sunnuntai 29. elokuuta 2010

Brenda Williams ja Sophie Fatus: Oikea prinsessa. Matemaaginen tarina.




Kaukana ja kauan sitten kuninkaalla ja kuningattarella oli 3 poikaa. Vanhin oli nimeltään Primo, keskimmäinen Secundo ja nuorimmainen Terzo. Kuninkaalla ja kuningattarella oli 1 hovimestari, 2 lakeijaa, 3 hovineitoa, 4 hevosta, 5 tallipoikaa, 6 koiraa 7 puutarhuria, 8 nuohoojaa, 9 kokkia ja 10 sotamiestä. Kuninkaalla oli laskutalo, johon hän oli varastoinut 3 kultasäkkiä --.
Englantilainen lastenkirja Oikea Prinsessa. Matemaaginen tarina tekee heti selväksi, että kirjassa on kyse paitsi sadusta, myös numeroilla leikkimisestä ja matematiikan alkeiden oppimisesta. Kuvakirjan kehystarina on klassinen. Prinssit Primo, Secundo ja Terzo ovat kaikki naimattomia ja kuningaskunta huutaa oikeaa prinsessaa tulevaksi kuningattareksi.

Ensin Primo, sitten vuorollaan pikkuveliprinssit lähtevät etsimään oikeaa prinsessaa. Tarkoituksellinen haku on tulokseton. Joka kerta käy niin, että he kohtaavat kauniin neidon sattumalta. Prinsessa koputtaa myrkysäässä kuninkaanlinnan ovelle, ilmestyy tiheimmän sumun aikaan tai istuu hellepäivänä sitomassa kukkasepelettä puun alla. Neitojen nimet ovat Trigonometria, Algebra ja Geometria. Neuvokas kuningatar selvittää jokaisen neidon siniverisyyden kultaisen herneen ja patjakasan avulla. Vain yksi kaunottarista on oikea prinsessa, mutta kaikki saavat elää onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Sen pituinen se... tai melkein... Viisaalla kuningattarella on vielä yllätys kuninkaalle. Yllätyksen ja sadun varsinaisen loppumisen jälkeen kirjassa on vielä laskutehtäviä lapsille ja heidän vanhemmilleen. Tehtävistä osa menee jo viisivuotiaalle, osa ei aukea ehkä ekaluokkalaisellekaan (eikä ainakaan humanistiäidille).

Oikea prinsessa on kaunis, hauska ja klassinen. Prinsessa ja herne-tarina on aina ollut mieleeni. Myös kirjan kuvitus on leikkisää, heleää ja reipasta, suorastaan ihastuttavaa. Vaikka kyse on lastenkirjasta, olisi tarinan naiskuvaa voinut ajanmukaistaa etenkin, kun kyse on selvästi pikkutytöille suunnatusta kirjasta. Prinsessojen, niin oikean kuin ei-aitojenkin, kohtalona ja päämääränä on päästä hyviin naimisiin. Toisaalta myös prinssien rooli on melko statistinen. Loppujen lopuksi kuningatar on se, jolla on valtaa. Nainen on sittenkin toimija.

Kokonaisuudessaan sekä minä, mieheni että vajaa viisivuotias esikoisemme nautimme tästä kirjasta. Kauniin sadun maailman siivillä on hyvä oppia numeroita ja laskutoimituksia. Tyttäremme ei kuitenkaan tarvitse vielä alkaa derivoida, ei vielä moneen vuoteen.

8 kommenttia:

  1. Ohhoh, melkoista humanistiäidin siedätystä kuuluu olevan! Olisikin syytä perehtyä, koska minä tuskin osaan kovin kauan tulevissa matematiikanläksyissä neuvoa...! :)

    Ihana tuo naiskuva-analyysisi. Tällaisiinkin pitää kiinnittää huomiota.

    VastaaPoista
  2. Voi miten mainioihin kirjoihin olet törmännyt, tässä yksi todistus siitä.

    Naisillahan on usein statistin osa tässä maalimassa, ei yksin kirjoissa.
    Mukavaa alkavaa viikkoa:)

    VastaaPoista
  3. Sadepisaroiden siivittämä suloinen sunnuntaiterveinen tänne! Kiittelemään kipaisin sanojesi suomasta lämmöstä blogissani.
    k i i t o s <3
    Prinsessalleni pienimmälle hetimmin haluan eteen asettaa tuon kirjan. Ihanasti analysoituna jäljiltäsi se herätti myös minun kiinnostukseni.

    Hurmaavia hetkiä sateenraikastamaan sunnuntaihin!

    VastaaPoista
  4. Tosi jännä kirja. Käy vähän kateeksi, että joku keksii noin jännää.

    VastaaPoista
  5. Oi, tuohon voisi olla nimenomaan sopiva kirja myös tällaiselle toiselle humanistisieluiselle, ei matikkapäätä-omaavalle satuja lukevalle äidille ;)

    VastaaPoista
  6. Meidän poika kanssa varmaan rakastaisi tätä. Äiti varmaan sekoaisi lukuihin....

    VastaaPoista
  7. Olen viime aikoina lukenut vanhoja satukirjojani ja nauttinut todella paljon niihin liittyvistä muistoista. Hauskaa, että sadun ohella voi oppia matikkaa! Ja hyvä otsikko postauksessasi : )

    VastaaPoista
  8. Ilse: Olihan tämä siedätystä, mutta tartuin kirjaan oitis, kun sen kirjastossa näin. Ajattelin, että äidinkin täytyy osata matematiikkaa (meillä kun isi on perehtynyt laskennallisiin teorioihin ihan väitöskirjan verran), vaikka ymmärtää enemmän prinsessojen päälle. En muuten osannut kaikkia kirjan tehtäviä! Lukion yleinen matikka ei siis sivistänyt tarpeeksi ;)

    Hanne: Kahden pienen kanssa tulee aika tarkkaan seurattua lastenkirjauutuuksia. Tästä kirjasta luin kesän Meidän Perhe-lehdestä ja ilokseni se tarttui mukaan kirjastosta.

    Tinttarus: Ilo saada sinut tänne :) Sadepisarat toivat oman tunnelmansa tähän sunnuntaihin, mutta illansuussa aurinko jo paistoi. Toivottavasti sinun lapsesi pitää tästä kirjasta!

    Allu: Ajattelin ihan samaa! Olisinpa yhtä kekseliäs. Meillä on humanisti-luonnontieteilijäperhe ja tämä kirja yhdistää molemmat alat aika näppärästi.

    Susa: Kannattaa etsiä tämä kirjastosta! Viehättävä kirja. Ja vaikka teillä lapset ovat vielä pieniä ymmärtämään matematiikkaa, kulkee itse tarina aika mukavasti.

    Mari A: Numerot kieltämättä vilistävät silmissä, suorastaan hyppäävät humanistin silmille, mutta tässä kirjassa on taikaa.

    Tuure: Saduissa on paljon alkujuurta kirjarakkaudelle. Sukellus omaan lapsuuteen ja satujen maailmaan tuo paljon myös nykyisyyteen. Tämä on metka kirja. Taidanpa ostaa sen omaksi :)

    VastaaPoista