perjantai 1. tammikuuta 2010

~MAAILMAN IHANIN TYTTÖ~Uuden vuoden päivän kirjaesittelyssä saa kunnian olla Miina Savolaisen valokuvakirja Maailman ihanin tyttö, jonka olen valmis nostamaan maailman ihanimpien kirjojen joukkoon. Sain kirjan joululahjaksi, ja vaikkei joululahjojen listaaminen paremmuusjärjestykseen ole ehkä aikuismaista, oli Maailman ihanin tyttö itselleni joulun 2009 mieluisin lahja.

Lastenkodissa kasvaneita tyttöjä kauniisti ja kunnioittavasti kuvaava kirja on upea valokuvateos, mutta samalla niin paljon enemmän. Teos on Miina Savolaisen Taideteolliseen korkeakouluun tekemä lopputyö, ja Savolaisen tausta sosiaalikasvattajana näkyy. Kirjan lopussa onkin kiinnostava teoreettinen osuus voimauttavan valokuvan ideasta, jonka toimii Maailman ihanimman tytön punaisena lankana sekä metodina tyttöjen - ja miksei lukijankin - identiteettityössä. Laajaa hyväksyntää saanut kymmenvuotinen valokuvaprojekti on ansaitusti saanut muun muassa Lastenkulttuurin valtionpalkinnon, Duodecimin kulttuuripalkinnon sekä Valopilkku-raadin erikoispalkinnon.

Kirja on satua ja samalla niin totta. Kuvattavat tytöt, myöhemmin nuoret naiset, ovat yhtä aikaa etäisiä ja läsnäolevia. Keijukaismaisuus, sadunomaisuus sekä kirjan sisällöllinen kauneus saavat minut vuodattamaan ylisanoja sekä pysähtymään kirjan parissa kerta toisensa jälkeen.

PS. Koska kirjalahjan antanut mieheni oli tilannut kirjaan suoraan Voimauttava valokuva-nettisivuilta, kirjoitti Miina Savolainen kirjaan omistuskirjoituksen. Tämä omistuskirjoitus on viisas ja se lämmittää mieltäni suuresti:

6 kommenttia:

 1. Hieno, kaunis, herkkä joululahja. Minulla on tämä myös ollut blogissani muutamin kirjan kauniiden ja koskettavien kuvien kera. Idea on loistava ja tyttöjen kuvia katsoessa tajuaa heti, että näistä kuvasta he eivät vain voimaannu, vaan saavat siivet selkäänsä!

  VastaaPoista
 2. Onpas taas aika hauska sattuma..Siis juuri eilen mietin noita kaikkia ihania kirjoja, ja yhtäkkiä tuli tuo kirja mieleeni ja ajattelin, että olikohan meillä joskus ollut jo tuosta puhetta, että onkohan sinulla tuo. Ajattelin nyt tulla siitä tänne erikseen kirjoittamaan, että oletko tutustunut siihen, että uskoisin sinunkin pitävän siitä kovasti:)

  Minulla tuota ei vielä ole. Viimeksi JKL:n kirjamessuilla viime keväänä ihastelin kirjaa, kun Miina Savolainen oli sitä siellä esittelemässä.

  Kirjan kuvien tytöt ovat useissa kuvissa tosiaan kuin keijukaisia..enkeleitä, täynnä toivoa ja voimaa <3

  VastaaPoista
 3. Löysinkin tänne blogiisi kun tiesin etsiä. Mukava ja kaunis blogi sinulla! Ihania kuvia... Pitääkin tulla tänne useammin käväisemään!

  VastaaPoista
 4. Leena Lumi: Ihana luonnehdinta tuo, että tytöt saavat siivet selkäänsä!
  Susa: Olet oppinut tuntemaan minut hyvin, kun arvasit minun pitävän kirjasta. Jos itse joskus suunnittelet sen tilaamista, niin suoraan valokuvaajalta kirjan saa paitsi omistuskirjoituksen kanssa, myös edullisemmin kuin kirjakaupoista.
  Pullahiiri: Kiva, kun löysit perille. Tule toistekin - pian linkitän ihanan blogisi tänne!

  VastaaPoista
 5. Tilasin tämän joskus vuosi sitten tuolta samaiselta sivulta, ja minulta on joko mennyt kokonaan ohi tuo omistuskirjoitusjuttu tai sitten sitä ei ole vielä silloin ollut saatavilla.

  Joka tapauksessa opus on upea. Ehdottomasti kaunein omistamani kirja!

  VastaaPoista
 6. Teresita: Totta, kirja on tavattoman kaunis. Olisikohan tuo omistuskirjoitus voinut tulla mukaan vasta tänä vuonna?

  VastaaPoista