

  Tämä on tällainen kivan kevyt kesähaaste, johon ehtii vastata ulkoilun lomassakin :)

  VastaaPoista
 4. Ooooo!, unohdin Lumenen valokynän, jota ilman en lähde minnekään. Käytän myös Lumenen täydellistä meikkivoidetta, joka myös hoitaa ihoa...muut ovatkin sitten meillä ihan eri.

  Mukavaa Eino Leinon, runon ja suven päivää sinulle!

  VastaaPoista
 5. Lindgren, Montgomery ja Austen olisivat myös omalla listallani, mutta saatan koota oman kymppini jollakin eri kriteerillä - ehkä jo huomenna. Katsotaan!

  Body Shopin Body Butterit ovat kyllä ihania. Etenkin kookos.

  VastaaPoista
 6. Kaksi ihanaa klassikkoa oli joukosssa;Jane Austinin ja Lucy Maud Montgomeryn. Leenalta sain tämän saman haasteen,mutten osannut vastata,etenkin tuohon kosmetiikkapuoleen..,,.

  VastaaPoista
 7. Täälläkin suositaan Body Buttereita. Vinkkinä herkästi auringossa palaville; Body Butter Aloe Vera on maailman paras tökötti siihen vaivaan!

  VastaaPoista
 8. Amma: Lumene-tyttö tosiaankin. :) Olen niin laiska, että ostan kosmetiikkani joko ihan marketista tai sitten jaksan raahustaa Body Shopiin aina kaupungissa / isossa kauppakeskuksessa asioidessani. Ja Bepis tosiaan auttaa!

  Odelma on hieno kirja. Lue se!

  Kirjailijatar: Tervetuloa takaisin Suomeen. Ja ihanaa, että nyt sinulla on Odelma. Minä suosittelen sen lukemiseen jotain vuorokauden hiljaista aikaa.

  Nämä listat ovat leikkiä itsellenikin, vaihtelevat aina melkoisesti eri ajankohtina.

  Maria: Jotenkin ajattelin, että haluan listaamisen ohella perustella hieman kirjavalintojani. Olen yleensä kiinnostunut myös muiden perusteista.

  Meillä on samoja suosikkeja tai luettuja kirjoja!

  Leena: Tuo valokynä on kyllä aika ehdoton etenkin syys/talviaikaan. Amman blogista huomasin, että sinä pidät XZ:n suklaa-hiushoitotuotteista. Niin minäkin.

  Eino Leinon päivä on ihana asia.

  Karoliina: Totta kai Lindgren. <3 Aina. Ja juuri Marikki.

  Minusta tuntuu, että vartaloni on tullut riippuvaiseksi noista Body Buttereista. Kaikki muut voiteet tuntuvat vääriltä.

  Yealian: Austen ja Montgomery ovatkin ihan aatelia. Huomasin sinun saaneen haasteen Leenalta, muuten olisin nakannut tämän sinullekin. :)

  Morre: Kiitos tuosta Aloe Vera-vinkistä. En ole tainnut sitä kokeillakaan ja palan tosi herkästi auringossa.

  VastaaPoista
 9. Ihania kirjoja listallasi. No, eihän se ole mikään yllätys. :-) Ja mukava tosiaan, kun olet avannut sitä, miksi nuo kirjat ovat merkittäviä.

  Olen tainnut lukea noista puolet. Montgomery, Lindgren ja Austen ovat ehdottomia suosikkeja (unohdin itse Austenin ja Lindgrenin kokonaan), Irving on minunkin mielestäni hyvä, mutten ole juuri tuota kirjaa lukenut, Itkonen olikin lainassa sulta joskus - siis kirja ;-), Kaukosen Odelma on kaunis ja ihastuttava. Calvinoon olen tutustunut Jos talviyönä matkamies -kirjan kautta, mutta haluan kokea myös Paronin puussa Haahtelaa en ole vielä lukenut enkä Murakamia, mutta yksi Murakami on jo lainattu. Hänen kirjojaan on mulle ihan kilvan kehuttu ja suositeltu. Ja kyllä Haahtelaankin pitää tutustua, samoin Aikamatkustajan vaimoon.

  Ja Kanebo on hyvä ripsari. Tosin nyt mulla vaihteeksi käytössä Dermosil. Minäkin olen Lumenen kannattaja. Ainakin värivoide on parasta tuossa hintaluokassa (siis siinä hintaluokassa, johon raaskii rahojaan laittaa).

  VastaaPoista
 10. Ihania kirjoja, Katja! Lindgren ja Niffenegger. Ja Itkonen, tuo mainitsemasi onkin tähän mennessä ainut lukemani. Ja Odelmaa ja Kafkaa rannalla odotan. Kiva kun teit tämän. :)

  Kanebon ripsiväri kunniaan. :)

  VastaaPoista
 11. Anna Elina: Kyllä meillä vaan on monia yhteisiä suosikkeja. Haahtelaa suosittelisin sinulle hyvinkin pian. Hänen kirjansa ovat nopealukuisia, mutta silti oikeita helmiä. Jos talviyönä matkamies on hieno kirja, mutta itse pidän Calvinon kirjoista eniten noista satuallegorioista. :)

  Kosmetiikasta totetan samaa kuin sinä, että Lumeneen raaskii laittaa rahojaan. En voisi maksaa useita kymppejä meikkivoiteesta tai mistään muustakaan kosmetiikkatuotteesta. Ripsivärin hinta kirpaisee aina kassalla.

  Linnea: Oi, lue Odelma pian. Se on jotenkin niin lumoava. Ja Kafka rannalla taas ihan omanlaisensa, hyvä ja kiehtova.

  Näitä listoja on aina mukava tehdä. :)

  VastaaPoista
 12. Listallasi on monta loistavaa kirjaa! Erityisesti Kafka rannalla ja Oman elämänsä sankari ovat jääneet minunkin mieleeni. :)

  Calvinolta olen lukenut vain Halkaistun varakreivin ja joku suositteli minulle jo aiemmin Paronia puussa. Ehkä uskallan tarttua siihenkin lähiaikoina...

  VastaaPoista
 13. Zephyr: Kafka rannalla on varmasti yksi parhaista tänä vuonna lukemistani kirjoista. Ja Irving on aina hyvä, Oman elämänsä sankari on hänen parhaimmistoaan.

  Uskallat tarttua? :) Kyllä sinä uskallat!

  VastaaPoista
 14. Nyt olen vastannut haasteeseen, mutta huh! Helppoa se ei ollut. Vuoden päästä lista näyttäisi varmaan taas erilaiselta...

  VastaaPoista
 15. Kiitos vinkistä, etsin heti tuon Odelman käsiini - toivottavasti löytyy entisen kotikunnan kirjastosta, josta tänään otin pikaisesti mukaan ison pinon kirjoja (mm. Saturnuksen renkaat, jonka olen halunnut lukea, pidän tosi paljon Austerlitzistä). Pidän myös Murakamista, tosin Suuri lammasseikkailu oli enemmän minun mieleen kuin Kafta rannalla. Minusta olisi vaikea tehdä 10 suosikkikirjan lista, sillä suosikit vaihtelevat ajoittain. On olemassa kirjoja, joihin palaa usein ja kirjoja, joka on ensi lukemalta tehnyt sellaisen vaikutuksen ettei sitä halua "pilata" lukemalla uudestaan (minulla sellainen on Saatana saapui Moskovaan).

  Ihanaa että on kesä ja loma, ja on aikaa lukea muutakin kuin työhön liittyvää kirjallisuutta!

  VastaaPoista
 16. Katilein: Kiva, kun teit listasi. Olen ihan samaa mieltä, että listan vaatiminen on vaikeaa. Se onkin aika tavalla hetkessä kiinni.

  Helena: Odelma on hieno kirja, unenomainen, folkloristiikasta ammentava ja sävykäs romaani. Minä ainakin ihastuin sen maailmaan oitis. Murakamilta en ole vielä lukenut kuin tuon Kafkan rannalla, mutta aion lukea muutakin mm. juuri tuon mainitsemasi Suuren lammasseikkailun sekä nyt elokuvana tulleen Norwegian Woodin. Saatana saapuu Moskvovaan on lukulistallani.

  Ja voi tuo kaikki työhön liittyvä kirjallisuus. Minulla se kummittelee koko ajan mielessäni, kun pitäisi miettiä omia jatko-opintojani kesän aikanakin, mutta kaikki muu taitaa houkuttaa nyt enemmän. :)

  Ihanaa lomaa!

  VastaaPoista